Schoolspullen lijst: wat is echt nodig, en wat niet?

Schoolspullen lijst

Als je kind naar de middelbare school gaat krijg je te maken met een flinke schoolspullen lijst.

En zeker als je de schoolboeken bij Van Dijk besteld wordt je tijdens de bestelling geconfronteerd met een enorme hoeveelheid schoolspullen die zij aanbevelen. De kunst is om die schoolspullen lijst vakkundig te negeren, zodat je aan het eind van de bestelling van de schoolspullen netjes uitkomt op een bedrag van 0,00 euro.

Zelfs als je denkt dat je de spullen op de schoolspullen lijst van Van Dijk nodig hebt, kun je die beter bij de Action of Hema kopen als je zuinig wilt zijn. Als geld geen rol speelt, kun je natuurlijk prima klakkeloos alle suggesties aanklikken.

Inmiddels heb ik dankzij mijn vijf kinderen ruime ervaring met de schoolspullen die je (niet) nodig hebt op de middelbare school. Speciaal voor deze post heb ik hen nog even geënqueteerd. Hieronder de resultaten:

Schoolspullen lijst: wat is handig om te kopen?

  1. Schooltas. Eastpak is een bekend merk schooltas dat rond de 50 euro kost.
  2. Etui
  3. Potloden*
  4. Pennen
  5. Een USB-stick

    Schoolspullen

      11,60 bij de Hema
  6. Harde geodriehoek, deze werkt prettiger en de cijfers blijven langer zichtbaar.
  7. Die hele dure, grafische rekenmachine waarvoor je kind eigenlijk aparte lessen nodig heeft om te leren deze te bedienen. Deze is nodig vanaf Havo 3 als ik me niet vergis en helaas een echte must-have.

    Schoolspullen lijst

      110,- bij bol.com
  8. Gum
  9. Snelhechters om projecten en werkstukken in te doen. Ik koop deze altijd bij de Action. Ze zijn erg handig om in huis te hebben. Maar wel een waarschuwing: de snelhechters van de Action gaan vrij snel kapot! Daarmee bedoel ik dat het klemmetje waarmee je er papieren indoet vaak losscheurt van de snelechter... Wees er dus wel voorzichtig mee.

    Schoolspullen lijst

      1. 8 stuks voor 1,- bij

    Hema

  10. Schriften: gelinieerd en met grote vierkantjes voor wiskunde
  11. Broodtrommel en Dopper fles zijn handig maar veel leerlingen gebruiken flesjes water, pakjes drinken of brood in een plastic zakje. Of ze halen massaal in de pauze frikandelbroodjes in de supermarkt ; ) N.B. Wist je dat je losse Dopper doppen kunt kopen als er eens eentje kwijt raakt?!

Schoolspullen lijst: wat is niet echt nodig?

  1. Bosatlas. Deze is met een prijskaartje van zo'n 70,- behoorlijk duur. Maar op de scholen van mijn kinderen werd hij amper gebruikt. Die ene keer is bovendien vaak prima op te vangen met een Bosatlas* van de schoolbibliotheek.De Grote Bosatlas
  2. iPad. Toen mijn jongste zoon begon met de Havo werd dat jaar net de iPad ingevoerd. Hij gaat nu naar Havo 5 en heeft alleen nog gewone schoolboeken en de iPad wordt niet meer gebruikt.
  3. Agenda. Het huiswerk staat in principe keurig op het magister en veel scholieren gebruiken hiervoor hun alomtegenwoordige smartphone. Een agenda is dus erg persoonlijk. Mijn jongste dochter vind het fijn, maar mijn jongste zoon gebruikt hem nooit.
  4. Schaar
  5. Liniaal
  6. Pritt of andere plakstift
  7. Kaftpapier. Kaftpapier is een behoud voor schoolboeken, maar mijn jongste zoon kaft zijn boeken nooit en dat gaat prima.
  8. De verplichte doos kleurpotloden wordt in de praktijk zelden tot nooit gebruikt. Bovendien hebben ze op school vaak ook wel kleurpotloden.
  9. Woordenboeken. Worden in de praktijk zelden tot nooit gebruikt. Lees ook mijn post over Goedkope woordenboeken.
  10. *HB-potloden in verschillende hardheden. Ik heb me daar in het begin echt rot naar gezocht, maar in de praktijk gebruikten de kinderen eigenlijk gewone potloden.
  11. Speciale voorgeschreven gymkleding van de school. Vaak wordt deze gymkleding 'verplicht' genoemd in de schoolgids, maar in de praktijk lopen de meeste leerlingen in hun eigen gymkleding.

Ervaringsdeskundige Rosalie

Op Youtube kwam ik onderstaand filmpje tegen van Rosalie. Ze vertelt daarin wat zij NIET nodig vindt om te kopen. Een heel informatief filmpje!

Totaalkosten eerste schooljaar middelbare school

Laten de kosten van de spullen die, in mijn ervaring, echt handig zijn eens optellen. Ik ben bij onderstaand lijstje uitgegaan van de Action.

  • Etui Action 0,89
  • Bic balpennen Action 0,89
  • Geo driehoek Action 0,23
  • 10 potloden Action voor 0,38
  • USB stick Action 6,95
  • Staedtler gum Action 1,69
  • Snelhechters Action 0,96
  • 10 schriften, waarvan 9 gelinieerd en 1 met van die grote vakjes voor wiskunde Action: 3,90
  • Simpel model schooltas van Eastpak 39,-

Totaal: 54,89

Wat heb je nodig voor de middelbare school? Samenvattend

Als je met de schoolspullen lijst geconfronteerd wordt, dan kan dat best even schrikken zijn. Want er staat vaak heel wat op. In de praktijk blijkt echter dat middelbare scholieren veel dingen amper of niet gebruiken. Met name de Bosatlas vind ik een dure en vaak overbodige aanschaf. Zeker voor mensen met een beperkt budget.

Als je alleen het hoognodige koopt, en het meeste bij de Action zou je in theorie rond de 55,- kwijt zijn voor het eerste schooljaar op de middelbare school. Het grootste deel van het bedrag is de schooltas.

Tegelijkertijd snap ik heel goed dat als het je eerste kind is dat naar de middelbare school gaat je de neiging hebt om braaf alles te kopen wat op de schoolspullen lijst staat. Je wilt toch graag zeker weten dat je kind alles op orde heeft.

Zie ook mijn post over het afscheidscadeau voor de juf!

Disclaimer

Dit artikel is gebaseerd op mijn ervaringen met kinderen op drie verschillende middelbare scholen. Het is mogelijk dat het op de middelbare school van jouw kind anders gaat. Maar je kunt deze schoolspullen lijst op z'n minst gebruiken om kritisch te kijken naar alles wat ze adviseren om te kopen.

*Ik weet dat er mensen zijn die dol zijn op de Bosatlas, en het intellectuele armoede hebben om dit boekwerk niet in huis te hebben. Maar voor wie krap bij kas zit is het een enorme uitgave, die dus niet echt nodig is.

Vergelijkbare berichten

30 reacties

    1. Nou precies! En hij kan zoveel dat je alsnog een 'gewone' rekenmachine nodig hebt voor vakken als economie, omdat je er anders blijkbaar informatie in kunt zetten om te spieken.

  1. Schoolspullen kopen was voor mij echt altijd een hoogtepuntje van mijn zomervakantie. Ik ging naar de Hema en kocht schriften, pennen en al die dingen. Maar wel altijd de goedkope versie, want dat het nergens op slaat om voor tientallen euro's aan schriften te kopen, snapte ik ook wel.

  2. Ooo, de herinneringen! Ik vond zo'n flexibele geodriehoek overigens altijd veel handiger. Die zijn minder kwetsbaar. En een agenda vind/vond ik zelf wel heel prettig. Naast de dure grafische rekenmachine is er ook een simpele goedkope die wel een aanrader is. Ook omdat we vroeger bij bepaalde vakken juist geen grafische rekenmachine mochten gebruiken bij toetsen, omdat je er ook wat tekst in kwijt kon destijds ;) Anti-spiek!

  3. Die speciale potloden heb je volgens mij alleen nodig als je het vak tekenen kiest in de bovenbouw.
    Het meisje op het filmpje zegt dat ze nooit een usb gebruikt, maar onze kinderen gebruiken hem soms wel. Bij presentaties enz.
    Een agenda hebben ze op het middelbaar onderwijs bij ons afgeschaft. Iedereen kijkt online op de planner voor huiswerk enz.
    Kaften doen we dan weer wel en gymkleding is ook echt verplicht.

    1. Op de middelbare school bij onze kinderen betaal je een euro per keer leengeld wanneer je geen voorgeschreven gymkleding bij je hebt.

  4. Heerlijk, die herinneringen! Ik was gek op schoolspullen kopen. Stiekem nog steeds ;-) Gelukkig voor mijn ouders hoefde die rekenmachine maar één keer haha.

    Ook ik vond de flexibele geodriehoek veel fijner. Man vindt juist een harde ook prettiger. Gelukkig zijn ze er allebei.

    Bij potloden is hb ook een hardheid trouwens, dus dat ze je hb-potloden in verschillende hardheden aan wilden smeren is raar. De gewone potloden die je nu gekocht hebt zijn zonder twijfel hb, want dat is de gewone-potloden-hardheid, dus die zijn sowieso goed. (Sorry, een beetje een pennen en potloden-nerd hier ;-) )

  5. Post komt wat laat 😉 de schoolspullen moet je al bestellen voordatde vakantie begint. Ipad kan mijn zoon 3vwo zeker niet zonder, daar wordt bijna alles meegedaan, een agenda is totaal overbodig. Ipad Is ook verplicht, gymkleding weer niet dat mag jezelf weten. Een usb is echt nodig voor presentaties. Kafen gebeurt met stoffen hoesjes, die gaan meerdere jaren mee.

    Om wat rekening met het millieu te houden kun je als ouder toch echt wel het gebruik van broodtrommels en een drinkfles verplicht stellen, maar het is wat laat om er op de middelbare school nog mee te beginnen, gemiste kans. Als ik ziewat mijn zoon aan boeken e.d. meesleept, is een eastpack toch echt niet groot genoeg, om de Ipad zit zo'n dikke hoes dat alleen daarme detas al half vol zou zijn en bovendien heeft die geen heupband, wat ik echt een vereiste vind.

  6. Gymkleding met het logo van de school was en is nog steeds verplicht op 'mijn' oude school. Met eigen gymkleding kom je er niet in én je krijgt nog straf ook bovendien.
    In mijn tijd - ik spreek nu over 50-55 jaar geleden - droegen we allemaal hetzelfde uniform dat verplicht moest aangekocht worden in een bepaalde winkel. Een zomeruniform, winteruniform, gymuniform, handschoenen ... Ja, echt ... witte handschoentjes bij het zomeruniform.

    1. Wat bijzonder dat jullie zelfs witte handschoentjes droegen zeg! Dat lijkt me best een mooi gezicht.

      Dat je er dan met gym niet inkomt, lijkt me best link voor iedereen die een hekel heeft aan gym. Ik vind het knap als ze die regel succesvol kunnen handhaven.

  7. Zoonlief moest voor de brugklas een bos Atlas hebben en omdat er net een nieuwe uitgave was er niets 2ë hands te koop. Hij kreeg de atlas van opa en oma samen met alle woordenboeken. De atlas is een keer opengeslagen toen hij jaren later naar Finland ging met school. De woordenboeken zijn nooit gebruikt. Internet was sneller.
    Van het kopen van school spullen maken we altijd een uitje, compleet met mc. Donalds. De Hema is favoriet

  8. Nog een budget-tip: op mijn eerste middelbare school riepen ze dat je zowel buitenschoenen als binnenschoenen moest hebben voor gym. Je kunt ook gewoon een paar schoenen kopen, zolang ze geen zwarte zolen hebben. Gooi ze een keer in de was als kind binnen gaat sporten en je hebt een besparing van minimaal 30 euro.

    Wel noodzakelijk, zeker met een klein budget: een abonnement op de bibliotheek. Is gratis tot 18 jaar, en ze hebben er meer dan bij de mediatheek op school.

  9. Zijn de woordenboeken van de lijst? Ook al zo onzinnig maar ja dat bedrijf moet centjes verdienen hè. De atlas is soms handig maar lag net zoals de woordenboeken gewoon op school. Zo'n dure rekenmachine staat allicht op marktplaats. Boeken kaften was verplicht toen ik naar school ging.

  10. Oh die grafische rekenmachine... wat een drama was dat altijd. Ik weet geloof ik tot op heden nog steeds niet goed hoe ik dat ding moet gebruiken. Verder kocht ik (mijn ouders dan) ook meestal alles van de lijst hoor, ik was altijd aardig goed voorbereid. ;)

  11. Oh, jeetje... Da's voor mij lang geleden. Zelfs dochterlief is al tien jaar van de middelbare. Ik vond het altijd wel leuk om op jacht te gaan naar schoolspullen (voor haar en voor mezelf).

  12. Wij hadden ook moeite met de keuze van de schooltas,waaraan moet die voldoen, wat is nou handig en welke veiligheids gadgets zijn nu echt waardevol. We vonden het antwoord in een gratis e-book.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.