Energy drink: niet onder de 18?

energy drink

Wat betreft zogenoemde energy drinks heb ik als moeder altijd de boodschap uitgedragen: ‘Een energy drink is hartstikke ongezond, en slecht voor je!’

Maar dat weerhield met name mijn zonen er niet van om ze zelf te kopen en te drinken….

Wat is een energy drink?

Voor wie zich afvraagt wat een energy drink is:

Het Voedingscentrum omschrijft het als ‘frisdrank met cafeïne’.

Energy drink op school

Toen mijn oudste dochter in de vierde klas van de Mavo zat, vroeg ze regelmatig om een energiedrankje. Bij haar in de klas werd dat namelijk veel gedronken, en het leek haar lekker. In een blikje energiedrank van 250 ml zit 80 mg cafeïne.

Ter vergelijking: dat is ongeveer evenveel als in een kop koffie, en twee keer zoveel als in een blikje cola.

Haar klasgenootjes dronken deze drankjes in de pauze, en kochten ze bij de C1000 en Coop. Ze dronken het huismerk.

Nee, tegen energy drinks

Ik heb ‘nee’ gezegd tegen mijn oudste dochter, met als motivatie dat zo’n energiedrankje is voor sporters. En als je op school zit, is het dus gewoon niet gezond. Als je de marathon loopt, dan kan ik me voorstellen dat zo’n energiedrankje een functie heeft, maar niet als je gewoon stil zit!

Inmiddels zijn energiedrankjes op diverse scholen verboden, en ik vind dat een goede zaak. Op de school van mijn dochter was het in 2011 helaas nog niet zo ver.

Hoe wordt energiedrank gemaakt?

De precieze samenstelling verschilt per merk energiedrankje, maar in het algemeen wordt het gemaakt op de volgende manier:

cafeïne, suiker en taurine worden gemengd in water.

Vervolgens worden eventueel nog andere ingrediënten toegevoegd zoals B-vitamines, guarana en ginseng. Sommige energydrankjes bevatten ook andere stimulerende middelen zoals yerba mate en groene thee-extract.

Water met ingrediënten + smaak- en geurstoffen

De ingrediënten worden in bepaalde verhoudingen gemengd in grote containers. Vervolgens worden smaakstoffen en kleurstoffen toegevoegd om de drank zijn kenmerkende smaak te geven. Het eindproduct wordt dan in blikjes, flessen of andere verpakkingen gegoten en klaargemaakt voor verzending naar de winkels.

Red Bull smaakt bijvoorbeeld zoet en fruitig. Energiedrank van het merk Monster Energy is meer een mix van zoet en zuur. Monster Energy heeft ook een iets dikker en stroperiger textuur dan Red Bull.

Waarom is energiedrank slecht voor je?

Ik ben dus nooit een voorstander geweest van een energy drink, tenzij je heel fanatiek aan het sporten bent. Energiedrank is slecht voor je door de hoge cafeïne en suiker. Precies de stoffen dus die een energiedrankje zo effectief maken, zorgen er ook voor dat energiedrank slecht voor je is. Negatieve gevolgen van energiedrank zijn onder andere:

 • Verhoogde hartslag
 • Hoge bloeddruk
 • Angstgevoelens
 • Slaapproblemen
 • Uitdroging
 • Verhoogd risico op diabetes type 2
 • Overgewicht door de hoge hoeveelheid suiker
 • Gaatjes in je tanden door alle suiker
 • Rusteloosheid
 • Hartaanval
 • Uitdroging

Bovendien kunnen sommige ingrediënten in energy drinks, zoals taurine en glucuronolacton, interacties hebben met medicijnen. In combinatie met alcohol kunnen energiedrankjes ook gevaarlijk zijn, omdat de cafeïne in energiedrankjes het effect van alcohol kan maskeren en mensen zich minder dronken voelen dan ze eigenlijk zijn! Je denkt dan bijvoorbeeld dat het wel meevalt, maar je functioneert wel degelijk minder goed.

Energiedrankjes leeftijd

Inmiddels hebben diverse instanties alarm geslagen over energiedrankjes en kinderen! Omdat kinderen lichter en kleiner zijn dan volwassenen, krijgen zij via een energydrink griezelig veel cafeïne en suiker binnen. De Jellinek kliniek komt met een duidelijke leeftijd als het gaat om energiedrankjes:

 • Onder de 13 jaar geen energiedrankjes drinken.
 • Tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje van 250 ml drinken.

Wanneer mag je energiedrank kopen?

Maar hoe zit het in de praktijk? In 2021 verschenen er diverse artikelen over het instellen van een minimumleeftijd voor het kopen van energy drinks. Foodwatch pleitte voor een minimumleeftijd van 18! In 2021 hanteerden alleen de Aldi en de Lidl een leeftijdsgrens, en die lag op 14. Nog erg jong, maar beter dan niks. Bij alle andere supermarkten kan bijvoorbeeld je 8-jarige kind gewoon een energiedrankje afrekenen!

Inmiddels zijn we twee jaar verder, maar er is nog geen minimumleeftijd voor energiedrankjes in de wet opgenomen.

Iedereen kan dus energiedrank kopen, behalve kinderen jonger dan 14 bij de Aldi en Lidl.

Hoe maa

Energydrink vs koffie

Hoe zit het dan met een energydrink vs koffie? Het eerste dat bij mij opkomt is dat in koffie veel minder suiker zit! Tenminste, daar kun je zelf voor zorgen. Daarnaast is koffie veel goedkoper dan een energydrink. Bovendien zitten in koffie ook niet allerlei andere stoffen, zoals bij energydrinks. Als het je gaat om de cafeïne kick: in koffie en een energiedrankje zit ongeveer dezelfde hoeveelheid.

Het belangrijkste voordeel van een energydrink is denk ik dat je het altijd en overal kunt meenemen in een handig blikje. Maar koffie is dus ‘gezonder’ dan een energydrink.

In de kwestie energydrink vs koffie wint koffie!

Energy drink kopen

Energy drink kopen kan bij alle supermarkten, maar ook bij de Action. Dat de Action energy drink verkoopt lijkt me geen goede zaak… Hieronder zie je twee blikjes energiedrank die ze bij de Action hebben. Deze kost maar 38 cent:

Energy drink action

Deze energy drink van het bekende merk Red Bull kost bij de Action 1,39.

Energiedrankjes leeftijd

Een blikje Monster energydrink kost bij de Action 95 cent.

monster energy drink

Kun je zelf energy drink maken?

In theorie kun je best zelf een energy drink maken. Koffie kun je eigenlijk al beschouwen als een energiedrankje ; ) Hieronder een recept voor een energiedrankje dat ik tegenkwam:

 • 1 kopje water
 • 1 kopje vers geperst sinaasappelsap
 • 1 theelepel honing
 • 1/2 theelepel zeezout
 • 1/4 theelepel citroenzuur
 • 1/4 theelepel cafeïnepoeder (optioneel)

Dat het cafeïnepoeder optioneel is vind ik apart. Het lijkt me niet echt een energydrink zonder cafeïne.

Het is ook nog beste even een klusje, want je moet het water opwarmen in een kleine pan. Vervolgens voeg je de honing, zeezout en citroenzuur toe en roer je tot alles is opgelost. Daarna haal je de van het vuur en doe je het sinaasappelsap erbij. Roer goed door. En tot slot het cafeïnepoeder.

Tot slot

Een energy drink is bedoeld als een snelle en tijdelijke oppepper. Het is dus zeker niet bedoeld als dorstlesser of gewoon lekker drankje. Kinderartsen pleiten al een aantal jaren voor een minimum leeftijdsgrens van 18 jaar voor energiedrankjes.

Leestip

Het energiedrankjes beleid van een middelbare school zou ik zeker meenemen bij de keuze voor een middelbare school!

Wat is jouw opvoedkundig beleid w.b. energydrinks?
Drink je ze zelf?
En moeten ze verboden worden op school of niet?

Deze post verscheen voor het eerst in 2011 en is geupdate.

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik vind die energiedrankjes totaal overbodig maar een verbod gaat me te ver. Hier vind ik de grens wat school verbieden mag wel bereikt. Kort door de bocht, ik bepaal zelf wel wat mijn kinderen wel of niet mogen drinken.

 2. Van mij mogen ze het wel verbieden op school, ik denk id dat een hoop kinderen daar zo druk van is. Die ene van mij die het dan wel lust is nl ook niet meer te houden als hij een blikje op heeft….

 3. Ik heb nog nooit zo’n drankje gedronken eigenlijk. Wel heb ik jaren geleden een keer een programma gezien waarin energiedrankjes in ik meen Scandinavie en Frankrijk verboden zijn. Het fijne weet ik er niet meer van ;)

  Wel zie ik vaak scholieren met die blikjes lopen. Vooral een goedkoop blikje van AH.
  Maar verbieden? Ik weet het niet, zou er dan eerst meer van willen weten.

  GRoetjes Isabelle

 4. Zo’n 14 jaar geleden heb ik een keer zo’n blikje gekocht toen ik bezig was met m’n eindexamen en tot diep in de nacht nog had zitten leren. Ik heb m’n examen voor m’n gevoel stuiterend gemaakt en kon ondanks dat m’n lijf echt niet meer wilde, daarna niet tot rust komen.
  Verbieden gaat me te ver, maar gezond kan ‘t volgens mij niet zijn.

  Overigens… Weet niet zeker of het waar is, maar ik heb ooit eens gehoord dat dat soort energiedrankjes juist heel slecht zijn als je gaat sporten. Je krijgt sneller last van uitdroging door de caffeine en andere rommel die er in zit.

  Groetjes,

  Marielle

 5. ik heb zelf eens een blikje gedronken, toen ik in de nahctdienst zat, nog niet zo lang geleden, en kreeg er na ongeveer een half bllikje ENORME hartkloppingen en echt een heel naar gevoel van…..hield een uur of 4 aan.(nou drink ik nooit koffie dus wellicht heeft dat mede een oorzaak) Maar ik heb de enegriedrankjes eens besproken op de zaak met de cardiologen en die hadden ook verhalen dat er idd hartkloppingen van bekend zijn en dat je als jong mens het mede daarom beter niet kan drinken ( eentje kan geen kwaad maar de jeugd weet vaak van geen stoppen en drinken het de hele dag door en ehmm t schijnt net als koffie een mate van verslaving op te bouwen zeg maar)
  Mijn oudste puberzoon was wel een tijdje erg veel van die blikjes aan het drinken, maar kreeg er ook last van, kon s avonds niet in slaap komen ( nadat ie 2 blikjes gedronken had enzo) dus die is ook gestopt of in ieder geval enorm geminderd.Maar ze blijven aantrekkelijk….. voor hem
  verbieden door school … weet niet of dat werkt, doen ze hier wel maar de ll drinken het gewoon en neimand comntroleert, t lijkt me meer iets voor ouders/opvoeders.

 6. Wat zou er eigenlijk zo aantrekkelijk zijn aan die Energydrinks voor kinderen?! Is dat het effect? Of is het slimme marketing?

  Ben ik erg autoritair dat ik verbieden een goed idee vindt? Op school energydrinks verbieden is misschien lastig te handhaven, maar het verbod op zich lijkt mij prima.

  Het is immers het terrein van de school?

 7. Mijn zoon heeft dit nog nooit gedronken, en heeft toch ADHD ;-)

  Ik koop dit nooit voor mijn kinderen ( 11 en 13 ), alleen in het weekend krijgen ze frisdrank, ( 1 literfles cola of fanta, op is op ) en de rest van de week melk of aanmaak of water.
  Ik denk ook niet dat het op school hier in Belgie te koop is.

 8. Bij mij krijgen ze nog geen eens cola, dus deze drankjes haal ik ook niet in huis. Maar wat de kinderen buiten de deur doen? Onze oudste die op de middelbare zit, hoor ik er niet over. Van mij mogen ze het wel verbieden op school. Jàààren geleden was ik als leiding mee op een jeugdkamp en er was één jongen die niets anders dronk dan energydrank. ‘s Avonds waren zijn pupillen helemaal vergroot en hij had een gejaagde blik in zijn ogen…. Ik zal dat nooit vergeten. Het kan nooit goed zijn voor opgroeiende kinderen…..

 9. Denk niet dat kinderen met adhd en energie drankjes iets met elkaar te maken heeft.
  mijn zoon heeft ADD (zonder hyperatief) heeft nog nóóit 1 blikje aan geraakt.

 10. Ja, ze moeten verboden worden op school.
  Af en toe drinken die van mij er 1, maar ik merk eigenlijk niet echt dat ze drukker zijn.
  Zelf drink ik er ook af en toe 1, maar ik merk ook weinig energie erna.

 11. Mijn kinderen mogen deze drankjes later ook niet drinken, nu zijn ze er nog te jong voor. Mijn ADHD-zoon heeft nog nooit een slok energiedrank gehad….

 12. ik heb niets meer op tevoeden.
  verbieden vind ik prima, maar wordt het dan juist niet aantrekkelijk?
  oudste dochter heeft jaren red bull
  gedronken, werd weer leuker toen ze ermee stopte.

 13. Ik denk dat verbieden iets alleen interessanter maakt als je dat verbod niet onderbouwt. Ik leg mijn beweegredenen uit, en verbied iets niet klakkeloos.

  Maar goed, mijn dochter staat hier naast me, en zegt dat het hoe dan ook aantrekkelijker wordt bij een verbod. Lekker dan.

 14. Energiedrankjes is commercie.
  En ik vind dat je je kinderen best duidelijk kunt maken dat het geen gezonde keuze is maar dat fabrikanten machtiger worden als iedereen klakkeloos dezelfde dingen koopt als die ander. Onze kinderen -zijn nu volwassen- zeggen altijd; een verbod hebben we nooit gehad maar we zijn suf gel.ld over het hoe en waarom van beter van niet. En op school mogen er best verboden zijn. Geen enkel weldenkend mens zou het goedkeuren dat er bv. drugs verhandeld zouden worden. Dus ook andere verboden……..ja graag.
  En waarom twijfel jij aan je eigen keuze. Iedere keuze is waardevol.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 15. Ik geloof niet dat je van energy drankjes ADHD krijgt, maar kinderen die ADHD hebben zijn wel gevoelig voor invloeden van buitenaf. Het is dus geen slecht idee om deze drankjes ver van ADHD’ers te houden.

  Bij mijn werk(huiswerkbegeleiding) is elke vorm van frisdrank verboden. Ze drinken aanmaaklimo of thee of water. Er zit “valse” energie in energy drinks en frisdrank, caffeïne maar ook heel veel suiker. Gevolg is een energiepiek met daarna een sterke dip. De piek stoort enorm en leidt tot onrust en gebrek aan concentratie, de dip doet min of meer hetzelfde. Deze gevolgen van energy drinks en cola ed zijn niet te overzien door pubers. Daarom is het aan de opvoeders om hier verstandig beleid op te zetten. Van mijn bedrijf, maar ook van school wordt ten slotte verwacht dat de leerlingen iets leren. Dat lukt niet als de leercurve dermate wordt verstoord door de inname van energy drinks.

 16. Hier drinken ze af en toe een blikje energiedrank. Maar als is ze dit zou verbieden dan zou ik ze ook koffie moeten verbieden en 3 van de 5 kinderen drinken dagelijks koffie. Ook de jongste van 14 jaar. Ik zie er bij normaal gebruik geen kwaad in.

 17. Behalve koffie drinken wij hier geen zo’n drankjes. Of verbieden iets oplevert denk ik niet dan drinken ze die wel voor of na school.

 18. Het klopt heel slecht voor de kinderen. Anders gaat het fout. Worden te wild van. Ik heb wel eens op tv gehoord. Dus niet goed…..Fijne dag.

 19. Hier komt zelfs geen gewone frisdrank het huis is en nauwelijks fruitsap in brik of glas, dat koop ik heel erg sporadisch
  Kinderen ondertussen volwassen en ze lusten zelfs geen frisdrank

 20. Toen mijn dochter opgroeide was dat spul er gewoon nog niet. Of in elk geval was het niet hip bij kinderen. Want dat is het meestal. Het is ‘hip’. Want lekker zijn ze echt niet. Alleen de geur al. Overigens is het ook verslavend. Een collega dronk elke dag zo’n blikje. Toen ze daarmee stopte had ze echt afkickverschijnselen. Hoofdpijn, onrustig voelen enzo. Ik denk inderdaad dat het voor kinderen niet goed is.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.