Reacties

Middelbare school kiezen: het ultieme overzicht 2019 — 32 reacties

  • Als je nog kleine kinderen hebt is het inderdaad nog niet aan de orde. Pas vanaf groep 7 begint het te spelen. Hoewel het me niet zou verbazen als het binnenkort al een actiepunt wordt in groep 6!

 1. Wat ben ik blij dat mijn jongste nu op het MBO zit en dat we verlost zijn van de middelbare school. Want hoe tevreden we waren in de eerste jaren, hoe ontevredener we werden in de jaren die volgden.
  Uiteindelijk kiezen we nu de mbo-route ipv. De havo-route naar het hbo. En ik moet bekennen die is misschien iets langer maar een stuk relaxter.

  • Mijn oudste zoon doet ook een mbo-opleiding. Ze zeggen daar dat voor mbo-ers de overstap naar het hbo makkelijker is dan voor mensen van de Havo. De reden is dat mbo's al meer van het vak weten dan de mensen van de Havo die algemeen zijn opgeleid.

   Wel liep mijn zoon er tegenaan dat bedrijven liever hbo-ers willen als stagière!

 2. Hoewel onze zoon nu nog in groep 6 zit, willen wij als hij in groep 7 zit alvast gaan oriënteren. Deze checklist kunnen wij dan goed gebruiken. Ik heb hem opgeslagen toekomstige gebruik! Bedankt! :-)

 3. Moeilijk hoor, kiezen... Zeker als je geen standaard kind hebt. En die open dagen, dat s och veel relamepraat...

  Migen weer met dochter uit groep 7 naar een open dag. We slaan dit jaar de algemene praatjes over. Ik heb ze al gehoord, zij wil vooral naar genouw kijken, leerkrachten, lojalen etc... En f er tekenles gegeven wordt!

  • Klopt. Bij de school van mijn dochter verven ze altijd alles snel nog even voor de open dag. En op de open dag zie je alleen de presentatie. Niet het echte schoolleven.

 4. ik ben er bij geen van mijn dochters in groep 7 al mee begonnen.
  waarom zou je dat doen, ik vond het veel zenuwen die te vroeg spelen.
  Ik weet een kind die zich er in groep 7 al druk over maakte een bepaalde score te moeten halen dat ze haar cito helemaal verpestte.
  Mijn oudste heeft op 3 scholen gekeken en de middelste gaat naar dezelfde school als de oudste.. Wij zijn daar tevreden over, ze hebben alle afdelingen, dus ik verwacht daar geen problemen mee. Als ik haar naar een andere school zou doen zonder echte reden zou ik me toch een beetje een verrader voelen.
  Maar wij hebben die school dan ook echt op identiteit uitgezocht en dat stelt wel degelijk nog iets voor daar. (ik heb er zelf ook gezeten, hoewel ze gelukkig wel met de tijd meegegaan zijn, en zich niet meer alleen op 1 overtuiging richten)
  Overigens hebben we middelste wel gevraagd of ze nog naar een andere school wilde kijken, maar daar had ze geen behoefte aan.
  De school is niet dichtbij, ze reizen een uur, maar daar zijn ze binnen 2 weken aan gewend en ze wisselen fiets en ov af in de seizoenen. Als ik zie hoe ze wereldgebeurtenissen behandelen ben ik nog steeds blij met de keuze.

 5. Morgen gaan we naar 2 scholen kijken met onze dochter die nu in groep 7 zit. Mijn oude middelbare school en de oude middelbare school van mijn man. Eigenlijk vinden we het allebei ook leuk om daar weer eens een kijkje te nemen. :)

 6. Mijn ouders lieten mij de keuze, toen ik die leeftijd had. En eigenlijk vind ik dat ook wel normaal. Dat zal wel raar zijn, maar uiteindelijk heb ik volgens mij de juiste keuze gemaakt. Zelfs toen ik later nog eens de keuze kreeg of ik niet van school wilde wisselen, omdat we gingen verhuizen. Maar ik was liever bereid om ruim een uur te reizen dan om van school te veranderen.
  Dat ouders de keuze maken voor hun kinderen is volgens mij, in mijn beleving, iets wat pas de laatste tijd gebeurt.
  Een 12 jarige kan heel goed beslissen en inschatten waar ze zich het beste thuis zullen voelen en waar ze zich van hun beste kant kunnen laten zien.
  Maar ja, ik ben dan ook een echte Montessori leerling. Eigenwijs.
  Het maakt dan ook geen fick uit of een school hele goede scores of strenge leraren heeft als je kind er zelf geen zin in heeft iets op school uit te voeren. Dan ben je alleen maar bezig om je kind na een jaar weer ergens te moeten plaatsen. Misschien dat toch op de school die ze zelf eerst hadden uitgekozen.
  Power to you, kids.

  • Ik verbaas me na jouw bericht er voooral over dat er ouders zijn die het kind niet laten beslissen, daniëlle. Het kind moet het zelf doen, het is dus belangrijk dat zich fijn voelt op school. Dat zei mijn vader ook al tegen mij in de jaren 80. Ik hoor wel van collega's dat ouders tegenwoordig heel druk zijn met het huiswerk van de kinderen. Dat was vroeger zeker anders. Ik denk dat de magister systemen dat ook in de hand werken. Ik hoop dat ik mijn voornemen om me er zo weinig mogelijk mee te bemoeien kan waarmaken ;-). 1 keer middelbare school was genoeg... ben overigens net mijn zoon uit groep 7 naar een voorlichtingsavond geweest omdat hij dat zelf graag wilde. Het is nogal een denker en wil graag lang van te voren weten hoe of wat hem te wachten staat.

  • Ik wens je veel succes met 'je er zo weinig mogelijk mee bemoeien Olga'. Dat was ook altijd mijn insteek, maar dat valt nog niet mee. Je wordt er voortdurend aan je haren bijgetrokken.

   En ik ben heus een betrokken moeder.

 7. Wij zijn ook druk bezig met oriënteren e.d. voor onze oudste dochter. Vooral de kosten zie ik tegenop. Maar wat zal het allemaal ook wennen zijn, al die verschillende schooltijden, al dat huiswerk. Ach het komt vast allemaal wel goed en ik vind het naast spannend toch ook wel leuk. Ik heb zelf ook pas een blogpost geschreven over het kiezen van een school voor onze dochter.

 8. Bah zitten er nu midden in! Eerste school heeft geweigerd vanwege rugzakje. Dan blijft er 1 over die we niet willen, en 1 die we wel willen. Hopelijk zegt die ja!

  • Het is een heel gedoe hè, Judith. Ik voel met je mee. Wat vervelend dat één school simpelweg heeft geweigerd. Anderzijds: als ze allemaal beloftes doen die ze vervolgens niet kunnen waarmaken, is dat ook niets. Dan is het beter dat ze hun eigen grenzen kennen, en je kind een geschiktere plek gunnen.

 9. Wat je zegt, je weet het pas al sje kind er op zit, en dan is het te laat. Want wisselen, dat kan eigenlijk niet, om allerlei redenen.

  Hier één goede keuze gemaakt en één verkeerde, denk ik. De derde moet nog. Maar of die "goede" school ook een geode school voor dat kind is weet ik dan weer niet. Elk kind is weer uniek en daar moet je rekening mee houden bij je schoolkeuze. Voor zover mogelijk.

  Wat was het leven vroger makkelijk toen iedereen gewoon naar de dichtsbijzijnde school van het juiste niveau ging en er verder ook geen loting was ofzo!

  • Ja hè? Ik heb destijds niet eens open dagen bezocht! Iedereen ging gewoon naar een bepaalde school, klaar!

   Balen dat één school bij jou niet goed heeft uitgepakt. Het blijft inderdaad toch giswerk.

 10. Helaas leer je een school inderdaad pas echt kennen als je kind er inmiddels elke dag heen gaat. Ik weet dat veel ouders in de overwegingen ook meenemen wat vriendjes of vriendinnetjes doen. Ik denk zelf dat dat voor sommige kinderen heel belangrijk kan zijn. Aan de andere kant: als jouw kind zich op een school helemaal op zijn of haar plek voelt, kan het soms ook goed zijn om daar alleen te starten. De juiste school kiezen is door voor ieder kind maatwerk. En niet zo eenvoudig als het lijkt. (Reactie vanuit de 'andere' kant, als iemand met veel ervaring in groep zeven en acht.)

 11. Onze 3 kinderen mochten zelf kiezen, ze moeten namelijk een uur fietsen en dan is het wel fijn als je bij je vrienden/vriendinnen in de klas zit.
  Ze gaan/gingen in Ede naar de havo en het vwo, en alle drie de scholen waar je naar toe kunt staan goed aangeschreven.
  De oudste en de jongste hebben voor dezelfde school gekozen en de middelste voor een andere.

  Wij hebben het dus niet als moeilijk ervaren en de kids ook niet.

 12. Inmiddels bezig met de derde ronde. Een tip die ik kreeg en erg waardevol vind: let tijdens de open dag op het gedrag van de docenten. Spreken deze de potentiële leerlingen aan, of richten ze zich tot de ouders? Docenten die leerlingen aanspreken, laten zien ook echt geïnteresseerd in hen te zijn. Vind het heel frappant hoe dit per school verschilt.

 13. Hahaha, jazeker Nicole, niemand beschuldigt jou ervan niet betrokken genoeg te zijn! Ik vind het wel eens té, al die betrokkenheid. Kregen wij vroeger drie ouderavonden, op de basisschool kregen onze koters een wekelijkse nieuwsbrief en ook op de MAVO weer elke week leesvoer. Ik heb me helemaal teruggetrokken op de MAVO, ben op de basis actief geweest.
  Wat betreft schoolkeuze zijn wij vooral afgegaan op de sfeer, of het gebouw prettig aanvoelt, of de leerlingen die er rondlopen zich er senang voelen enzo. En inderdaad, veel vragen bij andere ouders. Vaak merk je wel of leraren hun beste beentje voorzetten of zichzelf zijn. bij teveel namaak en show gaan we voor een andere school. En natuurlijk kiest uiteindelijk onze tiener welke school de voorkeur heeft.
  Onze MAVO is wel wat tegengevallen wegens allerlei zaken -een hypermanische directeur die alles steeds veranderen wilde- maar uiteindelijk wel heel fijn wat betreft vierkant rooster (elke dag dezelfde tijden), later naar school (ze beginnen pas om 9 u, als je geen onvoldoendes hebt, half tien) en fijne sfeer, geen gepest en dergelijke.

  • Dat klinkt als een heel prettige plek Irene, zoals je de school beschrijft. Hoewel zo'n directeur met veranderdrang me dan weer minder lijkt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder