Waarom zijn pasfoto's zo lelijk + zelf pasfoto maken met pasfoto.nu!

Pasfoto zelf maken

Noodgedwongen liet ik deze week nieuwe pasfoto's maken. Want mijn rijbewijs verloopt in oktober, en ik wilde op tijd mijn rijbewijs verlengen. Nu zit ik, naar goed gebruik, met lelijke pasfoto's. Dat roept bij mij de vraag op:

'Waarom zijn pasfoto's zo lelijk?'

En kun je mooier zelf een pasfoto maken? En zo ja, hoe?

Eisen pasfoto op een rijtje

Toen ik bij de fotograaf zat, had ik tijd om alle instructies voor het maken van een correcte pasfoto door te nemen. En dat zijn er nogal wat! Hieronder een greep uit de voorwaarden waaraan een goede pasfoto moet voldoen:

 • gezicht volledig zichtbaar
 • ogen volledig zichtbaar
 • hoofd recht naar voren
 • ogen op een horizontale lijn
 • hoofd niet gekanteld
 • schouders recht;
 • neutrale blik;
 • recht in de camera kijken
 • mond gesloten
 • hoofd gecentreerd afgebeeld

Op de site van de Rijksoverheid vind je nog meer criteria en ook handige foto's waarop je kunt zien wat goed is en wat fout! Tot mijn verbazing zien de mensen op díé pasfoto's er prima uit! Waarom is het dan dat de meeste mensen spuuglelijke pasfoto's krijgen?

Waarom zijn pasfoto's zo lelijk?

De meeste mensen vinden dat ze lelijk op hun pasfoto staan. Als één van de belangrijkste oorzaken voor lelijke pasfoto's worden al die criteria genoemd. Zie hierboven. Blijkbaar levert dat lelijke pasfoto's op bij de meeste mensen.

Sylvia Witteman schreef ooit over haar pasfoto:

'Mijn pasfoto toonde de ironie van een verongelijkt everzwijn, en was dan ook, volgens de maker, ‘perfect gelukt’.'

LOL. Ik snap precies wat ze bedoelt : )

Een andere mogelijke oorzaak voor lelijke pasfoto's is het feit dat je niet mag lachen op je pasfoto. Dat doet het eindresultaat meestal ook geen goed.

Een andere verklaring voor het feit dat we allemaal onze pasfoto lelijk vinden, is dat we te kritisch zijn over onszelf. Dat we zelf onze pasfoto lelijk vinden, maar dat iemand anders vindt dat het wel meevalt. Dat heb ik bijvoorbeeld met de zogenaamd lelijke pasfoto van Daphne Deckers. Ik vind die echt helemaal niet lelijk. Sterker nog, als mijn pasfoto zo was uitgepakt was ik nu heel blij. Kijk dit is 'm:

Kun je een lelijke pasfoto voorkomen?

Ik denk dat een goede en behulpzame fotograaf kan helpen om lelijke pasfoto's te voorkomen. Die van mij had volgens mij last van de hitte, en was erg knorrig. Als een fotograaf nou even de tijd neemt met wat instructies om een beetje normaal op je pasfoto te staan, dan helpt dat denk ik wel wat. Verder zwerven er op internet een aantal lijsten met tips rond voor mooie pasfoto's. Maar die hebben bijna allemaal te maken met make-up. Zelf draag ik nooit make-up, dus zelf heb ik er niks aan. Maar wie wel handig is met make-up, hier een link naar zo'n blogpost.

Tsja, en verder zou ik zeggen: zorg dat je goed uitgerust bent, en probeer zo vriendelijk mogelijk te kijken. Voor zover dat mogelijk is als je niet mag lachen!

Pasfoto laten maken: waar kan dat allemaal?

Je kunt pasfoto's maken op diverse plekken.

 • Bij sommige Primera's.
 • Bij een fotograaf.
 • Bij sommige drogisterijen. zoals de keten D.I.O drogisterijen.
 • Bij sommige gemeentehuizen/stadhuizen staat een pasfoto automaat. Bijvoorveedl bij een aantal stadsloketten in Amsterdam. Je betaalt daar 5 euro voor 4 pasfoto's.
 • In het verleden vond je op diverse stations pasfoto automaten. Maar ik heb er nu geen kunnen vinden.
 • Bij Fotofabriek zeggen ze dat je een pasfoto kunt maken bij hen. Ik heb het geprobeerd, maar raakte binnen no time verdwaald op hun site. Het is mij dus niet gelukt.

Zelf pasfoto maken thuis?!

Toen ik bezig was met deze post, kwam ik een site tegen die je helpt om gewoon thuis zelf je pasfoto's te maken! Het kan zelfs gewoon met je smartphone!

Ik zie daarvan meteen twee enorme voordelen:

 1. Je kunt net zo lang foto's maken totdat er een pasfoto bij is waar je goed op staat.
 2. Het is veel goedkoper. Ik betaalde 12,50 voor mijn lelijke pasfoto's. 3,95 als je via de mail ontvangt, en 6,95 per gewone post zonder bijkomende bezorgkosten!

Ze beloven de pasfoto's binnen 24 uur te versturen. Dus in principe kun je ze de volgende dag al in huis hebben.

Zelf pasfoto maken met Pasfoto.nu: mijn ervaringen

Vanwege de lage prijs, besloot ik dit eens te proberen. Voor 6,95 wil ik wel kijken of zelfgemaakte pasfoto's een beter resultaat opleveren. Op de site van Pasfoto.nu vind je duidelijke instructies over hoe je de foto moet maken. Ik heb mijn jongste zoon (15) ingeschakeld als fotograaf.

Het fijne is dat de site van Pasfoto.nu je foto controleert op geschiktheid. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de pasfoto's bestelt, en dat ze vervolgens toch niet geschikt zijn. De eerste poging van mijn zoon en mij bleek inderdaad niet goed genoeg:

Pasfoto.nu pasfoto maken

Ik vond het heel verhelderend, dat ze er twee foto's naastzetten om me duidelijk te maken wat het probleem was. En inderdaad, de tweede poging was wel goed!

thuis pasfoto maken

Bij het afrekenen kreeg ik de optie om een kortingscode in te voeren. Dus toen ben ik eerst een kortingscode gaan googelen voor pasfoto.nu. Dat leverde een financieel voordeel van 70 cent op. Nou ja, wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd en dergelijke.

Fun Fact: je kunt zelfs met Bitcoins betalen : )

Zelf pasfoto maken: het resultaat

De volgende dag werden de pasfoto's van pasfoto.nu al bezorgd! Supersnel dus. En hieronder zie je het resultaat:

Zelf pasfoto maken

Tsja... Mooi zijn ze niet. Volgens de kinderen zie ik er uit alsof ik net door de politie ben opgepakt wegens heroïnegebruik. Van je kinderen moet je het duidelijk niet hebben als het om pasfoto's gaat.

Filmpje EditieNL: pasfoto maken met glamourteam

EditieNL deed een oproepje waarin ze mensen die ontevreden waren met hun pasfoto om zich te melden. Vervolgens werd een nieuwe pasfoto gemaakt met een zogenoemd 'glamour team'. Hieronder zie je het filmpje en het eindresultaat:

Mijn conclusie over lelijke pasfoto's en zelf pasfoto maken

Pasfoto's kosten gemiddeld tussen de 5,- (pasfoto automaat) tot 15,- (professionele fotograaf). Dat pasfoto's meestal lelijk uitpakken komt door de eisen waaraan een pasfoto moet voldoen. Je kunt zelf wel wat proberen te doen met make-up voor een mooiere pasfoto. En in Amerika kun je een heus glam team inhuren om een mooie pasfoto te krijgen.

Ik moet zeggen dat ik dát dan weer wat overdreven vind.

Het beste nieuws vind ik dat je dus ook thuis zelf een pasfoto kunt maken. Dat heeft een aantal voordelen:

 • Je kunt het net zo vaak proberen als je maar wilt. Net zolang tot je tevreden bent met het resultaat van je pasfoto. Het enige dat je nodig hebt is een geduldige huisgenoot of vriendin die de foto maakt.
 • Thuis ben je misschien toch wat meer ontspannen dan bij een fotograaf. Ik tenminste wel. Dat komt de pasfoto ten goede.
 • Je kunt thuis eerst in alle rust proberen om jezelf mooier te maken met make-up.
 • Het is echt veel goedkoper om zelf pasfoto's te maken dan bij de fotograaf. Ik betaalde 12,50 voor de professionele pasfoto's. De zelfgemaakte pasfoto's kostten me maar 6,250. En die vind ik nog mooier ook!

Leestips

Pasfoto maken bij DA drogist

Oude foto's opruimen

Wist jij dat je zelf pasfoto's kon maken thuis? En hoe pakken jouw pasfoto's uit? Ben je er blij mee?

Similar Posts

47 Comments

 1. Volgens mijn zoon zie ik er op mijn pasfoto uit als een ontsnapte gevangene.De foto zou echt perfect passen in een rijtje met foto's van vrouwelijke boeven. Zeker geen compliment want volgens mij zie ik er echt uit aangezien ik op elke foto zo'n "uitstraling" heb.....

 2. Handig zo een DIY pasfoto site. Dank voor de tip.
  Ik vind overigens je haa rwel leuker zitten op de foto bij de vaas ????

 3. Haha ja t is toch altijd wel weer wat ja die pasfoto’s... k denk omdat je zo anders kijkt dan normaa herken je jezelf niet en vind je t minder tof ofzo.

 4. Ah wat een fijn concept! Ik denk dat dit voor iedereen een mooie mogelijkheid is. Thuis ben je lekker jezelf en dat straal je toch uit op zo'n foto.

 5. nou lekkere opmerking daar van je kinderen! haha
  ja zo'n pasfoto is nooit flatterend, je mag ook niets he: kijk vooruit, lach vooral niet... tja als je lachende selfies gewoon bent van de zijkant is zo'n pasfoto wel een koude douche voor mij haha
  maar ik moet wel zeggen dat het handig is zo'n website, en super snel bij je thuis

 6. Dit is zo verschrikkelijk herkenbaar! Ik hou er zelf niet van om recht van voren gefotografeerd te worden, dit is dan ook dé reden waarom ik die van mij nooit mooi vind haha!

 7. Goh, ik wist niet eens dat je dat ook thuis kan doen! Juist vanwege die vele eisen (waar zelfs professionele fotografen de mist in gaan, lees: bijna foto geweigerd voor nieuwe pas wegens niet geheel volgens richtlijnen maar gelukkig was de ambtenaar redelijk meegaand) zou je dat niet verwachten. Vind het een super idee en ga ik echt de volgende keer doen.

 8. Ik heb niet zo moeite met de manier hoe ik op de foto sta, maar vooral het gedoe er omheen. Ik vind het vreselijk om voor de lens te zitten van de fotograaf. Dan heb ik liever dat mijn man een leuke foto maakt en het opsturen is helemaal handig. Deze ga ik onthouden voor over 8 jaar. Hihi

 9. Ik moest een nieuw paspoort. Dat bestel je hier in de bibliotheek waar ook meteen een foto gemaakt wordt. Foto kost wel veel(100.-kr.=13.-Euro). Maar het is wel makkelijk.

 10. Haha, ik ben aan bed gebonden. Nadat een keer een professionele fotograaf op een trap boven mijn bed had gestaan en de gemeente de foto afkeurde, zijn wij ook op de DIY-tour gegaan. Behalve een hoop lol ook een prima resultaat.

 11. Ik ben naar een zaak gehad met leuk personeel. Dan voel ik mij al meer ontspannen en welkom dan bij een winkel met knorrepotten. De man die foto maakte, heeft er twee gemaakt. Ik koos er één uit waar ik tevreden over was. Nou ja tevreden, ik vond dat ik er nogal schrikachtig uitzag, maar goed, minder schrikachtig dan op die eerste foto die hij maakte haha.

  Ik denk zelf dat het komt omdat je echt vol frontaal in close up op de foto staat en dat is gewoonweg heel anders dan een selfie van je beste kant met een leuke lach. En ik denk ook dat je op je eigen foto's te kritisch bent, net zoals ik ook twintig keer opnieuw de welkomsttekst op mijn voicemail inspreek, omdat ik mijn eigen stem steeds raar vind klinken.

 12. Grappig joh, ik had geen idee dat je nu ook gewoon pasfoto's thuis kunt maken. Ik heb vorig jaar nieuwe pasfoto's laten maken en ja, ook ik kreeg de opmerking dat er alleen nog een balkje met wanted ontbrak...

 13. De foto op mijn e-ID ziet er best nog OK uit maar mijn internationale reispaspoort is echt een mugshot, haha! Ik durf het zelf niet aan om thuis pasfoto's te maken, ik ben toch bang dat ze niet goedgekeurd zullen worden.

 14. Ik wist niet dat het bestond maar handig. Ik denk alleen dat het sneller is om naar een fotograaf te gaan voor 'lelijke' pasfoto's want als je het zelf doet ben je waarschijnlijk ook niet snel tevreden met het resultaat...omdat we inderdaad erg kritisch zijn op onszelf ;)

 15. Handig dat het ook thuis kan voor minder geld! In spontane foto's houden mensen hun hoofd vaak iets gekanteld, dat schijnt bijna iedereen mooier te vinden. In zo'n rechte foto valt ook het gebrek aan symmetrie vaak op haha. Oh well, gelukkig kijk ik niet elke dag naar mijn paspoort of rijbewijs

 16. Heel herkenbaar die lelijke pasfoto's. Ben je bij die chagrijnige man geweest tegenover het gemeentehuis in Doetinchem, of was je ergens anders ?

 17. Dit is een informatief artikel waar iedereen wat aan heeft. Nu zit ik mij iets te bedenken, zou je ook pasfoto's kunnen maken in zo'n ouderwets hokje waar jonge pubers in gekkebekkentrekken? ;p

 18. Dat thuis doen is ideaal! Ik vind mezelf ook altijd lelijk erop staan en denk bij zo'n fotograaf altijd: ik keur de eerste maar gelijk goed, dan ben ik er tenminste vanaf haha. Thuis kan ik op mijn gemak zelf bepalen wanneer ik het goed vind.

  1. Ja, dat vind ik dus ook een groot voordeel. Je hebt alle tijd en je kunt steeds opnieuw proberen. Hoewel dat in mijn geval niet veel heeft geholpen helaas voor een beter resultaat.

 19. Ik heb ook nog de moeilijkheid dat ze het goed moeten belichten. Op de een of andere manier is dat ook nog lastig. Dus nee vaak ziet het er niet echt geweldig uit. Maar voor zie spaarzame keren per jaar dat ik iets met mijn pasfoto doe, volstaat het.

 20. Bedankt voor de tip, dat is zeker handig en scheelt ook zeker in prijs in vergelijking met de zaakjes in mijn dorp waar je het kunt laten doen.
  En inderdaad zelfs op die pasfoto ziet daphne dekkers er nog niet slecht uit maar naar mijn mening lacht ze stiekum ook wel een klein beetje dat scheelt al een hoop.
  Ik ga je tip onthouden mijn paspoort verloopt binnenkort dus dat komt goed van pas.

 21. Ja vreselijk zijn die pasfoto's he? De laatste keer dat ik ze liet maken was bij een fotograaf en hij was zelfs zo aardig om mijn wallen weg te werken haha! Maar enorm handig dat je het ook thuis kan doen. Ga ik zeker onthouden! Bedankt voor de tip Nicole!

 22. Echt een vrouwen ding! Mannen zeuren meestal niet over hun pasfoto’s. Ik kan het weten ik ben die fotograaf die ze maakt. Bij ons wordt bijna nooit iets afgekeurd en als ik zie waar we allemaal op moeten letten lijkt het mijn bijna onwaarschijnlijk dat het thuis pasfoto maken goed gaat.
  Maar goed, mijn ervaring is dat vrouwe bijna altijd moeite hebben met hun pasfoto en mannen bijna nooit. Misschien is er iets anders aan de hand.
  Er zijn echt goede en leuke fotografen waar je best een leuke pasfoto kunt halen.
  En laat iedereen z’n geld verdienen (pasfoto’s zijn belangrijk voor fotografen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.