Reacties

Rijbewijs halen + wat kost zoiets in 2023? — 44 reacties

 1. Oef dat is een hoop geld! Jullie hadden dure lessen...
  Onze oudste dochter heeft vorig jaar sept haar rijbewijs gehaald. Zij had een lessenpakket genomen. Volgens mij waren dat 30 lessen voor ongeveer €1200,- De eerste keer zakte ze, dus 2x afrijden. Zij heeft een dagcursus gedaan voor haar theorie. Na de eerste keer rijexamen heeft ze geloof ik ongeveer 10 lessen bijgekocht.
  Zij verleden mij dat ze bijelkaar ongeveer €2000,- er aan geeft uitgegeven.
  (Ja zij geeft het allemaal zelf betaald....)

 2. ik heb in het verleden al heel wat rijlessen gehad, mijn moeder vond dat belangrijk, ik dus niet, ik ging, maar daar was ook alles mee gezegd, ben er ook mee gestopt, rij nu al jaren op mijn snorscooter en ben er helemaal blij mee, je kan een scooter ook overal veel makkelijker parkeren.

 3. Onze zoon heeft de helft zelf betaald. En had een pakket+ 2 extra lease.
  Hij heeft een dagtheorie cursus gedaan wat erbij kwam.
  Maar is voor de theorie en de praktijk in een keer geslaagd.

 4. Zo dat is inderdaad een stuk duurder geworden dan in mijn tijd! Ik weet nog dat ik in totaal 25 lessen heb gehad van elk 35 gulden per stuk! Het examen e.d. weet ik niet meer hoor maar heb mijn rijbewijs in 2 keer gehaald.

 5. Ik heb het zelf betaald. Ik geloof dat het 16 jaar terug iets van f3000,- was.
  Mijn rijbewijs was door een malafide rijschool wel een hele bevalling! Ik ging voor een goedkope.... niet zo slim uiteindelijk. Toen ik uiteindelijk naar een andere ging moest ik opnieuw leren rijden.... en slaagde ik snel voor het toen nog roze papiertje.

  • Jaaa, dat en bv. het feit dat twee instructeurs constant probeerden mij hun bed in te praten ????
   Bij de nieuwe rijschool kreeg ik toen een vrouwelijke instructeur! Ik was 20, nu zou ik op zoiets denk ik wel heel anders reageren ;-)

 6. Ik heb geen idee wat het voor mij gekost heeft, want mijn ouders hebben het uiteindelijk betaald. Rond de 2000 volgens mij, ik heb in de 40 lessen nodig gehad en 2x afgereden. Theorie had ik wel in 1x gehaald, maar ik heb 3 theorielessen gehad omdat de rijschool dat verplicht stelde. Het is ruim 12 jaar geleden, dus ik weet het echt niet precies meer.

 7. Dat is een hele hoop geld zeg! Ik heb nooit lessen gevolgd. Mijn papa heeft mij geleerd en daarna heb ik nog één avond van drie uur gereden met een privé-instructeur om nog wat tips te geven. Ik was d eerste keer al geslaagd. En dus niet zo veel geld kwijt.

 8. Ik durfde het pas vorig jaar aan om rijles te nemen. In 1 keer geslaagd! Ongeveer 2500 euro kwijt. Misschien wat duurdere lessen, maar wel heel goede rijschool. Inmiddels vijftig jaar en zielsgelukkiig met mijn rijbewijs. Wat fijn dat je dochter hem nu al heeft, dat ze er nog maar jaren en jaren plezier van heeft.

  Groetjes Jacqueline

 9. Even goed om in gedachten te houden.. wij zijn over een paar jaar aan de beurt voor onze kinderen.... duur kosten plaatje in elk geval.

 10. Eerst en vooral: dikke proficiat aan je dochter! Rijden is écht niet goedkoop hé, zowel om te leren en om te doen .. Hier in België swingt het de laatste tijd ook steeds meer de pan uit. Toen ik in 2013 m'n rijbewijs haalde, kostte me dat 360 euro (theorie, 2x proberen en 6u rijles) en nu is het minimum het dubbele! Gek!

 11. Van harte gefeliciteerd! Jij zult ook wel blij zijn dat ze geslaagd is. Wat veel geld heeft dit gekost. Dat is met jongens wel iets handiger, denk ik. Bij onze 3 jongens die hun rijbewijs gehaald hebben in 2013, 2014 en 2016 waren de kosten respectievelijk €751,35 , €962,50 en €741,-. Daar zit theorie-examen niet bij in. Dat ligt rond de €35,-.

 12. Oef, wat een geld! Maar, het is het inderdaad helemaal waard. Heel knap dat ze geslaagd is en hopelijk veel veilige kilometers tegemoet! Ik zou niet meer precies weten wat ik heb betaald voor mijn rijbewijs. Volgens mij heb ik iets van 30 lessen gehad x 45 euro = 1.350 euro. Plus dan nog het afrijden en de kosten voor het aanvragen van het rijbewijs. Wel in één keer geslaagd en ik heb ook altijd ontzettend gelachen tijdens mijn rijlessen.

 13. Beste Nicole, ik heb je 10 dagen geleden een e-mail gestuurd. Soms wil het wel eens gebeuren dat die in de spambox terecht komt. Zou je eens willen kijken naar mijn voorstel?
  P.s.: gefeliciteerd met het behalen van het rijbewijs van je dochter.

 14. Gefeliciteerd! Echt super handig een rijbewijs. En knap dat ze het in twee keer heeft gehaald! Ik heb er iets vaker over gedaan, omdat ik gewoon echt bang was om te rijden. Maar ik zou echt niet meer zonder kunnen!

 15. Oef, dat is wel heel veel geld. Bij onze zoon, die 5x af moest rijden, heeft het 3200 euro gekost en dat vond ik al heel veel. 70 lessen is ook wel erg veel zeg! Nu is onze dochter bezig, maar dat is ook geen natuurtalent. We denken maar zo, niet iedereen heeft dezelfde talenten.

 16. Gefeliciteerd, fijn dat je dochter haar rijbewijs heeft gehaald!
  Onze zoon heeft het een paar weken geleden gehaald en ook dat was een dure grap.
  Hij heeft 59 lessen gehad (geen natuurtalent blijkbaar) en 1 x afgereden, totale kosten met theorie e.d. was ruim 3100 euro.

  Gelukkig betaalde zijn opa en oma ;)

 17. Omdat wij niet in een 'grote' stad woonden, moest je altijd 1,5 uur lesnemen. Dus dat is sowieso al duurder dan dat in de stad woont en daar kan afrijden. Wat een bedragen he...gelukkig hoef je maar 1 x te slagen en het niet na 5 jaar nog een keer te doen. Proficiat!

 18. Mijn ouders hebben het betaald dus geen idee wat de kosten was. Maar ik ben wel 2x gezakt op zelfde punt. Zebra pad, links loopt oud dame met rollator ri de zebrapad ( was er nog niet) ik stopte 1ste x, was fout. Gezakt. De 2de keer zelfde situatie, zelfde zebrapad. Ik reed door, fout ik moest stoppen. En de 3de keer zei die naar 2 min van en jij bent 2x gezakt? En zei dat ze puur geld probeerde te ontvangen

 19. Ik ben vorig jaar op mijn 42e gaan lessen. Ik was voor 34 lessen van 1.5 uur, spoedcursus theorie, tussentijdse toets en het afrijden 3100 euro kwijt. Ben gelukkig in 1 keer geslaagd. Groetjes Elle

 20. gefeliciteerd! Ik heb eindeloos veel lessen gehad, wel steeds met een paar jaar er tussen. Uiteindelijk heb ik rond mijn 40e het rijbewijs gehaald.
  Ik ben er wel bij mee maar nog steeds geen held in de auto.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder