Serie Maternal 6 afleveringen + moreel vraagstuk!

serie maternal

Nu ik toch een abonnement heb op NPO Plus kijk ik er wat vaker of er nog leuke series zijn. Zo kwam ik terecht bij de serie Maternal.

Maternal: waar gaat het over?

De Britse serie Maternal gaat over 3 vrouwelijke artsen die na een zwangerschapsverlof weer aan het werk gaan in het ziekenhuis.

Deze dramaserie speelt zich af in de periode na de coronacrisis, maar de effecten van die crisis galmen nog na in het ziekenhuis waar de dames werken. Zo is er veel achterstand, en is iedereen nog moe en soms getraumatiseerd door de gebeurtenissen tijdens de coronacrisis.

De drie vrouwen in Maternal

Kinderarts Maryam

serie maternal
Zo kijkt ze dus de hele serie.....

Maryam wordt op haar eerste werkdag meteen in het diepe gegooid, door gebrek aan personeel. Ze krijgt daardoor niet de kans om er weer even 'in te komen,' en dat valt haar zwaar. Ze is er toch ruim 2 jaar 'uit' geweest namelijk. Ondertussen zit haar man haar op de nek, omdat hij nog een baby wil adopteren. Maar Maryam heeft ernstige twijfels of dat verstandig is. Ze kan het nu allemaal al amper bolwerken.

Algemeen arts Helen

serie maternal
Had je wat?!

Helen is getrouwd, en haar man werkt ook als arts in het ziekenhuis. Ze hebben samen een dochtertje, en wonen in een prachtig huis in Londen. Maar haar man heeft een affaire gehad met een collega, en daarvoor zijn ze in therapie. Bovendien drinkt hij teveel.

Chirurg Catherine

serie maternal
Hoe kan ik snel weer sex hebben?!

Catherine is een vrijgevochten type en heeft graag seks. Zo kon het gebeuren dat ze per ongeluk zwanger raakte van een getrouwde collega. Maar dat is geen probleem voor Catherine: ze draagt haar dochtertje zonder blikken of blozen over aan de kinderopvang om weer lekker aan het werk te gaan.

Sterker nog, ze heeft al snel weer seks met een collega ergens in een kast in de gang van het ziekenhuis. Daarbij wordt ze overigens geconfronteerd met de gevolgen van haar bevalling: het doet pijn.

Het verhaal van de serie Maternal

Tsja, wat is het eigenlijk het verhaal van de serie Maternal? Het gaat vooral over de drie vrouwen en hoe het hun vergaat nu ze weer aan het werk zijn.

Kinderarts Maryam krijgt te maken met het overlijden van een kind, en een onderzoek naar wat er fout ging. Helen heeft het moeilijk met haar man, en Catherine loopt er tegenaan dat een baan als chirurg eigenlijk niet te combineren is met een baby.

Zo levert ze haar dochtertje toch maar met koorts af bij de kinderopvang, maar wordt teruggefloten. Van narigheid dropt ze haar dochtertje dan maar bij een collega in het ziekenhuis.

Catherine is het meest interessante karakter in de serie Maternal

Ik vind Catherine het meest interessante karakter in de serie Maternal. Kinderarts Maryam doet niet veel meer dan moeilijk kijken, en hakt geen knopen door. Op een gegeven moment had ik daardoor een beetje genoeg van haar. Helen vond ik 'wel aardig,' maar niet bijster interessant.

Over chirurg Catherine: wat is het beste voor je kind?

Catherine realiseert zich terdege dat huidige baan als chirurg erg lastig te combineren is met haar baby. Daarom solliciteert ze naar een hogere functie, waarbij ze meer achter een bureau zal zitten. Helaas wordt ze gepasseerd voor een mannelijke collega.

Dochtertje met vader laten meegaan naar Zweden?

Ondertussen is de vader van haar dochtertje op de hoogte van de geboorte van zijn dochter, en hij en zijn vrouw bieden aan om haar mee te nemen naar Zweden.

Daar wonen ze namelijk.

Blijkbaar is zijn vrouw bereid om zijn overspel door de vingers te zien, en het kind van een andere vrouw op te voeden.

Dat roept allerlei interessante vragen op vind ik, en morele dilemma's!

Want wat zou Catherine het beste kunnen doen?

In eerste instantie had ik zoiets van: 'Een baby moet bij de moeder blijven!' Maar toen bedacht ik dat Catherine eigenlijk amper tijd heeft voor haar dochtertje, terwijl ze in Zweden veel rustiger zou opgroeien met zowel een vader als een stiefmoeder en broertjes en zusjes.

Is dat voor Catherine's dochtertje fijner dan opgroeien met een alleenstaande moeder die er zelden is, en opgroeien in de crèche?

Catherine besluit dat ze haar dochtertje niet kan missen, wat ik heel goed begrijp. Maar ik denk nog wel: 'Waar ligt de grens? Wat ís het beste voor een kind?'

En wat ook heel duidelijk is, is dat Catherine een enorm talentvolle chirurg is, met de mogelijkheid om levens te redden.

Wat een onmogelijke keuze dus eigenlijk!

Trailer van de serie Maternal

Mijn conclusie over de serie Maternal

Ik vond de serie 'wel aardig'. Na de eerste aflevering had ik er eigenlijk geen zin meer in, maar mijn man vond het wel leuk, en dus keken we verder. En toen vond ik het ook wel beter worden. Maar de serie is weinig opzienbarend.

Het leukst vind ik dus nog het morele dilemma van chirurg Catherine en het spanningsveld tussen werk en je kind.

Op IMDb krijgt de serie een 7,7. Dat vind ik vrij hoog voor wat het is. Ik vind een 6,5 gepaster.

Serie Maternal kijken

Je kunt de serie Maternal kijken op NPO Start. Hij bestaat uit slechts 6 afleveringen van ongeveer drie kwartier. Je bent er dus zo door.

Inmiddels is bekend dat er géén tweede seizoen komt van Maternal. Het was een behoorlijk open einde, dus dat verrast me.

2 Kijktips voor als je van ziekenhuisseries houdt

Wat zou jij doen als je chirurg Catherine was: je dochtertje meegeven met haar vader en haar laten opgroeien in een ander land in een gezin? Of zou je haar bij je houden?

Oftewel: kun je 'alles' hebben en wat is de rol van het belang van je kind versus jouw belang?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Ik vond het een heerlijk niemendalletje voor tijdens het fietsen op de sportschool. Nu ben ik al snel om als er Brits gesproken wordt en er vrouwen in de hoofdrol spelen. Mag van mij best een tweede serie komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.