Wat is goedkoper: Koken op gas of elektrisch? 2010 versus 2023

Wat is goedkoper: Koken op gas of elektrisch?

Wat is goedkoper: Koken op gas of elektrisch?

In deze tijden van hoge energieprijzen is deze vraag actueler dan ooit, maar ik vroeg het me in 2010 blijkbaar ook al af!

Ik schreef toen onderstaande blogpost.

Wat is goedkoper: Koken op gas of elektrisch?

Mijn moeder heeft altijd een elektrisch fornuis gehad, en dus heb ik het zo ook geleerd. Een gasfornuis vond ik eigenlijk een beetje eng: die plotseling ontploffende vlam! Thee kookten we met een snelkoker, en van een fluitketel had ik nog nooit gehoord.

Maar toen ik ging studeren stond er een gasfornuis in de keuken bij mijn kamer, en dus leerde ik koken op gas. Dat is nu 23 jaar geleden, en inmiddels lijkt elektrisch koken mij waardeloos. Het duurt lang voor het warm is, en vervolgens duurt het lang voordat het weer is afgekoeld. Terwijl je bij gas meteen effect hebt. Bovendien schijnt gas goedkoper te zijn, en het minst milieubelastend!

Dagelijks bereid ik nu de maaltijden voor het hele gezin op mijn vijfkoppige gasfornuis.

* Prijs verbruik gas: 65m3 x € 0,67 = € 43,55
* Prijs verbruik elektriciteit: 500 kWh x € 0,22 = € 110,00

(Bron: Boodschappennet en Milieucentraal)

Wat is goedkoper: koken op gas of elektrisch? 2023

Toen we naar het platteland verhuisden, kreeg ik in plaats van een gasfornuis een inductiefornuis. Voortaan moest ik inductie koken. Met andere woorden: ik moest weer elektrisch gaan koken. Het heeft me meerdere jaren gekost om daar weer aan te wennen. Maar koken op inductie is wel heel anders dan hoe mijn moeder elektrisch kookte. Inductie koken lijkt eigenlijk best op koken op gas. Net als bij gas gaat een inductieplaat meteen aan het werk. Hij begint instant de pan te verwarmen. Bij het elektrisch fornuis van mijn moeder gaat dat heel langzaam.

Volgens Unitedconsumers is koken op gas duurder dan koken op elektrisch. Ze schrijven:

‘Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt. Dit is een aanzienlijk verschil.’

Voor het milieu maakt koken op gas of op elektrisch helaas weinig verschil. De CO2 uitstoot is vergelijkbaar. Maar op de website van Hart van Nederland schrijven ze juist dat in oktober 2022 koken op gas goedkoper was dan op elektrisch!

‘Door de sterk gestegen stroomprijzen is het in oktober dus het voordeligst om op gas te koken. Voor een gemiddeld gezin kan dit een paar tientjes per jaar schelen op jaarbasis.’

In februari 2023 schreven ze op de website van RTL Nieuws juist dat elektrisch koken op lange termijn goedkoper is.

November 2022

Onderstaand filmpje uit november 2023gaat ook over de vraag of koken op gas goedkoper is dan op elektrisch. Er wordt uitgelegd hoe je dit voor jezelf kunt berekenen.

Jaarverbruik van koken

Eerst moet je je jaarverbruik van koken op gas of elektrisch weten. De vriendelijke meneer vertelt dat het zo goed als onmogelijk is om dit voor gas te bepalen! Heb je een elektrisch fornuis hebt met een eigen groep? Dan is het makkelijker om je jaarverbruik van koken te bepalen. Maar ook dat is ‘gedoe’.

Origineel en slim vind ik de tip dat je ook geleidelijk kunt overstappen naar inductiekoken! Bijvoorbeeld met een inductieplaatje.

Wat is goedkoper: koken op gas of elektrisch? Conclusie!

Het antwoord op de vraag: ‘Wat is goedkoper: koken op gas of elektrisch’ is helaas niet zo zwart wit.

Het verschilt namelijk!

Met andere woorden: als je met veel plezier op gas kookt, dan zou ik om te bezuinigen niet haastig overstappen.

Anderzijds moet Nederland van het gas af, en in die zin is overstappen op elektrisch koken altijd een goed idee.

Wel is koken op inductie de goedkoopste elektrische vorm van koken!

N.B. Veel mensen koken op een petroleumstel om te besparen!

Hoe kook jij: op gas of elektrisch? Of zelfs keramisch?

En is dat gebaseerd op persoonlijke voorkeur, of door omstandigheden zo bepaald?

22 Comments

  1. Anonymous
  2. Francisca R.
  3. Danny
  4. Josephine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh