Rijbewijs verlengen: hoe lang is jouw rijbewijs nog geldig?

rijbewijs verlengen
Ik heb mezelf maar even vermomd!

Het was mijn oudste dochter die het onderwerp rijbewijs verlengen onder mijn aandacht bracht:

'Mam, hoe lang is jouw rijbewijs nog geldig?'

Nou is dat iets waar ik eigenlijk totaal niet bij stil sta, wat feitelijk knap stom is. Geschrokken greep ik mijn portemonnee erbij en zag dat de datum waarop mijn rijbewijs niet langer geldig is inderdaad nadert. Om precies te zijn is het geldig tot 9 september aanstaande.

Dat betekent dat ik het zo snel mogelijk wil verlengen, voordat ik het alsnog weer vergeet.

Maar hoe zit dat eigenlijk met een rijbewijs verlengen?

Hoe lang is een rijbewijs geldig?

En wat zijn de gevolgen als je rijbewijs verloopt?

Ik ging op zoek naar de antwoorden rondom rijbewijs verlengen.

Te laat met rijbewijs verlengen? Risico op boete.

Een rijbewijs is 10 jaar geldig*. De uiterste geldigheidsdatum staat op je rijbewijs gedrukt. Is die datum voorbij? Dan is je rijbewijs dus verlopen. En dat heeft grote gevolgen kan ik je zeggen!

Je mag dan in principe niet meer autorijden namelijk. Als de politie je aanhoudt en je kan geen geldig rijbewijs produceren dan riskeer je een boete. Het kostte me even wat moeite, maar het lukte me om de bedragen van de boete voor een verlopen rijbewijs te vinden.

 • Als je rijbewijs minder dan 1 jaar verlopen is bedraagt de boete 95,-
 • Is je rijbewijs langer dan 1 jaar verlopen, wat ik ook wel behoorlijk laks vind, dan is de boete maar liefst 340,-.

Hoe lang duurt het aanvragen van een nieuw rijbewijs?

Stel dat je naar aanleiding van deze post geschrokken op je rijbewijs hebt gekeken en zag dat het geldig is tot 30 april! Hoeveel tijd kost het dan om een nieuwe rijbewijs aan te vragen?

Op de site van de Rijksoverheid staat dat tussen het moment van het aanvragen van een nieuw rijbewijs en het ophalen 5 dagen zit. Het kan eventueel sneller met een zogenoemde spoedaanvraag. Maar daar betaal je dan wel meer voor.

Rijbewijs verlopen wat nu?

Eerst goed nieuws:

Je hoeft níét opnieuw rijexamen te doen als je rijbewijs verlopen is

Mijn grote zorg was dat, als je rijbewijs is verlopen, je opnieuw rijexamen moet doen. Daarom was ik erg alert wat betreft rijbewijs verlengen. Hoewel ik volgens mij keurig rijd, kon ik me bij voorbaat al voorstellen dat ik van de zenuwen alsnog zou zakken.

Maar gelukkig betekent een verlopen rijbewijs niet dat je opnieuw examen hoeft te doen. Tenzij het rijbewijs van voor juli 1985 is. Maar in dat geval is het ook wel je eigen schuld vind ik.

Is het je toch overkomen dat je opnieuw examen moet doen? Dan kun je bij bijvoorbeeld rijschool individu een gratis proefles volgen. Wellicht kan zo'n proefles je vertrouwen geven. En zo niet, dan kun je meteen een paar rijlessen boeken!

Rijbewijs verlengen kosten?

De kosten voor rijbewijs verlengen verschillen per gemeente. Hier in Doetinchem kost een nieuw rijbewijs 39,65. Daarbij komen nog de kosten van een paar nieuwe (spuuglelijke) pasfoto's. Ik verwacht dus zo rond de 50,- kwijt te zijn aan het verlengen van mijn rijbewijs.

N.B. In een grote stad als Amsterdam betaal je amper meer voor het verlengen van een rijbewijs: 38,80.

Rijbewijs verlengen 75 jaar

Na je 75ste moet je eerst medisch gekeurd worden. Daarvoor moet je een Gezondheidsverklaring invullen. Daarna krijg je bericht van het CBR dat je een afspraak moet maken met een keuringsarts. Alle informatie over hoe dit werkt vind je op de site van de Rijksoverheid.

Rijbewijs verlengen samenvattend

Je rijbewijs is 10 jaar geldig.

Ben je te laat met verlengen?

Dan kun je een boete krijgen als je wordt aangehouden. Volgens de Rijksoverheid kost het aanvragen van een nieuw rijbewijs gemiddeld 5 dagen. Wil je het sneller? Dan betaal je meer.

*Vanaf 65 jaar is een rijbewijs 5 jaar geldig.

Zie ook mijn jongste dochter toen ze haar rijbewijs haalde en Rijschool kiezen.

Hoe lang is jouw rijbewijs nog geldig?

Vergelijkbare berichten

64 reacties

 1. Als het goed is krijg je binnenkort ook een brief van de gemeente om je rijbewijs te verlengen.
  Althans hier wel, anders is het echt opletten om het niet te vergeten,

  1. Ik kreeg recent inderdaad een mailtje in mijn overheid brievenbox of zo. Maar ik moest daarvoor wel helemaal inloggen. Dus geen papieren brief.

 2. Ik moet zeggen dat ik, ondanks dat ik erg geordend ben, het toch fijn vindt de gemeente een bericht stuurt dat je rijbewijs of paspoort verlengd moet worden, hierdoor vergeet ik het nooit meer. Paspoort is ook belangrijk als je bijvoorbeeld naar Amerika gaat, deze moet namelijk nog 6 maand geldig zijn.

  1. Nee hoor in Amerika hoeft dat niet, hij mag alleen niet verlopen in de tijd dat je er bent, maar dat vind ik vrij logisch. Toevallig zit mijn man er nu en zijn paspoort verloopt in juli ;)

  1. Oh, dat lijkt me inderdaad wel lastig. Je moet daar dan ook wel rekening mee houden met je woonplek. Hier op het platteland is een auto toch wel belangrijk. Maar als ik in de stad woonde met goed ov deed ik de auto zo weg.

 3. Een rijbewijs in Denemarken is een levenlang geldig. Nou ja, tot je 75.ste verjaardag in ieder geval. Maar Nederland hè; even wat geld bij de mensen halen:-)

  1. Je hele leven lang! Dat is handig zeg. Nou begin ik me meteen af te vragen waarom we het in Nederland eigenlijk moeten verlengen. Het is immers niet dat je eerst moet laten zien dat je goed kunt rijden.

 4. Als het goed is krijg je een herinnering van de RDW voordat je rijbewijs verloopt :) Kleine correctie: vanaf 75 jaar is je rijbewijs 5 jaar geldig, en bij de laatste keer verlengen vóór je 75ste is het maximaal tot je 75ste geldig.

 5. Je hebt er vaak geen erg meer in omdat ze zo lang geldig zijn maar als het goed is krijg je én een brief van je gemeente en een melding van mijnoverheid ;-) dus je eb nog even de tijd.
  Euroman en ik moeten ca 1/2 jr na elkaar verlengen, vorig jaar pas gedaan.

 6. Toevallig net vorige week een nieuwe aangevraagd. Hij was ook verlopen. Blijkbaar krijg je wel een waarschuwing via MijnOverheid, maar daar kijk ik niet zo vaak op

  1. Ja, dat heb ik inmiddels ook gemerkt. Na het publiceren van deze post kreeg ik inderdaad een mailtje dat ik een bericht van MijnOverheid had.

 7. HIhi ik wilde ook zeggen dat je een herinnering krijgt maar dat is nogal mosterd na de maaltijd.
  De mijne is geloof ik geldig tot 2021. Dat betekent dat ik dan alweer 20 jaar mijn rijbewijs heb ????????????

 8. heb net ook maar even gekeken, mijn rijbewijs is geldig tot juli 2019 en mijn identiteitskaart is geldig tot maart 2024, dus heb nog ff de tijd.

 9. Oh wat een goede reminder dit, ik weet dus echt niet hoelang hij nog geldig is. Zal meteen eens kijken want kan mij voorstellen dat er weer eens een nieuwe moet komen!

 10. Het kan inderdaad geen kwaad om de datums te controleren. Ik zit eraan te denken om in mijn agenda op mijn telefoon vast een herinnering in te stellen. Zo kan ik het nooit vergeten.

 11. Dit zijn dingen die ik echt typisch vergeet maarrrr vlak voor mijn verhuizing heb ik zowel mijn paspoort (die al verlopen was) en mijn rijbewijs verlengd.

 12. Ik zou eigenlijk niet weten hoelang die van mij nog geldig is. Ik heb ze ook nog maar 2 jaar. Maar ik weet dat mijn papa nog altijd zijn papieren rijbewijs heeft.

 13. Mijn rijbewijs is geldig tot ik sterf hahaha zo was dat in België. Nu zijn ze jammer genoeg het rijbewijs aan het updaten en moet binnenkort iedereen om de 10 jaar een nieuw rijbewijs aanvragen. Bummer!

 14. Ik let er altijd wel op, ik moet hem volgend jaar in 2019 voor de eerste keer verlengen. Toch blijf ik het een raar dingetje vinden dat je elke tien jaar zoveel geld moet neerleggen voor een pasje

 15. Ik denk dat je het belangrijkste vergeten bent- die boete, die is uiteindelijk nog te overzien, maar als je rijbewijs verlopen is ben je niet verzekerd! Als er dan iets gebeurt, kan de schade in de tienduizenden euro’s looen en dat lijjt me een groter probleem....

 16. Ook wij krijgen een brief van de gemeente dat een rijbewijs vervangen moet worden. Ik kan me zo voorstellen dat je niet dagelijks op een rijbewijs kijkt of deze al verlopen is. Misschien een idee om bij de gemeente aan te geven.

 17. Ik heb een tijdje geleden een brief in de bus gehad met de boodschap om mijn rijbewijs te verlengen.. Mijn rijbewijs is tot begin juli geldig. Nu ik je blog lees herinner ik me die brief weer en moet ik dus echt even aan de slag..

 18. Oh, ik heb dan wel wat geluk als Belg. Ik heb nog het oude papieren rijbewijs, dat is je hele leven lang geldig. Enkel de nieuwere generatie rijbewijzen in België zijn maar 10 jaar geldig. Vanaf een bepaalde leeftijd moet je wel een attest van medische geschikheid afgeven.

 19. Ik had echt geen flauw idee, ik ben sowieso niet echt georganiseerd. Wel weet ik ook 50 euro kwijt te zijn, same situation met de spuuglelijke foto's haha:)

 20. hahah je brengt me aan de twijfel met je post. Ik ga zo even checken of die van mij nog niet verlengd moet worden, want dan is die al een tijdje niet meer geldig... oeps!

 21. toevallig van de week naar gekeken en ook naar de id kaarten van iedereen en kwam er achter dat die van mijn dochter vervangen moet worden voor de zomer

 22. Ai, dat weet ik niet precies. Goed topic. Ik heb wel een rijbewijs in kaartvorm, dus vermoedelijk is ie nog lang geldig. Ik ga zo meteen even kijken.

 23. Nou ik moet mijn rijbewijs vernieuwen verloopt in sept en wordt dit jaar 80 jaar alles ingeleverd op het dienstcentrum betaald 38,50 voor aanvraag gezondheids verklaring gekeurd kost ook € 60,00 alles is Oke volgens een medewerkster die ik belde maar zal pas mijn rijbewijs krijgen in november kan dus 2 maanden niet rijden.
  Wie betaald mijn verzekering en wegenbelasting voor die 2 maanden?
  En ik kan niet zonder rijbewijs maak er iedere dag gebruik van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.