Diepvries organizer: je diepvries organiseren in 7 stappen

diepvries organizer

Mijn diepvrieskist is vaak best een zootje. Zou een diepvries organizer kunnen helpen?

Want soms zou ik willen dat ik toch maar een diepvrieskást had gekozen.

Daar kun je tenminste makkelijk bij. En je ziet meteen alles liggen. Maar dat heb ik niet gedaan omdat daar minder in zou kunnen.

Diepvries organizer: Plastic bakken?

Ik heb een hele tijd overwogen om een diepvries organizer in de vorm van plastic bakken te kopen. En die dan netjes te stapelen in de diepvries. Maar uiteindelijk heb ik daar van afgezien. Want als je alle ruimte goed wilt benutten, moet je wel heel goede maten plastic bakken hebben.

Diepvrieskist organiseren: efficiënt en netjes inrichten

Na lang nadenken is mijn oplossing als het gaat om je diepvries efficiënt inrichten:

Gebruik grote shoppers van supermarkten om je diepvrieskist optimaal en netjes te gebruiken.

De shoppers zijn flexibel, en nemen daardoor niet meer plek in dan nodig is. Omdat ze handvatten hebben, kun je ze er makkelijk uitpakken. En door gebruik te maken van verschillende kleuren voor verschillende producten weet je precies waar je iets moet zoeken.

Zo heb ik shoppers voor:

 • Vlees van de supermarkt.
 • Vlees van het varken van mijn neef Henk.
 • Frituurspul zoals patat, aardappelkroketjes, kroketten, pizza en vis.
 • Maaltijden voor mijn man.

Donderdag 1 januari heb ik mijn diepvries helemaal uitgemest en ontdooid. En daarna heb ik alles opnieuw georganiseerd en ingepakt. Hij ziet er nu een stuk netter uit. Ik weet weer wat ik in huis heb, en ik vind het fijn dat alles per categorie geordend is.

diepvrieskist organiseren

Je diepvries organiseren stappenplan

Kies een goed moment om je diepvries te organiseren. Het handigste moment vind ik altijd als het buiten vriest. Want dan kun je de diepvries helemaal leeghalen en alles zolang buiten in de vrieskou zetten. Ik gebruik hiervoor altijd wasmanden. Vervolgens maak je de diepvrieskist eerst grondig schoon.

 1. Diepvries helemaal uitpakken en grondig schoonmaken
 2. Maak een inventarislijst van wat er allemaal in je diepvrieskist zit. Dit kan op papier of digitaal zijn. Markeer items die je eruit haalt om te eten, zodat je weet wat je opnieuw moet aanvullen.
 3. Maak categorieën: verdeel je vriezer in secties op basis van voedselcategorieën. Maak bijvoorbeeld een sectie voor vlees, groente, fruit, vis, frituur, kant en klaar.
 4. Pak een diepvries organizer of grote shoppers  en plak er etiketten op met daarop de inhoud.
 5. Doe zwaardere dingen onderin, en lichte dingen bovenaan.
 6. Gebruik het principe van FIFO: first in, first out). Dat houdt in dat oudere ingevroren voedsel vooraan moet staan, zodat je ze als eerste gebruikt en voorkomt dat voedsel te lang in de vriezer blijft liggen.
 7. Controleer elke drie maanden de inhoud van je diepvrieskist. Gooi weg wat niet meer goed is, en kijk of het oudste voedsel nog steeds netjes vooraan ligt.

Diepvries organizer kopen?

Er zijn diverse zogenoemde diepvries organizers te koop. Onder andere bij bol.com en AliExpress. Hieronder zie je een diepvries organizer van bol.com:

diepvries organizer

Meet eerst je diepvrieskist op!

Als je een diepvries organizer koopt is het belangrijk om van tevoren je diepvries op te meten. Mijn diepvrieskist is bijvoorbeeld 105 cm breed en 62 cm diep. Bovenstaande diepvries organizer is 21 cm breed.

In theorie zou ik dan dus 5 van bovenstaande bakken naast elkaar in mijn diepvries kunnen zetten. Ze zijn 31 cm diep dus dat is eigenlijk heel efficient. In theorie kan ik dus 10 van deze diepvriesbakken in mijn diepvrieskist zetten!

En vervolgens kan ik ook nog met lagen werken.

Andere aandachtspunten bij een diepvries organizer

 •  Kies een diepvries organizer die is gemaakt van duurzame en vriezerbestendige materialen, zoals plastic, siliconen of draadrekken.
 • Bedenk welk type diepvries organizer je wilt. Wil je lades? Bakken? Rekken of manden?
 • Kies doorzichtige bakken of manden zodat je kunt zien wat erin zit.
 • Let erop dat je ze makkelijk kunt stapelen.
 • Zitten er handgrepen of handvatten aan zodat je ze makkelijk kunt pakken en tillen?
 • De prijs

Leestip

Diepvrieskist of diepvrieskast

Mijn conclusie over je vriezer organiseren

Het is zeker mogelijk je diepvries te organiseren. Maar als puntje bij paaltje komt vind ik een diepvrieskast veel handiger. Daarin zit eigenlijk al een diepvriesorganizer.

Heb jij nog tips voor de efficiënte inrichting van een diepvrieskíst?

Similar Posts

27 Comments

 1. Wat een slimidee met die tassen!
  Hmm… dit haalt me misschien zelfs over de streep voor een diepvrieskist.

  Wij gebruiken de shoppers overigens vaak op vakantie.
  Je hebt gelijk een boodschappentas bij, altijd handig.

  1. Ze helpen echt Bespaarzuinig. Maar als je niet superveel kwijt hoeft in een diepvries dan zou ik voor een diepvrieskast gaan. Dan heb je namelijk fijn overzicht.

   Heb je echt heel veel, dan is een kist handiger, en dan raad ik dus de boodschappentasmethode aan.

 2. Dit klinkt wel heel slim ja! Ik heb ook een kist, en volgens mij hoorden daar ooit eens van die netmandjes (van die metalen dingen, ik weet even niet het juiste woord) in te staan/hangen, maar deze was 2e hands, dus zaten er niet meer in. Om eerlijk te zijn is het in mijn kist dus ook een onoverzichtelijke bende en de enige manier waarop ik een beetje er wijs uit kan worden, is door hem af en toe zo ver mogelijk leeg te eten…

  1. Mijn diepvries heeft ook 2 van die mandjes. Ik heb ze nu boven de boodschappen tassen hangen.

   Ik snap helemaal wat je bedoelt met onoverzichtelijke bende. Dat is echt het nadeel van een kist vind ik. Maar de tassen helpen wel!

  1. Haha, dat weet ik niet want nooit een kist gehad.
   Maar wij vinden het echt ideaal…hij is ook noges Nonfrost dus we hebben hem nog nooit hoeven ontdooien in de 4 jaar dat we hem hebben

 3. Het ziet er wel handig uit met van de zakken, Ikzelf heb geen vrieskist maar gewoon grote lades oder mijn koelkastgedeelte, en zelfs die raken vaak ehm onoverzichtelijk als ik even niet oplet.

 4. Vries je ook in in de tassen?
  Ik heb zelf 10 lades en van bv hachee maakten we 20 porties en die heb wik in plastictas ingevroren maar dan is er weer lastig uithalen zo is het aan elkaar gevroren.

  Ik heb een word-document met de inhoud per la, maar soms klopt dat niet meer als ik vergeet iets te deleten, te noteren dat er nieuw bij is gekomen of verplaatst naar andere lade.

 5. Wij hebben maar een kleine vriezer.
  Daarom probeer ik de ruimtes ook efficiënt te benutten.
  Ik gebruik voornamelijk diepvriesvakken.
  Als ik bijvoorbeeld macaroni invries doe ik dat in de diepvriesvakken zo plat mogelijk.
  Voordeel is dat het dan lekker snel ontdooit en je kunt het makkelijk stapelen.
  Als ik soep invries doe ik dat ook in een zakje.
  Het zakje zet ik dan in een bakje ook zo plat mogelijk en dan de vriezer in.
  Als de soep eenmaal bevroren is haal ik het bakje eraf.
  Zo voorkom je dat de soep in door heel je vriezer lekt.
  De vriezer heeft 4 lades
  1 lade voor vlees
  1 lade voor brood
  1 lade voor groente
  En een lade voor “kant en klaar” maaltijden en bladerdeeg enzo.
  Met mijn Dymo labeltjes gemaakt en zo is het makkelijker pakken.

 6. Wat een goed idee!
  Ik heb een kast én een kist, er zit nog net iets teveel in om de kist een poosje uit te zetten. Over een maand lukt het misschien wel. De kast is nu weer heel overzichtelijk maar het wordt altijd gauw weer een rommeltje.
  Als ik invries, schrijf ik altijd op de zakjes de hoeveelheid en (als je dat zo niet goed kunt zien) wat het is. Ooit had een kraamzuster nl speklappen voor hamlappen aangezien en dat was zulk flauw vlees op m’n bord geworden…

 7. Een diepvrieskist! Mijn droom! Ik heb zo’n stom klein vriesvakje in mijn koelkast waar je niets mee kan. Vroeger gebruikte ik het nooit, een vriezer, tot ik in een dorp in de middle of nowhere ging wonen in Frankrijk en toen bleek iedereen daar van die grote vrieskisten te hebben en slechts eens per week boodschappen te doen. Er ging een wereld voor me open haha ;) Een vrieskist bespaart tijd en geld.

  1. Ik zou ook echt niet zonder mijn diepvrieskist kunnen. Ook ik woon op het platteland, en doe maar 1 keer per week boodschappen. Als je verder van supermarkten af woont is een diepvieskist of kast een echte must-have.

   Ik hoop voor jou dat je er gauw eentje krijgt!

 8. Ook hier gaan maaltijden of ingrediënten zo plat mogelijk de vriezer in. Het scheelt ruimte (je kunt ze veel beter stapelen dat zakken) en zoals eerder al genoemd: het ontdooien gaat ook een stuk sneller.

 9. Ik heb maar een klein vrieskistje (helft van de afbeelding) misschien dat dat ook scheelt. Ik heb een document met wat er in de vriezer ligt en eens in de zoveel tijd (meestal eens per maand) kijk ik na of de lijst nog klopt. Op alles in de vriezer staat wat het is (door stickertje of originele verpakking) en staat de datum waarop het de vriezer in is gegaan (zo maak ik altijd de oudste eerst op). Daarnaast heb ik de ruimte in vier (ficteve) vakken verdeeld. Links boven: aardappel en andere oven producten. Links onder: groente. Rechts onder: vlees. Rechts boven: brood en overige (zoals in de zomer eens een pak ijsjes). Tot nu toe werkt dit prima, eventueel had mijn vriend nog wel wat ideetjes om er echte vakken van te maken maar op dit moment heb ik daar geen behoefte aan.

 10. Een slim idee van je om tassen te gebruiken om zo je eten bij elkaar te hebben.

  Ik heb geen ruimte voor een diepvrieskist en het is nooit in me opgekomen om er een te kopen. Mijn ouders hebben een diepvrieskist en ik heb het altijd als onhandig ervaren. Nooit iets kunnen vinden, uiteindelijk beland iets onderin en kun je het weggooien omdat je het na een jaar tegen komt.
  Ik heb een diepvrieskast met 2 klapdeurtjes, 2 grote laden en 1 halve lade. Momenteel is het een zooitje en ligt alles door elkaar. Zodra het weer wat kouder is dan maak ik de vrieskast schoon en deel ik het weer in op friet/snacks, brood en ijs, vlees en vis en ingevroren maaltijden. en een lade voor lactosevrije maaltijden.

 11. Ik heb een kleine diepvrieskast dus lekker overzichtelijk, zo met die laden… En echt groot genoeg voor ons tweetjes, we hebben ook nog twee laden vrieskast onder de koelkast…
  Maar daar ligt wel het een en ander flink door elkaar, moet nodig even uitzoeken dus…
  Ik wens je een heerlijke dag nog verder,
  Liefs,
  Mirjam

 12. Hier 1 kast met 3 schuiven en 2 kisten. geef mij maar de kisten. In de kast is het handig als je enkel met potjes werkt, maar als je zoals ik ook zakjes gebruikt (voor de groenten uit de moestuin gebruik ik die zakjes), krijg ik de schuiven amper nog open als je hem te vol steekt. In de kisten passen net de bakken van de supermarkt (collectandgo van Colruyt), 3 naast elkaar en 3 hoog. per diepvrieskist is er dan nog een ruimte apart die ik gebruik voor restjes. We gebruiken 1 kist voor vlees en groenten, en 1 kist voor soep en frituurrommel. In de kast zitten de ijsjes, zo hoeven de kinderen niet naar de garage te lopen voor hun ijs ;)

 13. Wat grappig, wij hebben juist geen vrieskist! Die heb ik vorig jaar de deur uit gedaan. Ik weck de groenten uit de tuin en soepen zodat ik ze makkelijk tevoorschijn kan halen. (vergat ze altijd te ontdooien!)

  Wij hebben nu zo’n klein vakje boven in de koelkast, daar ligt enkel brood in :)

 14. Lachen, het lijkt mijn vriezer wel! Ik heb bovenop de vriezer een klapper liggen waar ik alles in zet. Het makkelijke van tassen vind ik dat je ze snel er uit haald en dan uit de tas haalt wat je hodig hebt. De klep hoeft zo nooit lang open. In het mandje wat er in zit heb ik mijn kruiden liggen en de elementen voor in de koeltas en de ijsmachine.

 15. Geweldige tip! De enige tip ook die ik zo onmiddellijk kon vinden ???? De diepvrieskist is juist ontdooid en ik ga ze nu intasten met de boodschappentassen. Ben ik daar ook weer vanaf, want ik had er ondertussen veel te veel in mijn auto liggen. ???? Nu de diepvrieskast terug opruimen, want uiteindelijk wordt dat ook een rommeltje hoor.

 16. Bedankt voor de tip van shoppers, hoop dat het me lukt alles er weer in te krijgen, maar is wel een super goed idee

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.