Diepvrieskist of diepvrieskast?

diepvrieskastToen ik opgroeide hadden mijn ouders altijd een grote diepvrieskist.

Toen ik trouwde kochten mijn man en ik er ook eentje. Toen we naar het platteland verhuisden was de diepvrieskist aan vervanging toe. Eigenlijk wilde ik het liefst een diepvrieskást. Want dat leek me veel prettiger in het gebruik. Je hebt dan namelijk overzicht, en hoeft niet te graven naar producten.

Diepvrieskist: de verstandige keuze

Maar uiteindelijk kozen we toch maar voor een diepvrieskist, omdat daar nu eenmaal meer in past. En als neef Henk één van zijn varkens slacht, dan krijgen wij daar altijd van mee. Dan zit onze diepvries altijd behoorlijk vol. Bovendien nemen broden veel plek in. Die kopen we één keer per week in bij de Lidl. Dus al met al was een diepvrieskist (helaas) de verstandigste keuze.

Vier jaar later: ik haat mijn diepvrieskist!

Inmiddels wonen we bijna vier jaar op het platteland. En ik heb een gloeiende hekel aan die stomme diepvrieskist gekregen. Want dat ding laat zich gewoonweg niet goed organiseren. Ik heb echt van alles geprobeerd, maar het wordt binnen no time weer een zootje. Mijn laatste poging tot ordening bestond uit het introduceren van grote boodschappentassen. Het voordeel van die tassen was dat je die er makkelijk uit kon tillen, om er onder iets te pakken.

Maar op een gegeven moment stond ik telkens drie van die tassen uit de diepvrieskist te hijsen, om op de bodem vervolgens een worst van neef Henk los te bikken.

‘Mama gaat op poolexpeditie kinderen. Waar is mijn pikhouweel?’ somberde ik als ik weer iets moest gaan zoeken in de diepvrieskist.

Stiekem begon ik al eens op marktplaats te kijken of ze daar niet ergens een leuke diepvrieskást aanboden. Maar dat durfde ik toch niet goed aan. Ook in verband met de vaak hogere energiekosten van een wat ouder model. Maar op een dag was ik het zo zat dat ik besloot: ‘Ik wil een diepvrieskást!’

En daar had ik goede argumenten voor.

Ik wil een diepvrieskást!

 1. Een diepvrieskast is overzichtelijker.
 2. Uit een diepvrieskast kun je veel makkelijker pakken wat je nodig hebt.
 3. In een diepvrieskast verdwijnen voedingsmiddelen niet onder andere voedingsmiddelen, waardoor ze te lang blijven liggen en niet meer eetbaar zijn. En dat gebeurde met de diepvrieskist. Dat is financieel ook niet slim!
 4. Een diepvrieskast lijkt me zo fijn.
 5. Ik wil het, ik wil het, ik wil het.

Mijn man en ik leven zuinig, en soms moet je jezelf iets gunnen. En dus kocht ik bij Coolblue een Bosch GSN33VW30. Kijk, hier is tie:

diepvrieskast

Is het geen beauty?!

Over mijn Bosch diepvrieskast

Mijn Bosch diepvrieskast heeft maar liefst 7 vakken waar ik eten in kan doen! Vijf lades en twee vakken. Als ik wil kan ik de lades er helemaal uit halen, om zo nog meer ruimte te creëren. Maar dat doe ik niet, want ik ben dol op de lades. Ik kan ze namelijk opentrekken en heel gemakkelijk iets pakken.

No frost

De Bosch diepvrieskast is ‘no frost’ zoals dat heet. Dat wil zeggen dat er zich geen ijs in vastzet! Vertel dat maar eens aan mijn diepvrieskist! Die heeft namelijk nu alweer een enorme dikke ijslaag… Dat komt natuurlijk omdat het ding veel te vol zat, en te lang open werd gehouden tijdens het zoeken naar etenswaren, maar vervelend is het wel. Deze diepvrieskast hoeft niet ontdooit te worden!

Energiekosten van de Bosch diepvrieskast

Ook niet onbelangrijk: de Bosch diepvrieskast kost me aan energiekosten 51,75 euro per jaar. Dat is dus ongeveer 1,- per week. Nou, daar doe ik het voor!

De Bosch diepvrieskast in de praktijk

Inmiddels heb ik een groot deel van de voedingswaren van de diepvrieskist naar de diepvrieskast verhuisd. Ik verheugde me zelfs op dit klusje. Nu liggen alle diepvriesgroentes netjes bij elkaar, evenals vleeswaren, ijs etc.

Ik hoef niet langer eerst moed te verzamelen als ik iets uit de diepvries moet halen.

Diepvrieskist versus diepvrieskast

Eén ding moet ik wel toegeven: in een diepvrieskíst past meer. Met alleen de Bosch diepvrieskast zouden we het hier op het platteland met een gezin van 7 personen niet redden. Al was het maar vanwege de broden. Mijn plan is om de diepvrieskist eerst eens leeg te eten. Want ik heb van alles terug gevonden… Vervolgens ga ik hem ontdooien en grondig schoonmaken. En daarna gebruik ik de kist alleen nog voor broden en het varken van neef Henk.

Alle dingen die ik regelmatig nodig heb doe ik lekker in mijn diepvrieskást!

Conclusie over diepvrieskist versus diepvrieskast

Hoewel in een diepvrieskist meer past, is een diepvrieskast echt veel fijner. Een diepvrieskast biedt namelijk meer overzicht. En op termijn is die daardoor denk ik ook voordeliger. Want je eet de bevroren etenswaren tenminste ook echt op. Door onze overvolle diepvrieskist bevroren sommige producten niet goed waardoor ze soms bedorven bleken als ik ze wilde gebruiken. Of ze lagen zo ver onderop dat ik vergat dat ik ze had.

Op basis van mijn ervaring raad ik daarom een diepvrieskást aan. Zelf ben ik helemaal blij met mijn Bosch diepvrieskast ad 510, bij Coolblue.

Heb jij een diepvrieskist, diepvrieskast of alleen een diepvriesvakje in je koelkast?

Similar Posts

53 Comments

 1. Kast!!!!! Nooit meer een kist!
  Ik heb er twee (kleinere) een in de keuken, een losse kast. Ook Bosch. Na drie jaar bij t schoonmaken kwam ik erachter dat er onder de onderste lade nog een soort “holte” zit waar 4 pakjes gehakt zeg maar in passen . Alleen wat ik daar nu instop,vergeet ik weer (kist-effect).
  Het brood ligt bv. binnen. Ik gooi nooit iets weg, maak overal weer bakjes van.

  Vries ook bv. 5 liter courgettesoep in. Uit de tuin en dan zelf soep maken.
  (In zakjes invriezen in open doosjes) en daarna stapelen als bakstenen. Ideaal.

  Losse varkens hebben we hier niet. Haha!

  P.s. die App van gisteren, Calm, staat op mijn telefoon, barst v d geldige meditaties en oefeningen.

  Fijne dag!

 2. Hier echt een kist rede is goedkoper in aanschaf en zuiniger in energie gebruik.

  Hoe groot die kast van jullie lijkt onze kist is echt ruim 100 liter groter en was toen al ruim 5 jaar geleden al veel goedkoper.

  Gewoon iedere 2 jaar helemaal leeg eten dan komt allemaal goed en hoef je niks weg te gooien.

 3. Proficiat met je diepvrieskast, ik vind hem heel mooi.
  Hoe hoog is hij wel niet, kun je zonder trapje bij de bovenste lade? :-)
  Je hebt nu alleen wel dubbele energiekosten.

  Ik ga ook voor de diepvrieskast, hoewel ik geen ervaring heb met een kist, maar die lijkt me zó onhandig. Ik zou ook van alles vergeten om eruit te eten.

  Zelf hebben wij een extra koelkast in de berging staan met 3 grote diepvrieslades eronder, maar daar pak je geen grote hoeveelheden in, dus hebben wij er vorig jaar een nieuwe maar beschadigde (en dus relatief goedkope) diepvrieskast met 3 lades bij gekocht. Wij zijn maar met z’n tweetjes, maar vinden een voorraadje wel prettig.
  Wij hebben weliswaar geen neef Henk, maar kopen ons vlees altijd 3-maandelijks bij de zoon van een goede kennis die een eigen slagerij heeft (bio-vlees én fatsoenlijk betaalbaar), dus daar moet wel ruimte voor zijn.

  1. Ik kan gelukkig goed bij de bovenste lade! De extra energiekosten heb ik er graag voor over. Het is zo’n genoegen nu om iets uit de diepvries te halen! Toen we alleen die kist hadden, was het echt zo’n rotklus.

 4. Ben heel blij met m’n kast, zag vroegâh mijn moeder ook altijd op de kop in de kist hangen ;) en besloot toen al een vrieskast te willen hebben.
  De mijne is iets kleiner (1 lade minder) reden: anders moet ik er een trapje bij gebruiken ;)

 5. Ik heb een koelkast met 3 vrieslades en 1 kist met 7 lades.
  Ik heb een Word document gemaakt met de inhoud per lade.

  Ook probeer ik brood, fruit, groentes, vis, varkens, kip en rundvlees in aparte lades te doen. In de koelkastvrieslades bewaar ik de zelfgemaakte k-en-k pakjes per 1of 2 personen. En bv resten gehaalde chinees.
  Als er meerdere zakjes van hetzelfde zijn doe ik dat ik grotere zaken briefje erin wat het is. Op de enkele dingen zitten stickers.

  Het bijhouden van de lijsten verloopt niet altijd goed, soms ligt er iets in een lade wat niet op lijst staat of andersom, dan wil ik iets pakken en is het al op.

  Afgelopen weekend was hachee fabriekje hier, er staat nu 10 liter in porties in de kist.

 6. Ik kan me voortellen dat je met een groot gezin echt wel en grote vriezer nodig hebt, hetzij in de vorm van een kist, hetzij in de vorm van een kast. Zo’n diepvrieskast lijkt mij ook veel handiger. En helemaal als het ‘no frost’ is. Dat is iets wat ik heel vervelend vind aan mijn vriezer, dat ik ‘m om de haverklap moet ontdooien om al die frost weg te krijgen.

  1. Ik snap wat je bedoelt Sunny Mama. Dat is met onze diepvrieskist ook het geval.

   Dat we op het platteland wonen maakt de noodzaak van een diepvries nog weer wat groter merk ik. Als je niet om de haverklap benzine kwijt wilt zijn om boodschappen te doen, moet je zorgen voor goede voorraden. En dan is een diepvries echt wel heel handig.

 7. Hier ook een kast. Een Liebherr met 8 lades. Dat is voor ons gezin (11 personen) genoeg, omdat ik maar één lade nodig heb voor brood. Er wordt hier namelijk elke twee dagen brood gebakken en er hoeft dus niet voor een hele week in. Ik heb hem genomen, omdat het een stuk minder vloeroppervlak kost. Hij bevalt me prima. Maar dat je een no-frost kast noooooooit meer hoeft te ontdooien, is een sprookje. Ik moet mijn kast toch echt wel elk jaar een keer doen. Maar dat is niet erg, want dan kun je meteen alle dingen die er (te) lang in liggen eens opeten.

  1. Hier is het sprookje werkelijkheid geworden hoor want ik heb mijn grote 7 lades no frost diepvrieskast (AEG) inmiddels 7 1/2 jaar en heb hem echt nog nooit hoeven ontdooien.

 8. Een kist hebben we vroeger thuis ook altijd gehad. Hoe grappig is dat? Zo een kist lijkt gemakkelijk maar is het eigenlijk niet. Toen ik ging samen wonen kozen we voor een kast, vele gemakkelijker en handiger. :)

 9. :-) mooie kast hoor, bij zo’n kist (vooral in zo’n afgelegen huis op t platteland)…..daar krijg ik altijd van die nare voorstellingen bij dat er vermoorde en in stukken gehakte mensen in liggen brrrr ( ja ik heb een te levendige fantasie- i know).
  Ik heb er zelf geen ik heb een vrij grote koelkast met 3 diepvrieslades ook zogenaamd no frost……klopt ook niet helemaal hoor.

 10. Ik voel je vrieskou-pijn. Wij hebben een koelkast met een diepvrieslade én een kleine kist eronder. Best of both worlds! Het is een dubbeldeurs van Samsung, met boven het koelgedeelte (ook lekker groot en breed: de kast is 90 cm breed! ). Dan is de onderste helft een lade die je opentrekt, met een bovenlade voor spullen die je vaak nodig hebt, en een diepere la (of mini-kist) daaronder.
  Wij zijn natuurlijk met maar zijn tweetjes (plus 3 huisdieren). Dus voor ons is het absurd veel ruimte, maar ik hoef nooit te veel te reorganiseren om iets in de koelkast of vriezer te krijgen.
  Hij is ook zuinig, zeker voor zo’n grote koelkast. En no frost, natuurlijk. Als er toch ‘frost’ op de lades komt te zitten, dan moet je vaak even d temperatuur bijstellen, of een eco-stand aan of uit zetten. Maar ik heb nog nooit een no frost vriezer hoeven te ontdooien. Da;s wel fijn, want wat is dat een rotklus.

 11. Wij hebben ook een diepvrieskast, als onderdeel van zo’n Amerikaanse koelkast. Die staat bij ons in de garage, in de keuken hebben we een kleine inbouwkoelkast. De diepvrieskast bevalt mij ook goed, maar om nou te zeggen dat alles op gaat.. dat is bij ons niet het geval helaas.

 12. O, hoe herkenbaar is dit verhaal! Wij hebben een hele grote diepvrieskist, laten zelf 2x per jaar een varken slachten, hebben fruit en groenten van eigen tuin en halen ook 1x per week brood. Maar wat een gegraaf en gezoek! En inderdaad, een goed systeem om alles goed te vinden lukt ook hier niet. Maar helaas zou ik niet waar ik een kast moet laten, want die kist blijven we toch echt ook nodig houden! Ben dus eigenlijk wel een beetje jaloers op je…….
  Misschien als de diepvrieskist het begeeft een kleinere kist met een kast ernaast? Drooom…..

  1. Ik begrijp je heel goed Truus! Ik droomde dus ook echt van een diepvrieskast. Want hoe netjes je een kist ook inpakt, binnen no time ligt het toch weer door elkaar. En het blijft een gedoe om iets te vinden.

   De diepvrieskast staat bij ons in de berging, en is daar best een beetje een sta in de weg, maar dat kan me niet schelen. Ik neem dat graag op de koop toe.

   Balen dat er bij jullie geen plek is Truus. Hopelijk kun je in de toekomst een oplossing vinden!

 13. Ik heb alleen een diepvriesvakje in mijn koelkast. Op zich prima voor met zijn tweetjes. Wegens ruimte gebrek hebben wij geen diepvrieskist of kast. Als ik de ruimte wel zou hebben zou ik zeker weten voor een kast gaan! Dat lijkt me gewoon wat fijner.

 14. Fijne review! Wij willen als we dan eindelijk voor een nieuwe keuken gaan een koelkast zonder vriezer en een vriezer in de kelder. Je hebt mij weten te prikkelen hoor, geen kist maar kast!

  1. Een kast is echt veel fijner Nesrin. Als je een diepvries in de kelder wilt zetten is het belangrijk er op te letten dat de diepvries daar geschikt voor is. Niet alle diepvriezers mogen blijkbaar in een hele koude ruimte als garage of kelder staan.

   Ik wist dat ook niet, en was er best verbaasd over. Je zou denken dat het minder energie kost als de vriezer op een koude plek staat, maar dat is dus niet zo.

 15. Oh, zo handig een diepvrieskast met no-frost. Ik kan ook niet meer zonder. Alleen dat brood, dat blijft wel een dingetje. We moeten ergens halverwege de week onze brood voorraad toch even weer aanvullen, want dat past er niet allemaal tegelijk in.

 16. Wij hebben ook een kast. Anders kan ik met mijn lengte amper op de bodem van de kist iets pakken ;). Jullie hebben een mooi gekocht. Hopelijk hebben jullie er veel plezier van!

 17. LOL, ben het zo met je eens, hoe wij eraan kwamen weet ik niet eens meer, een gevertje/krijgertje toen ik voor het eerst ging samen wonen, oh een kist, zo handig, kunnen we meer in kwijt. Dat ding moest al in de box terwijl wij op 2 hoog woonden en ik moest echt buitenom naar mijn box toe elke keer, geloof me, dat houdt ook al tegen om überhaupt iets te pakken, hahaha of erin te doen! Of direct vanuit de kofferbak in die kist, en vervolgens….

  Maar we hadden ook een combi boven, met een groot vak best wel, waar ik dan dagelijkse dingen in deed, ijsjes en geblancheerde groenten, brood verdween in de kist beneden…

  Nou goed, ik had hetzelfde probleem als jij, en eigenlijk heb ik daarna gekozen waar ik nu woon, voor een combi met 3 lades, ik ben maar alleen, toen was ik met peuter en alleen en brood eten doen wij toch al niet, genen en Indisch… niet voor ons weg gelegd. Soms is ie vol, en dan maak ik hem weer leeg en zelfs met de lades komt er nog weleens iets uit dat ik denk, woops! hahaha andere oorzaak, hamsteren door armoede.

  Mijn ouders hebben echter een tweede koelcombi gekocht en deze staat meer uit dan aan? Omdat die wordt gebruikt in de zomer of met feestjes alleen, daar kun jij ook aan denken straks met de kist als die weer schoon is, is ie laag, trek de stekker eruit, komt het varken weer, dan zet je hem weer aan. Overigens kun je er ook aan denken zoals mijn ouders, een tweede kast erbij en de kist eruit. ;-)

  X

  1. Hmm, dat klinkt wel aantrekkelijk: de diepvrieskist er helemaal uit! Maar dat moet even wachten. Maar als de diepvrieskist straks leeg is, ga ik hem zeker eens flink schoonmaken en alles.

 18. Wij hebben vorige week zitten kijken maar inderdaad, zo’n kist wordt zo’n rommeltje. Ik vind een kast dan veel makkelijker met lades die je duidelijk voor productgroepen kunt indelen.

  1. Precies Iooon! Het is praktisch onmogelijk om een diepvrieskist netjes te houden. Of je moet er heel weinig in doen. Maar dan verlies je net weer het (enige) voordeel van de diepvrieskist: de grote hoeveelheid ruimte.

   Ik kan nu zo maar pakken wat ik nodig heb! Zonder eerst een winterjas aan te moeten en handschoenen en dan 10 minuten grabbelen in de vrieskou!

 19. Vroeger hadden we een hele grote moestuin en een bijbehorende vrieskist van 600 ltr.
  Toen deze af was hebben we een vrieskast gekocht en die is veel prettiger in het gebruik en nu kan ik alles vinden en pakken zonder in die kist te hangen.
  Wij hebben een Liebherr no frost en die bevalt me prima ;)

 20. Wij hebben een kleine diepvrieskist maar ik liever een diepvrieskast. Het is veel overzichtelijker en toegankelijker. Bij deze kist weet ik nooit precies wat er op de bodem ligt. Bovendien erger ik me groen en geel aan de ijsafzetting, volgens mij kost dat enorm veel stroom. Kortom ik moet ook een keer aan een nieuwe diepvrieskast.

  1. Ik kan de diepvrieskast van harte aanraden Chris. Onze diepvrieskist heeft nu ook weer best veel ijsafzetting. Maar dat komt volgens mij ook wel omdat we hem te vol hadden, en doordat hij soms best lang open stond als ik weer eens aan het zoeken was.

 21. Ik heb nu alleen nog maar drie vriesvakladen onder mijn koelkast. Ik heb geen vrieskist meer. Het ding werd oud en het echte stroomvreter.
  Ik mis het nu niet echt dat ik geen grote vriezer meer heb, maar als ik op het platteland woonde zou ik er wel weer een willen hebben. En dan weer een kist. Ik vond een kist juist makkelijk en ik was vrijer met indelen. Ik bakte toen nog brood en dan kon ik vijf kilo meelzakken makkelijk kwijt. Ik heb er wel eens een 25 kilo zak in gehad.
  Het ontdooien en schoonmaken deed ik in de winter. Was een klusje van niks.

 22. No frost is echt ideaal! Je hebt totaal geen last van ijsvorming en hoeft het ding nooit te ontdooien (wat een rotklus is dat!). Ik spreek uit ervaring. Veel plezier met je nieuwste aanwinst.

 23. Wij hebben een kist en een kast. In de kist gaan de broden, friet (echtgenoot werkt bij een frietfabriek) en dergelijke. De rest gaat in de kast. En ik heb een man voor het schoonmaken ;-)

 24. Wij hebben altijd een tafelmodel kast gehad van liebherr. Die is vijfentwintig jaar meegegaan! Toen vertrouwde ik hem niet meer. En hij ging ook wel veel stroom gebruiken. Nu hebben we ook zo’n grote kast, waar ik recht in kan staan ;) Maar dat betekent in ons geval niet dat wij precies weten wat erin zit hoor. Met alle goede intenties worden maaltijden ingevroren, omdat wij vaak koken voor 4 terwijl we met z’n tweeen zijn. Alleen… wij hebben dan weer niet een systeempje waarmee wij kunnen achterhalen welke met welke prak of welk prutje wij van doen hebben in stijfbevroren toestand. Ook de leeftijd ervan is giswerk. Eigenlijk moeten wij restjes direct de dag erop opeten, om deze gezondheidsbedreigende taferelen te voorkomen. Gelukkig zijn we nooit ziek geworden….Eens in het half jaar onderwerpen wij de dozen met geheimzinnige inhoud aan een kritische inspectie en gooien we weg, wat we niet meer vertrouwen.

  Maar goed. Een kast dus. Met volle laden. Ik probeer trouwens wel een beetje te rubriceren: een la brood, een la snacks voor in de frituur, een la groenten, een la geheimzinnige bakken en een la met spul voor de beesten die absoluut NIET voor wat anders mag worden gebruikt. Want er zitten wormpjes in voor de vogels en rauw vlees voor de honden. Dat wil je niet in je bami aantreffen ;)

  1. Yikes! Die la met eten voor de beesten zou ik dan inderdaad ook heel erg goed apart houden.

   Ik heb de lades nu ook gerubriceerd. Soms doe ik hem heel even open, en dan kijk ik hoe netjes alles er in ligt : )

 25. Haha die kist hadden mijn ouders vroeger ook en nu zo’n enorme kast als jou. Zelf hebben we een koelvriescombinatie. Dat zijn 2,5 lades. We wonen op 10 minuten fietsen van winkels en als het brood op is, dan bak ik s avonds een in de broodbakmachine . Voor nood hebben we crackers en afbakbroodjes. Er wordt hier veel gegeten met drie jongens in de groei.

   1. Kratten heb ik geprobeerd, maar werkte niet goed. Dat paste dan weer net niet optimaal. Dus toen gebruikte ik grote boodschappentassen. Dat paste beter, maar gaf uiteindelijk nog steeds chaos…

 26. Een diepvries KAST is veel handiger. Minder oppervlak, toch groot volume, alles makkelijker kunnen vinden.

  Electrolux TF 1040 (vrieskast)
  product nummer 9222511
  serienummer 809-0162
  Nieuw gekocht: 1978

  Mijn diepvrieskast kocht ik in 1978, samen met een koelkast (zonder vriesvak) Een “side-by-side” set. Niet goedkoop, maar heel tevreden ben ik er al die jaren mee geweest, tot nu.

  De vriezer is gestopt.
  Nu zit ik dus met een volle vriezer die langzaam gaat ontdooien.

  Een nieuwe vriezer zou je niet in haast moeten kopen, maar nu zit ik met het probleem: Electrolux biedt geen service meer omdat de vriezer te oud is. Hun nieuwe apparaten gaan maximaal 10 jaar mee, dus die van mij is al ver over tijd. Reparateurs zijn ook niet te vinden en het is ook nog weekeinde, dus iedereen is vrij, niemand levert nog iets. Ook geen onderdelen voor reparatie.

  Is mijn vrieskast nog te repareren? Dat weet ik niet.
  Moet ik nieuw kopen, dan weet ik ook zo gauw niet welke.
  De oude was handig met stevige rekken, stil, zuinig, ruim.
  Maar wat is tegenwoordig stil en zuinig?
  En welke is niet al heel snel kapot?

  Hoe heb jij jouw vrieskast gezocht en gevonden?

  1. Wat vervelend dat je diepvrieskast het heeft begeven Vlierbloesem! Wat doe je nu met al dat ontdooiende voedsel. Ik kan me voorstellen dat het een haastig gevoel kan oproepen, van snel een nieuwe.

   Ik ben het helemaal met je eens dat een diepvrieskast veel fijner is dan een diepvrieskist. Wij hebben beide, maar ik gebruik veel liever de diepvrieskast.

   Wij kochten de onze simpelweg online… Ik kijk altijd graag bij De Consumentenbond en of zij misschien iets getest hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.