Feestje geven

Untitled design 5Een feestje geven...

Ik ben er geen fan van.

Niet van verjaardagsfeestjes, verjaardagfeestjes, eindexamenfeestjes, buurtfeestjes, Sweet Sixteen feestjes, Gender Reveal feestjes etc.

Je doet mij echt geen plezier met een feestje geven.

Dat is één van de redenen dat ik met enigszins gemengde gevoelens de versoepelingen aanschouw. Aan de ene kant ben ik erg blij dat ik weer gewoon naar de bibliotheek kan en zo. Aan de andere kant huiver ik bij de gedachte dat feestjes liefhebbers nu waarschijnlijk weer hun kans gaan grijpen en snel een feestje geven.

Dertien jaar geleden hield ik ook al niet van feestjes.

Ik schreef toen deze blogpost over een feestje geven.

Feestje geven - 2010

Als kind lag ik nachten van te voren al wakker van de voorpret: ik was bijna jarig! Ik verheugde me intens op de cadeautjes en het bezoek.

Maar als volwassene vond ik verjaardagsfeestjes vooral heel hard werken. Ik moest een heleboel versnaperingen in huis halen, het huis visiteschoon maken, en op het feestje zelf moest ik tegelijkertijd fungeren als gastvrouw, kok en serveerster. Quality time voor mijn gasten was er bijna niet.

Gaat het niet om de Jarige Jet? Of Jarige Job?

Tot ik besloot dat ik het juist als jarige Jet toch naar mijn zin moest hebben. Sindsdien ga ik met de kinderen bowlen, gevolgd door een bezoekje aan de MacDonalds. Mijn ouders komen gezellig op de thee, en met mijn zusjes ga ik lunchen. Zo ben ik lekker lang jarig, en ik 'spreek' mijn gasten ook echt.

Vandaag vierde mijn schoonmoeder haar 79ste of 80ste verjaardag, daar bleek enige onzekerheid over te zijn. Maar omdat ze tegen grote hoeveelheden bezoek opzag, werd besloten het in Pannenkoekenhuis Rhijnauwen te vieren. Een pittoreske plek, in een schitterende omgeving. Maar oh, wat is het daar druk!!!

Hoe kan een bos zo druk zijn?!

We waren er al om half elf, en zelfs toen kon je al bijna niet meer parkeren. En toen ik zo nu en dan even naar buiten glipte om aan de drukte binnen te ontsnappen, liep ik regelrecht een file van wandelaars in. Wie had gedacht dat het in een bos zo druk kan zijn?!

Maar mijn schoonmoeder kon in ieder geval rustig zitten, en genieten van haar jarig zijn. En ik kreeg een onverwacht cadeautje van de kinderen:

'Mama, we vinden jouw pannenkoeken veel lekkerder!'

Feestje geven 2023

Dertien jaar later is er niet veel veranderd wat betreft feestjes. Ik hang nog steeds de filosofie aan dat de jarige het naar zijn of haar zin mag hebben. Het nadeel van deze filosofie is dat dit dus ook kan betekenen dat ik naar een verjaardagsfeestje van een ander moet. Want sommige Jarige Jetten en Jobs worden blij van feestjes.

Leestips

Hoe vier jij je verjaardag?
Nodig je veel gasten uit?
Vind je je verjaardag leuk?

Similar Posts

13 Comments

 1. Hier wordt het altijd nog met de familie thuis gevierd maar dan niet allemaal tegelijk want dan heb je er zelf niks aan. Zelf heb ik 3 zussen die komen altijd samen. En de familie van mijn lief komen altijd later.

 2. Leuk dat complimentje van je kinderen(
  Vrijdagavond had ik ook pannenkoeken gebakken maar moest
  weer weg om jongste dochter op te
  halen na een tweedaagse met school.
  Dus moest oudste dochter alleen haar pannenkoeken opeten. Toen ik
  thuiskwam was zij alweer weg maar
  er lag een briefje met: dank je wel
  mama ...het was lekker! daar word ik echt blij van :)
  liefs

 3. Roos viert het nooit en ik nodig meestal voor mijn verjaardag mijn (schoon) ouders en zus uit voor een gezellige brunch.
  Zo heel af en toe heb ik zin in een feest en komen onze vrienden ook voor een borrel.

 4. Ik vier mijn verjaardag niet. Ik ben net na kerst jarig en heb dan geen behoefte om (weer) familie te zien. Sowieso is het moeilijk voor bezoek om langs te komen dan en na jaren van teleurstellingen, vier ik het gewoon niet. ;)

  Leuk compliment van je kinderen. :D

 5. Verjaardagen vallen mij steeds meer zwaar, zeker nu de familie contacten zo ontzettend moeizaam zijn.
  Maar als ik het vier is het met wat bekenden en buren. Ook ga ik weleens naar een restaurant met mijn gezin.
  Maar ook al wil ik het niet vieren, dan moet ik eigenlijk mijn huis uit, want er komen toch altijd wel mensen langs om me te feliciteren, best ontroerend, maar ook wel een beetje lastig, zeker als je het kenbaar hebt gemaakt dat je er niets aan wilt doen en je rustig op de bank zit met koffie, een gebakje en een goed boek.
  Was je trouwens jarig Nicole, dan alsnog gefeliciteerd!

 6. leuk voor je schoonmoeder ja....maar ga nooit op een mooie zaterdag/zondag (en dat was het dit weekend...) naar Rhijnouwen :-)

  De pannekoeken zijn best lekker, maar de appeltaart is heerlijk :-)

  Maar ook op een doordeweekse avond met mooi weer (zelfs nu nog) is het vol buiten....

 7. Mijn man en ik vieren onze verjaardagen niet voor familie en vrienden. Alleen onze ouders komen een bakkie koffie doen. De verjaardag van onze zoon vieren wel weer, daar ben je tenslotte kind voor.
  Mijn man en ik geven elkaar ook geen cadeau op de dag zaelf maar gaan 1 keer per jaar samen een weekendje weg.

  Groetjes Isabelle

 8. Ik vier mn verjaardag niet meer. Door privé omstandigheden vind ik er echt niets aan en de kinderverjaardagen kan ik niet onderuit.

  Lekker eten met de kids en vrienden vind ik veel leuker.

 9. Nog gefeliciteerd met je schoonmoeder en wat een mooi compliment van je kids. Schitterend , hoe eerlijk ze zijn. Door familie ruzie's etc vieren wij al jaren geen verjaardagen meer met hun , maar gewoon als gezin iets leuks doen . En vrienden en m'n vader uit Polen komen gewoon binnen wandelen als ze zin hebben.Wel hebben we vorig jaar de 50ste verjaardag van m'n man met een brunch hier thuis gevierd .

 10. Jouw manier van verjaardag vieren is een inspiratie voor mij. Ik vond het als twintiger nog wel leuk om verjaardagsbezoek te krijgen en daarvoor het huis netjes te maken en hapjes te maken maar daar heb ik in de loop der jaren een hekel aan gekregen. Dus doe ik net zoiets als jij. Verspreid in kleine groepjes iets doen, liefst buiten de deur. Zodat ik er zelf geen extra drukte van heb...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.