Rijbewijs verlengen: hoe lang is jouw rijbewijs nog geldig?

Het was mijn oudste dochter die het onderwerp rijbewijs verlengen onder mijn aandacht bracht:

‘Mam, hoe lang is jouw rijbewijs nog geldig?’

Nou is dat iets waar ik eigenlijk totaal niet bij stil sta, wat feitelijk knap stom is. Geschrokken greep ik mijn portemonnee erbij en zag dat de datum waarop mijn rijbewijs niet langer geldig is inderdaad nadert. Om precies te zijn is het geldig tot 9 september aanstaande.

Dat betekent dat ik het zo snel mogelijk wil verlengen, voordat ik het alsnog weer vergeet.

Maar hoe zit dat eigenlijk met een rijbewijs verlengen?

Hoe lang is een rijbewijs geldig?

En wat zijn de gevolgen als je rijbewijs verloopt?

Ik ging op zoek naar de antwoorden rondom rijbewijs verlengen.

Te laat met rijbewijs verlengen? Risico op boete.

Een rijbewijs is 10 jaar geldig*. De uiterste geldigheidsdatum staat op je rijbewijs gedrukt. Is die datum voorbij? Dan is je rijbewijs dus verlopen. En dat heeft grote gevolgen kan ik je zeggen!

Je mag dan in principe niet meer autorijden namelijk. Als de politie je aanhoudt en je kan geen geldig rijbewijs produceren dan riskeer je een boete. Het kostte me even wat moeite, maar het lukte me om de bedragen van de boete voor een verlopen rijbewijs te vinden.

 • Als je rijbewijs minder dan 1 jaar verlopen is bedraagt de boete 95,-
 • Is je rijbewijs langer dan 1 jaar verlopen, wat ik ook wel behoorlijk laks vind, dan is de boete maar liefst 340,-.

Hoe lang duurt het aanvragen van een nieuw rijbewijs?

Stel dat je naar aanleiding van deze post geschrokken op je rijbewijs hebt gekeken en zag dat het geldig is tot 30 april! Hoeveel tijd kost het dan om een nieuwe rijbewijs aan te vragen?

Op de site van de Rijksoverheid staat dat tussen het moment van het aanvragen van een nieuw rijbewijs en het ophalen 5 dagen zit. Het kan eventueel sneller met een zogenoemde spoedaanvraag. Maar daar betaal je dan wel meer voor.

Rijbewijs verlopen wat nu?

Eerst goed nieuws:

Je hoeft níét opnieuw rijexamen te doen als je rijbewijs verlopen is

Mijn grote zorg was dat, als je rijbewijs is verlopen, je opnieuw rijexamen moet doen. Daarom was ik erg alert wat betreft rijbewijs verlengen. Hoewel ik volgens mij keurig rijd, kon ik me bij voorbaat al voorstellen dat ik van de zenuwen alsnog zou zakken.

Maar gelukkig betekent een verlopen rijbewijs niet dat je opnieuw examen hoeft te doen. Tenzij het rijbewijs van voor juli 1985 is. Maar in dat geval is het ook wel je eigen schuld vind ik.

Is het je toch overkomen dat je opnieuw examen moet doen? Dan kun je bij bijvoorbeeld rijschool individu een gratis proefles volgen. Wellicht kan zo’n proefles je vertrouwen geven. En zo niet, dan kun je meteen een paar rijlessen boeken!

Rijbewijs verlengen kosten?

De kosten voor rijbewijs verlengen verschillen per gemeente. Hier in Doetinchem kost een nieuw rijbewijs 39,65. Daarbij komen nog de kosten van een paar nieuwe (spuuglelijke) pasfoto’s. Ik verwacht dus zo rond de 50,- kwijt te zijn aan het verlengen van mijn rijbewijs.

N.B. In een grote stad als Amsterdam betaal je amper meer voor het verlengen van een rijbewijs: 38,80.

Rijbewijs verlengen 75 jaar

Na je 75ste moet je eerst medisch gekeurd worden. Daarvoor moet je een Gezondheidsverklaring invullen. Daarna krijg je bericht van het CBR dat je een afspraak moet maken met een keuringsarts. Alle informatie over hoe dit werkt vind je op de site van de Rijksoverheid.

Rijbewijs verlengen samenvattend

Je rijbewijs is 10 jaar geldig.

Ben je te laat met verlengen?

Dan kun je een boete krijgen als je wordt aangehouden. Volgens de Rijksoverheid kost het aanvragen van een nieuw rijbewijs gemiddeld 5 dagen. Wil je het sneller? Dan betaal je meer.

*Vanaf 65 jaar is een rijbewijs 5 jaar geldig.

Zie ook mijn jongste dochter toen ze haar rijbewijs haalde en Rijschool kiezen.

Hoe lang is jouw rijbewijs nog geldig?

64 Comments

 1. Ingrid
 2. Anke
 3. Elly
 4. Kim
 5. Kaat
  • Ingrid
 6. Pakketje
 7. C. van der Voort.
 8. Corrie Groenenboom

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh