De ultieme manier om te besparen op schoolspullen: laat je niet gek maken

schoolspullen besparen

Nadat ik vijf kinderen op de middelbare school heb (gehad), durf ik wel tips te geven om te besparen op schoolspullen.

1. Laat je niet gek maken door zogenaamde must-haves!

Maak je niet te druk over de lijst met benodigdheden die de school opgeeft.

Veel dingen die er op staan zal je kind in de praktijk zelden nodig hebben.

Denk aan zaken als een correctieroller, en een plakstift. Ook de doos met minimaal 12 kleurpotloden er in, hebben mijn kinderen amper nodig gehad. Wel essentieel zijn een goede geodriehoek, schriften en pennen!

1.1 Een ander merk woordenboeken voldoet vaak ook

Veel middelbare scholen noemen een specifiek type woordenboek.  Bij de school van mijn jongste zoon schrijven ze bijvoorbeeld Van Dale pocketwoordenboeken voor.

Maar mijn ervaring is dat Prisma of een ander vaag merk woordenboeken ook prima voldoen.Die andere merk woordenboeken vind je bij de Kruidvat, Wibra en Action. Maar zelfs dan nog is het mijn ervaring dat woordenboeken amper gebruikt worden.

Zie ook Goedkope woordenboeken!

1.2 De bosatlas…

De Bosatlas is duur. Hij kost gemiddeld 70,-. En mijn kinderen hadden hem gemiddeld zo’n 3 keer per jaar daadwerkelijk nodig. Mijn dochters deden de opdrachten waarvoor de Bosatlas nodig was gewoon in de schoolbibliotheek. Maar bij mijn jongste zoon, die naar een andere middelbare school gaat, kreeg ik warempel een serieuze brief met het bevel de Bosatlas te kopen. Dat heb ik braaf gedaan. En vervolgens had hij hem inderdaad amper nodig.

1.3 Negeer alle aanbevelingen van Van Dijk

Bestel je de schoolboeken van je kind bij Van Dijk? Dan moet je je door een heleboel aanbevelingen van hen worstelen. Zet een paar oogkleppen op, en klik snel door tot het eind. Dan betaal je uiteindelijk 0,-. En de schoolspullen haal je dus gewoon bij de Action en Hema. Zie hieronder.

2. Koop schoolspullen bij de Action en/of Hema

Voor schriften en andere schoolspullen kun je prima terecht bij de Action. De Hema is een goede tweede.

?c=25436&m=1604652&a=313707&r=&t=html

3. Ditch de schoolagenda

Veel leerlingen gebruiken helemaal geen schoolagenda meer: zij kijken gewoon in het magister. Mijn jongste zoon is er zo eentje. Wil je wel een schoolagenda voor je kind? Dan heb je er al eentje voor 1,- bij onder andere de Action en Wibra. Voor echt populaire merk agenda’s betaal je zo ruim 15,-.

Hieronder een greep uit het assortiment schoolagenda’s zoals je die vindt bij bol.com en waar je dus op kunt besparen:

Schoolspullen die wél echt handig zijn

 • Schriften
 • Goede pennen
 • Goede schooltas

N.B. Als je dol bent op schoolspullen, en niet hoeft te besparen, kun je natuurlijk ook helemaal los gaan en heerlijk veel gaan kopen ; )

Conclusie

Laat je vooral niet gek maken als het gaat om schoolspullen. Als je kind schriften, een geodriehoek en pennen heeft komt hij al een heel eind. Zeker als je een krap budget hebt, kun je best met alleen die basis beginnen. Je kunt bepaalde dingen altijd later nog kopen als ze echt nodig blijken te zijn. En vaak zijn ze dan ook nog goedkoper, omdat het schooljaar inmiddels is begonnen.

Zie ook Besparen in 7 stappen.

Zelf een agenda nodig? Denk dan eens aan een Happy Planner.

Deze post is gebaseerd op mijn ervaringen met mijn vijf kinderen. Het is mogelijk dat het op andere middelbare scholen anders toegaat.

Heb jij aanvullingen en tips? Vertel het in de comments!

Similar Posts

36 Comments

 1. Ik herken dit heel erg van mezelf van vroeger. Je moest zoveel kopen, maar er was genoeg dat je nooit gebruikte. Wij hebben nu ook een agenda en map van het kruidvat en de Hema, prima.

 2. Heb hier nog steeds de “de Dikke van Dale” in de boekenkast staan! ^^ De grote zware gebonden versie die mijn ouders 40 jaar geleden voor de Middelbare school moesten aanschaffen! Een kapitaal destijds en NOOIT nodig gehad voor school!

 3. Hier nog niet relevant, maar herken het wel van ‘vroeger’ inderdaad. Toen bestond de Action met zijn goedkope schoolagenda’s nog niet en kocht je er inderdaad van tussen de 15 en 20 euro/gulden.

 4. Het meest bizarre is inderdaad die boekenlijst waarvan je de helft niet gebruikt. Zeker een woordenboek. Dat gebruikt toch niemand nu er woordenboek-websites zijn? Gelukkig kun je ze vaak nog wel doorverkopen, dat scheelt toch weer.

 5. Veel dingen uit de Bosatlas kun je ook gewoon online vinden hebben we gemerkt en het is inderdaad belachelijk wat er allemaal gevraagd wordt en uiteindelijk niet nodig blijkt te zijn. Dochter heeft wel agenda, maar gewoon simpele zwarte, want: het gaat om de indeling en die is overal hetzelfde en poespaas hoeft van haar niet.

 6. Niets verandert met mijn middelbare schooltijd dus, nu 36 jaar geleden. Wanneer wordt het onderwijs/de leerkracht eens wakker???

 7. deze oude juf van de middelbare school zegt : multomap is ook handig. Degelijke etui ook fijn en koop vast 3 geodriehoeken, ze raken altijd zoek ( net als er een proefwerk gemaakt moet worden )

 8. wat een handige tips! Sommige schoolspullen zijn echt belachelijk duur. Ik heb later een deel van de studieboeken 2ehands gekocht bij een tweedehands boekenwinkel.

 9. Ik geef dan liever wat meer geld uit aan een goeie boekentas, die steun geeft aan de rug. En action daarbij om de kleine dingen te kopen.

 10. Toen ik op de middelbare school zat had ik alleen Magister om mijn cijfers te kunnen zien. Het rooster kregen wij elk jaar uitgeprint. Ik heb heel wat geschreven in mijn agenda’s.

 11. Ik weet nog wel hoe leuk ik het altijd vond om weer een agenda aan te schaffen. Vaak was dat eentje van de hema, die vond ik altijd leuk!

 12. Zeker handige tips om geld te besparen! Hier in België zijn helaas een heleboel dingen verplicht om aan te kopen, waaronder dus ook een atlas, een rekenmachine en een woordenboek van een bepaald merk.

 13. Zeer goede tips, bedankt.

  ikzelf ben trouwens al lang geen student meer, maar ik hou nog steeds van “schoolspullen” zoals leuke agenda’s, schriftjes, pennen, stiftjes,… Al is dat eerder omdat ik een zogenaamde paperlover ben (dat woord ken ik ook nog maar net hoor!;) ) Maar goed, in de action hebben ze inderdaad zeer leuke spullen voor zeer weinig geld. :)

  1. Ja reken maar! Ik kreeg zelfs een brief toen mijn jongste zoon hem niet had. Bij mijn dochters was het geen probleem, maar de school van mijn zoon stuurde ouders echt een brief na als het kind de bosatlas niet had.

 14. oh man wat was dat een kostbare tijd voor mijn ouders. Ik moest ook alles merk hebben, waanzin! Ik besef mij nu als ouder hoe beïnvloedbaar ik was en idd, alle adviezen en lijstjes volgen kost handen vol geld. De Grote Bosatlas hebben wij ook maar die heeft volgens mij letterlijk nog nooit het licht gezien ; )

  1. Ja, dat was ook mijn ervaring met mijn dochters inderdaad. Het is een grote uitgave die Bosatlas, maar hij wordt amper gebruikt. Als het aan mij lag zouden mijn kinderen die gewoon in de bibliotheek inkijken op het moment dat het wel nodig was.

 15. Toen mijn ouders nog schoolspullen moesten kopen was er nog helemaal geen sprake van de action waar alles spotgoedkoop is. Scholen houden soms geen rekening met het bedrag dat de ouders aan die spullen (die ze dan ook nog eens heel weinig gebruiken) moeten uitgeven.

 16. Wel herkenbaar, toen ik zelf naar het voorgezet onderwijs ging moest alles in het thema van TMF zijn, jaren alter gewoon alleen het broodnodige gekocht voor zo weinig mogelijk geld haha. Toen interesseerde het me veel minder.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.