Rijbewijs 17 jaar: heeft het zin?

rijbewijs 17 jaar
Tot hun 18e alleen met begeleiding!

Het heeft me zo’n 2400,- gekost, maar toen had mijn oudste dochter dan toch haar rijbewijs. In eerste instantie kocht ik zo’n handig totaalpakket voor 990,-. Daarvoor kreeg mijn dochter 20 lessen + het rijexamen. Helaas zakte ze twee keer. Dat, in combinatie met extra lessen, zorgde dat de teller opliep.

Mijn dochter begon met rijles toen ze pas 17 was. Want dat mag tegenwoordig. Maar eigenlijk vind ik niet dat je daar zoveel aan hebt. Want pas vanaf hun 18de mag een kind alléén rijden. Dus voor jou als ouder die moet rijden, helpt het niet veel. Want als je er toch naast moet zitten, kun je net zo goed zelf rijden!

Ik vind dat wel jammer. En ik heb daarom geen haast voor rijlessen voor mijn zeventienjarige zoon.

Vivienne Westerhout mailde me een interessant artikel over de nieuwe regeling. Het is die regeling die het mogelijk maakt om al jong je rijbewijs te halen!

Rijbewijs 17 jaar?

Door: Vivienne Westerhoud

Sinds een paar jaar hoeven jongeren niet langer te wachten tot hun achttiende om hun rijbewijs te halen. Als ze 16 jaar zijn mogen ze al theorie-examen doen voor een rijbewijs. En in datzelfde jaar kunnen ze beginnen met rijlessen. Vanaf 17 jaar mogen ze praktijkexamen doen. Maar dan moeten ze wel tot hun 18de jaar onder begeleiding van een coach rijden. Deze nieuwe regels zijn onderdeel van een tijdelijk experiment dat in 2011 al startte.

2toDrive experiment begeleid rijden


De overheid heeft als experiment 2toDrive in het leven geroepen. Door deze tijdelijke regelgeving wordt een rijbewijs 17 jaar mogelijk. Het eerste jaar rijden ze alleen onder begeleiding van een coach. Dat kan hun vader of moeder zijn, of een andere bekende. De coach moet wel aan bepaalde duidelijke regels voldoen. De bedoeling is dat de bestuurder meer zelfvertrouwen opbouwt doordat er iemand meekijkt.

16 minder verkeersdoden

De regeling is vooral voor roekeloze jonge bestuurders, voor wie de coaching belangrijk is voor de veiligheid op de weg. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft uitgerekend dat dit experiment 16 verkeersdoden per jaar zal kunnen voorkomen. Het experiment duurt tot en met 2017. Als het succesvol blijkt, blijft het.

Eisen voor de coach

De coach die een jongere kiest als begeleiding tijdens het autorijden tot zijn 18de jaar, moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

 • De coach moet minimaal vijf jaar een rijbewijs hebben
 • Ouder dan 27 zijn
 • Mag geen drugs gebruikt hebben
 • Mag niet gedronken hebben

Je kunt dus je 17-jarige zoon niet als de BOB inzetten als je zelf een avondje uit drinken wilt. De bestuurder mag maximaal vijf coaches kiezen. Die komen op een speciale begeleiderpas te staan.

Een goede auto

Als het rijbewijs binnen is, willen veel kinderen graag een auto lenen. Of beter nog, hébben! Leen jij jouw auto gemakkelijk uit aan je kind? Of koop je een tweedehandse of nieuwe auto voor hem of haar? Of laat jij je kind sparen om zelf een auto te kopen? Als het een tweedehands auto wordt, dan wil hij er misschien wel zelf aan sleutelen. Dan vind je op www.onderdelenstore24.nl meer informatie en onderdelen.

Rijbewijs halen 17 jaar: mijn overwegingen voor mijn oudste dochter

In juni werd mijn oudste dochter zeventien, en komend schooljaar doet ze eindexamen voor de Havo. De kans is groot dat ze hierna een studie gaat volgen, met de daaruit voortvloeiende kosten. Nu bedacht ik me ineens of het niet slim zou zijn om haar nu alvast rijlessen te laten volgen.

Op 18de meteen autorijden

Dan kan ze als ze achttien is, wellicht meteen zelfstandig autorijden, en dan hebben we de kostenpost van rijlessen tenminste al achter de rug. Op het platteland speelt de auto toch een grotere rol dan toen we nog in de stad woonden… Dat gezegd hebbende, het kan natuurlijk ook zo zijn dat mijn dochter met haar gloednieuwe rijbewijs op kamers gaat, en vervolgens vooral gebruik maakt van het openbaar vervoer! Tegelijkertijd vind ik een rijbewijs toch wel heel handig om te hebben, en wellicht zelfs een onderdeel van de opvoeding.

Dus ben ik op zoek gegaan naar rijscholen en kostenplaatjes. Want wat kost het tegenwoordig eigenlijk om je rijbewijs te halen? Zelf zakte ik eerst maar liefst twee keer, en pas de derde keer kreeg ik het felbegeerde roze papiertje, want dat was het toen nog.

Brancheorganisaties en keurmerken van rijscholen

Allereerst ontdekte ik dat er verschillende keurmerken/ brancheorganisaties zijn die rijscholen kunnen hebben. Ik ben als consument blij met keurmerken, want ze geven me het gevoel dat er kwaliteitsbewaking is. Dat zijn o.a. Bovag, Sean en ANWB. Op de Bovag website staat hierover het volgende:

BOVAG rijscholen moeten voldoen aan een strenge gedragscode. Die schrijft onder meer voor dat de instructeurs hun deskundigheid op peil houden. En dat de lesauto’s altijd goed onderhouden zijn. Je krijgt een duidelijke lesovereenkomst. En dan is er nog het BOVAG Garantiefonds. Dat garandeert dat je vooruit betaalde lessen altijd krijgt. Wat er ook gebeurt. Zo ben je er zeker van dat je goed leert autorijden. Zonder zorgen eromheen.

Maar nu las ik op rijbewijsinfo.nl: slechts 15% van alle rijscholen is aangesloten bij de Bovag, en het is beslist niet zo dat die andere 85% slecht zijn. Volgens de informatie op rijbewijsinfo.nl moet ik eigenlijk niet teveel waarde hechten aan die brancheorganisaties.

Tarieven rijscholen

Bij ons in de buurt vond ik een rijschool die voor 1495 euro 25 lessen én het examen aanbiedt. Ook heb ik míjn oude rijschool gemaild voor informatie. Zij zijn keurig aangesloten bij onder andere de Bovag, en een les van 60 minuten kost 45 euro. Ze schreven dat er gemiddeld 35 lessen nodig zijn om het rijexamen te halen. Dat zou het totaalbedrag op 1575 euro brengen, en dan hebben we het praktische en het theoretische examen nog niet eens gehad. Zie ook Rijschool kiezen.

Overigens meldden zij ook dat je al vanaf je 16e rijlessen mag nemen! Op je 17e mag je examen doen, maar zelfs als je slaagt mag je pas op je 18e in je eentje rijden.

Conclusie over rijbewijs 17 jaar

Al met al neig ik er nu naar om de rijlessen op de lange baan te schuiven. Gezien de enorme kostenpost, en de kans dat ze de eerste paar jaar toch weinig met haar rijbewijs zal doen, wellicht voor dit moment de beste optie.

Zie ook mijn post over Rijbewijs verlengen.

Huisvlijt bezoekers over rijbewijs 17 jaar halen

 • Erg duur allemaal dus.Hier,overzee,kost het niet zo duur. Theorie,iets van 20 dollar,Afrijden,35 en het kaartje iets van rond de zeventig of zo.Je mag rijden vanaf 16(verschillend per provincie)als je je theorie haalt moet je een jaar rijden met iemand naast je met een geldig rijbewijs.Ook al begin je met je 25e ofzo,dezelfde regels.
  Raak je je rijbewijs kwijt(na teveel strafpunten)kun je helmaal overnieuw beginnen. Wij hebben het dus betaald voor de kids,maar dat zal duidelijk zijn. Groet, Wilma
 • Mijn vader vond het bij de opvoeding horen en ik heb hetzelfde bij mijn dochter gedaan van een potje wat we met kaartspelletjes bij elkaar hebben gespaard. Gelukkig is ze in 1x geslaagd want het potje was bijna leeg, rond de 1000 gulden in 1995 was dat. In “mijn tijd” rond 1968 was het 10 gulden per les.Toen zij slaagde heb ik vreselijk zitten huilen bij het CBR, voor mij was het het eerste lichtpuntje na de scheiding en ik kon het daarna ook niet meer bekostigen. Dochter vond het eigelijk heel normaal dat ze slaagde, ze hield meteen erg van auro rijden. Wat ik me niet voldoende gerealiseerd had was dat ze natuurlijk ook MIJN auto ging lenen. Snel erna reed ze met alle auto’s die ze maar te pakken kon krijgen, busjes inclusief ze kon het echt goed. (Lot)
 • Wat een bedragen poeh!! Ik ben toen ik 18 was op mijn verjaardag begonnen met lessen. Ik heb theorielessen gehad, theorie-examen, tussentijdse toets en rijexamen plus 40 lessen (dit was een pakket van een maand) voor toen 2.000 gulden. Wat toen al een smak geld was. Ik spreek over het jaar 2000 Ik weet dat je hier in de regio ook een pakket van een week kan krijgen en de laatste keer dat ik checkte was dat 900 euro (zal wel al 3 tot 4 jaar geleden zijn). Ik heb dit gekregen van mijn ouders, maar vind het geen deel van de opvoeding. Ik vond het een fantastisch kado. Het is net hoe je hier zelf mee om wilt gaan en om kunt gaan. (Dubbeltje)
 • Rijlessen horen (net als vroegah danslessen) bij de opvoeding, vin ‘k. Idd duur maar noodzakelijk, wij gaven de lessen dan ook in de vorm van een heul duur verjaarscadeau,
  groet Kniepertje
 • Onze dochter krijgt het ook , is een stuk opvoeding vind ik. Een kennis heeft mij rijlessen gegeven, en ze was geweldig maar streng. Theorie had im in een keer, een kwestie van goed leren is mijn ervaring. Deboor
 • Onze kinderen krijgen van ons rijlessen en rijbewijs kado, als ze niet roken tot ze 18 zijn. Wij wonen ook op het platteland, ze zijn nu 13 en 14. We moeten ze vaak ‘s avonds ergens halen. Al beginnen met 17 jaar zie ik niet zitten. Mijn ouders betaalden ook alles voor mij en mijn broers en zussen (7 stuks) Duur, maar ze konden het blijkbaar wel betalen. Jacqueline
 • Onze kinderen zijn nog lang niet zo ver maar als we het kunnen bekostigen krijgen ze zeker hun rijbewijs. Voor hun 18e als dat dan nog kan omdat ze tot ze 18 zijn aleen begeleid mogen rijden maar zo kunnen ze mooi ervaring opdoen. Hier is het o.v. ook niet super, er zijn alleen wat bussen, en het staat inderdaad goed op hun c.v. Bovendien kunnen ze met stages en bijbanen er wellicht ook al gebruik van maken. Het hoort niet persé bij de opvoeding vind ik maar als de mogelijkheid er is, is dat mooi. Voor jou is er ook nog een voordeel: zij kan straks mooi de rest hier en daar heenbrengen en tegen de tijd dat ze daar genoeg van heeft is de volgende misschien zover groet, Cola.
 • Wij geven onze kinderen een startbedrag voor dit doel op hun 18e, hebben ze meer lessen nodig dan moeten ze die zelf betalen, kunnen ze met minder toe dan houden ze over. Onze oudste heeft een all in autoschool gevonden waar vrienden goede ervaringen mee hebben en die gaat als een speer. Jongste is er nog niet aan toe maar daar sparen we nu al vast voor. Het geeft betere mogelijkheden bij (bij)banen en je bent bij groepsuitstapjes met vrienden ook minder afhankelijk van de chauffeur. We spreken trouwens regelmatig met de kinderen over het belang de chauffeur niet af te leiden of op te hitsen bij reisjes, en dat ze nooit bij een chauffeur in mogen stappen die zich niet als verantwoordelijke BOB gedraagt. Dan bellen ze ons maar. Anoniem
 • Hier is het straks ook aan de orde, maar zoonlief wil gaan studeren en op kamers dus heeft dan volgens mij niet zoveel aan een rijbewijs, een student met een auto heb ik nog nooit gezien.. Toch is het wel iets om over na te denken natuurlijk maar of het handig is je rijbewijs te hebben terwijl je de eerstkomende jaren nog geen auto kunt rijden… (Zomaareenmoeder)
 • Op deze site: rijschoolgegevens. nl kan je heel veel info vinden. Dat zorgt dat je een soort prijs-kwaliteitverhouding kan bepalen. Erg handig vond ik.
  Ik heb het zelf moeten betalen en heb bij klasgenoten gezien die het van de ouders kregen, de ouders behoorlijk op kosten werden gejaagd. Vooral als er wat nonchalant werd gedaan ;) Ik zou iets afspreken als, de eerste 30 lessen of tot en met het eerste examen. En dan ook al een plan maken voor als het mis gaat. (Want als ze dan 3 jaar de boel stil laat staan is ook niets.) En voor als het rijbewijs er is zou ik ook al door laten schemeren wat jij verwacht van het autogebruik. Waargebeurd verhaal uit de buurt: tank leeg rijden tot aan de voordeur want geen geld om te tanken ;) en moeders kon dus de kinders niet naar school brengen door de sneeuw. Moest toen zelf op de fiets benzine halen want zoon was zelf al weg en had niets verteld en zich vooral ook niets gerealiseerd. (Ellen 1979)
 • Ik heb mijn rijbewijs gekregen op mijn 17e verjaardag en heb op mijn 18e mijn rijbewijs gehaald, in 1x. Ik moet zeggen dat ik er destijds geen zin in had en niet nodig vond, maar 10 jaar later ben ik blij dat ik het papiertje toen wel gehaald heb. Het geeft veel vrijheid en ik zou nu bv ook mijn moeder ergens heen kunnen rijden mocht dat nodig zijn. Verder heb ik geen auto want woon in de randstad maar als ik er 1 nodig heb kan ik die altijd huren. En dan is het fijn als je al een tijdje je rijbewijs hebt: vaak moet je al een paar jaar in het bezit zijn van een rijbewijs om er 1tje te kunnen huren. (Inge)
 • Hier iemand van 27 zonder rijbewijs. Nooit van gekomen als student zijnde, nooit gemist. Alhoewel de wereld om mij heen het er wel moeilijk mee heeft dat ik rijbewijsloos ben. Men beschouwd dat nog altijd erg als een beperking in vrijheid. Ik zelf zie dat niet in. Ik woon in een grote stad waar alles op de fiets te doen is en waar alles met het OV kan. De reistijd is aanzienlijk langer, maar dat neem ik dan maar voor lief.
  Ik vind dus ook niet dat het bij de opvoeding van mijn kinderen hoort. Ze hebben goede manieren om van A naar B te komen in de stad en als zij een rijbewijs willen mogen ze dat zelf bekostigen. Ik wil best een duwtje in de rug geven door wat geld te geven op hun 18e verjaardag, maar daar blijft het ook bij.
  Overigens heeft mijn wederhelft wel een rijbewijs. Ik moet toegeven dat dit wel handig is als je buiten de stad moet zijn. Maar de noodzaak om twee mensen met een rijbewijs te hebben is er nu niet. (Dee)
 • Ha huisvlijt, Mijn kinderen hebben de helft zelf betaald en ik de andere helft. Zijn allebei in één keer geslaagd en hebben vanaf hun 18e al een rijbewijs. Voor zoonlief betekent dat dat hij kon werken als studentenchauffeur. De kosten van het rijbewijs zijn alleen maar hoger geworden. Als je het nu kan missen, zou ik het doen. Vooral op het platteland is OV niet een goed alternatief.Ik zie veel vrienden van mijn kinderen die dachten dat ze dat nog wel gingen halen en 6 jaar later nog steeds tegen de kosten aanhikken. En de moeite. En het maar al te fijn vinden dat mijn zoon of dochter dan wel weer de BOB of sowieso de chauffeur zijn. (Nietmaarzoo)
 • Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen zo snel als het kan leren autorijden. Wij wonen in een buitengebied, met maar zeer beperkt openbaar vervoer. Daarnaast, als ze het rijbewijs al halen als ze net 17 zijn, dan kunnen wij ze nog (bijna) een jaar begeleiden bij het autorijden. Dat geeft een beter inzicht in hoe hun rijstijl zich ontwikkeld. Een eigen bijdrage voor de lessen is overigens wel verplicht in ons gezin. (Anoniem)
 • Ik heb mijn rijbewijs van mijn ouders gekregen. Ik woonde in hetzelfde woongebied als jij. Met uitgaan naar merlijn ( daar hing ik rond) vonden mijn ouders het erg prettig dat ze mij niet meer hoefden te halen, en drinken was dan zeker geen issue. Maar nog belangrijker was dat ik in mijn studententijd een bijbaantje had in het groepswerk en hiervoor moest ik regelmatig met cliënten op pad. Wat was ik blij met mijn rijbewijs! Ook mijn reguliere baan in het welzijnswerk is een rijbewijs onontbeerlijk. Jongeren zijn er sowieso sneller in, in het halen van het rijbewijs. Mijn kinderen krijgen ook hun rijbewijs van ons als ze de leeftijd hebben, je hebt dan toch een streepje voor is mijn ervaring.Groet, Sophie
 • Ook bij ons betalen de kinderen het grotendeels zelf.Wij hebben de 1ste les, de kosten van de theorie en het examengeld betaald.Daar staat tegenover dat wij de volledige studiekosten op ons nemen. (Ellen)
 • Van mijn kinderen hebben er 5 een rijbewijs, meteen begonnen toen ze 18 of 17 waren. Ook allemaal in 1x geslaagd. Drie hebben er nu zelf een auto, ze zijn 23, 25 en 18. Dit zijn de werkende kinderen. De studerenden hebben geen auto, maar voor hen is het wel handig een rijbewijs te hebben, er heeft er een een baan als chauffeur bij een studentenbedrijf dat autorijders levert voor mensen die zelf niet kunnen of willen rijden in hun eigen auto. Ook tijdens studentenactiviteiten is het handig als je een rijbewijs hebt. Zelf hebben we voor hen alleen de eerste rijles betaald, maar verder hebben ze zelf het geld verdiend. (Moeder van twaalf)
 • onze ervaring is juist dat een goede rij-instructeur veel belangrijker is dan hoeveel je per les kwijt bent .
  En als je er zelf goed bij heb leren rijden wil dat niet zeggen dat dat nu nog zo is.Onze zoon had rijles van dezelfde rijschool als mijn man had leren rijden .Alleen kwamen we er pas na een paar keer zakken en overstappen naar een andere rijschool achter dat rijschool 1 op een verouderde manier les gaf(oa stuur vasthouden en omgang met het navigatiesysteem en te zelfstandig rijden).Toen kon zoon eerst alle oude gewoontes afleren en opnieuw beginnen. Heeft heel veel geld gekost.Overigens hebben we een deel van de rijlessen betaald,wij vinden het belangrijk dat bij volwassen worden je ook leert dat niet alles voor je betaald wordt en dat je keuzes moet maken. Overigens heb je als student recht op een studentenreisproduct ,al is openbaar vervoer niet altijd handig,als je kind binnen een bepaalde periode afstudeert is dat wel een gift .Terwijl autorijden geld kost. Rijdt je kind dan weinig of niet kun je beter wachten tot het meer tijd heeft om ervaring op te doen . (Saskia)
 • Een goede rij-instructeur vind ik wel belangrijker dan alleen maar kijken naar de kosten. Want een instructeur waar je zenuwachtig van wordt, kost ook meer rijlessen.
  Oudste dochter heeft het hier ook pas gehaald. Makkelijk als zij eens een boodschap kan doen en de kleintjes van school kan halen. Wij hebben een x-aantal lessen betaald, de rest heeft ze zelf betaald. (Jolanda)
 • Een rijbewijs hoort op t platteland bij de opvoeding, vind ik. Openbaar vervoer is hier een concept. Nauwelijks realiteit. En ja een rijbewijs halen is duur. Maar t wordt vast niet goedkoper, en je andere kinderen zijn ook zo 17. Met een beetje pech willen ze dan gelijk op rijles…. Succes, Annelies
 • Mijn dochter heeft net haar rijbewijs gehaald, € 2345,- , vooral de theorie is ontzettend moeilijk geworden, je moet geluk hebben om daar in een keer voor te slagen. Ze heeft 30 lessen gehad. Ook heeft ze het zelf betaald, ze heeft er voor gewerkt. En als ze het rijbewijs hebben, krijgen ze dan ook een auto van je? Ik vind het nogal wat, het is nu niet direct een eerste levensbehoefte. (Tessa)
 • Volgens mijn ouders hoorde het bij de opvoeding en heb ik het van hen gehad. Mijn opleiding heb ik dan weer nagenoeg zelf betaald, lood om oud ijzer dus. Ik zou met name kijken of je dochter zelf er aan toenis en gemotiveerd is. In mijn omgeving heb ik gemerkt dat mensen (m.n. Meiden) het rijbewijs sneller haalden als ze er zelf zin in hadden en de lessen en het rijden leuk vonden. Ik jen een paar meiden die op aandringen van hun ouders de lessen hebben gevolgd en die zijn verschillende keren gezakt en hadden daarna ook meer angst om te rijden. Groetjes Anne Mocht je dochter er nu nog niet aanwillen beginnen, kan je natuurlijk ook nu alvast beginnen met het geld apart zetten (of is die te simpel ;-) )

Laat jij je kinderen al op hun 16e beginnen met het theorie examen. En met hun 17e op rijles?

Similar Posts

16 Comments

 1. Hier is het nog lang niet zo ver, maar ik vind het wel handig, want op dat moment zitten ze nog helemaal in het leren, dus hebben ze daar nog het concentratie-vermogen enzo voor.

  Sander is nu ook bezig met zijn rijbewijs, maar het schiet totaal niet op, omdat ie gewoon niet meer gewend is om te blokken op zijn theorie.

 2. ‘n Auto kopen voor je kind?? Nee hoor, het rijbewijs hebben onze beide kinderen wel ‘gekregen’ maar een auto moeten ze eventueel zelf maar aanschaffen. Er mag geleend worden, als ‘k zelf de auto niet gebruik ;)
  Tot nu toe en de jongste heeft z’n rijbewijs inmiddels ook al 7 jaar gaat dat prima
  groet

 3. Mijn twee meiden deden hun rijlessen pas veel later, want ze moesten ze zelf betalen en daarvoor hadden ze toch eerst een baan nodig… En dat vond ik echt vroeg genoeg…
  Fijne avond,
  lieve groet,
  Mirjam

  1. Ik twijfel ook of we het rijbewijs voor de andere kinderen gaan betalen. Bij mijn oudste dochter was het handig omdat ze 16 kilometer verderop ging werken, en thuis studeerde. Maar als ze het huis uitgaan, hebben ze op zo’n moment eigenlijk weinig aan een rijbewijs.

   Dus dan is het misschien slimmer om het geld aan hun studie te besteden. En als ze dan later een baan hebben, kunnen ze zélf hun rijbewijs betalen.

 4. Hier de beide dochters zelf hun rijbewijs betaald.
  Moest ikzelf ook maar niet alleen daarom maar ook van ons leren om ergens voir te sparen.
  En de studie en de bijbaan konden ze allebei zelf de autorijlessen betalen.
  Daarbij miet ik wel zeggen van een salaris zou je t voir mijn idee nuet kunnen betalen , wij in ieder geval nuet maar dat maakt niet uit hoe ern ander het invult voir de kinderen.
  Ik weet wel ze wisten waarvoor ze spaarden en konden ook een autootje kopen , was wel ern oudere maar ze konden ermee uit de voeten en manlief in garage gewerkt dus konden als !!!Er wat aan was, wat nuet is voorgekomen kon hij t zelf repareren.

  En ik vind t onnutte om als 17 harige achter t stuur met coach te mogen zitten.
  As t mis gaat kan je niet voir hen remmen bv

 5. Mijn zoons hebben totaal geen belangstelling voor een rijbewijs of een auto. Ze vinden het bezit niet belangrijk en het autorijden zelf trekt ze ook niet.
  Familietrekje zeker van mijn kant van de familie :-P
  Wel handig dat we in een omgeving gaan wonen met goed OV.

  1. Ik denk dat het inderdaad erg helpt als er goed openbaar vervoer is. Mijn man woonde in Utrecht en had geen auto toen ik hem leerde kennen. Hij kon zich prima redden met het OV.

   Op het platteland is een auto toch wel erg handig.

  2. Helemaal mee eens. Nu hebben wij heel lang in de Noordoostpolder gewoond en daar is het OV ook niet best. Zelfs geen trein in de buurt.
   Het scheelde misschien dat wij het niet voor hen gingen betalen. We betalen al heel veel voor ze, dat we vinden dat ze hun rijbewijs zelf moeten betalen. Maar als ze echt een rijbewijs hadden willen hebben, dan hadden ze die al gehad.

 6. Hier voor de rijbewijzen betaald. Maar dat is niets ten opzichte van Holland. Hier mag bijv. onze dochter in nov voor theorie gaan,ze is 15,maar zit in High school. ALs ze dat heft mag ze met ons rijden. Het is hier zelfs per provincie verschillend. Wel makkelijk, maar je moet je kids zelf eigenlijk leren rijden. Wel eerst theorie van school uit voor een x aantal lessen. Hier moet je geloof ik ook een lijst met tijden bijhouden voordat je afrijdt. Met een beetje geluk ben je voor zeker nog geen 200 dollar klaar.
  Groet, WIlma

 7. Hier mogen ze zelf sparen voor hun rijbewijs , ik vind dat niet perse bij de opvoeding horen zoals bijv, een studie.
  We hebben wel gespaard voor hun opleiding zodat ze die zonder leningen kunnen volgen, en dat vind ik stiekem al heel wat. Oudste dochter, heeft via de oude style haar rijbewijs gehaald en in het begin vond ik het dood eng om naast haar te zitten, jongste is net 16 en zit nu in haar examen jaar dus gaat pas na haar examen aan haar theorie beginnen en dan toch rijlessen nemen. Ik denk dat het namelijk stiekem elk jaar duurder gaat worden en bovendien doet ze rijervaring op waar wij bij zijn en dat vind ik wel weer een veilig idee.Ook bij haar zal het best eng zijn maar in feite kan ze gewoon rijden want ze krijgen niet voor niets hun rijbewijs. Oja ze heeft het zelf bij elkaar gespaard door folders te bezorgen vanaf haar 13 de.

  1. Ik vind het ook best een beetje eng om naast mijn oudste dochter te zitten, Adrienne. Maar inderdaad: ze krijgen hun rijbewijs niet voor niets. Dat houd ik mezelf voor.

 8. Ik vind het halen van de rijbewijs niet iets wat wij als ouders betalen moeten. Uiteraard betalen we wel mee met onze kinderen, een gedeelte moeten ze ook zelf verdienen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.