Rijbewijs halen + wat kost zoiets in 2023?

Kosten rijbewijs halen

Dinsdagmiddag reed mijn jongste dochter (19) voor de tweede keer af, en dit keer slaagde ze! Superfijn want je rijbewijs halen is niet altijd even makkelijk.

Maar zeker als je op het platteland woont is het handig om een rijbewijs te hebben.

Omdat ik rijles typisch zoiets vindt waarvan velen zich afvragen hoeveel dat kost, hieronder de kosten die ik maakte voor mijn jongste dochter. En dat is nog best even slikken!

Omdat we per les betaalden, merk je het niet zo direct, maar alles bij elkaar is het nog een heel bedrag.

Kosten rijbewijs in 2018

 • Praktijk rijexamen (2x) + Theorie examens (3x): 500,-
 • Rijlessen: 70 x 46,- = 3220,-
 • Rijbewijs aanvragen gemeentehuis: 40,-
 • Pasfoto's rijbewijs: 10,- (Zie ook pasfoto.nu review)

kosten rijbewijs

In totaal was ik 3720,- kwijt voor mijn jongste dochter.

De kosten van het rijbewijs + pasfoto's betaalt ze zelf.

Wat kost een rijbewijs halen in het algemeen?

Volgens het CBR kost een rijbewijs halen gemiddeld zo'n € 2.327,00. Hier ga ik voor mijn dochter dus ruim overheen. De kosten zijn dus sterk afhankelijk van hoe snel je kind het oppikt, en of ze in 1 keer slagen of niet.

Maar het was het geld waard : )

Rijbewijs halen 2023

Inmiddels heeft ook mijn jongste zoon gelukkig zijn rijbewijs gehaald. In totaal heeft hij 48 lessen gehad. Toen hij begon kostten de lessen 52 euro, maar aan het eind betaalde ik 60 euro per les.

Daarnaast had hij 3 pogingen nodig om zijn theorie te halen, en is hij twee keer gezakt voor zijn praktijkexamen. De derde keer kozen we voor een zogenoemd faalangst examen. Daarbij is de slagingskans namelijk groter.

Kosten rijbewijs halen 19-jarige zoon

 • 48 lessen: € 2688
 • 3 x theorie examen: 3 x € 41 = € 123
 • Gezondheidsverklaring vanwege een slecht oog: € 41
 • 2 x praktijk rijexamen ad 125,75 = € 251,50
 • 1 x faalangst examen: € 176,50

Totaal: € 3280

Is rijbewijs halen moeilijk?

Is je rijbewijs halen moeilijk?! Ik vind van wel! En mijn kinderen zijn er ook niet superhandig in. Ik denk dat het erg afhangt van hoe veel feeling je ervoor hebt. Er zijn vast ook mensen voor het theorie en praktijkexamen helemaal niet moeilijk zijn. Hier op het Achterhoekse platteland heb je bijvoorbeeld veel jongeren die al traktor kunnen rijden. Voor hen leren autorijden denk ik toch makkelijker.

Rijbewijs halen hoe lang?

Als je uitgaat van 1 les per week en zoals bij mijn zoon 48 lessen, dan moet je rekenen op ruim 1 jaar. Maar van wat ik om me heen hoor hebben de meeste mensen er wel iets langer dan 1 jaar voor nodig om hun rijbewijs te halen. Volgens het CBR zijn er gemiddeld 43 lessen nodig. Dan heeft mijn jongste zoon het eigenlijk nog best heel netjes gedaan!

Rijbewijs halen op latere leeftijd

Als je als jongere onvoldoende geld hebt  en je ouders kunnen niet bijspringen dan is je rijbewijs halen op latere leeftijd ook een prima optie. De kans is groot dat je dan een baan hebt, waardoor de kosten van rijlessen makkelijker op te hoesten zijn.

Het doet me ook een beetje denken aan ouder die bewust hun kind niet heel jong op zwemles doen! Ze wachten tot het kind wat ouder is en daardoor sterker, en op die manier sneller zijn zwemdiploma haalt. Ik kan me voorstellen dat het bij een rijbewijs halen op latere leeftijd ook zo werkt! Je bent ouder, evenwichtiger en minder snel van je stuk te brengen. Dat zijn voordelen in het verkeer.

Voordelen van rijbewijs halen op latere leeftijd op een rijtje

 1. Je hebt meer levenservaring
 2. Je bent volwassen en de hormonen zijn in de rust.
 3. Financieel is het waarschijnlijk makkelijker.
 4. Je kunt wellicht je rijbewijs halen via je werk!
 5. De hersenen zijn uitgegroeid.
 6. De motivatie is vaak groter. Je weet precies waarom je je rijbewijs wilt halen.

Je rijbewijs halen op kosten van je werkgever

Sommige werkgevers betalen rijles en rijexamen voor hun werknemers. Zij kunnen het aftrekken van de belasting mits er een duidelijk verband is tussen het bedrijf en de kosten voor de rijlessen. Dit is natuurlijk een geweldige manier om je rijbewijs te bemachtigen. Op de site personeelsned.nl beloven ze zelfs: kom bij ons werken en wij betalen je rijbewijs!

Vraag als werknemer altijd wel goed na wat de voorwaarden zijn. Een werkgever investeert immers in jou, en dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je na succesvol rijexamen nog minstens 3 jaar daar moet blijven werken. Op het forum Fok vertellen diverse mensen dat zij hun rijbewijs haalden op kosten van hun werkgever. Bijvoorbeeld als onderdeel van hun persoonlijk ontwikkelingsplan!

Rijbewijs halen met autisme of adhd

Mijn zoon Ot die zijn theorie in 1 dag haalde, heeft een diagnose autisme. Je rijbewijs halen met autisme of adhd vraagt iets extra's! Mijn zoon moest goedgekeurd worden door een psychiater. Dat moet een onafhankelijke psychiater zijn. De beoordeling gebeurde bij mijn zoon simpelweg met een gesprek van ongeveer 20 minuten. De kosten gaan af van je eigen risico.

Je rijbewijs halen zonder lessen?

Stel je hebt je traktorrijbewijs en je denkt: Ik wil mijn rijbewijs halen zonder lessen, want ik kan het al. Of je hebt heel veel gegamed en in een game auto gereden.... Is dit dan een optie? In 2015 startte ene Sertan Keskin het bedrijf De Rijexamen Service. Daar kon je proberen je rijbewijs te halen zonder lessen. Het praktijkexamen kostte 396 euro en was geheel op eigen risico. Maar als ik nu naar de site rijexamen.nl ga dan krijg ik een error. Hij bestaat dus niet meer vermoed ik.

Rijbewijs gehaald: wat nu?

Proficiat met je rijbewijs! Maar helaas betekent dit nog niet dat je nu meteen in de auto mag stappen en gaan rijden. Je moet namelijk eerst officieel je rijbewijs hebben. Die moet je aanvragen bij het gemeentehuis of stadhuis. Bij ons moet je hiervoor online een afspraak maken. Mijn jongste zoon slaagde op donderdag 9 februari 2023. Hij kon een afspraak maken voor zijn rijbewijs aanvragen op dinsdag 14 februari en op donderdag 16 februari kon hij het al ophalen!

Huisvlijt bezoekers over rijbewijs halen

 • Erg duur allemaal dus.Hier, overzee, kost het niet zo duur. Theorie,iets van 20 dollar. Afrijden 35, en het kaartje iets van rond de zeventig of zo. Je mag rijden vanaf 16 jaar. (verschillend per provincie) Als je je theorie haalt, moet je een jaar rijden met iemand naast je met een geldig rijbewijs. Ook al begin je met je 25e of zo, dezelfde regels gelden. Raak je je rijbewijs kwijt na teveel strafpunten? Dan kun je helemaal overnieuw beginnen. Wij hebben het dus betaald voor de kids, maar dat zal duidelijk zijn. Groet, Wilma
 • Mijn vader vond het bij de opvoeding horen. Ik heb hetzelfde bij mijn dochter gedaan van een potje wat we met kaartspelletjes bij elkaar hebben gespaard. Gelukkig is ze in 1x geslaagd want het potje was bijna leeg. Rond de 1000 gulden in 1995 was dat. In 'mijn tijd' rond 1968, was het 10 gulden per les.Toen zij slaagde heb ik vreselijk zitten huilen bij het CBR. Voor mij was het het eerste lichtpuntje na de scheiding, en ik kon het daarna ook niet meer bekostigen. Dochter vond het eigenlijk heel normaal dat ze slaagde. Ze hield meteen erg van autorijden. Wat ik me niet voldoende gerealiseerd had was dat ze natuurlijk ook MIJN auto ging lenen. Snel erna reed ze met alle auto’s die ze maar te pakken kon krijgen, inclusief busjes. Ze kon het echt goed. (Lot)
 • Wat een bedragen poeh!! Ik ben toen ik 18 was op mijn verjaardag begonnen met lessen. Ik heb theorielessen gehad, theorie-examen, tussentijdse toets en rijexamen plus 40 lessen (dit was een pakket van een maand) voor toen 2.000 gulden. Wat toen al een smak geld was. Ik spreek over het jaar 2000. Ik weet dat je hier in de regio ook een pakket van een week kan krijgen, en de laatste keer dat ik checkte was dat 900 euro (zal wel al 3 tot 4 jaar geleden zijn). Ik heb dit gekregen van mijn ouders, maar vind het geen deel van de opvoeding. Ik vond het een fantastisch kado. Het is net hoe je hier zelf mee om wilt gaan en om kunt gaan. (Dubbeltje)
 • Rijlessen horen (net als vroegah danslessen) bij de opvoeding, vin ‘k. Inderdaad duur maar noodzakelijk. Wij gaven de lessen dan ook in de vorm van een heul duur verjaarscadeau, groet Kniepertje
 • Onze dochter krijgt het ook . Het is een stuk opvoeding vind ik. Een kennis heeft mij rijlessen gegeven, en ze was geweldig maar streng. Theorie had ik in een keer, een kwestie van goed leren is mijn ervaring. Deboor
 • Onze kinderen krijgen van ons rijlessen en rijbewijs kado, als ze niet roken tot ze 18 zijn. Wij wonen ook op het platteland. Ze zijn nu 13 en 14. We moeten ze vaak ‘s avonds ergens halen. Al beginnen met 17 jaar zie ik niet zitten. Mijn ouders betaalden ook alles voor mij en mijn broers en zussen (7 stuks) Duur, maar ze konden het blijkbaar wel betalen. Jacqueline
 • Onze kinderen zijn nog lang niet zo ver, maar als we het kunnen bekostigen krijgen ze zeker hun rijbewijs. Voor hun 18e als dat dan nog kan, omdat ze tot ze 18 zijn alleen begeleid mogen rijden. Maar zo kunnen ze mooi ervaring opdoen. Hier is het openbaar vervoer ook niet super. Er zijn alleen wat bussen, en het staat inderdaad goed op hun c.v. Bovendien kunnen ze met stages en bijbanen er wellicht ook al gebruik van maken. Het hoort niet persé bij de opvoeding vind ik maar als de mogelijkheid er is, is dat mooi. Voor jou is er ook nog een voordeel: zij kan straks mooi de rest hier en daar heenbrengen en tegen de tijd dat ze daar genoeg van heeft is de volgende misschien zover groet, Cola.
 • Wij geven onze kinderen een startbedrag voor dit doel op hun 18e. Hebben ze meer lessen nodig, dan moeten ze die zelf betalen. Kunnen ze met minder toe, dan houden ze over. Onze oudste heeft een all in autoschool gevonden waar vrienden goede ervaringen mee hebben, en die gaat als een speer. Jongste is er nog niet aan toe, maar daar sparen we nu al vast voor. Het geeft betere mogelijkheden bij (bij)banen en je bent bij groepsuitstapjes met vrienden ook minder afhankelijk van de chauffeur. We spreken trouwens regelmatig met de kinderen over het belang de chauffeur niet af te leiden of op te hitsen bij reisjes. En dat ze nooit bij een chauffeur in mogen stappen die zich niet als verantwoordelijke BOB gedraagt. Dan bellen ze ons maar. Anoniem
 • Hier is het straks ook aan de orde. Maar zoonlief wil gaan studeren en op kamers, dus heeft dan volgens mij niet zoveel aan een rijbewijs. Een student met een auto heb ik nog nooit gezien.. Toch is het wel iets om over na te denken natuurlijk, maar of het handig is je rijbewijs te hebben terwijl je de eerstkomende jaren nog geen auto kunt rijden… (Zomaareenmoeder)
 • Op deze site: rijschoolgegevens. nl kan je heel veel info vinden. Dat zorgt dat je een soort prijs-kwaliteitverhouding kan bepalen. Erg handig vond ik. Ik heb het zelf moeten betalen. Ik heb bij klasgenoten, die het van de ouders kregen, gezien dat de ouders behoorlijk op kosten werden gejaagd. Vooral als er wat nonchalant werd gedaan ;) Ik zou iets afspreken als: de eerste 30 lessen, of tot en met het eerste examen. En dan ook al een plan maken voor als het mis gaat. (Want als ze dan 3 jaar de boel stil laat staan is ook niets.) En voor als het rijbewijs er is zou ik ook al door laten schemeren wat jij verwacht van het autogebruik. Waargebeurd verhaal uit de buurt: tank leeg rijden tot aan de voordeur want geen geld om te tanken ;) En moeders kon dus de kinders niet naar school brengen door de sneeuw. Moest toen zelf op de fiets benzine halen, want zoon was zelf al weg en had niets verteld en zich vooral ook niets gerealiseerd. (Ellen 1979)
 • Ik heb mijn rijbewijs gekregen op mijn 17e verjaardag, en heb op mijn 18e mijn rijbewijs gehaald, in 1x. Ik moet zeggen dat ik er destijds geen zin in had en het niet nodig vond. Maar 10 jaar later ben ik blij dat ik het papiertje toen wel gehaald heb. Het geeft veel vrijheid en ik zou nu bijvoorbreeld ook mijn moeder ergens heen kunnen rijden mocht dat nodig zijn. Verder heb ik geen auto want ik woon in de randstad. Maar als ik er 1 nodig heb kan ik die altijd huren. En dan is het fijn als je al een tijdje je rijbewijs hebt: vaak moet je al een paar jaar in het bezit zijn van een rijbewijs om een auto te kunnen huren. (Inge)
 • Hier iemand van 27 zonder rijbewijs. Nooit van gekomen als student zijnde, nooit gemist. Alhoewel de wereld om mij heen het er wel moeilijk mee heeft dat ik rijbewijsloos ben. Men beschouwd dat nog altijd erg als een beperking in vrijheid. Ik zelf zie dat niet in. Ik woon in een grote stad waar alles op de fiets te doen is, en waar alles met het OV kan. De reistijd is aanzienlijk langer, maar dat neem ik dan maar voor lief. Ik vind dus ook niet dat het bij de opvoeding van mijn kinderen hoort. Ze hebben goede manieren om van A naar B te komen in de stad,  en als zij een rijbewijs willen mogen ze dat zelf bekostigen. Ik wil best een duwtje in de rug geven door wat geld te geven op hun 18e verjaardag, maar daar blijft het ook bij. Overigens heeft mijn wederhelft wel een rijbewijs. Ik moet toegeven dat dit wel handig is als je buiten de stad moet zijn. Maar de noodzaak om twee mensen met een rijbewijs te hebben is er nu niet. (Dee)
 • Ha huisvlijt, Mijn kinderen hebben de helft zelf betaald en ik de andere helft. Zijn allebei in één keer geslaagd en hebben vanaf hun 18e al een rijbewijs. Voor zoonlief betekent dat dat hij kon werken als studentenchauffeur. De kosten van het rijbewijs zijn alleen maar hoger geworden. Als je het nu kan missen, zou ik het doen. Vooral op het platteland is OV niet een goed alternatief. Ik zie veel vrienden van mijn kinderen die dachten dat ze dat nog wel gingen halen, en 6 jaar later nog steeds tegen de kosten aanhikken. En de moeite. En het maar al te fijn vinden dat mijn zoon of dochter dan wel weer de BOB of sowieso de chauffeur zijn. (Nietmaarzoo)
 • Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen zo snel als het kan leren autorijden. Wij wonen in een buitengebied, met maar zeer beperkt openbaar vervoer. Daarnaast, als ze het rijbewijs al halen als ze net 17 zijn, dan kunnen wij ze nog (bijna) een jaar begeleiden bij het autorijden. Dat geeft een beter inzicht in hoe hun rijstijl zich ontwikkeld. Een eigen bijdrage voor de lessen is overigens wel verplicht in ons gezin. (Anoniem)
 • Ik heb mijn rijbewijs van mijn ouders gekregen. Ik woonde in hetzelfde woongebied als jij. Met uitgaan naar Merlijn (daar hing ik rond) vonden mijn ouders het erg prettig dat ze mij niet meer hoefden te halen, en drinken was dan zeker geen issue. Maar nog belangrijker was dat ik in mijn studententijd een bijbaantje had in het groepswerk en hiervoor moest ik regelmatig met cliënten op pad. Wat was ik blij met mijn rijbewijs! Ook mijn reguliere baan in het welzijnswerk is een rijbewijs onontbeerlijk. Jongeren zijn er sowieso sneller in, in het halen van het rijbewijs. Mijn kinderen krijgen ook hun rijbewijs van ons als ze de leeftijd hebben, je hebt dan toch een streepje voor is mijn ervaring. Groet, Sophie
 • Ook bij ons betalen de kinderen het grotendeels zelf. Wij hebben de 1ste les, de kosten van de theorie en het examengeld betaald. Daar staat tegenover dat wij de volledige studiekosten op ons nemen. (Ellen)
 • Van mijn kinderen hebben er 5 een rijbewijs. Ze zijn meteen begonnen toen ze 18 of 17 waren. Ook allemaal in 1x geslaagd. Drie hebben er nu zelf een auto, ze zijn 23, 25 en 18. Dit zijn de werkende kinderen. De studerenden hebben geen auto, maar voor hen is het wel handig een rijbewijs te hebben. Er heeft er één een baan als chauffeur bij een studentenbedrijf dat autorijders levert voor mensen die zelf niet kunnen of willen rijden in hun eigen auto. Ook tijdens studentenactiviteiten is het handig als je een rijbewijs hebt. Zelf hebben we voor hen alleen de eerste rijles betaald, maar verder hebben ze zelf het geld verdiend. (Moeder van twaalf)
 • Onze ervaring is dat een goede rij-instructeur veel belangrijker is dan hoeveel je per les kwijt bent . En als je er zelf goed bij heb leren rijden wil dat niet zeggen dat dat nu nog zo is. Onze zoon had rijles van dezelfde rijschool als mijn man had leren rijden. Alleen kwamen we er pas na een paar keer zakken en overstappen naar een andere rijschool achter dat rijschool 1 op een verouderde manier les gaf. Zoals stuur vasthouden en omgang met het navigatiesysteem en te zelfstandig rijden.Toen kon zoon eerst alle oude gewoontes afleren en opnieuw beginnen. Heeft heel veel geld gekost. Overigens hebben we een deel van de rijlessen betaald. Wij vinden het belangrijk dat bij volwassen worden je ook leert dat niet alles voor je betaald wordt en dat je keuzes moet maken. Overigens heb je als student recht op een studentenreisproduct, al is openbaar vervoer niet altijd handig. Als je kind binnen een bepaalde periode afstudeert is dat wel een gift. Terwijl autorijden geld kost. Rijdt je kind dan weinig of niet kun je beter wachten tot het meer tijd heeft om ervaring op te doen. (Saskia)
 • Een goede rij-instructeur vind ik wel belangrijker dan alleen maar kijken naar de kosten. Want een instructeur waar je zenuwachtig van wordt, kost ook meer rijlessen.
  Oudste dochter heeft het hier ook pas gehaald. Makkelijk als zij eens een boodschap kan doen en de kleintjes van school kan halen. Wij hebben een x-aantal lessen betaald, de rest heeft ze zelf betaald. (Jolanda)
 • Een rijbewijs hoort op het platteland bij de opvoeding, vind ik. Openbaar vervoer is hier een concept. Nauwelijks realiteit. En ja een rijbewijs halen is duur. Maar het wordt vast niet goedkoper, en je andere kinderen zijn ook zo 17. Met een beetje pech willen ze dan gelijk op rijles…. Succes, Annelies
 • Mijn dochter heeft net haar rijbewijs gehaald, € 2345,- , vooral de theorie is ontzettend moeilijk geworden, je moet geluk hebben om daar in een keer voor te slagen. Ze heeft 30 lessen gehad. Ook heeft ze het zelf betaald, ze heeft er voor gewerkt. En als ze het rijbewijs hebben, krijgen ze dan ook een auto van je? Ik vind het nogal wat, het is nu niet direct een eerste levensbehoefte. (Tessa)
 • Volgens mijn ouders hoorde het bij de opvoeding en heb ik het van hen gehad. Mijn opleiding heb ik dan weer nagenoeg zelf betaald, lood om oud ijzer dus. Ik zou met name kijken of je dochter zelf aan rijles toe is, en gemotiveerd is. In mijn omgeving heb ik gemerkt dat mensen (m.n. Meiden) het rijbewijs sneller haalden als ze er zelf zin in hadden en de lessen en het rijden leuk vonden. Ik jen een paar meiden die op aandringen van hun ouders de lessen hebben gevolgd en die zijn verschillende keren gezakt en hadden daarna ook meer angst om te rijden. Groetjes Anne Mocht je dochter er nu nog niet aanwillen beginnen, kan je natuurlijk ook nu alvast beginnen met het geld apart zetten (of is die te simpel ;-) )

Leestips

Welke kosten maakte jij voor het halen van een rijbewijs? Zij het voor jezelf, of voor je kind(eren)?

Similar Posts

44 Comments

 1. Oef dat is een hoop geld! Jullie hadden dure lessen...
  Onze oudste dochter heeft vorig jaar sept haar rijbewijs gehaald. Zij had een lessenpakket genomen. Volgens mij waren dat 30 lessen voor ongeveer €1200,- De eerste keer zakte ze, dus 2x afrijden. Zij heeft een dagcursus gedaan voor haar theorie. Na de eerste keer rijexamen heeft ze geloof ik ongeveer 10 lessen bijgekocht.
  Zij verleden mij dat ze bijelkaar ongeveer €2000,- er aan geeft uitgegeven.
  (Ja zij geeft het allemaal zelf betaald....)

 2. ik heb in het verleden al heel wat rijlessen gehad, mijn moeder vond dat belangrijk, ik dus niet, ik ging, maar daar was ook alles mee gezegd, ben er ook mee gestopt, rij nu al jaren op mijn snorscooter en ben er helemaal blij mee, je kan een scooter ook overal veel makkelijker parkeren.

 3. Onze zoon heeft de helft zelf betaald. En had een pakket+ 2 extra lease.
  Hij heeft een dagtheorie cursus gedaan wat erbij kwam.
  Maar is voor de theorie en de praktijk in een keer geslaagd.

 4. Zo dat is inderdaad een stuk duurder geworden dan in mijn tijd! Ik weet nog dat ik in totaal 25 lessen heb gehad van elk 35 gulden per stuk! Het examen e.d. weet ik niet meer hoor maar heb mijn rijbewijs in 2 keer gehaald.

 5. Ik heb het zelf betaald. Ik geloof dat het 16 jaar terug iets van f3000,- was.
  Mijn rijbewijs was door een malafide rijschool wel een hele bevalling! Ik ging voor een goedkope.... niet zo slim uiteindelijk. Toen ik uiteindelijk naar een andere ging moest ik opnieuw leren rijden.... en slaagde ik snel voor het toen nog roze papiertje.

  1. Jaaa, dat en bv. het feit dat twee instructeurs constant probeerden mij hun bed in te praten ????
   Bij de nieuwe rijschool kreeg ik toen een vrouwelijke instructeur! Ik was 20, nu zou ik op zoiets denk ik wel heel anders reageren ;-)

 6. Ik heb geen idee wat het voor mij gekost heeft, want mijn ouders hebben het uiteindelijk betaald. Rond de 2000 volgens mij, ik heb in de 40 lessen nodig gehad en 2x afgereden. Theorie had ik wel in 1x gehaald, maar ik heb 3 theorielessen gehad omdat de rijschool dat verplicht stelde. Het is ruim 12 jaar geleden, dus ik weet het echt niet precies meer.

 7. Dat is een hele hoop geld zeg! Ik heb nooit lessen gevolgd. Mijn papa heeft mij geleerd en daarna heb ik nog één avond van drie uur gereden met een privé-instructeur om nog wat tips te geven. Ik was d eerste keer al geslaagd. En dus niet zo veel geld kwijt.

 8. Ik durfde het pas vorig jaar aan om rijles te nemen. In 1 keer geslaagd! Ongeveer 2500 euro kwijt. Misschien wat duurdere lessen, maar wel heel goede rijschool. Inmiddels vijftig jaar en zielsgelukkiig met mijn rijbewijs. Wat fijn dat je dochter hem nu al heeft, dat ze er nog maar jaren en jaren plezier van heeft.

  Groetjes Jacqueline

 9. Even goed om in gedachten te houden.. wij zijn over een paar jaar aan de beurt voor onze kinderen.... duur kosten plaatje in elk geval.

 10. Eerst en vooral: dikke proficiat aan je dochter! Rijden is écht niet goedkoop hé, zowel om te leren en om te doen .. Hier in België swingt het de laatste tijd ook steeds meer de pan uit. Toen ik in 2013 m'n rijbewijs haalde, kostte me dat 360 euro (theorie, 2x proberen en 6u rijles) en nu is het minimum het dubbele! Gek!

 11. Van harte gefeliciteerd! Jij zult ook wel blij zijn dat ze geslaagd is. Wat veel geld heeft dit gekost. Dat is met jongens wel iets handiger, denk ik. Bij onze 3 jongens die hun rijbewijs gehaald hebben in 2013, 2014 en 2016 waren de kosten respectievelijk €751,35 , €962,50 en €741,-. Daar zit theorie-examen niet bij in. Dat ligt rond de €35,-.

 12. Oef, wat een geld! Maar, het is het inderdaad helemaal waard. Heel knap dat ze geslaagd is en hopelijk veel veilige kilometers tegemoet! Ik zou niet meer precies weten wat ik heb betaald voor mijn rijbewijs. Volgens mij heb ik iets van 30 lessen gehad x 45 euro = 1.350 euro. Plus dan nog het afrijden en de kosten voor het aanvragen van het rijbewijs. Wel in één keer geslaagd en ik heb ook altijd ontzettend gelachen tijdens mijn rijlessen.

 13. Beste Nicole, ik heb je 10 dagen geleden een e-mail gestuurd. Soms wil het wel eens gebeuren dat die in de spambox terecht komt. Zou je eens willen kijken naar mijn voorstel?
  P.s.: gefeliciteerd met het behalen van het rijbewijs van je dochter.

 14. Gefeliciteerd! Echt super handig een rijbewijs. En knap dat ze het in twee keer heeft gehaald! Ik heb er iets vaker over gedaan, omdat ik gewoon echt bang was om te rijden. Maar ik zou echt niet meer zonder kunnen!

 15. Oef, dat is wel heel veel geld. Bij onze zoon, die 5x af moest rijden, heeft het 3200 euro gekost en dat vond ik al heel veel. 70 lessen is ook wel erg veel zeg! Nu is onze dochter bezig, maar dat is ook geen natuurtalent. We denken maar zo, niet iedereen heeft dezelfde talenten.

 16. Gefeliciteerd, fijn dat je dochter haar rijbewijs heeft gehaald!
  Onze zoon heeft het een paar weken geleden gehaald en ook dat was een dure grap.
  Hij heeft 59 lessen gehad (geen natuurtalent blijkbaar) en 1 x afgereden, totale kosten met theorie e.d. was ruim 3100 euro.

  Gelukkig betaalde zijn opa en oma ;)

 17. Omdat wij niet in een 'grote' stad woonden, moest je altijd 1,5 uur lesnemen. Dus dat is sowieso al duurder dan dat in de stad woont en daar kan afrijden. Wat een bedragen he...gelukkig hoef je maar 1 x te slagen en het niet na 5 jaar nog een keer te doen. Proficiat!

 18. Mijn ouders hebben het betaald dus geen idee wat de kosten was. Maar ik ben wel 2x gezakt op zelfde punt. Zebra pad, links loopt oud dame met rollator ri de zebrapad ( was er nog niet) ik stopte 1ste x, was fout. Gezakt. De 2de keer zelfde situatie, zelfde zebrapad. Ik reed door, fout ik moest stoppen. En de 3de keer zei die naar 2 min van en jij bent 2x gezakt? En zei dat ze puur geld probeerde te ontvangen

 19. Ik ben vorig jaar op mijn 42e gaan lessen. Ik was voor 34 lessen van 1.5 uur, spoedcursus theorie, tussentijdse toets en het afrijden 3100 euro kwijt. Ben gelukkig in 1 keer geslaagd. Groetjes Elle

 20. Ik zou het niet meer weten, want het is 20 jaar terug. Wel weggegooid geld, want ik durf geen auto te rijden en gebruik mijn rijbewijs alleen als id kaart

 21. gefeliciteerd! Ik heb eindeloos veel lessen gehad, wel steeds met een paar jaar er tussen. Uiteindelijk heb ik rond mijn 40e het rijbewijs gehaald.
  Ik ben er wel bij mee maar nog steeds geen held in de auto.

 22. Fijn, zo'n overzicht, dank je wel. En gefeliciteerd! Leuke foto ook. Heb je al bij haar in de auto gezeten als passagier?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.