Verjaardag vieren als volwassen vrouw: hoe doe je dat?

Verjaardag vieren

In 2011 schreef ik een post over je verjaardag vieren als volwassen vrouw. Omdat ik niet van feestjes houd, worstelde ik destijds met mezelf.

Volg ik mijn gevoel, of vier ik mijn verjaardag conform de ongeschreven regels?

Ga ik ‘dol dwaze’ dingen doen die op mijn niet-bestaande bucket lijst moeten staan? Zoals zwemmen met dolfijnen of een ballonvaart maken? Maar wat als ik dat helemaal niet wil?!

Hieronder mijn gedachten hierover over je verjaardag vieren. Met daarna een update hoe ik er nu over denk! En ook: Verjaardag vieren in coronatijd!

Een verjaardag vieren als volwassen vrouw: hoe doe je dat?

Een verjaardag vieren als volwassen vrouw.

Hoe doe je dat?

De één huurt een zaaltje met karaoke-machine. Een ander nodigt vrienden en kennissen uit voor een feestje in de woonkamer, en nog weer een ander nodigt helemaal niemand uit.

Verjaardag vieren: ik houd niet van feestjes…

Bij die laatste categorie hoor ik. Ik houd namelijk niet van een verjaardag vieren in de vorm van een feestje. Als gastvrouw loop ik me de benen uit het lijf om iedereen van versnaperingen te voorzien, en ik ben gestresst over de vraag of iedereen het wel naar de zin heeft.

Tot echte gesprekken kom ik niet, want daarvoor ben ik vééls te druk. En van te voren heb ik al buikpijn bij de gedachte aan mijn verjaardag vieren op deze manier.

Dus toen ik veertig werd besloot ik:

‘Op mijn veertigste moet ik mezelf toch kennen, en weten welk verjaardagsfeestje bij míj past?! En mijn verjaardag vieren zoals ik dat zelf graag wil?!’

Mijn verjaardag vieren: zo doe ik dat

Na het ontbijt krijg ik cadeautjes van de kinderen. Ik ben dol op cadeautjes. Daarom begin ik een paar weken voor mijn verjaardag alvast wat hints te droppen wat ik leuk zou vinden om te krijgen.  ‘s Middag komen mijn ouders op de thee, waarbij ik zelfgebakken cake serveer. Zelf cake bakken is niet moeilijk gelukkig.

In plaats van gewoon avondeten, gaan we naar de McDonalds met het gezin. En als klap op de voorpijl, haalt mijn man ‘s avonds een bak patat met fritessaus, frikandel en bamibal, helemaal alleen voor mij! Zie ook loaded fries.

En met mijn zusjes, die in de contreien van Utrecht wonen, ga ik later een keer lunchen om mijn verjaardag te vieren. Dan hebben we rustig de tijd en aandacht voor elkaar.

Een verjaardag vieren is belangrijk

Het mag duidelijk zijn: hoewel ik niet aan verjaardagsfeestjes hecht, hecht ik wel degelijk aan mijn verjaardag vieren! Ik vind dat een mijlpaal die aandacht verdient, maar op een manier die bij mij past.

Want is niet de achterliggende gedachte van een verjaardag dat de jarige Jet of Job een hele fijne, bijzondere dag heeft?

3 jaar later!

Verjaardag vieren

In Nederland wordt een (volwassen) verjaardag meestal gevierd met een huiskamer vol visite. Vrienden, familie en buren komen gezellig op bezoek.

En het is natuurlijk superleuk dat mensen de moeite nemen om te komen. Maar toch vind ik dit geen fijne manier om mijn verjaardag te vieren. Als gastvrouw ren ik me rot, en ik kan niet eens écht rustig met iemand praten. Een groep hoeft van mij niet groter te zijn dan 4 personen. Soms vier ik mijn verjaardag daardoor meerdere keren. Op een maandagochtend met mijn koffiemoeders. Of op een vrijdagochtend met mijn twee nieuwe buurvrouwen.

Het is mijn grootste cadeau aan mezelf:

Mezelf de ruimte geven om mijn verjaardag te vieren zoals ík dat fijn vindt.

En dat is heel eenvoudig: met mijn gezin koffie drinken, en taart eten in onze woonkamer. En dan cadeautjes krijgen. Want dáár ben ik wel dol op.

Verjaardag vieren in coronatijd

Je verjaardag vieren in coronatijd hoeft geen probleem te zijn afhankelijk van hoe jij je verjaardag viert. Voor mij was het bijvoorbeeld geen enkel probleem. Sterker nog, ik vond het heerlijk rustig. Verlost van de verwachtingen dat ik een feestje zou moeten geven om mijn verjaardag te vieren kon ik het precies zo doen als ik zelf fijn vind. In alle rust en stilte. Dat betekent gezellig koffie drinken met iets lekkers met man en kinderen, en op een later moment samen uit eten.

In het jaar dat ik 50 werd, brak de coronacrisis uit. Hiep hiep hoera voor mij

Ik werd 50 in oktober van 2019. In 2020 werden diverse leeftijdsgenoten 50, en ik had al uitnodigingen gekregen voor hun enorme feesten. Hoe sneu ik het ook voor hen vond dat hun verjaardag vieren in coronatijd niet doorging, zelf voelde ik me vooral opgelucht dat ik niet naar al die verjaardagsfeestjes hoefde. Maar nogmaals: ik realiseer mij terdege dat het voor veel mensen pijnlijk en verdrietig is als ze hun verjaardag niet kunnen vieren door corona.

Verjaardag vieren in coronatijd: de blokjesverjaardag!

Een verjaardag vieren in coronatijd leverde een heel nieuw woord op: de blokjesverjaardag. Een blokjesverjaardag wil zeggen dat de jarige mensen verspreid ‘in blokjes’ over de dag uitnodigt. Je mocht immers maar een maximaal aantal mensen op bezoek komen. Door ze te spreiden over de dag, konden ze toch meerdere mensen uitnodigen. Maar inmiddels is ook de blokjesverjaardag verboden.

Hoe vier je een verjaardag in coronatijd?

Hieronder een aantal dingen die je kunt doen om je verjaardag te vieren in coronatijd!

 1. Ga digitaal. Tsja, het is niet ideaal ik geef het toe. Maar zelfs de Mattheüs Passion ging digitaal. En het is in ieder geval een manier om mensen toch te zien, ook al is het op een scherm.
 2. Maak er wat van! Ook al kan er geen bezoek komen, dat wil niet zeggen dat je er zelf niets van kunt maken. Versier je huis, haal een lekkere taart in huis, en zet jezelf in het zonnetje. Zeg tegen eventuele gezinsleden dat je graag verwend wilt worden als jarige.
 3. Uit eten kan niet in coronatijd, maar je kunt natuurlijk wel lekker eten bestellen. Zo steun je bovendien ook meteen de lokale horeca.
 4. Doe iets wat wel kan. Zo hebben we de verjaardag van mijn jongste dochter gevierd met een mooie wandeling.
 5. Houdt verjaardag tradities zoveel mogelijk in ere.
 6. En wat te denken van de zogenoemde drive-thru van verjaardag vieren. Daarbij gaat de jarige voor zijn of haar huis staan, en vrienden en bekenden rijden langs in hun auto en feliciteren en geven eventueel een cadeautje af. Ik vind het prachtig gevonden : )

Inmiddels is de coronacrisis achter de rug, maar ik blijf mijn verjaardag vieren als hij er nog is ; )

Lekker rustig.

Hoe vier jij jouw verjaardag?

Similar Posts

67 Comments

 1. Dit wordt mijn eerste verjaardag dat ik ‘ op mezelf’ woon. Dus ik weet het nog niet precies. Ik denk dat ik wel wat mensen uitnodig, maar niet de hele familie, zoals van me verwacht wordt…

 2. :-D ik vind het meestal wel gezellig, en vaak organiseer ik het zo dat de verjaardagen rond een maaltijd vallen dan zorg ik dat ik een enorme pan eten ( soep/nasi ofzo) heb staan en zet er drinken naast en dan is het zelf bediening en kan ik ook even lekker zitten en gezellig kletsen.
  Dit jaar echter heb ik er eens helemaal niks aan gedaan ( 2 weken geleden) en eerlijk k heb het niet gemist….vreemd he?

 3. Nogmaals gefeliciteerd, ik ben een echte stalker he ;-)
  maar ik heb mijn 40e verjaardag heel uitgebreid gevierd, was super.
  Daarna waren er de zieke jaren, en dit jaar denk ik , ik wil een paar dagen weg met de man, en iedereen die mij wil feliciteren mag dat maar verder niets.

 4. Nog van harte gefeliciteerd!

  Ik vier het altijd uitgebreid met familie en vrienden. Ik vind het fijn om met mijn dierbaren weer een nieuw levensjaar te verwelkomen.

 5. Ik hou niet zo van ‘t vieren van m’n eigen verjaardag …. Maar dit jaar werd ik 50, en dat moest gevierd worden: ik werd ‘s morgens door vriendinnen opgehaald voor een uitgebreid ontbijt ergens in een restaurantje. Gezellig!

 6. Op mijn 40ste verjaardag zat ik in het vliegtuig vanuit mijn vakantie bestemming, had niemand verteld dat ik al thuis was dus lekker rustig ;-)

  Sinds jaar en dag vier ik mijn eigen verjaardag alleen met ouders.. heb er gewoon geen zin in.
  Met gezin en ouders gaan we ergens eten.
  thats all.

 7. Ohhh, wat ‘feest der herkenning’!!! Ik hou ook helemaal niet van (drukke) feestjes. Ik ben er niet ‘goed’ in (aandacht verdelen, overkomen alsof je heel relaxed bent en het allemaal geweldig vind, zorgen dat alle drankjes en hapjes op het juiste moment geserveerd worden en ook nog goed smaken), en ik vind het niet leuk. Nu verwoord jij het zo goed in je blogstukje. En je hebt helemaal gelijk, op een gegeven moment ken je jezelf, en weet je wat je het liefste op je verjaardag doet. En ik accepteer het ook steeds beter, dat ik het gewoon het allerfijnst vind met een klein groepje mensen die het helemaal niet erg vinden als we soep-uit-blik eten of dat de zelfgemaakte taart inzakt op het moment suprême.
  Fijne verjaardag!!

 8. Hier doen we niet echt veel aan verjaardag vieren op die dag. Maar meestal in het weekend komt de familie, dan is er gebak en lekkere snacks voor bij de “borrel”. Zelf drink ik niet alcohol op die dag.

 9. Hier gaat mijn verjaardag voorbij net als elke gewone andere dag. Toen de kinderen klein waren, kreeg ik wel elke keer een mooie tekening of een knutselwerkje maar sinds ze zelfstandig wonen, mag ik al blij zijn als ze eraan aan denken om me, met mijn verjaardag, een gratis ecard te sturen. Hier dus geen pakjes en cadeautjes…. MIjn man wenst me wel altijd een gelukkige verjaardag toe. Mijn mama belt me op om me te feliciteren, mijn meter stuurt me elk jaar een kaartje en van mijn nichtje van 11 krijg ik een tekening.

 10. Nou, ik durf mijn verjaardag niet echt te vieren. Ben altijd bang dat er niemand komt, terwijl ik toch een klein groepje heel goede vrienden heb. Het is gewoon dat ik hiervoor altijd een beetje geïsoleerd ben opgevoed en dus geen vrienden had; als ik dan jarig was, organiseerden mijn ouders elk jaar een feestje, maar vaak kwam er niemand of de uitgenodigde klasgenoten kwamen alleen om zelf lol te maken. Ben bovendien ook al jaren depressief, dus dan heb je ook nergens echt veel zin in.
  Maar afgelopen keer (februari) was heel lief: mijn vader kwam onverwacht langs (doet ie anders nooit!), en toevallig? stonden in een keer een stuk of 5 vrienden op de stoep. Toen die hoorden dat ik jarig was die dag, belden ze nog eens 5 mensen en was het toch nog feest; ze hadden zelfs drankjes meegenomen.
  2013 gaat mijn vriend organiseren: hij is het zat dat ik zo onzeker ben over vriendschappen en verjaardagen, dus hij wil me een poepie laten ruiken. Ben benieuwd! Dankzij afgelopen en komende keer ben ik wel een stuk minder onzeker en somber over mijn verjaardag. Geeft toch wel zelfvertrouwen, als je vrienden je zo’n beetje dwingen aandacht voor jezelf te hebben op zo’n dag.

  Maar moet toch zeggen: het is heel lief allemaal, maar een dagje spa voor vriendlief en mezelf lijkt me ook een perfecte verjaardag!

 11. ik doe al jarenlang iets leuks met man en kinderen. En dat hou ik nog jaren vol! Nu heb ik het makkelijk, ik ben jarig tussen kerst en oud en nieuw. Mensen vinden het helemaal niet erg dat ze indie drukke dagen niet ook nog naar een verjaardag hoeven..

 12. Ik vier mijn verjaardag alleen met mijn gezin, dat vind ik belangrijk. En ik overtreed daarmee de regels niet. Koken doe ik zelf, dat doe ik graag, Een een vlaai komt de bakker brengen.

 13. Voor mij is er weinig verschil tussen mijn verjaardag vieren voor of tijdens corona. Ik vier het alleen met mijn eigen gezin. Wel met fijne cadeautjes en gebak van de bakker. Mijn ouders sluiten aan in de middag en dan gingen we uit eten. Ik ben gek of sushi, tapas of vis. Liefst een restaurant waar ze hapjes serveren (zoals cubanita) Dit kan nu niet, ook niet toen ik afgelopen jaar 50 werd. We hebben eten besteld. Dat was ook leuk, hoewel ik uit eten net iets fijner vind. Geen feestjes voor mij. Mijn broer woont in het verre buitenland. Onze goede vrienden ook. Normaal ga ik ook nog eten met 2 vriendinnen, nu hebben we wat ook wat besteld (je mocht toen nog meer mensen ontvangen).

  1. Oh, Cubanita hebben wij ook een keer bezocht met het gezin. Dat was inderdaad erg leuk, en je kunt echt heel veel verschillende dingen proberen dan.

 14. Eerlijk gezegd ik ben volgende week zaterdag jarig. Wij vieren met tweeën denk… Echt bijzonder om te vieren doen we eigenlijk niet. Maar wij gaan wel bbq doen. Bloemen ben ik altijd wel te vreden. Leuke blog heb je daarover geschreven. Wij hebben alleen 1 broer. Verder ook niemand meer. Saai is het wel. Fijn weekend.

 15. Ik heb helemaal niks met mijn verjaardag en sinds ik moeder ben geworden is het eigenlijk nig minder geworden…ik ben meestal met mn gezin en/of moeder en zusje..maar vind t prima die dag gewoon over te slaan

 16. Ik zie het geregeld om mij heen, dames die hun verjaardag “vieren” omdat het van hen verwacht wordt, denken ze. En al is dat zo, jaren geleden nam ik mijn voor het in mijn dag en ik doe het zoals ik het wil. Is ieder jaar weer anders. Vorig jaar samen naar de dierentuin, heerlijke dag gehad, koud maar veel zon. Dit jaar heb ik schoongemaakt, de hele dag. Was niet leuk daarom ging ik schoonmaken hoefde ik niet te denken. Paar dagen ervoor had ik mijn schoonzus en de man van mijn vriendin uitgenodigd en kreeg ik cadeautjes, bloemen en een heerlijke dessert met kaarsjes. De rest van mijn leven blijf ik het doen zoals ik het wil. Heerlijk.

 17. Hoe vier ik mijn verjaardag. Dat zal dit jaar weer net zo zijn als vorig jaar. Gezellig samen met mijn man en dan maar hopen dat ons favoriete restaurant weer open is om dan in avond weer daar te gaan eten. Daar heb ik al eens over geschreven op mijn website met de titel Rustige verjaardag met gezellig etentje etc. en die heb jij dus niet gelezen want dan zie je ook hoe mijn man en ik het het vierde.
  Ook nog van harte gefeliciteerd van mij.

 18. ik kan moeilijk voor volwassen vrouwen antwoorden

  Verjaardagen vieren doen we meestal met een etentje

  maar vorig jaar en mogelijk ook dit jaar zit dat daar niet in…

 19. Ik ben dol op verjaardagen! Vorig jaar net de mazzel om het voor de lockdown te kunnen vieren. Heerlijk op een boerderij. Tafel met eten en drinken neergezet zodat iedereen Eld kon pakken. Ideaal!

  Dit jaar was wel de lockdown, maar ook mijn gevecht tegen kanker. Volgend jaar ga ik het groots vieren!

 20. ik vier net als jij mijn verjaardag op mijn eigen manier en net als jij ben ik dol op cadeautjes!

 21. Ik doe er niet veel meer aan.
  In elk geval geen huis vol meer.
  De kinderen zijn er altijd wel eventjes.
  Kadootjes, zodra het mag inderdaad een keertje uit eten met zijn allen of met Kim, mijn dochter naar de sauna.
  Bij de familie hebben we kadootjes geven afgeschaft, want altijd kreeg je zoveel centjes en bij de volgende verjaardag gaf je precies zoveel centjes terug.
  Meestal flesje wijn of bloemetje.
  Of een kaars in een kopje van Carla :)
  Veel leuker.

 22. Nicole, ik zie hier alleen de reacties uit 2011.
  Mijn verjaardag vier ik altijd met een reisje. Vorig jaar was dat voor het laatst in Keulen, daarna ging de boel op slot. Dit jaar lieten we een heerlijk 3-gangen menu thuis bezorgen waar we in alle rust van genoten.

 23. Ha ik werd in oktober 65 en voor het eerst geen feest pfftt
  Maar zo gauw het weer mag gaan we met de kinderen en kleinkinderen een weekend weg en hoop op dit jaar nog haha
  Ze kwamen wel allemaal om beurten, maar dan heb je ongeveer een maand feest dat is ook niks.
  Groetjes

 24. Ik heb ook helemaal niets met verjaardagen. Maar wat een mooi cadeau aan jezelf! “Mezelf de ruimte geven om mijn verjaardag te vieren zoals ík dat fijn vindt.” Zouden meer mensen (lees: ondergetekende) moeten doen.

 25. Ik hou niet van kring verjaardagen. Daar ben ik in m’n tienertijd en ’20er tijd zo veel naar toe geweest en ik gaf ze zelf ook. Nee, ben nu meer van iets doen. En dat doe ik al jaren met 1 vriendin die in de buurt woont. Dan gaan we uit eten of naar de bioscoop. Behalve vorig jaar dan. Toen kwam ze met een picknick kleed en thee en hapjes op de stoep zitten. Zo ontzettend lief! Goed dat je laat zien wat mogelijk is. Altijd doen waar je je goed bij voelt!

 26. Net als jij heb ik een enorme hekel aan mijn verjaardag vieren met een huis vol visite. Ik krijg er alleen maar bergen stress van. Toen ik dertig werd, had ik geen zin in gedoe en ik vond dat een mooie mijlpaal om het eens anders te doen. Ik ben toen met mijn broers en zussen en mijn moeder uit eten gegaan. Beviel prima. De blokjesverjaardagen bevallen mij ook wel. En mijn grootste redder in nood: weinig mensen uitnodigen en dan zelfbediening. Weg stress.

 27. Verjaardag vieren in deze tijd is idd wat lastig, maar ik nodig meestal de meest belangrijke mensen wel uit ☺️. Ik maak dan meestal zelf taart. Dat vind ik leuk om te doen!

 28. Ik vier al tig jaar mijn verjaardag niet voor vrienden. Alleen met het gezin, lekker uit eten.

  Love As Always
  Dimario

 29. Ik heb weinig met verjaardagen omdat het inderdaad vaak een avond rennen en vliegen is, dus dat ik het dit jaar niet kon vieren (februari) vond ik op zich wel erg fijn en heeft mij ook wel aan het denken gezet, dat ik liever in de zomer een keer een bbq organiseer dan dat op elkaar zitten in de wintertijd.

 30. Ik vier al jaren mijn verjaardag niet meer. Probeer altijd in London te zitten rond mijn verjaardag. Helaas afgelopen jaar was dat niet mogelijk en dit jaar ook niet

 31. Ik houd ook niet van feestjes. Niet om te geven en niet om naar toe te gaan. Ik vier mijn verjaardag dus nooit. En ik ga nooit naar feestjes. Vroeger wel, hoor. Zat ik daar weer een hele avond krampachtig te glimlachen. Een jaar of tien geleden ben ik daarmee gestopt. Ik zeg gewoon eerlijk dat ik niet van feestjes houd en liever een andere keer langs kom. En heel grappig: dat vind niemand erg.

 32. Ik houd ook niet van verjaardagsfeestjes . Mijn eigen verjaardag vier ik ook niet heel uitgebreid. Ik hang wel slingers op, want dat vinden de jongens natuurlijk leuk en zonder slingers ben je ook niet echt jarig. Ik bak ook altijd een taart, naja bakken een monchoutaart maak ik. Ik vier het met mijn eigen gezin, maar heb het al jaren niet meer uitbundig gevierd.

 33. Ik ben ook geen verjaardag vierde
  Vroeger wel gedaan
  Toen ik 50 werd heb ik wel een feestje 🥳 gegeven met echt groep mensen die speciaal voor mij waren

 34. Verjaardagen bij ons gingen van ‘s ochtends tot ‘s avonds laat door. Ik ben zo blij dat we dit vanaf nu ‘s middags doen, want dat geeft meer rust. Ik hoop dat mijn verjaardag dit jaar wel iets drukker is.

 35. Ik denk dat het heel persoonlijk is waar je van houdt. Ik wil het wel vieren, en vind het vooral leuk om 1 dagje weg te gaan met een overnachting ofzo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.