Broodtrommel: wat doe jij er in?

broodtrommelboek

Nu steeds meer scholen beginnen is het een actueel onderwerp: wat doe je in de broodtrommel?

Mijn kinderen maken ondertussen zelf hun boterhammen klaar. Maar die zijn meestal heel basic: een boterham met jam er tussen. Of een plakje worst of zo. Daarom leende ik het Broodtrommelboek van Marije Vogelzang uit de bibliotheek. Want ik was wel benieuwd naar de mogelijkheden voor zo’n broodtrommel.

‘In ‘no time een leuk fröbeltrommeltje’

In de inleiding schrijft Marije heel begrijpend:

‘Ja,’ zul je nu misschien denken, ‘leuk zo’n bentobox, maar daar heb ik toch helemaal geen tijd voor.’

En inderdaad, die gedachte kwam ook bij mij op. Maar vervolgens beweert Marije dat met haar ideeën en tips zo’n lekkere lunch zo klaar is. Dus vol vertrouwen bladerde ik verder naar de broodtrommelideeën. Maar haar belofte ten spijt, zijn de ideeën wel degelijk veel werk! Ik kan me weinig mensen voorstellen die het leuk vinden om ‘s ochtends eerst nog van brooddeeg een lepel en vork te kleien en te bakken. En ‘s ochtends even een zoete aardappelmuffin bakken zie ik mezelf ook niet doen.

Daarnaast zijn er veel ingrediënten nodig voor haar maaksels. Zo heb je voor een ‘taartpunt’ maar liefst 8 ingrediënten nodig.

Broodtrommelboek: wat is er leuk aan

Maar het Broodtrommelboek is wel een heel leuk kíjkboek vond ik. Ik heb met veel plezier Marije’s mooie creaties bekeken. En zoals het een goed kookboek betaamt staan er leuke foto’s van het eindresultaat in. Het klaarmaken van de gerechten wordt goed beschreven, en de lijsten met ingrediënten zijn overzichtelijk. Bovendien heeft Marije een gezellige schrijfstijl.

‘Misschien wordt de school wel gegijzeld’ ?

Sommige dingen vind ik niet zo handig geformuleerd. Zoals Marije’s opmerking dat je nooit weet wat een dag brengt. ‘Misschien wordt de school wel gegijzeld,’ schrijft ze.  Waarmee ze vervolgens maar wil zeggen dat het dan maar goed is als je een bijzondere lunch bij je hebt.

Conclusie over het Broodtrommelboek

Het Broodtrommeboekl is een heerlijk kijkboek. Het leest prettig en ademt een gezellige sfeer uit. Maar als praktisch kookboek vond ik het vooral irritant. Want ik vond de gerechten die je volgens Marije in ‘no time’ kunt klaarmaken helemaal niet zo eenvoudig. Ik zie ze mezelf in ieder geval niet klaarmaken.

Ook legt Marije niet uit hoe je zo’n bijzondere lunch lekker hóudt. Want laten we wel wezen: na een uur of 4 in een lunchtrommel wordt zo’n lunch toch al gauw klam of vochtig.

Praktische informatie over het Broodtrommelboek

Het Broodtrommelboek is niet goedkoop: het kost 19,95 bij bol.com.

Broodtrommel middelbare school

broodtrommel middelbare school

Toen ik naar de middelbare school ging, nam ik een dubbele boterham met kleffe kaas mee.

In de eerste klas had ik een broodtrommel voor de middelbare school, maar na een aantal jaren nam ik liever een plastic boterhamzakje mee: dat nam minder plek in, in mijn schooltas.

Lekker was het niet, maar nou ja.

Halverwege mijn middelbare school carrière kon je ook kokend heet water krijgen. Toen namen velen zakjes cup à soup mee. Zelf nam ik tomatensoep mee. Ik vond het verrukkelijk! De lat lag natuurlijk wel laag, vanwege de kleffe boterham.

Broodtrommel middelbare school: geen brood, maar kopen bij de supermarkt

Mijn twee oudste dochters namen echter alleen de eerste jaren brood mee naar school. Daarna namen ze geld mee in plaats van brood. En daarvan kochten ze voor schooltijd, of in de pauze een vers broodje. Mijn jongste zoon die in de tweede klas zit, heeft dit ook een paar keer gedaan. Maar hij concludeerde al na een week: ‘Dat is veel te duur. Al mijn zakgeld gaat er aan!’ En die heeft zich dus weer bekeerd tot de boterham van huis.

Scholieren kopen ongezonde troep

Steeds meer middelbare schoolleerlingen kiezen er voor om iets te kopen bij de supermarkt, net als mijn dochters. Het voordeel is duidelijk: het is verser. Maar nu dient zich een nieuw probleem aan:

Niet alle scholieren kopen een broodje. Grote groepen kopen dingen als zakken chips, energy drinks, snoep, cola en ongezonde frikandellenbroodjes. En hoewel klandizie leuk is, zijn veel supermarkten niet blij met de invasies van scholieren

Ik vind het een fascinerend verschijnsel. Want bij mij kwam het destijds niet eens op om naar de supermarkt te gaan onder schooltijd. Eenmaal op school bleef ik daar, tot ik weer naar huis kon. Van tussentijdse uitstapjes voor snacks bij de supermarkt was geen sprake.

Hoe komt dit?

Dus ik vraag me af:

Waar komt de trend vandaan dat scholieren naar de supermarkt gaan en daar allerlei etenswaren kopen?

Zou het komen doordat het onderwijs rommeliger is geworden? Mijn oudste dochter die in gymnasium 6 zit heeft bijvoorbeeld zelden tot nooit echt les. Het is allemaal zelfstandig werken en groepsopdrachten maken. Kennisoverdracht is er nauwelijks.

Ook zijn de lesroosters rommeliger geworden volgens mij. Ik kreeg destijds een lesrooster aan het begin van het schooljaar, en dat bleef de rest van het jaar hardnekkig hetzelfde. Maar bij mijn kinderen wisselt het lesrooster elke 8 weken.

Frikandelbroodje opwarmen

Mijn jongste zoon haalt graag een frikandelbroodje bij de supermarkt bij hem in de buurt. En soms haalt hij er zelfs twee: eentje eet hij ter plekke op, en de anderen neemt hij mee naar huis.

Maar een frikandelbroodje opwarmen, hoe doe je dat?

De beste methode is deze: zet de oven op 150 tot 175 graden. Warm het frikandelbroodje ongeveer 6 tot 8 minuten op.  Maar let op: de ene oven is de andere niet. Blijf er de eerste keer dus even bij in de buurt, en houd goed in de gaten hoe het gaat. Het zou zo maar kunnen dat in jouw oven het frikandelbroodje al na 5 minuten klaar is.

Zeeman broodtrommel

zeemantrommel

Nu mijn oudste, zeventienjarige dochter een bijbaantje heeft bij de Zeeman, word ik goed op de hoogte gehouden van het nieuwste assortiment. Zo kwam ze laatst thuis met een handig broodtrommeltje met diverse compartimenten voor maar 1,30.

Zeeman lunchtrommel

Het handige aan dit trommeltje is dat je de verschillende voedingswaren gescheiden kunt opbergen! Zie de foto bovenaan deze blogpost. Ik ben helaas niet zo’n Bento Moeder, die de prachtigste creaties in de trommeltjes van haar kinderen stopt.

Ze moeten het doen met twee bruin uitgeslagen stukken appel, maar die eten ze altijd braaf op. Daarnaast maken ze zelf boterhammen klaar voor tussen de middag. Meestal besmeren ze die met pasta, of ze doen er kaas op. Op dinsdag wordt er op de basisschool voor fruit gezorgd, en op die dag nemen de twee jongsten dus alleen brood mee.

Ikea broodtrommel

Naast de lunchtrommel die je mee naar school of werkt neemt, is er ook nog een ander type broodtrommel. Namelijk de trommel waarin je brood bewaard. Zoals deze Ikea broodtrommel van 14,99:

ikea broodtrommel

Mijn moeder heeft dit type broodtrommel al sinds ik een kind was. Zelf vind ik zo’n broodbewaardoos veel te veel plek innemen. Overigens maken veel mensen van de Ikea broodtrommel een kastje!

Ikea hack

Wat nemen jouw kinderen mee naar school in hun broodtrommel?

Dit zeggen Huisvlijt bezoekers:

 • Ook bij ons vroeger al automaten met koeken en soepen. Broodjes weet ik even niet meer. Maar wij gingen in een tussenuur zeker ook naar het naastgelegen winkelcentrum. Bij mijn dochters komt er nu zeer regelmatig een snackkar naast de school staan. Ook verkopen ze dmv een betaalpas systeem op school tosti’s, saucijzenbroodjes, panini’s en pistoletjes met kaas e.d. Ze proberen het wel onder aandacht te brengen hoe gezond je bezig bent want er hangen grote lijsten met calarieen enz. De kids hebben een pasje die ze zelf moeten opladen, dus kunnen daar niet betalen met hun pinpas. Mijn dochters denken gelukkig na over hun geld en hebben van mij eenmalig 5 euro gekregen voor als het nodig is. Ze nemen brood mee, maar lopen in tussenuren ook nog wel eens naar de AH of Mac die er ook vlakbij is voor kleine bedragen. Ik vind het onbegrijpelijk dat kinderen geld krijgen om dagelijks zulk ongezond eten te kopen. (Inge)
 • Ik heb op verschillende middelbare scholen gezeten. O.a. In België. Daar had je vaste schooltijden (net als hier de basisschool ) en mocht je het terrein niet af. Nam dus altijd brood mee, of at op school. Daarna weer in NL naar middelbaar. Omdat er 2 scholen naast elkaar waren en er altijd moeilijkheden waren tusse de leerlingen, mochten wij niet van het terrein af tijdens pauze of tussen uren. Nam toen ook gewoon brood mee. Kantine had allen koeken of snacks. Bewaarde ook lievermijn zakgeld om te gaan stappen in het weekend ???? (Linda)
 • Leuk om te lezen, ik had het er met mijn dochter over en opeens bemerkten we dat we hier in de Haute Marne eigenlijk nooit scholieren in de supermarkt zien. De kinderen en ook middelbare scholieren gaan met de schoolbus naar school, blijven daar de hele dag en eten tussen de middag een warme maaltijd. Mijn kleinzoons, 4 en 7 jaar gaan s’morgens om 8 uur met de bus naar school, eten tussen de middag op school, een voorafje, hoofdgerecht en een dessert. Wel zo gezond en ze maken kennis met allerlei smaken, ze moeten ook van alles wat proeven. Groet Adriana
 • Ik ging ‘vroegah’ ook wel naar de supermarkt. Ik ben nu 33 jaar dus ik spreek over een kleine 18 jaar geleden (auw ;)). Zoonlief zit op het vwo en neemt braaf bammetjes van thuis mee. Tegenwoordig koopt hij af en toe wel eens iets in de kantine. Wij wonen op loopafstand van een middelbare school en er gaan zeker hele grote groepen naar de supermarkt op de hoek van de straat. Bij ons in de straat is dan ook veel zwerfafval…Gelukkig komt de gemeente regelmatig langs om het bij te houden! (Gera)
 • Ik kreeg / nam vroeger ook gewoon brood mee en af en toe kocht ik op school een koek of zo.. We hadden niet echt een supermarkt in de buurt dus die optie viel al af. Wel apart eigenlijk dat er zoveel kinderen dagelijks naar de supermarkt gaan! (Mirjam)
 • Onze zoon zit op 2 VWO. Heeft gewoon les en het hele jaar hetzelfde rooster. Neemt brood met kaas en vleeswaren.mee. En een bidon ranja. Koopt af en toe een crossaint bij de supermarkt of een panini in de schoolkantine. Niet te vaak want te duur. Saai hé? ???? (Ria)
 • Bij ons op school vroeger kon je in de pauze marsen en prik krijgen. Dat kocht ik best vaak.
  Mijn klasgenoten gingen toen ook al best vaak naar een buurtwinkeltje om snoep te kopen in plaats van brood. Ik vond die marsen lekker genoeg en had geen zin om daar helemaal heen te lopen.
  Ik woon nu in de buurt van een supermarkt die naast een middelbare school zit. Daar hebben ze speciale scholierenkassa’s waar rond 12 uur altijd enorme rijen staan. De meeste kinderen kopen pakken koek en croissantjes is me wel eens opgevallen. Er gaan weinig appels over de toonbank.
  Mijn kinderen zijn nog veel kleiner, die krijgen eigenlijk altijd brood en fruit mee. Ik hoop maar dat ik ze zo geprogrammeerd krijg dat ze dat later, als ze zelf naar de middelbare school gaan, ook nog de beste keuze vinden… (Sjoukje)
 • Wij hadden heel hip,35 terug op school een “winkeltje”Je on er broodje kaas of vlees kopen, melk,karnemelk, thee en soep van de dag. Als soep was het net iets meer dan cup-a-soup, de conciërge deed zijn best.Als je straf had, moest je helpen achter de toonbank of in de keuken. (niks mis mee) Ik was toen wel een lastige eter, en wilde mijn eigen volkorenbrood mee, dus ik had een trommeltje, maar kocht wel soms soep of thee.
  Mijn dochter had coeliakie, dus altijd eigen eten mee naar school. Dat probeerde ik wel zo leuk mogelijk te maken, pannenkoekjes waren favoriet(glutenvrij brood is niet lekker, duur en valt erg snel uit elkaar, dan heb je een broodtrommel kruimels met een verdwaalde plak kaas. Ook een zelfgemaakte salade van kliekjes was door haar goedgekeurd om mee te nemen.  Ze kwam wel een keer thuis met het verhaal dat de conciërge in de kantine van school spacecake verkocht! Ik vond het zo raar dat ik maar even langs ging. Bleek het spacekoek te zijn, een choco-caramel-koek. Ze heten nu Kanjers geloof ik. Wel een betere naam :). (Greet)
 • Wij gingen niet naar de supermarkt maar konden genoeg (ongezonde) dingen in de kantine op school kopen en dat deed ik wel vaak. Eigenlijk wel zonde van t geld maar ik houd echt niet van brood, en zeker niet vooraf gesmeerd. (Mama Tinus)
 • Ik nam ook altijd gewoon mijn eigen brood mee. Toen ik op MBO zat en daarna HBO kocht ik af en toe eens een broodje of nam iets uit de kantine. Nu ik werk, neem ik gewoon eigen brood mee. Soms met een bakje yoghurt en meestal wat fruit. Niks mis met een eigen meegenomen boterham! (Marjon)
 • Ik weet van een kleine supermarkt, waar maar twee leerlingen tegelijk naar binnen mogen. Want behalve kopen,wordt er ook gestolen. (Izerina)
 • Hmmm, ik nam 7 boterhammen mee naar school. Iets lekkers kopen I. P.v. brood was voor mij niet handig. Daar had ik nooit genoeg aan. Wel nam ik een bakje koffie of chocomel. Mijn kinderen Namen allemaal brood mee van huis. Ook koffie in een thermosbeker.middelste zoon woont niet meer thuis neemt nu naar stage ook gewoon wraps, rijst of brood of een salade mee. Oudste zoon koopt wel regelmatig wat bij de kantine van de dagbesteding waar hij is.
  Ik ga tussen de middag gewoon naar huis om te eten…. (Marie)
 • Toen ik op school zat, kochten we ook weleens iets in de supermarkt, maar niet elke dag. Mijn kinderen krijgen nu natuurlijk gewoon nog fruit mee en brood thuis, ik ben benieuwd hoe dat zal gaan als zij op de middelbare school zitten! (Doortje)
 • Tijdens mijn middelbareschool kreeg je je een klein winkeltje in school waar je melk,thee en kleine dingetjes kon kopen. bijvoorbeeld een broodje kroket. Daar was toen al wat over te dien, want het assortiment was niet gezond genoeg. Nu woon ik in Frankrijk en dat is sowieso een heel ander verhaal. Hier eten de kinderen een warme maaltijd en die wordt verzorgd door school.Niks geen broodje of snack, maar een driegangen menu met iedere dag verse groenten. Groetjes! (Aimee)

Leestips

Zie ook mijn post over Gezonde snacks op school. en het magister.

N.B. Wist je dat je ook brood kunt meenemen in een bijenwasdoek?

Wat nemen jouw kinderen mee naar school in hun trommeltje? Of kopen ze ook wat in de pauze?

Wat zit er bij jullie in de broodtrommel?

23 Comments

  • Ella
 1. Lobke
 2. Els
 3. Marielle
  • Marielle

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh