Vacuum – luchtdichte pot voor voedsel bewaren: 8,49

Vacuum
Vacuum pot

Vacuum wil zeggen ‘zonder lucht’. Als je voedingswaren vacuum verpakt, dan blijven ze langer goed. Bovendien blijven de smaak en vitamines beter bewaard.

Vacuum opbergdozen lastig te vinden

Om die reden ben ik dol op vacuum potten en dozen. Maar het valt nog helemaal niet mee, om goede vacuum verpakkingen te vinden. Tupperware heeft een goede reputatie als het gaat om vacuum verpakkingen. Dus kocht ik bij de kringloop een Tupperware koekjesdoos. Daarin bewaarde ik mijn pepernoten. Maar tot mijn teleurstelling werden ze op een gegeven moment toch zacht!

Waarom zijn koek- en beschuittrommels niet luchtdicht?

Ook voor beschuit vind ik een luchtdichte verpakking erg belangrijk. Niets is zo vervelend als zo’n taaie beschuit. Daarom begrijp ik ook helemaal niet waarom de meeste beschuitbussen niet vacuum zijn! Er staan de leukste prentjes op, maar luchtdicht ho maar! Hetzelfde geldt voor leuke koektrommels. Ook die zijn meestal niet luchtdicht. Daarom mag ik van mezelf ook geen nostalgische koektrommels meer kopen bij de kringloopwinkel. Ik heb er immers toch niets aan.

Luchtdichte pot: Glazen potten met plastic rand zijn luchtdicht!

Gelukkig heb ik nu een goede oplossing gevonden voor mijn probleem!

Luchtdicht glazen potten, met zo’n plastic rand er in verwerkt.

Ik zie ze wel eens bij de Action, maar ik kocht de mijne bij de Xenos. Ik bewaar er mijn pepernoten in, en mijn beschuit. Om niet te snel te juichen heb ik gewacht met het schrijven van deze post tot ik zeker wist dat ze goed werkten. En na twee maanden kan ik concluderen: deze glazen potten, met plastic rand, sluiten echt vacuum af.

Zowel mijn pepernoten als mijn beschuit blijven lekker bros. En zo’n glazen pot is ook nog eens veel goedkoper dan de gemiddelde beschuitbus. Voor een goede kwaliteit beschuitbus van Brabantia, betaal je zo 12 euro.

En ik vind mijn glazen potten nog leuk staan ook.

Tupperware heeft voor mij nu toch een beetje afgedaan. En glazen potten vind ik eigenlijk mooier en goedkoper dan Tupperware dozen.

Glazen potjes met deksel Action

Bij de Action hebben ze verschillende glazen potjes met deksel. Je hebt ze in een soort weckflesmodel, met zo’n ouderwetse klem om de deksel vast te zetten. Maar ze hebben ook glazen potjes met een kurken deksel.

Cracker bewaardoos Action

Zoek je een Cracker bewaardoos bij de Action? Dan kom je op dit moment al snel uit bij een Curver vershouddoos van de Action. Maar mijn ervaring met deze Curver vershouddoos is slecht. Ik deed er pepernoten in, en die werden heel snel zacht. Ondanks de belofte van vacuum afsluiten. Ik heb zelfs nog contact gezocht met Curver hierover, maar kreeg geen antwoord.

cracker bewaardoos actionDeze bewaardoos kost 4,49. Maar zoals je ziet is dit niet een officiële cracker bewaardoos van de Action.

Crackerdoos Hema en crackerdoos Blokker zijn betere opties

Een echte cracker bewaardoos kun je beter bij de Hema kopen dan bij de Action. Kijk maar:

cracker bewaardoos

Deze Hema crackerdoos heeft de juiste vorm en kost 6 euro. Bij de Blokker koop je een Mepal cracker bewaardoos voor 6,99.

Glazen Tupperware

Ik vroeg me af of er ook glazen Tupperware te koop is. Ook omdat er tegenwoordig zo vaak gewaarschuwd wordt voor kwalijke stoffen in plastic. Maar ik heb geen glazen Tupperware kunnen vinden helaas. Glazen bewaarbakjes bestaan wel degelijk, maar niet van het merk Tupperware. Op bol.com vind je bijvoorbeeld glazen bewaarbakjes van het merk KitchenBrothers:glazen bewaarbakjes

Samenvattend: luchtdichte pot van glas is perfect voor beschuit bewaren

Mijn beschuit blijft keurig bros in een glazen pot met een soort stolpdeksel. Ik schreef deze post oorspronkelijk in 2014 en het is inmiddels 2022! En ik gebruik nog steeds dezelfde glazen pot met deksel voor mijn schuit.

Op dit moment betaal je bij Xenos voor een dergelijke glazen pot met deksel 8,49.

glazen pot met deksel

Hoe bewaar jij spullen vacuum? Wat vind jij van luchtdichte potten?

Deze post verscheen voor het eerst in 2014 en is geüpdate.

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik was(ben) gek op tupperware, maar na een aantal jaren, sluiten deze dozen trommels ook niet meer zo goed! Dus als je het bij de kringloop koopt heb je kans dat het niet zo goed meer sluit!! Ik vind je “onderzoek” over de glazen potten super, ik vind deze potten ook nog eens veeeeeel leuker staan! Dus ik ben al onderweg naar Xenos!!

  Groetjes, Barbara.

 2. Ik heb plastic bussen van vacuvin. Daar haal je met een pompje de lucht uit de trommel. Ik heb er 4 en ze bevallen prima. In je koektrommel zou je eens een suikerklontje tussen de koekjes kunnen leggen. Dat heb ik eens ergens gelezen. Zelf nog nooit uitgeprobeerd.

 3. Je hebt wel heel erg mooie glazen potten gevonden. Deze staan natuurlijk super mooi op de kast of op het aanrecht… En dat ze beter werken is helemaal geweldig. Enne Tupperware zet je natuurlijk alleen maar IN de kast, want dat plastic is eigenlijk niet om aan te zien natuurlijk…
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Bedankt voor de tip! Hier hebben we natuurlijk ook het probleem met die leuke koektrommels waarin de koekjes helaas zacht worden. Ik ga zeker iets met jouw tip doen!

 5. Koekjes die zacht worden???
  Dat probleem ken ik niet. Ze zijn bij ons op voor ze de kans hebben zacht te worden!!

 6. Heb jij Tupperware bewaardozen die rond zijn of rechthoekig? De rechthoekigen zijn nooit luchtdicht.
  Ik ben nog wel tevreden met het Tupperware spul, al moet ik erbij zeggen dat ik weinig luchtdicht bewaar. Een paar wasknijpers op een open pak macaroni of rijst voldoen me ook goed genoeg. De crackers gaan in een speciale crackerdoos (geen tupperware trouwens) en die blijven lang genoeg knapperig.
  Ik heb geen beschuit, zelden koekjes en chips in huis. Dus heb van dit onderwerp misschien ook veels te weinig verstand om er wat zinnigs over te zeggen :-P

  1. Ik gebruik het Tupperwarespul vooral om groente in te bewaren, als broodbakje voor manlief en voor mezelf als ik ergens heen ga. Ik neem vanwege mijn ingewikkelde dieet overal mijn eigen eten naar toe.

   1. Lang geleden ging ik weleens naar Tupperwareparties en daar hoorde ik van de demonstratrice over het niet luchtdicht zijn van vierkante bakjes.

 7. Net als bij Truus thuis krijgen pepernoten, koekjes, beschuiten enz. bij mij zelden de kans zacht te worden! :-D
  Als ik wel iets wil/moet bewaren gebruik ik soms T.upperware en soms andere plastic of glazen potten. ‘t Is maar net wat er nog ongebruikt in de kast staat. En soms voldoen wasknijpers of andere klemmen op aangebroken verpakkingen ook heel goed.
  Glas vind ik overigens niet altijd even handig. Ik heb kleine handen en het wil nog weleens gebeuren dat ik een wat grotere pot niet goed vastpak en uit m’n handen laat vallen. Is niet fijn als je plavuizen hebt. :-(

 8. Het grote nadeel van de plastic randen in dat soort potten vind ik dat de geur van iets wat je in de pot bewaard hebt, b.v. pepernoten of speculaas, dus iets wat wat sterker geurt, in het plastic trekt en er niet meer uitgaat. Dat heb je ook met deksels van kruidenpotjes of groentepotjes die je later voor iets anders wilt gebruiken. En ik, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk, vind juist die plastic rand niet mooi. Zelf heb ik een paar ouderwetse snoeppotten met zo’n geslepen stop en die sluiten ook perfect af. Enne, je kunt iets wel luchtdicht afsluiten, vacuum is het pas als je alle bestaande lucht eruit gezogen hebt, dan wordt ook het volume kleiner.

 9. Ik heb het meeste in vierkante wekpotten, inclusief een lange voor spagetti, maar ben nog geen wekpot voor beschuit tegen gekomen.
  Daarom leg ik nog steeds een stuk papier tussen deksel en bus om het goed te laten sluiten.

 10. Wij drinken nogal veel oploskoffie van D.E. die gast uit Joure.Dit zijn ook potten met een plasticdeksel aan de binnenkant.Ik gebruik deze potten voor alles en nog wat om in te bewaren.Dus ze gaan echt niet de glasbak in,maar doen nog dienst na koffiegebruik.Je kunt ze zowel groot als klein kopen.Ja voor beschuit zou je een andere bus moeten kopen.

 11. ik ben weer gewoon ouderwetse weckpotten gaan gebruiken, de meeste koop ik op rommelmarkten en in kringloopwinkels , eventuele nieuwe rubbers koop ik bij dille en kamille

 12. Ik heb de beschuitbus van Tupperware. Doorzichtig met donkerblauwe deksel. Je bewaart de beschuiten in 2 stapeltjes in de doos. Doordat er ruimte tussen de 2 stapels zit, kun je heel makkelijk een beschuitje pakken. Ik vind hem mooi en de beschuiten blijven er goed in.
  Voor de crackers heb ik dozen van Mepal. Ook doorzichtig met een hoge deksel. https://www.blokker.nl/mepal-knackebrod-doos-stora—wit/1109481.html
  Als je de deksel er af haalt, steken de crackers een paar centimeter boven de doos uit. Dat is handig pakken. En de crackers blijven er goed vers in.
  Al met al goede aankopen en ik heb ze dus ook al jaren.

 13. Die glazen pot die jij daar hebt vind ik leuk! Ik heb wel wát goede bewaarbakjes en dan inderdaad vooral voor crackers. Koekjes heb ik eigenlijk nooit in huis, maar de koektrommel die ik heb, ziet er leuk uit, maar functioneert niet om koekjes lekker te houden.

 14. Je kan ook zelf dergelijke potten maken. Ik heb een aantal identieke grote potten opgespaard (in mijn geval van mayo), de deksels bepakt met een oud plastic speelgoedbeestje dat als knop fungeert en deksel en beestje vervolgens goud gespoten. Staat leuk in de keuken en heeft bijna niets gekost!

 15. Ik heb eigenlijk niet zo veel dingen die ik vacuüm bewaar, bedenk ik me nu. Ik heb nooit koekjes of zo in huis. Wel crackers en die zitten gewoon in een blik. Ze zijn eigenlijk nooit taai of zo. Ik zou sowieso voor zo’n pot gaan. Het ziet er gewoon heel leuk uit. En je kunt makkelijk zien of iets bijna op is. Misschien moet ik er een paar kopen en met pasta vullen. Dat is ook een leuk gezicht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.