Tupperware koekjesdoos toen en in 2022

huisvlijt.com 11 1Na de ontmaskering van koekjestrommels als slechte beschermers van koekjes, ging ik naar aanleiding van de comments op zoek naar een Tupperware koekjesdoos. Want die houden koekjes blijkbaar wel vers en knapperig.

Tupperware koekjesdoos op Marktplaats: nog vrij duur

Mijn eerste stop was uiteraard Marktplaats. Daar hadden ze van alles, maar ik kon er niet echt slagen voor een koekjestrommel. Er was één trommel met bloemen. Maar die waren niet mooi, en bovendien kostte de trommel nog steeds zo’n 16 euro. Meer geluk had ik gisteren in De Keerkring in Varsseveld toen ik daar ging kringlopen!

De Keerkring

De Keerkring is een kringloopwinkeltje dat gerund wordt door vrijwilligers van de plaatselijke kerk. Ze hebben er best veel, en de prijzen zijn veel vriendelijker dan in andere kringloopwinkels. En het ruikt er altijd zo lekker naar koffie! Ik kocht er ooit ook dit Poppenkwartet!

Zootje Tupperware

Het was even zoeken, maar toen zag ik de afdeling ‘plastic’. Een medewerkster zat er op haar knieën bij alles uit te zoeken. Want alle deksels moesten bij de juiste doos gezocht worden.

Vintage Tupperware koekjesdoos

Na heel veel graven, diepte ik een Tupperware koekjesdoos op. Hij is heel simpel. Geen leuke bloemetjes of zo. Maar hij sluit wel luchtdicht af! En hij kostte maar 1,50. Thuisgekomen heb ik er meteen mijn bokkenpootjes in gestort. Ik ben benieuwd!

Als het goed is blijven ze nu knapperig en vers.

Schermafbeelding 2013 08 30 om 07.53.42 1

Omdat ik deze Tupperware koekjesdoos toch wel erg saai vond, heb ik geprobeerd hem leuker te maken met bloemetjes stickers van de Hema:

vintage tupperware
Op basis van het uiterlijk van deze Tupperware vermoed ik dat er BPA in zit

Tupperware koekjesdoos – 2022

De Tupperware koekjesdoos die ik in 2013 kocht heb ik inmiddels niet meer. De dingen die ik erin bewaarde gingen een beetje raar smaken. Naar plastic of zo. Bovendien werden mijn koekjes alsnog zacht. Ik snapte er niks van…

Maar de wereld van Tupperware blijft leuk! Je vindt er echt van alles van drinkbekers, tot broodtrommels tot heuse brooddozen!

Tupperware brooddoos

Hieronder zie je zo’n Tupperware brooddoos:

tupperware brooddoos

Deze kun je simpelweg kopen bij bol.com! Het is toch een stuk charmanter dan zo’n plastic tas. En als je jouw brood bij de bakker haalt, zou de Tupperware brooddoos zelfs mee kunnen nemen, en het brood er ter plekke in doen! Wel zo duurzaam. Hij heeft een inhoud van 2 liter.

Voor een Tupperware koekjestrommel kun je naar amazon.nl gaan. Daar vind je de Tupperware Zoetekauw:

tupperware koekjesdoos

Ik vind deze trommel niet zo heel mooi, maar als de koekjes er vers in blijven is dat natuurlijk het belangrijkst.

Tupperware trommel

Op een zomermarkt in het dorpje Zelhem kocht mijn man bij een Tupperware stand een handige broodtrommel. Hij gebruikte hem destijds voor zijn warme maaltijd. Maar dat was dus nog voor corona!

Deze broodtrommel deed het goed, en hij lekte echt niet. Mijn man was er heel tevreden over. We gebruiken hem nu om dingen in te vriezen. Mijn review van deze broodtrommel vind je op mijn review blog.

Screen Shot 2019 07 14 at 09.35.54

Tupperware kopen

Tupperware kon je altijd kopen via één van de vele consulentes in Nederland. Maar in maart 2021 kondigde Tupperware geheel onverwachts aan dat ze gingen stoppen in Nederland. Dat was een grote schok voor de consulentes, want hen was niets verteld.

Je kunt nog steeds Tupperware kopen in Nederland. Zoals een Tupperware koekjesdoos! Onder andere via bol.com en amazon.nl. En er zijn ook nog consulentes die hun producten verkopen. Een nichtje van mij verkoopt bijvoorbeeld ook Tupperware via Facebook. Daarnaast heeft ze een aantal planken in gebruik bij een Shop in shop in het dorp Varsseveld.

Is vintage Tupperware veilig?

Er is tegenwoordig zoveel te doen over de veiligheid van kunststof en plastic, dat ik me afvraag:

‘Is tweedehands Tupperware veilig?’

Op de site hetantwoordop.nl schrijven ze:

‘Ga eens door de Tupperware-collectie en kijk of je oude bakjes van doorzichtig plastic een stempel met een ‘7’ of ‘pc’ erop hebben. Deze opbergbakjes kunnen mogelijk BPA bevatten, wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.’

En inderdaad heeft Tupperware pas in 2010 officieel verklaard dat hun producten BPA vrij zijn.

Maar wat is BPA dan?

Het Voedingscentrum schrijft: ‘BPA is een chemische stof die in veel plastic producten zit, zoals bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen en speelgoed. Ook wordt het gebruikt in verpakkingsmateriaal van voedsel zoals hard plastic flessen en blikjes. Het kan van daaruit in kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen.’

Volgens Het Voedingscentrum is de hoeveelheid BPA minimaal, en hoeven we ons geen zorgen te maken.

Hoe kun je zien of vintage Tupperware veilig is?

Stel je hebt nog vintage Tupperware je oma of moeder, of je hebt een leuke Tupperware koekjesdoos gevonden in de kringloop. Hoe kun je dan controleren of hij veilig is?

 1. Is het bakje doorzichtig? Dan is de kans groter dat er BPA in zit.
 2. Op de onderkant van Tupperware vind je een plastic recycling getal. Als het nummer 3, 6 of 7 is, is de kans groot dat er BPA in zit. Tupperware met het getal 4 of 5 zou veilig zijn.
 3. Is de vintage Tupperware gemaakt voor 2012? En staat er geen getal op? Dan kun je ervan uitgaan dat er BPA in zit.
 4. Staat er PC op. PC staat voor polycarbonate, en daar zit vaak BPA in.
 5. Als er barsten in zitten, of als het bakje scheef is, gebruik het dan niet meer.
 6. Al er vlekken in zitten die je er zelfs met baking soda of azijn niet meer uitkrijgt.

Ik heb de Tupperware broodtrommel van mijn man meteen even gecontroleerd. Onderaan staat het getal: 52780A-3. In welk jaar hij gemaakt is weet ik niet. Vanwege de 3 kan ik niet uitsluiten dat er BPA in zit.

Je kunt vintage Tupperware met BPA altijd nog gebruiken als plantenbakjes…. Of als een bakje voor wasknijpers, spelden etc.

Vintage Tupperware vondsten van mij

Onderstaande kan kocht ik voor 1 euro op een rommelmarkt:

vintage tupperware

En deze kocht ik voor 1,50 bij de kringloop:

Tupperware bakje
Tupperware bakje 1,50

Vieze geurtjes in je Tupperware koekjesdoos?

Heeft je Tupperware koekjesdoos of bakje een rare geur gekregen? Dan wordt geadviseerd het schoon te maken met baking soda.

Tupperware nostalgie

Hieronder een nostalgische Tupperware reclame!

Tupperware samengevat

Vintage Tupperware, gemaakt voor 2010 zou ik persoonlijk liever niet gebruiken om voedsel in te bewaren. Er kan dan namelijk BPA in zitten, en ik heb me bang laten maken voor die stof.

Vintage Tupper is, wat mij betreft, leuk om te verzamelen, maar vooral geschikt als decoratie. Moderne Tupperware is veilig, hoewel ook daarover soms wordt gewaarschuwd. Maar er zit in ieder geval geen BPA in.

Wil je absoluut zeker weten dat je geen enge stoffen binnenkrijgt? Kies dan voor glazen bakjes en rvs.

Leestips

Wat heb jij van Tupperware?

Gebruikte bronnen onder andere: Tupperware, SustainabilityNook, The Midcentury Fox, Earth911, Delight Jar, Naturaler, University Health News, Forkly, Greenjump,hetantwoordop.nl, bol.com, amazon, Het Voedingscentrum en Zero Waste Quest. Bron afbeelding oranje tupperware: Serg!o, CC BY-SA 3.0 ES, via Wikimedia Commons

Similar Posts

32 Comments

 1. Bij ons in de stad zitten 2 kringloopwinkels: eentje van de kerk en eentje van de voedselbank. Bij de eerste gaan alle inkomsten naar ‘zrndingsprojecten’ en bij de tweede dus naar de voedselbank. Daarom ga ik toch het liefste naar die tweede toe, omdat ik op die manier bijdraag aan hulp aan armere mensen, ipv aan het bekeren van mensen…. ;)

  1. Die zendingsprojecten doen bijna altijd 2 in 1 … denk maar aan het Leger des Heils. Voedsel en zending.

  2. Als het van het Leger des Heils was zou ik daar inderdaad wel vertrouwen in hebben. Deze is van een hervormde gemeente… Dus ik weet niet of die ook aan voedsel doen :)

  3. Je zal wel gelijk hebben hoor, maar ik zal nooit een verhaal van mijn oma vergeten:

   In de tweede wereldoorlog tijdens de hongerwinter was de kerk in haar stad best wel actief met het uitdelen van eten, maar je kreeg alleen eten als je dan óók voortaan naar de kerk kwam. Anders mocht je wel verhongeren….

   Tsja, met dat in mijn achterhoofd, ik weet niet… :(

 2. Wij hebben hier maar 1 kringloopwinkel en om eerlijk te zijn is dat niet zo’n hele bijzondere. De prijzen zijn relatief netjes, maar het aanbod is vrij beperkt. Of ik ben steeds te laat, dat kan natuurlijk ook.

 3. Zo’n trommel heeft mijn moeder ook, maar dat is bij haar een broodtrommel. Maar ze bewaart haar koeken er in. Volgens mij kunnen erbij haar 2 broden in. Ik ben op zoek naar de bekers en een cakedoos van dit merk. Maar onze kringloop is niet heel bijzonder, al helemaal niet op het gebied van “plastic” Wel heel veel glas, kleding. En ik slaag er bijna altijd voor spelletjes om te doen met de oudste. Jongste is nog te klein. Dus wij hebben thuis een hele verzameling spelletjes waarvan een heleboel nog geen euro p/stuk hebben gekost.
  De laatste keer was voor de vakantie en toen ben ik wel leuk geslaagd, maar daarvoor ook heel vaak niet. Binnenkort toch maar weer eens kijken, Sinterklaas komt er ook bijna aan.

  groetjes,
  Janneke

  1. Mijn trommel is te klein voor een brood. Misschien heb ik de kleinere variant. Een cakedoos klinkt ook interessant trouwens. Cake droogt ook altijd zo snel uit. Waar aan is zo’n Tupperware cakedoos te herkennen?

  2. De cake doos van Tupperware sluit niet zo goed. Tenzij je de echte oude versie hebt. Die was goed.
   Voor de cakes gebruik ik gewoon een grote koek doos / brood doos. Die sluit tenminste lucht dicht.
   Cake doos herken je met zo’n plank als bodem en de deksel is eigenlijk de doos. Net als een koek doos op zijn kop :-)
   Succes.

 4. De bokkenpootjes overleven hier het nooit een hele week, dus deze test zou hier al gedoemd zijn te mislukken :)

  1. Bij ons thuis ben ik de enige die ze eet! Dat helpt. Ik mag er eentje bij de koffie van 10 uur. Verder kan ik er goed van afblijven. Koekjes zijn mijn probleem niet. Chocola wel…

  2. Haha, dat is herkenbaar!

   Ik maak veel gebruik van glazen potten. Die zijn ook altijd luchtdicht. Het feit dat ze licht doorlaten maakt niet uit want ze staan toch in de kast.

 5. We hebben hier Jan’s Twiddehands, een behoorlijk groot pand in het industriegebied.
  Vroeger had ie een klein winkeltje in de winkelstraat, dan liep je veel makkelijker binnen, nu moet ik er echt speciaal voor op pad.
  Bij Jan hangt een gemoedelijk sfeertje dus kom ik er wel graag.

  Af en toe ga ik naar Emmaus in Langeweg.
  Een megagrote kringloop die meerdere panden vult, maar soms behoorlijk prijzig is.
  Of naar St Vincentius in Breda, waar de prijzen beduidend lager zijn.

  La Poupelle in Tilburg is ook een leuke.
  St. Vincentius in Tilburg is een griebuswinkeltje met voornamelijk kleding die ernstig uit de tijd is.

  (adressen zijn allemaal via google te vinden)

 6. mijn favoriet is de Groene Schuur in Meppel. je moet wel van schatzoeken houden, want opgeruimd en georganiseerd is het absoluut niet,maar dat vind ik juist heel erg leuk, op het eerste gezicht lijkt het alleen maar ouwe rommel ,maar heel af en toe zitten er echte juweeltjes tussen.oh en vriendelijk personeel heb je er ook niet ,de eigenaar is een beetje een ouwe brompot,maar je moet wat over hebben voor juweeltjes is mijn motto.

 7. de kunst van goed koekjes bewaren is dat je geen 2 verschillende koekjessoorten bij elkaar in moet doen. En na iedere keer dat de trommel leeg is schoonmaken. dan blijven je koekjes altijd lekker fris.

 8. Mijn schoonmoeder heeft ontzettend veel Tupperware. Zodanig veel dat er nog nieuwe Tupperware ergens op zolder staat. Ik vind dat je die koekendoos wel heel mooi gepimpt hebt zeg! Ik heb er ook zo staan, niet gepimpt, in verschillende formaten.

 9. ha Nicole,

  leuk om te lezen!
  Eén van mijn tantes was tupperware-ambasadrice… (is vast niet goed geschreven… haha)
  Zij deed Tupperware-parties.
  Ze was altijd ontzettend enthousiast en mijn moeder kreeg bij elke verjaardag wel iets handigs.
  Goed spul…

  Groetjes!
  Marlou

 10. Goed idee met die bloemetjesstickers. Volgens mij heb ik geen Tupperware in huis, maar ik heb wel wat andere goed afsluitbare bewaardozen. Toch wel erg handig.

 11. Ik heb zo geen tupperware in huis en koekjes blijven hier ook geen lang leven beschoren.

  Alleen de kleine ienieminiekoekjes die ze mee krijgen naar school.

  Love As Always
  Dimario

 12. Volgens mij zijn de ronde tupperware dozen het meest geschikt voor koekjes. Je kunt daar zo lekker de lucht uit halen. Gegarandeerd vers!

 13. De Tupperware party’s ken ik nog wel, is een gerenommeerd merk.
  Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’ maart 2021. Hans

 14. Pffff. Ik word altijd zo moe van dat ge-emmer wat weer niet goed voor je is. Van leven ga je dood, jongens. En volgens mij moeten we ook niet met z’n allen 120 willen worden.
  Tupperware is voor mij echt jeugdsentiment. Mijn moeder had alles van Tupperware. Maar dan ook alles. Ik had zelfs Tupperware-blokken om mee te spelen! (die waren zó leuk! met diertjes er in!). Je had levenslange garantie en kon dingen na járen gewoon nog omruilen. Ik heb trouwens een blikken koektrommeltje. Heel klein, met Woezel en Pip er op. Werkt prima!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.