Rijbewijs 17 jaar: heeft het zin?

rijbewijs 17 jaar
Tot hun 18e alleen met begeleiding!

Het heeft me zo’n 2400,- gekost, maar toen had mijn oudste dochter dan toch haar rijbewijs. In eerste instantie kocht ik zo’n handig totaalpakket voor 990,-. Daarvoor kreeg mijn dochter 20 lessen + het rijexamen. Helaas zakte ze twee keer. Dat, in combinatie met extra lessen, zorgde dat de teller opliep.

Mijn dochter begon met rijles toen ze pas 17 was. Want dat mag tegenwoordig. Maar eigenlijk vind ik niet dat je daar zoveel aan hebt. Want pas vanaf hun 18de mag een kind alléén rijden. Dus voor jou als ouder die moet rijden, helpt het niet veel. Want als je er toch naast moet zitten, kun je net zo goed zelf rijden!

Ik vind dat wel jammer. En ik heb daarom geen haast voor rijlessen voor mijn zeventienjarige zoon.

Vivienne Westerhout mailde me een interessant artikel over de nieuwe regeling. Het is die regeling die het mogelijk maakt om al jong je rijbewijs te halen!

Rijbewijs 17 jaar?

Door: Vivienne Westerhoud

Sinds een paar jaar hoeven jongeren niet langer te wachten tot hun achttiende om hun rijbewijs te halen. Als ze 16 jaar zijn mogen ze al theorie-examen doen voor een rijbewijs. En in datzelfde jaar kunnen ze beginnen met rijlessen. Vanaf 17 jaar mogen ze praktijkexamen doen. Maar dan moeten ze wel tot hun 18de jaar onder begeleiding van een coach rijden. Deze nieuwe regels zijn onderdeel van een tijdelijk experiment dat in 2011 al startte.

2toDrive experiment begeleid rijden


De overheid heeft als experiment 2toDrive in het leven geroepen. Door deze tijdelijke regelgeving wordt een rijbewijs 17 jaar mogelijk. Het eerste jaar rijden ze alleen onder begeleiding van een coach. Dat kan hun vader of moeder zijn, of een andere bekende. De coach moet wel aan bepaalde duidelijke regels voldoen. De bedoeling is dat de bestuurder meer zelfvertrouwen opbouwt doordat er iemand meekijkt.

16 minder verkeersdoden

De regeling is vooral voor roekeloze jonge bestuurders, voor wie de coaching belangrijk is voor de veiligheid op de weg. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft uitgerekend dat dit experiment 16 verkeersdoden per jaar zal kunnen voorkomen. Het experiment duurt tot en met 2017. Als het succesvol blijkt, blijft het.

Eisen voor de coach

De coach die een jongere kiest als begeleiding tijdens het autorijden tot zijn 18de jaar, moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

 • De coach moet minimaal vijf jaar een rijbewijs hebben
 • Ouder dan 27 zijn
 • Mag geen drugs gebruikt hebben
 • Mag niet gedronken hebben

Je kunt dus je 17-jarige zoon niet als de BOB inzetten als je zelf een avondje uit drinken wilt. De bestuurder mag maximaal vijf coaches kiezen. Die komen op een speciale begeleiderpas te staan.

Een goede auto

Als het rijbewijs binnen is, willen veel kinderen graag een auto lenen. Of beter nog, hébben! Leen jij jouw auto gemakkelijk uit aan je kind? Of koop je een tweedehandse of nieuwe auto voor hem of haar? Of laat jij je kind sparen om zelf een auto te kopen? Als het een tweedehands auto wordt, dan wil hij er misschien wel zelf aan sleutelen. Dan vind je op www.onderdelenstore24.nl meer informatie en onderdelen.

Zie ook mijn post over Rijbewijs verlengen.

Laat jij je kinderen al op hun 16e beginnen met het theorie examen. En met hun 17e op rijles?

Similar Posts

16 Comments

 1. Hier is het nog lang niet zo ver, maar ik vind het wel handig, want op dat moment zitten ze nog helemaal in het leren, dus hebben ze daar nog het concentratie-vermogen enzo voor.

  Sander is nu ook bezig met zijn rijbewijs, maar het schiet totaal niet op, omdat ie gewoon niet meer gewend is om te blokken op zijn theorie.

 2. ‘n Auto kopen voor je kind?? Nee hoor, het rijbewijs hebben onze beide kinderen wel ‘gekregen’ maar een auto moeten ze eventueel zelf maar aanschaffen. Er mag geleend worden, als ‘k zelf de auto niet gebruik ;)
  Tot nu toe en de jongste heeft z’n rijbewijs inmiddels ook al 7 jaar gaat dat prima
  groet

 3. Mijn twee meiden deden hun rijlessen pas veel later, want ze moesten ze zelf betalen en daarvoor hadden ze toch eerst een baan nodig… En dat vond ik echt vroeg genoeg…
  Fijne avond,
  lieve groet,
  Mirjam

  1. Ik twijfel ook of we het rijbewijs voor de andere kinderen gaan betalen. Bij mijn oudste dochter was het handig omdat ze 16 kilometer verderop ging werken, en thuis studeerde. Maar als ze het huis uitgaan, hebben ze op zo’n moment eigenlijk weinig aan een rijbewijs.

   Dus dan is het misschien slimmer om het geld aan hun studie te besteden. En als ze dan later een baan hebben, kunnen ze zélf hun rijbewijs betalen.

 4. Hier de beide dochters zelf hun rijbewijs betaald.
  Moest ikzelf ook maar niet alleen daarom maar ook van ons leren om ergens voir te sparen.
  En de studie en de bijbaan konden ze allebei zelf de autorijlessen betalen.
  Daarbij miet ik wel zeggen van een salaris zou je t voir mijn idee nuet kunnen betalen , wij in ieder geval nuet maar dat maakt niet uit hoe ern ander het invult voir de kinderen.
  Ik weet wel ze wisten waarvoor ze spaarden en konden ook een autootje kopen , was wel ern oudere maar ze konden ermee uit de voeten en manlief in garage gewerkt dus konden als !!!Er wat aan was, wat nuet is voorgekomen kon hij t zelf repareren.

  En ik vind t onnutte om als 17 harige achter t stuur met coach te mogen zitten.
  As t mis gaat kan je niet voir hen remmen bv

 5. Mijn zoons hebben totaal geen belangstelling voor een rijbewijs of een auto. Ze vinden het bezit niet belangrijk en het autorijden zelf trekt ze ook niet.
  Familietrekje zeker van mijn kant van de familie :-P
  Wel handig dat we in een omgeving gaan wonen met goed OV.

  1. Ik denk dat het inderdaad erg helpt als er goed openbaar vervoer is. Mijn man woonde in Utrecht en had geen auto toen ik hem leerde kennen. Hij kon zich prima redden met het OV.

   Op het platteland is een auto toch wel erg handig.

   1. Helemaal mee eens. Nu hebben wij heel lang in de Noordoostpolder gewoond en daar is het OV ook niet best. Zelfs geen trein in de buurt.
    Het scheelde misschien dat wij het niet voor hen gingen betalen. We betalen al heel veel voor ze, dat we vinden dat ze hun rijbewijs zelf moeten betalen. Maar als ze echt een rijbewijs hadden willen hebben, dan hadden ze die al gehad.

 6. Hier voor de rijbewijzen betaald. Maar dat is niets ten opzichte van Holland. Hier mag bijv. onze dochter in nov voor theorie gaan,ze is 15,maar zit in High school. ALs ze dat heft mag ze met ons rijden. Het is hier zelfs per provincie verschillend. Wel makkelijk, maar je moet je kids zelf eigenlijk leren rijden. Wel eerst theorie van school uit voor een x aantal lessen. Hier moet je geloof ik ook een lijst met tijden bijhouden voordat je afrijdt. Met een beetje geluk ben je voor zeker nog geen 200 dollar klaar.
  Groet, WIlma

 7. Hier mogen ze zelf sparen voor hun rijbewijs , ik vind dat niet perse bij de opvoeding horen zoals bijv, een studie.
  We hebben wel gespaard voor hun opleiding zodat ze die zonder leningen kunnen volgen, en dat vind ik stiekem al heel wat. Oudste dochter, heeft via de oude style haar rijbewijs gehaald en in het begin vond ik het dood eng om naast haar te zitten, jongste is net 16 en zit nu in haar examen jaar dus gaat pas na haar examen aan haar theorie beginnen en dan toch rijlessen nemen. Ik denk dat het namelijk stiekem elk jaar duurder gaat worden en bovendien doet ze rijervaring op waar wij bij zijn en dat vind ik wel weer een veilig idee.Ook bij haar zal het best eng zijn maar in feite kan ze gewoon rijden want ze krijgen niet voor niets hun rijbewijs. Oja ze heeft het zelf bij elkaar gespaard door folders te bezorgen vanaf haar 13 de.

 8. Ik vind het halen van de rijbewijs niet iets wat wij als ouders betalen moeten. Uiteraard betalen we wel mee met onze kinderen, een gedeelte moeten ze ook zelf verdienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.