Reacties

Middelbare school kiezen — 45 reacties

 1. Ai, veel succes ermee. Wij mogen dat volgend jaar alweer gaan doen met onze zoon,... wat gaat het vlug.
  Ik vind het heel belangrijk dat een kind zich veilig en in waarde gehouden voelt. Door zowel docenten als door medeleerlingen. Daar heb je echter niet altijd wat over te zeggen en is ook lang niet altijd vanaf de buitenkant te zien. Inderdaad; gesprekken met andere ouders!

 2. Toen ik twaalf werd, was het advies van de basisschool voldoende. Samen met mijn vader ging ik naar de middelbare school waarvan ik zeker wist dat ik er heen wilde om in te schrijven. Open dagen bestonden niet en je ging dus geen andere scholen 'bekijken'. Toen mijn oudste zover was heeft ze wel een paar scholen gezien, maar dat had geen invloed op haar eerste keuze en de jongste had haar keus ook al gemaakt en wilde helemaal geen andere scholen zien... Wij kwamen dus heel soepel door het 'kiezen' heen.
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  • Wat is dat enorm veranderd hè?! Het is eigenlijk keuzestress op steeds jongere leeftijd. Het is fijn om veel opties te hebben, maar het kan ook lastig zijn.

 3. Misschien is het een idee om bij je voorkeursschool ook eens buiten de open dag te gaan kijken. Gewoon even binnenlopen op een schooldag tijdens een pauze. Kun je wat meer zien qua sfeer / opgeruimdheid ed.

  Verder lijkt de afwezigheid van de stad me geen nadeel voor het leren. Juist goed: minder afleiding!

  Andere vragen die je kunt stellen / dingen die je kunt bekijken: hoe gaan ze om met pesten, wat voor ontwikkelingsmogelijkheden bieden ze naast de vaste vakken, en wat is het beleid op snoep / koek (automaten).

  Op mijn middelbare school (lang geleden) kon je op vrijdagmiddag na de lessen gratis extra activiteiten doen zoals decorbouw (ter aankleding van de aula bij feesten), turnen, schoolkrant, scheikunde, organisatie schoolfeesten en nog wel tien dingen (weet niet meer wat). We hadden per jaar iets van 6 schoolfeesten, 2-3 filmavonden, een toneelavond enz. Alles met veel betrokkenheid / inzet van leerlingen zelf (zij bemanden de drankjes, organiseerden mede de avonden, kleedden de aula aan enz) Op die manier zijn extra 'fratsen' juist heel fijn (en geen extra kostenpost voor de ouders).

  • Dat van die snoepautomaten vind ik een hele goede! Bedankt voor de tip.

   Leuk dat er allerlei gratis activiteiten waren na schooltijd. Klinkt als een heel actieve school. En met de vrijheid om niet mee te doen voor kinderen die daar juist niet zoveel van houden! Want die zijn er ook.

 4. Hm hier hebben we maar 1 middelbare school de andere keuze ligt 20 km verderop, wat toch wel ver is zeker voor de jongere kinderen vind ik. Maar ik vind dat wel een enorm nadeel, want ook school weet en voelt zich de enige marktkoopman zeg maar...
  Hier op de middelbare school waren ze 3 jaar geleden begonnen met van die kleine laptopjes, omdat ze daar dus veel mee werken. Ik vind het handiger dan steeds veel boeken mee moeten sjouwen en het lijkt me ook meer van deze tijd eerlijk gezegd.

  • Dat is de andere kant inderdaad: als enige school weet je toch wel dat de leerlingen komen. Dat maakt een school misschien wat minder scherp soms?

   20 km vind ik ook wel een pittige afstand. Zeker omdat ze ook nog weer terug moeten. In de zomer geen punt, maar in de winter met sneeuw en ijzel best lastig.

 5. O, nee je hebt ook ook nog die aan de dominee van dijkweg, toch. Hoe heette die vroeger ook al weer? Bijna tegenover het ziekenhuis???? Nu heet die Rietveld, toch? Ik ben nu 40, maar wat was dat toch???

  • oja, GSGD!!!!
   Ik had er laatst nog met mijn zus over: meneer Poeder, Meneer van der Meer, Heebink, zucht. Meneer van de Meer is al overleden. Die woonde bij mij in Nijmegen.
   Wanneer ben jij van school afkomen? Ik in 1994 en mijn zus rond '92.

  • Leuk om die namen voorbij te zien komen. Ik had van der Meer voor Nederlands! Was hij ziek of zo, dat hij al is overleden? Hij was toen nog best jong.
   Ik kwam van school af in 1988.

  • Ja he, ik vind het ook altijd leuk (mevrouw doedens!!!!). Meneer van der meer was inderdaad ziek. Ik denk dat hij twee jaar geleden is overleden. Hij was begin 50. Ik kwam hem hier regelmatig tegen.

 6. Hier helaas een tegenvallend niveau, waardoor de favoriete scholen afvallen, en ze veel verder moet fietsen. Ik heb hele leuke kinderen, maar ze vallen helaas niet binnen de standaardplaatjes daardoor is het uitzoeken van een middelbare school (en daarna) nogal stressgevend. Julia

 7. Jeetje, wat moet je op veel dingen letten als je een school moet uitkiezen! Ik heb zelf geen kinderen en sta daar dus nooit zo bij stil.
  Ik ging naar een openbare basisschool in ons dorp en het was niet meer dan logisch dat ik vervolgens naar het openbaar lyceum in de naburige stad ging. (Hoewel mijn ouders gelovig waren vonden zij het onzin dat er voor iedere gezindte een aparte school leek te moeten zijn. Ik ben zelf ook nog steeds een fervent voorstander van openbaar onderwijs waarin ruimte is voor alle religies en overtuigingen.) In het algemeen ging men, volgens mij, destijds (medio jaren 70) zo te werk. Een bijkomend voordeel was dat er altijd wel wat bekenden meegingen naar dezelfde school en dat had wel iets vertrouwds. Van een kleine basisschool naar een grote middelbare school is tenslotte een hele stap.

  In hoeverre speelt bij jullie mee naar welke school vrienden/vriendinnen van jouw zoon gaan en wat de signatuur van de school is?

  • Dat speelt geen enkele rol. Hoewel het ergens wel makkelijk zou zijn als dat wel zo was, want dan waren we zo klaar!

   Het is een hele lijst met dingen waarop je kunt letten, maar dat is ook wel een kenmerk van deze tijd. Zoals ik al schreef: 'in mijn tijd' was het niet zo ingewikkeld!

 8. Wat vind ik belangrijk aan een middelbare school ? De sfeer moet mij en mijn kind aanspreken. Je moet een school binnenstappen en denken hier zit mijn kind goed .
  Een Ipad zou voor mij een minpunt zijn , te duur en dan zitten ze de hele dag naar een schermpje te turen, een pluspunt zou zijn dat ze niet meer die zware boekentassen hoeven te sjouwen.
  Groet Thea

  • Ja, het heeft voors en tegens. Mijn 15-jarige dochter zag wel dat veel brugklassertjes nu onderling niet meer praten, maar allemaal op hun ipads zitten te turen in de pauzes...

 9. Mijn dochter zit nu in de tweede maar ik heb ook 3 scholen bezocht voordat we de keuze hebben gemaakt. Zij had die keuze snel gemaakt, lekker dichtbij, iedereen ging daar heen. Maar ik keek toch wat verder, wat biedt zo een school en belangrijker, wat juist niet. Uiteindelijk is het toch de school hier in de wijk geworden, omdat we de sfeer daar heel prettig vonden, er werden geen toeters en bellen uit de kast gehaald op de open dag en informatiedag.
  Op haar school gebruiken ze trouwens géén ipads in de lessen, gewoon boeken, wat mij betreft beter eigenlijk. Zware tas dat wel, maar die kan in de kluis. Op bijna iedere school hebben ze belachelijk veel gym-uren is mij opgevallen waarbij ze op een vreemde manier cijfers geven. Spring je een meter ver, krijg je een 1, spring je 10 meter, dan een 10, dat werk. Mijn dochter vindt het vreselijk! Nog een minpuntje is dat ze geen Frans heeft en dat we vorig jaar al te horen kregen dat ze eigenlijk op de Havo thuis hoort (ze doet nu TL). Die stap kan nu niet meer gezet worden en dat is natuurlijk wel heel jammer. Gelukkig gaat ze wel met plezier naar school en dat is het belangrijkste.

  • Hoeveel gym-uren hebben ze? Bij ons is het geloof ik overal gemiddeld 3, maar dat ga ik dus nog uitzoeken.

   Een goede sfeer is inderdaad superbelangrijk. En een school zonder toeters en bellen zou mij ook aanspreken.

 10. Onze beide zoons hebben destijds het advies TL gekregen. In ons dorp staat een ouderwetse Mavo die goed bekend staat. Kleinschalig, hoog slagingspercentage. Onze kinderen gedijden beter in een wat beschermder omgeving dan in een grootschalige en drukke school.
  De persoonlijke aandacht was vooral voor onze jongste fijn want hij had veel last van migraine en vermoeidheid toen hij een jaar of 14 was. Hij heeft toen een aangepast rooster gekregen en mocht apart zitten als hij dat nodig vond.

  Als onze zoons een ander schooladviezen hadden gekregen dan was het een stuk moeilijker geweest om de school te kiezen. We zijn niet in deze omgeving opgegroeid en kenden de scholen en bijbehorende cultuur ook niet goed.

 11. Wij hebben juist pas in groep 7 gekozen om onze dochter 'ouder' te laten worden. In groep 2 lag ze al zover voor dat dit geen zin had. Wij hebben er bij haar altijd spijt van gehad omdat ze niet zeker van zichzelf was. Nu, na 2x groep 7 en nu in 8 heeft ze het helemaal gehad met de basisschool. Het is een juiste keuze geweest. Ze is zelfverzekerd geworden en straalt helemaal tov het grijze stille muisje bij de oudere kinderen eerder.
  Voor ons is de schoolkeuze heel gemakkelijk. Je hebt in Roermond maar 2 Havo/VWO scholen. Eén is 14 km fietsen en daar hebben wij met onze zoon hele slechte ervaringen mee gehad. Zoonlief is na één jaar overgestapt naar de andere school en daar opnieuw begonnen.
  Voor onze dochter blijft er dus maar één school over. 7-8 km fietsen en dezelfde school dus als zoonlief.
  Wij hebben dus ook maar één open dag te bezoeken.
  Bieden bij jullie dan alle 4 die scholen hetzelfde onderwijs?

  • Wat ik nog vergeten ben wat ik belangrijk vind aan de school? Veiligheid staat huizenhoog voorop en goed onderwijs.

  • Ja alledrie de scholen bieden mavo, havo, vwo, gymnasium. Er zijn alleen wat accentverschillen.

   Veiligheid en goed onderwijs zijn inderdaad superbelangrijk.

 12. Lijkt me een lastige keuze, helemaal omdat ze, zoals je zelf al zegt, zelf ook een mening en voorkeur hebben. Wij zijn daar nog niet aan toe; we hebben net de basisschool voor onze oudste gekozen, die daar over een paar weken mag beginnen. Ikzelf fietste vanaf mijn twaalfde tot mijn achttiende (ben nu 31) dagelijks 25 km. heen en weer 25 km. terug naar de dichtstbijzijnde reformatorische middelbare school. Tussen de herfstvakantie en de voorjaarsvakantie mochten we met de bus. De groep fietsers begon met 5 in het dorpje het verst weg van school en eindigde met een groep van zo'n 50 fietsers bij school. Ik ben nooit meer zo gezond, fit en bruin en slank geweest als toen. Enige nadeel was als je de laatste twee uur gym had, ongesteld was en dan nog naar huis moest fietsen, maar dan kreeg ik soms een briefje van mijn moeder mee en hoefde ik niet mee te gymen. Ik ben wel een paar keer flauwgevallen als ik de Heinenoordtunnel door was gekomen, maar met Dextro in mijn holle kies fietste ik dan gewoon weer met de groep mee. En een lekke band was altijd een leuk excuus om te laat te komen. Onderweg plakken en weer door. Best heftig eigenlijk, als ik er zo op terugkijk, voor een kind van 12. Maar ik vond het toen heel normaal, ook omdat iedereen het zo deed.

 13. Hoi Nicole, bedankt voor je enthousiaste reactie op mijn post. Ik vind het ook een erg leuke winkel en al moet ik er dan wel iets verder voor rijden, ik kom er graag. Meestal ga ik dan ook even het centrum in. Binnenkort maar weer eens gaan, handig dat jij er zo dichtbij woont.

  Succes met het vinden van de juiste school!

  Hartelijke groet, Ingrid

 14. ipad of laptop op school klinkt leuk, maar is duur in aanschaf. En wat sommige scholen wel vergeten is dat die dingen in de praktijk allemaal halverwege de lesdag door hun stroomvoorziening heen zijn en er in de meeste lokalen geen stopcontacten beschikbaar zijn. Met als gevolg dat er dan weer boeken en pen en papier nodig is.
  Verder ook een puntje, schooluitstapjes, hoe worden die betaald, op de school van de oudste twee had je geen extra kosten aan de buitenlandreis, school van de jongste bied naast een buitenlandreis aan die niet goedkoop is ook nog wintersport aan met een leuk prijskaartje, wintersport is gelukkig niet verplicht( maar iedereen gaat dus ....kind wil ook)
  En verder zijn open dagen vaak een reden om de school op te ruimen en leuk aan te kleden en de scholieren die er rond lopen zijn geselecteerd. Dus krijg je een heel ander beeld dan normaal.
  Wat wij wel belangrijk vonden is uit te zoeken hoe het zit met tussenuren( ook al staat op de schoolsite dat er opvang is zie je ze van sommige scholen toch altijd in het centrum zwerven)
  Onze ervaringen zijn dat ook al zegt een school dat er een pest-protocol is de praktijk wel eens heel anders uit kan wijzen.
  middelbare school uitzoeken vonden wij lastiger dan een basisschool

  • Dat van die stroom is een goed punt. Ik heb eigenlijk geen idee hoe ze dat nu aanpakken. Als die open dag is, zal ik dat zeker eens vragen.

   Tussenuren is heel wisselend vind ik. Op de school van mijn dochters is er dus wel opvang, maar meestal zitten ze een uur lang duimen te draaien. Dat vind ik ook echt niks. Maar de school profilieert zich wel heel trots met 'bijna geen lesuitval'...

 15. Hi,
  Ik vind I-pad en laptops als complete vervanging van boeken geen goed plan. Het lezen van een beeldscherm is heel anders dan het lezen uit een boek. Iedereen leert tenslotte anders. Daarnaast ben ik van mening dat als je boeken tegen komt op je buro of in je tas dat positief kan werken. Ik denk dat ook hier misschien wel geldt, uit het oog = uit het hart. Ik ben van mening dat op deze manier studeren niet voor iedereen een verrijking hoeft te zijn.

  Ook het digitaal organiseren van schoolwerk is op die leeftijd helemaal nog niet vanzelfsprekend. Om dat op de "gewone" manier te doen is vaak al een uitdaging! Zo'n ding kan ook crashen, en als je backup niet werkt of niet gemaakt hebt is dan ben je ineens alles kwijt! En helaas kom je daar achter als je het zelf ervaart.

  Grootste tegenargument is wel dat ik vind dat de verleidingen erg groot zijn als je zoveel uren digitaal bezig bent. Dus alle uren op school, vaak nog in de pauzes en dan thuis ook nog de huiswerktijd! Er kan ook zoveel meer behalve studeren op zo'n ding. Juist op die leeftijd zijn afleiders heel erg lastig voor jongeren! Ik denk dat als je puber het erg lastig vind om los te komen van digitale media, moeite heeft met organiseren het alleen nog lastiger kan zijn.

  Op oudere leeftijd zullen bovenstaande problemen wellicht niet meer van toepassing zijn of minder van invloed zijn. Ik zeg dus niet dat digitaal leren niet goed kan werken. Het hangt ook af welk gevoel je zelf als ouder hebt. Jij kent je kind het beste, ieder kind is ook anders. Verder kost zo'n ding ook gewoon geld en sluit je vaak ook een extra verzekering af.

  Succes met kiezen!

  Groetjes Natalie Peschier

 16. Wat ik het aller belangrijkst vind, hoe vind de communicatie plaats tussen docent en leerlingen. Is dat respectvol en gedraagt het personeel zich als een voorbeeld. Alle protocollen prima. Maar als de docent zich neerbuigend gedraagt, niet op de hoogte is van zaken, zich alleen op zijn lesje focust, dan hoeft het niet meer van me (en toen ik 12 was heb ik dat echt zo ervaren tijdens een open dag). Ik denk dat je open dagen daar prima voor kan gebruiken om uit te zoeken hoe het in elkaar zit. Even in gesprek gaan met een paar docenten en je bent er volgens mij zo achter hoe het in het team eraan toe gaat.

  Juist van commentaar van ouders heb ik bij de basisschool keuze minder gehad. Een paar ouders vonden de school waar dochter nu naar toe gaat de competitief. Ik heb toch voor de school gekozen en zie dat juist elke leerling op zijn of haar niveau benaderd wordt en op niveau les krijgt. Ja, uit elk kind wordt dus het beste gehaald. Is dat erg?

  • Dat laat zien dat het ook weer heel persoonlijk is. Wat de een als competitief ervaart, vindt een ander juist prettig. Het beste uit een kind halen, klinkt mooi.

 17. Kijk uit met de ipads. 't scheelt een zware boekentas, en dat is ergonomisch gezien beslist een voordeel. Maar het betekent óók uren per dag in een verkeerde houding zitten en rsi ontwikkelen, je handschrift onvoldoende ontwikkelen etc. En ik heb kinderen echt zien flippen toen hier een paar uur de stroom uitviel... Geen idee hoe ze een ouderwets woordenboek moesten gebruiken, of hoe ze zich even moesten vermaken zonder internet. Dochterlief, die op een redelijk ouderwets gymnasium zit, zag het even aan en ging toen gewoon analoog haar huiswerk maken. En vervolgens dwarsfluit spelen. En toen de hond uitlaten. En tegen die tijd was de storing voorbij. Hoewel ik veel om ze geef hoop ik dat de 'geheel digitale' neefjes en nichtjes bij de volgende stroomstoring niet hier zijn. Hoop dat jullie daar begrip voor kunnen opbrengen;).

  • Dat zijn goede punten tegen de iPad Carolina. Schrikbarend wat je schrijft over kinderen die flippen als ze niet over hun scherm kunnen beschikken. Dat kan toch niet goed zijn?!

 18. Ik had de lagere school gevolgd in het katholiek onderwijs en toen was het maar normaal dat je dan ook het middelbaar verderzette in het katholieke net. Opendeurdagen bestonden in die tijd niet en in onze stad was er maar één katholieke middelbare meisjesschool dus veel keuze was er niet. Ik zou trouwens ook geen keuze gekregen hebben van mijn ouders want mijn vader bepaalde zelfs welke richting ik moest volgen....

 19. Ik ga morgen met zoon op het Ulenhofcollege kijken ook al is de school voor ons best ver weg (lichtenvoorde). Ken meerdere kinderen die er zitten en deze zijn allemaal erg positief over deze school. Dus een kijkje nemen kan geen kwaad! Ga op havo/vwo kijken.

 20. Ik vind het een erg leuke school. Duidelijke presentaties, leuke sfeer. Goed zorgplan en een apart lokaal waar altijd begeleiding aanwezig is voor rugzakleerlingen ( is zoon nl heeft syndroom van asperger). Ga ook nog verder kijken hoor, uiteraard in Lichtenvoorde zelf en in Aalten (zelf op gezeten). Zoon was ook erg enthouisast, wil zelfs wel tto gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder