Reacties

Wat is goedkoper: Koken op gas of elektrisch? 2010 versus 2023 — 22 reacties

 1. Ik kook op gas, een bewuste keuze. Ik had een keramische plaat in een studentenwoning maar daarbij vond ik het moeilijk dat de plaat niet meteen reageerde als ik deze lager zette, met het gevolg dat alles overkookte altijd.

  Daarom gas, omdat het snel reageert op wat je doet. En zo'n plaat liet ik nog weleens perongeluk aanstaan dat gebeurt me nu niet.

 2. Ik kook op gas. Heerlijk idd direct reageren. Lekker authentiek. Ik heb ook een stoomoven in mijn keuken maar die heb ik in 3 jaar misschien 5 keer gebruikt (shame on me). Maar wat wel opviel bij een energievergelijker dat ons energieverbruik aanzienlijk hoger lag dan dat van een ander gemiddeld gezin maar gasverbruik weer aanzienlijk lager lag.Nu hebben wij vloerverwarming en een aardig goed geisoleerd en geventileerd huis. Ik maak ook heel veel gebruik van de oven. De computer staat altijd aan en ik ga niet in het donker zitten overdag. Maar toch..

 3. Momenteel keramisch, omdat dat in dit huis nu eenmaal zo is, maar we koken beide het liefst op gas - dus als we ooit de kans krijgen dit aan te passen, komt het er zéker terug

 4. Gas!!! (maar wel met electrische oven)

  Toen mijn man en ik net getrouwd waren woonden we in 'n vrijgezellenflatje (jongerenwoning) en was gas dus VERBODEN. Iedereen moest dus electrisch koken. Vreselijk vond ik dat. Dingen kookten voortdurend over of het duurde gewoon veel te lang om iets warm te krijgen.... na 3 jaar kon ik het nog steeds niet, dus toen we verhuisden was dat fornuis het eerste wat op marktplaats terecht kwam.

  Uiteindelijk heb ik er 20 euro meer voor gehad dan ik ervoor betaald had :D

  Nu kook ik dus alweer wat jaartjes met gas en ik zou nooooooooooit meer terug willen :D

  Het enige voordeel van electrisch (keramisch moet ik eigenlijk zeggen) is dat de plaat zo lekker makkelijk schoon te maken is..

 5. Electrisch, eigen keus, omdat het een mooie, strakke plaat is. Ik was snel gewend eraan. Op tijd hoog zetten en op tijd terugzetten. De vierpits-plaat die ik heb is niet meer te vergelijken met de platen vroeger in het studentenhuis, uiterlijk niet en in gebruik niet.
  Na het koken, doekje erover en klaar!
  Dat het duurder is, heb ik me niet gerealiseerd. Ons gebruik is beneden gemiddeld tegenwoordig. Maar ik sta dan ook nooit nooit uitgebreid te kokkerellen. Ben altijd in 20 minuten klaar. De aardappels zijn na minder dan 15 minuten zeker gaar.
  Ook een electrische oven hier. Maar ik bak zelden iets. Hooguit een diepvriespizza. De oven is meer voor de show. Kreeg het vijfde apparaat gratis bij de keuken...hahaha.

 6. Wij koken op inductie maar ik zou het liefst gas willen maar dat kan in ons huis niet ivm stadsverwarming. Ik vind gas veel prettiger als je bv wokt, wordt het veel heter.

  Groetjes Isabelle

 7. Ons hele huwelijk koken we al met electra. Eerst fornuis, toen platen en nu in de nieuwe keuken keramisch. We hebben wel gas overwogen maar we worden iedere dag een dagje ouder en dan kan een vlam wel eens heel vervelend zijn. Als de vlam op zijn kleinst staat zie je het niet. En inductie is eigenlijk hetzelfde als magnetron. Ik kan echt niet tegen straling en je levensmiddelen gaan door de snelheid ook in kwaliteit terug.
  Zo maakt ieder haar eigen afweging.
  Zonnig weekend.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 8. Gas! 17 jaar geleden moest ik kiezen en omdat ik niets anders gewend was maar voor gas gekozen en de keren dat ik electrisch 'moet koken' (vakantiehuisje of ergens oppassen en koken) vind ik het niet makkelijk.....alhowel schoonmaken een fluitje van een cent is.....
  Geen fluitketel of waterkoker maar een hele oude blauwe emaille waterketel!

 9. Misschien een late reactie op een al een oude discussie, maar het nu belangrijk om te kiezen voor aankoop van elektrisch fornuis of kookplaat!
  Tijden zijn namelijk veranderd:
  De belasting op stroom is deels verschoven naar belasting op aardgas!
  Stroom wordt voor een steeds groter deel duurzaam opgewekt en steeds meer mensen maken zelf stroom op hun dak met zonnepanelen.

  De komende jaren gaan we gestaag van het gas af, een gasfornuis zal dan niets meer waard zijn!
  Ga voor inductie dit geeft meer comfort en is zuiniger dan gewoon elektrisch koken.

 10. Ik gebruik maar 1% van m'n gas (= 7 m3/jaar) voor koken. 97% (700 m3/jaar) verbruik ik voor het verwarmen van m'n woning. Met de prijsplafondtarieven is dan 4 cent per warme maaltijd. Voor mij zal er weinig verschil zijn tussen gas en elektriciteit. Dwz roerbakken verbruikt veel minder gas of elektrisch dan iets in een pan met water koken en afgieten (is energieverspillen). Magnetron is ook gunstig. Met een oven zit je vaak onnodig een enorme ruimte op te warmen. Bij 1 pizza is dat een flinke verspilling. Doe er 5 boven elkaar en het wordt een stuk gunstiger.

  • Net even een meting gedaan. Kant en klare boerkoolmaaltijd op gas nam 15 liter; is ruim 2 cent bij 1,45 per m3. Zo'n maaltijd in de magnetron neemt 0,1 kWh (heb ik al eens eerder gemeten) is 4 cent (bij 0,40 per kWh). Een magnetron is elektrisch het meest economisch omdat ie van binnenuit verwarmd en je geen pan op temperatuur hoeft te brengen. Inductie doet dat wel en zal dus meer nemen. Derhalve is gas duidelijk goedkoper. Zelf doe ik het tegenwoordig vaker op gas omdat ik die vieze jus vervang door maisolie en er kruiden en augurk aan toevoeg.

 11. Sinds ik op inductie ipv gas kook zijn mijn energiekosten aanzienlijk gedaald. Bijkomend voordeel: inductiekookplaat is makkelijker schoonmaken en ( na wat oefenen) heel prettig koken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder