Reacties

Rijexamen perikelen: 3 x is scheepsrecht — 57 reacties

 1. Zelf slaagde ik pas de 4de keer, maar toen waren de lessen nog 10 GULDEN. Toen ik eenmaal geslaagd was ben ik de auto niet meer uitgekomen! Rij graag en vind het ook ontspannend.
  Mijn dochter slaagde de eerste keer en ik was daar heel blij om want ik zat toen middenin scheiding en had ook geen geld meer om haar te laten lessen, deed het van het kaartpotje en dat was leeg. Zij rijdt ook uitstekend, had ook allerlei vriendjes met auto en meestal kreeg ze het wel voor elkaardat zij reed. Zo leerde ze heel snel met verschillende auto's omgaan.

 2. Het is een hoop geld maar als je verstandig met je roze pasje (het is inmiddels geen papiertje) omgaat dan heb je je hele leven er plezier van.
  Dus reken maar uit de totale kosten gedeeld door 57 jaar (75 jaar minus 18 is 57) Ach dan valt het wel mee.
  Toch sneu dat ze gezakt is.
  Succes de volgende keer!

 3. Hoi,

  Ik heb mijn rijbewijs toen met zo'n 10 daags ANWB pakket gedaan. Slaagde gelukkig de eerste keer. Volgens mij kostte dat in 2000 iets van 3000,- gulden maar dat weet ik niet precies want mijn oma betaalde.
  Vervelend dat ze gezakt is maar idd zakken voor je havo is erger. Succes voor de volgende keer.

  Groetjes Alice

 4. Dat is idd balen dat ze gezakt is. Ikzelf ben bij de derde keer geslaagd. En ben nog steeds geen held in de auto op lange afstanden. Gewoon bij ons in de provincie gaat het goed maar hoe verder het land in, dus drukker gaat mijn man rijden.
  Ik heb eerst een pakket gehad van 2500 gulden, en toen nog extra lessen van ad. 50 gulden (geloof ik), kan goedkoper geweest zijn maar weet het niet meer) voor 50 minuten. Ik denk dat ik in totaal tussen de 3500 en 4000 gulden kwijt was voor het papiertje, nu pasje. En ik moest het zelf betalen, maar bijbaantjes gehad vanaf mijn 13e dus dat kon makkelijk. En ik was/ben zuinig dus ik had toen nog geld over voor een nieuwe computer voor mijzelf en nog geld over om verder te kunnen sparen voor mijn uitzet.

  groetjes,
  Janneke

  • Ik durf in de grote stad ook niet zo goed te rijden moet ik bekennen. Vooral als ik de weg niet ken. Mensen rijden vaak vrij pittig, en als ik dan niet in de goede baan zit, dan kom ik er niet meer tussen.

   Stoer dat je het helemaal zelf hebt betaald! Onze dochter betaalt een deel mee.

  • Ik woon in de hoofdstad en rijd er ook. en daarom heb ik vaak rijexamen moeten doen destijds. De verkeerssituatie in de stad is altijd anders dan wat je in de boekjes of op het theorieexamen leert. M
   Mijn 3 jongvolwassen kinderen studeren en hebben nog geen rijlessen. Ik betaal hun studie, rijles moeten ze echt zelf betalen. Ik moest destijds ook pas na mijn 30e zelf mijn rijlessen en examens betalen, mijn ouders betaalden dat ook niet.

 5. Ik ben in de jaren '80 geslaagd voor mijn rijbewijs. Het lukte bij de tweede keer. Eerste keer ook veel te zenuwachtig. Ik werd doodzenuwachtig van die examinator. De tweede examinator was het type 'Opa' en bij hem ging het dus veel beter.
  Een echte automobilist ben ik trouwens niet geworden. Ik vind het niet leuk, zit er liever naast en ben stiekem ook gewoon een beetje bang om auto te rijden. Het gaat me te snel.
  Geen idee meer wat het toen kostte, het kostte voor mijn gevoel toen ook een boel geld. Ik heb het zelf betaald toen ik ging werken.
  Wij betalen het niet voor onze zoons. Dat mogen ze zelf doen. Wij betalen alles voor hun studie en dat loopt ook flink op.
  Beide zoons talen trouwens niet naar een rijbewijs. Ook niet naar een auto. Schijnt bij de nieuwe generatie te horen, al zie ik het wel meer in mijn familie dat het niet van die autoliefhebbers zijn.

  Sterkte voor je dochter en volgende keer slaagt ze vast! Een idee om iets kalmerends te nemen zoals rescue remedy?
  Jammer dat je zo ver weg woont, anders had ik wel een bloesemwater voor je dochter willen maken (ben gediplomeerd bachbloesemtherapeut).

  • Mijn dochter had een hele chagerijnige examinator. Later hoorde ze dat die man een slechte naam heeft. Ik denk dat een opa type inderdaad prettiger is om naast je te hebben.

   De reden dat ze met rijlessen bezig is, is haar baantje 16 km verderop. Ze wil daar graag met haar tweedehands brommer naar toe, maar dan moet je eerst een rijbewijs hebben. En dan leek het ons goedkoper om dan maar meteen het autorijbewijs te halen.

   Als onze andere kinderen in een stad gaan studeren met goed openbaar vervoer, dan weet ik nog niet hoe we het gaan doen. Dan vind ik het inderdaad ook een goed idee dat ze het zelf betalen als ze later een baan hebben.

 6. Jammer! Hopelijk gaat het de volgende keer wel goed.
  Ik heb zelf geen rijbewijs, en die van mijn vriend is, buiten de 2x extra examen (hij had in 2x kunnen slagen maar hij is vergeten naar zijn 2e examen te gaan dus dat kostte alleen maar een hoop geld helaas en de eerste keer maakte hij maar één fout maar wel een hele stomme), betaald door zijn werk anders had hij er nu ook nog geen gehad. Het is zo belachelijk duur.
  Ik rijd zelf niet omdat het gewoonweg niet verstandig is met mijn gezondheid, ik kan me van goed ineens heel slecht voelen en als dat onderweg gebeurd kan ik me niet meer concentreren en dat is natuurlijk erg gevaarlijk.

 7. Ik heb 1 poging gegaan en ben gezakt met als argument dat ik de keuring van mijn ogen door een arts in het UMC Radboud had laten doen ipv door een CBR arts. Dat was heel vreemd want volgens de regels mocht (mag?) je zelf kiezen. De rit zelf ging door zenuwen bij mij ook heel slecht, de examinator was heel onvriendelijk en snauwerig. Het was zelfs zo erg dat mijn rij-instructeur die mee was, heeft geëist dat de rit zou worden onderbroken om mij een moment te gunnen even tot mezelf te komen. Maar het kwaad was al geschiet.
  Ik had ook wel verwacht dat ik zou zijn gezakt na zo'n rit alleen het argument was een verrassing. Vooral ook de consequentie dat ik volgens hem niet meer mocht lessen tot ik 'fatsoenlijk' was gekeurd, was een schok. Achteraf bleek dat hij dat helemaal niet had mogen beweren, maar je loopt er toch een deuk door op.

  Het werd nog gekker. Toen ik hoorde dat meerdere beweringen van de examinator niet door de beugel konden heb ik de rechtsbijstandverzekering ingeschakeld. Die konden niets voor mij doen want er was geen controle op de beslissingen van examinatoren. Een motivering was dus eigenlijk niet eens nodig want kon niet opnieuw door wie dan ook (bijv. rechter of bezwaarcommissie) worden getoetst. Wel raden ze mij aan verhaal te gaan halen bij de persoon zelf of desnoods zijn afdelingshoofd want dat het niet in de haak was, was voor iedereen duidelijk. Het lukte bij herhaling niet om de examinator telefonisch te spreken te krijgen tot een receptioniste uit de school klapte. De examinator was een paar dagen na mijn examen overspannen thuis gebleven en kwam vermoedelijk (voorlopig) niet meer terug op zijn werk. Dat verklaarde een hoop voor mij! Die man was niet te genieten geweest en overspannen wordt je niet in een dag maar dat bouw je langzaam op. Dus voor mij viel er een last van mijn schoouders, tot dan toe dacht ik nog dat het mijn eigen schuld was dat ik gezakt was ook al beweerde de rij-instructeur anders. Nu geloofde ik wel dat het niet aan mij had gelegen maar aan het feit dat ik een zeer ongelukkige examinator had getroffen. Ik was duidelijk het slachtoffer van zijn overspannenheid.

  Al weer een hele tijd geleden hoorde ik eens op het nieuws dat ze grote veranderingen bij het CBR wilden gaan doorvoeren, onder andere meer controle op examinatoren. Ik heb het verder niet meer gevolgd maar ik ben heel over duidelijk voor! Het is/was ook te idioot voor woorden dat iemand zonder enige vorm van controle daardoor de macht krijgt je te maken of te breken. Ik snap best dat ze niet willen dat alle gezakten meteen bezwaar aantekenen maar ik denk ook niet dat dit zo snel zal gebeuren.

  Zelf zal ik vermoedelijk ooit wel weer eens opnieuw een poging doen om mijn rijbewijs te halen maar ik heb nu geen auto nodig en dus ook geen rijbewijs nodig. Ik steek er pas geld in als ik er ook het nut van zie, het lijkt me sowieso beter om als ik mijn rijbewijs dan heb die ook regelmatig te gebruiken. De volgende keer kies ik wel voor een faalangst-examen. Die zijn duurder maar na mijn eerste ervaring gun ik dat mezelf.

 8. De lessen die ik volgde waren 20 gulden voor 50 minuten.

  Na 22 lessen examen gedaan en in een keer geslaagd,wat een wonder,bochtje achteruit kon wel een tank tussen en mijn knie trilde zo erg en klapte bijna tegen het stuur.

  Toen dacht ik als ik zak ga ik nooooit meer op!

 9. Ik slaagde de 6e keer pas - door een combinatie van flinke faalangst, en ook nog eens dyspraxie, waardoor schakelen moeilijker was. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen, maar ik wil er niet aan denken wat mijn rijbewijs me gekost heeft...

 10. Ik heb vorig jaar ongeveer € 2.000,- tot €2.500,- euro betaald voor de lessen een proefexamen, theorie examen en een afrij examen. Ik ben met alles in een keer geslaagd. Ik heb wel redelijk veel lessen gehad. In het begin had ik er te veel tijd tussen zitten waardoor ik het niet goed oppakkte.
  Inmiddels heb ik mijn rijbewijs al 13 maanden en heb ik bijna 40.000km gereden, ik vind het stiekem erg leuk.

 11. Ik ben geslaagd in 3 keer. 2x door dezelfde man gezakt. 1e keer was een opmerking in de 1e straat bij wegrijden al, maar geen zorgen rij maar door, dit is niets om te zakken.. reden van zakken die keer? juist..
  2e keer ik wachtte te lang in een straat om over te steken, ik maakte zelf de opmerking van ik wacht hier wat langer omdat ik dit een hele gevaarlijke straat vind en beter 1x te veel kijken.. gezakt want hij vond onzin en ik wachtte te lang.. nog geen maand later is die straat afgesloten voor verkeer, want.. te veel ongelukken en te onoverzichtelijk... 3e keer maar 10 min gereden en bijz verrichting: op de toeter drukken, die man vond me prima rijden.. gelukje. Totale lessen 22 en tussen de gezakte examens geen echte les meer gehad enkel een kwartier voor ik moest even rondje. Totale kosten ong 3000 gulden in die tijd..Trouwens wegens faalangst hadden mn rijleraar en moeder afgesproken niet te vertellen wanneer ik af mocht rijden de 1e keer, en stond ik ineens tijdens een les voor het cbr achteraf wel prettig maar slaagde dus niet :(

  • Wat een rare strategie, dan voel je je toch juist overrompeld? Ik had vroeger erger dan anders last van faalangst, als ik onverwacht voor een toets op school kwam te staan. Dus dat lijkt me helemaal niet helpen! (en dat heeft in jouw geval dus ook niet geholpen ;) )

 12. 52 jaar oud en geen rijbewijs en nooit de behoefte gehad om het te leren, sinds mijn scheiding 18 jaar geleden ook geen auto meer tot mijn beschikking, buiten af en toe met iemand uit de kenissenkring mee rijden ,mis het niet en als ik de prijzen hoor ook geen optie om het nu nog te gaan halen. maar als ik zo om me heen kijk ,snap ik wel dat jongeren wel een rijbewijs willen ,want door de werkeloosheid is soms de enige optie op een baan niet direct in je eigen omgeving en is het o.v. niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld door ligging of werktijden.

 13. Ik heb zelf 2x rijexamen moeten doen.. Ik heb ruim 70 uur gelest. Ik betaalde ook 42 euro per uur.. Alles bij elkaar heeft het me bijna 4000 euro gekost! katching. Heb het allemaal uit eigen zak betaald.

  Tegenwoordig mag je trouwens van geluk spreken als je het de 1e keer haalt.. Hopelijk haalt ze het ook de 2e keer! Veel succes!

 14. Ik heb 26 jaar geleden mijn rijbewijs gehaald en voor de 2e keer geslaagd.
  Ik was toen meer dan 2000 gulden kwijt, omgerekend is het nu dus nog net zo duur.
  Ik rijd al 26 jaar, heerlijk! (heb 1 keer na anderhalf jaar een aanrijding gehad door eigen schuld, verder altijd schadevrij gelukkig!)
  Is het nou zo nodig dat iedereen direct op zijn/haar 17e/18e het rijbewijs haalt??? ik heb daar altijd mijn vraagtekens bij!
  Meestal studeren de jongeren nog en krijgen ze tot nu toe een ov reisproduct, geld voor een beetje auto al is tie nog zo oud, klein en zuinig kost toch geld en over het onderhoud en de brandstofkosten nog niet gesproken.....................
  In mijn tijd gingen de meesten een rijbewijs halen, pas als je zelf verdiende en werkte...........................
  Van je bijbaantje, als die al kan krijgen blijft ook niet veel over!

  • Ik vind het toch wel belanrgijk dat jongeren zo snel mogelijk hun rijbewijs halen, niet zozeer omdat ze dan direct een auto moeten hebben, maar omdat ze het dan kunnen (ik vind het bijna net zoiets als kunnen fietsen), en vaak wordt dat hier in B ook gevraagd als je gaat solliciteren. Ik heb de indruk als je het uitstelt tot na studeren, dat het er dan vaak niet meer van komt.

   4 van de 5 hebben hier ondertussen hun rijbewijs, allemaal voor hun afstuderen (en maar eentje heeft een auto, maar die werkt dan ook in een ziekenhuis en heeft vaak nachtdiensten en kan dan niet met het OV)

  • Ik heb het idee dat als ze vervolgens gaan studeren, ze toch maar weinig auto rijden. En verleer je het dan niet? Ik heb het idee dat als je je rijbewijs haalt het het beste is als je ook meteen geregeld rijdt. Om je vaardigheden te onderhouden.

   Maar het is natuurlijk wel gewoon handig om het op zak te hebben. Het moet echter ook financieel uit kunnen. Over twee jaar wordt mijn oudste zoon 18, en dan zullen we weer eens verder zien.

 15. Sander is in juni begonnen met rijlessen. We betalen 415 euro voor 10 lessen, dus 41,50 per les. Ik vind het echt enorm veel geld, maarja.... straks met die kleine een rijbewijs hebben is ook wel weer fijn. Want als we bij schoonouders langs willen is het nu een kleine wereldreis, van Rotterdam naar een dorpje in Friesland of naar Lelystad. Dan moeten we altijd verplicht blijven slapen.... Het zou fijn zijn om straks de keuze te hebben om desnoods midden in de nacht nog naar huis te rijden als we willen...

 16. Mijn man (werkte toen als automonteur) heeft 9 lessen van 8,50 gulden gehad en is meteen geslaagd.
  Oudste dochter heeft 19 lessen gehad en is ook meteen de eerste keervgeslaggd.
  Jongste dochter heeft ongeveer 40 lessen gehad en is de tweede keer geslaagd.
  En......tromgeroffel....ik heb 105 lessen gehad van 40 gulden per stuk (verhoging van lesgeld werd ibij mij niet doorberekend ivm hoeveelheid lessen ;-) en ben de derde keer (staatsexamen) geslaagd!
  Ik was 43 toen ik mijn rijbewijs haalde en van de instructeur kreeg ik een kadootje........

  • Derde keer staatsexamen? Dat is gemeen! Ik moest wachten tot de 5e keer, en toen was mijn instructeur vergeten dat het staatsexamen was :P werd ik alsnog afgerekend op 'te onzeker rijden'

 17. Ik heb in totaal 40 lessen gehad en ben de vierde keer pas geslaagd. Nu al 12 jaar schadevrij gereden. Had een buurmeisje die sneller heeft afgereden dan mij, maar dat aan schades dubbel en dwars heeft betaald. Zou er dus niet zo heel erg mee zitten als het afrijden wat langer duurt, zie het als een kleine investering in later. :-)
  Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt en houdt en dat wanneer je je rijbewijs hebt je je zo zelfverzekerd voelt dat je overal durft te rijden, want wat heb je eraan als je het snel haalt, maar vervolgens naast iemand kruipt omdat je angstig bent? Dan liever wat meer lessen hoor...

 18. Mijn zoon heeft, nadat hij ook een paar keer gezakt was door de zenuwen, een faalangst -examen gedaan. Wel iets duurder maar wel geslaagd. Viel hem honderd procent mee.

 19. Jeetje, dat is een poos geleden. Ik herinner me dat de lessen 45,00 gulden kostten. Ik heb bijna een jaar gelest, dus laten we zeggen 50 lessen en toen zakte ik voor het examen. Ik verhuisde die tijd van Hillegom naar Den Helder en stopte met lessen. Daar nam ik een maand of 3 opnieuw lessen en de instructeur vond dat ik het goed deed en vroeg gelijk het examen aan. Vier weken later had ik het papiertje op zak. Maar het is dan ook wel een enorm verschil of je af moet rijden in Haarlem of in Den Helder, wat ongeveer een groot dorp is, zonder enige snelweg in de buurt... haha...
  Ik wens je een heerlijke zwoele avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 20. Onze dochter heeft een speciaal faalangstexamen gehad. Ze heeft dat als heel prettig ervaren. Ze is de eerste keer voor haar examen geslaagd. Totaal heeft het ons 2200 euro gekost.
  Lieve groet,
  Ingrid

 21. Is er een reden dat je dochter zo lang moet wachten. Hier in Amsterdam kon onze buurjongen 5 dagen nadat hij gezakt was opnieuw afrijden. De rijschool had nl een aantal afrij momenten aangekocht en dat is hier gewoon.
  Gelukkig is hij toen geslaagd. Lukt je dochter vast ook ;)

 22. Vindt maar al te goed dat er niet te veel slagen als ik kijk wederom naar de ''slechte chauffeur van Nederland'' zijn er zat in Nederland die nooit een rijbewijs hadden mogen ontvangen.

 23. Ik(21 jaar) heb vorig jaar april mijn rijbewijs gehaald na maar liefst 80 lessen. Ik heb mijn rijbewijs helemaal zelf betaald en ben in een keer afgereden. Al met al heeft mijn rijbewijs me ruim 3000 euro gekost, maar inmiddels ben ik niet achter het stuur weg te slaan, ik vind auto rijden heerlijk!

 24. Niet leuk, maar wat wij hier voor hebben is nog minder leuk.
  De rijschool waar onze zoon lessen volgt is failliet! Van het totale lespakket van 20 u heeft hij slechts 2 keer 2u les gehad. En het vooraf betaalde geld zijn we kwijt! (was 1000 euro voor pakket)
  We zijn er niet goed van! Bahbahbah...
  Grtjes uit Vlaanderen

  • oei, dat is niet leuk...

   Hier ook uit België, en ik heb ondertussen al 4 van de 5 kinderen zelf leren rijden, en allemaal onmiddellijk geslaagd voor het praktische examen. Is dat geen optie voor jullie om de kosten te beperken? Dan betaal je enkel de kost van het examen (en natuurlijk de benzine van je eigen auto, maar dat is veel goedkoper dan de rijschool). En de slaagkansen zijn even groot als wanneer je het met de rijschool leert.
   Zonder dat systeem had ik nooit voor elk kind voor een rijbewijs kunnen zorgen...

  • Ja, man heeft oudste zoon ook zelf leren rijden, maar zag het bij volgende 3 niet zitten, vandaar inschrijving in autorijschool. Maar....hij gaat het nu toch weer zelf doen. Twee zonen tegelijk zelfs.
   Grtjes.

  • Volgens mij is het het in Nederland hartstikke strafbaar als iemand zonder rijbewijs achter het stuur zit. Zelfs met begeleiding. Dus helaas is dat geen optie. Het zou wel een fijne oplossing zijn geweest!

  • Ja, Jammer dat dat in Nederland niet kan... Je moet wel eerst een theoretisch examen afleggen en dan bij de gemeente een "voorlopig rijbewijs" halen en daar mag je dan max. 36 maand mee oefenen, maar er moet wel ALTIJD een begeleider naast je zitten (die ook zelf minstens 8 jaar een rijbewijs heeft) en nog wat andere voorwaarden. Als je in B rijlessen volgt met een rijschool (minimaal 20 u) krijg je darana een voorlopig rijbewijs waar je max. 18 maand mee mag oefenen en dan mag je ALLEEN oefenen, zonder begeleider, dat vind ik persoonlijk akeliger. Als ik er naast zat (in mijn eigen auto :-)) wist ik tenminste zeker wat ze juist deden...

  • Oh wat vervelend Chris! Wat ontzettend zuur, want dat is toch een flink bedrag zeg. En is er geen enkele manier om je geld terug te krijgen, of toch nog de lessen te ontvangen?

 25. Dat is al lang geleden... dat was des tijds nog in guldens! Ik weet wel dat ik het gelukkig in 1x heb mogen halen. Er is inmiddels zoveel veranderd met dat nieuwe rijden allemaal. Ik ben benieuwd hoeveel % van alle automobilisten die al lang hun rijbewijs hebben. Het examen nu ook nog zouden halen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder