Wat is goedkoper: Koken op gas of elektrisch? 2010 versus 2023

Wat is goedkoper: Koken op gas of elektrisch?

Wat is goedkoper: Koken op gas of elektrisch?

In deze tijden van hoge energieprijzen is deze vraag actueler dan ooit, maar ik vroeg het me in 2010 blijkbaar ook al af!

Ik schreef toen onderstaande blogpost.

Wat is goedkoper: Koken op gas of elektrisch?

Mijn moeder heeft altijd een elektrisch fornuis gehad, en dus heb ik het zo ook geleerd. Een gasfornuis vond ik eigenlijk een beetje eng: die plotseling ontploffende vlam! Thee kookten we met een snelkoker, en van een fluitketel had ik nog nooit gehoord.

Maar toen ik ging studeren stond er een gasfornuis in de keuken bij mijn kamer, en dus leerde ik koken op gas. Dat is nu 23 jaar geleden, en inmiddels lijkt elektrisch koken mij waardeloos. Het duurt lang voor het warm is, en vervolgens duurt het lang voordat het weer is afgekoeld. Terwijl je bij gas meteen effect hebt. Bovendien schijnt gas goedkoper te zijn, en het minst milieubelastend!

Dagelijks bereid ik nu de maaltijden voor het hele gezin op mijn vijfkoppige gasfornuis.

* Prijs verbruik gas: 65m3 x € 0,67 = € 43,55
* Prijs verbruik elektriciteit: 500 kWh x € 0,22 = € 110,00

(Bron: Boodschappennet en Milieucentraal)

Wat is goedkoper: koken op gas of elektrisch? 2023

Toen we naar het platteland verhuisden, kreeg ik in plaats van een gasfornuis een inductiefornuis. Voortaan moest ik inductie koken. Met andere woorden: ik moest weer elektrisch gaan koken. Het heeft me meerdere jaren gekost om daar weer aan te wennen. Maar koken op inductie is wel heel anders dan hoe mijn moeder elektrisch kookte. Inductie koken lijkt eigenlijk best op koken op gas. Net als bij gas gaat een inductieplaat meteen aan het werk. Hij begint instant de pan te verwarmen. Bij het elektrisch fornuis van mijn moeder gaat dat heel langzaam.

Volgens Unitedconsumers is koken op gas duurder dan koken op elektrisch. Ze schrijven:

'Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt. Dit is een aanzienlijk verschil.'

Voor het milieu maakt koken op gas of op elektrisch helaas weinig verschil. De CO2 uitstoot is vergelijkbaar. Maar op de website van Hart van Nederland schrijven ze juist dat in oktober 2022 koken op gas goedkoper was dan op elektrisch!

'Door de sterk gestegen stroomprijzen is het in oktober dus het voordeligst om op gas te koken. Voor een gemiddeld gezin kan dit een paar tientjes per jaar schelen op jaarbasis.'

In februari 2023 schreven ze op de website van RTL Nieuws juist dat elektrisch koken op lange termijn goedkoper is.

November 2022

Onderstaand filmpje uit november 2023gaat ook over de vraag of koken op gas goedkoper is dan op elektrisch. Er wordt uitgelegd hoe je dit voor jezelf kunt berekenen.

Jaarverbruik van koken

Eerst moet je je jaarverbruik van koken op gas of elektrisch weten. De vriendelijke meneer vertelt dat het zo goed als onmogelijk is om dit voor gas te bepalen! Heb je een elektrisch fornuis hebt met een eigen groep? Dan is het makkelijker om je jaarverbruik van koken te bepalen. Maar ook dat is 'gedoe'.

Origineel en slim vind ik de tip dat je ook geleidelijk kunt overstappen naar inductiekoken! Bijvoorbeeld met een inductieplaatje.

Wat is goedkoper: koken op gas of elektrisch? Conclusie!

Het antwoord op de vraag: 'Wat is goedkoper: koken op gas of elektrisch' is helaas niet zo zwart wit.

Het verschilt namelijk!

Met andere woorden: als je met veel plezier op gas kookt, dan zou ik om te bezuinigen niet haastig overstappen.

Anderzijds moet Nederland van het gas af, en in die zin is overstappen op elektrisch koken altijd een goed idee.

Wel is koken op inductie de goedkoopste elektrische vorm van koken!

N.B. Veel mensen koken op een petroleumstel om te besparen!

Hoe kook jij: op gas of elektrisch? Of zelfs keramisch?

En is dat gebaseerd op persoonlijke voorkeur, of door omstandigheden zo bepaald?

Similar Posts

22 Comments

 1. Ik kook op gas, altijd gedaan bij ons thuis werd ook op gas gekookt.
  Het lijkt me heerlijk om op keramisch of inductie te koken, het schoonmaken gaat dan veel sneller. Nadeel van een gasfornuis vind ik dat je die gaspitten altijd moet schuren!
  Groet Thea

 2. Ik kook op gas, een bewuste keuze. Ik had een keramische plaat in een studentenwoning maar daarbij vond ik het moeilijk dat de plaat niet meteen reageerde als ik deze lager zette, met het gevolg dat alles overkookte altijd.

  Daarom gas, omdat het snel reageert op wat je doet. En zo'n plaat liet ik nog weleens perongeluk aanstaan dat gebeurt me nu niet.

 3. Ik kook op gas. Heerlijk idd direct reageren. Lekker authentiek. Ik heb ook een stoomoven in mijn keuken maar die heb ik in 3 jaar misschien 5 keer gebruikt (shame on me). Maar wat wel opviel bij een energievergelijker dat ons energieverbruik aanzienlijk hoger lag dan dat van een ander gemiddeld gezin maar gasverbruik weer aanzienlijk lager lag.Nu hebben wij vloerverwarming en een aardig goed geisoleerd en geventileerd huis. Ik maak ook heel veel gebruik van de oven. De computer staat altijd aan en ik ga niet in het donker zitten overdag. Maar toch..

 4. hoi, ik kook op gas, weet eigenlijk niet beter.. mijn ouders deden het ook en maakten de thee idd in een fluitketel.. heerlijk.
  mooi dat het ook goedkoper is!

 5. Momenteel keramisch, omdat dat in dit huis nu eenmaal zo is, maar we koken beide het liefst op gas - dus als we ooit de kans krijgen dit aan te passen, komt het er zéker terug

 6. Gas!!! (maar wel met electrische oven)

  Toen mijn man en ik net getrouwd waren woonden we in 'n vrijgezellenflatje (jongerenwoning) en was gas dus VERBODEN. Iedereen moest dus electrisch koken. Vreselijk vond ik dat. Dingen kookten voortdurend over of het duurde gewoon veel te lang om iets warm te krijgen.... na 3 jaar kon ik het nog steeds niet, dus toen we verhuisden was dat fornuis het eerste wat op marktplaats terecht kwam.

  Uiteindelijk heb ik er 20 euro meer voor gehad dan ik ervoor betaald had :D

  Nu kook ik dus alweer wat jaartjes met gas en ik zou nooooooooooit meer terug willen :D

  Het enige voordeel van electrisch (keramisch moet ik eigenlijk zeggen) is dat de plaat zo lekker makkelijk schoon te maken is..

 7. Elektrisch koken lijkt me eng, met kleine kindjes. En eigenlijk vind ik ook dat je moet koken op vuur, gas dus. Staat ook veel stoerder, zo'n gasfornuis in de keuken!

 8. Electrisch, eigen keus, omdat het een mooie, strakke plaat is. Ik was snel gewend eraan. Op tijd hoog zetten en op tijd terugzetten. De vierpits-plaat die ik heb is niet meer te vergelijken met de platen vroeger in het studentenhuis, uiterlijk niet en in gebruik niet.
  Na het koken, doekje erover en klaar!
  Dat het duurder is, heb ik me niet gerealiseerd. Ons gebruik is beneden gemiddeld tegenwoordig. Maar ik sta dan ook nooit nooit uitgebreid te kokkerellen. Ben altijd in 20 minuten klaar. De aardappels zijn na minder dan 15 minuten zeker gaar.
  Ook een electrische oven hier. Maar ik bak zelden iets. Hooguit een diepvriespizza. De oven is meer voor de show. Kreeg het vijfde apparaat gratis bij de keuken...hahaha.

 9. Wij koken op inductie maar ik zou het liefst gas willen maar dat kan in ons huis niet ivm stadsverwarming. Ik vind gas veel prettiger als je bv wokt, wordt het veel heter.

  Groetjes Isabelle

 10. Ons hele huwelijk koken we al met electra. Eerst fornuis, toen platen en nu in de nieuwe keuken keramisch. We hebben wel gas overwogen maar we worden iedere dag een dagje ouder en dan kan een vlam wel eens heel vervelend zijn. Als de vlam op zijn kleinst staat zie je het niet. En inductie is eigenlijk hetzelfde als magnetron. Ik kan echt niet tegen straling en je levensmiddelen gaan door de snelheid ook in kwaliteit terug.
  Zo maakt ieder haar eigen afweging.
  Zonnig weekend.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 11. Hier ook op gas. Maar heb een combi oven / magnetron en dat is echt een onding. Het liefst zou ik ook een gasoven hebben maar das nogal een geklooi met leidingen.

 12. Gas! 17 jaar geleden moest ik kiezen en omdat ik niets anders gewend was maar voor gas gekozen en de keren dat ik electrisch 'moet koken' (vakantiehuisje of ergens oppassen en koken) vind ik het niet makkelijk.....alhowel schoonmaken een fluitje van een cent is.....
  Geen fluitketel of waterkoker maar een hele oude blauwe emaille waterketel!

 13. Misschien een late reactie op een al een oude discussie, maar het nu belangrijk om te kiezen voor aankoop van elektrisch fornuis of kookplaat!
  Tijden zijn namelijk veranderd:
  De belasting op stroom is deels verschoven naar belasting op aardgas!
  Stroom wordt voor een steeds groter deel duurzaam opgewekt en steeds meer mensen maken zelf stroom op hun dak met zonnepanelen.

  De komende jaren gaan we gestaag van het gas af, een gasfornuis zal dan niets meer waard zijn!
  Ga voor inductie dit geeft meer comfort en is zuiniger dan gewoon elektrisch koken.

 14. Ik gebruik maar 1% van m'n gas (= 7 m3/jaar) voor koken. 97% (700 m3/jaar) verbruik ik voor het verwarmen van m'n woning. Met de prijsplafondtarieven is dan 4 cent per warme maaltijd. Voor mij zal er weinig verschil zijn tussen gas en elektriciteit. Dwz roerbakken verbruikt veel minder gas of elektrisch dan iets in een pan met water koken en afgieten (is energieverspillen). Magnetron is ook gunstig. Met een oven zit je vaak onnodig een enorme ruimte op te warmen. Bij 1 pizza is dat een flinke verspilling. Doe er 5 boven elkaar en het wordt een stuk gunstiger.

  1. Net even een meting gedaan. Kant en klare boerkoolmaaltijd op gas nam 15 liter; is ruim 2 cent bij 1,45 per m3. Zo'n maaltijd in de magnetron neemt 0,1 kWh (heb ik al eens eerder gemeten) is 4 cent (bij 0,40 per kWh). Een magnetron is elektrisch het meest economisch omdat ie van binnenuit verwarmd en je geen pan op temperatuur hoeft te brengen. Inductie doet dat wel en zal dus meer nemen. Derhalve is gas duidelijk goedkoper. Zelf doe ik het tegenwoordig vaker op gas omdat ik die vieze jus vervang door maisolie en er kruiden en augurk aan toevoeg.

 15. Sinds ik op inductie ipv gas kook zijn mijn energiekosten aanzienlijk gedaald. Bijkomend voordeel: inductiekookplaat is makkelijker schoonmaken en ( na wat oefenen) heel prettig koken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.