Moederschap in Grey’s Anatomy: mijn favoriete scène

Screen Shot 2019 06 20 at 16.05.36

Elke maandagavond kijk ik met mijn man de serie Grey’s Anatomy. Grey’s Anatomy is een ziekenhuisserie die ondertussen al aan haar 15e seizoen bezig is. Soms word ik aangenaam verrast door de humor in deze serie. En door de blik op moederschap die ze geven.

Moeders hebben ook een leven

In aflevering 4 van seizoen 15 komt de moeder van één van de dokters langs in het ziekenhuis. Hij denkt onmiddellijk dat ze voor hem komt. Een beetje geïrriteerd wijst ze hem terecht:

‘I’m not here to see you. I have a life Owen. Good lord.’

Grey's anatomy

Screen Shot 2018 10 28 at 11.17.11

moederschap

Waarom ik dit zo’n leuke scène vind

Ik vind dit echt een geweldige scène. Misschien ook wel omdat ik het sentiment van de moeder zo leuk vind. Want inderdaad:

als moeder heb je ook een leven.

En zeker als ze wat ouder zijn, draait dat niet meer alleen maar om de kinderen. In de 24 jaar dat ik moeder ben, heb ik vol overgave gemoederd. Ik was fulltime thuis, droeg ze in een draagdoek, gaf borstvoeding op verzoek. Ik wás er voor ze. Met hart en ziel.

En hoewel ik niet zal ontkennen dat ook oudere kinderen hun ouders nog wel eens nodig hebben, is het wel anders*. Zeker wat betreft de kinderen die het huis uit zijn. Ik merk dat ik het heerlijk vind om niet meer ‘bedolven’ te zijn onder de kinderen. Het is fijn om mezelf weer te ontdekken. Om tijd en ruimte te krijgen om dingen te doen als mezelf. En niet zozeer als moeder.

Ik mis mijn kinderen niet

In een reactie op mijn post over de Herfstvakantie schreef Anita dat ze blij was met die vakantie, want ze miste nog steeds de zomervakantie en het gezelschap van haar kinderen. Haar comment intrigeerde me. Want eerlijk gezegd mis ik mijn kinderen helemaal niet als ze op school/werk/studie zijn. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het gezellig als ze aan het eind van de dag thuiskomen. Maar gedurende de dag vind ik het heerlijk om alleen thuis te zijn.

Het vertrek van de twee oudste kinderen is me ook enorm meegevallen. Ik heb ontdekt dat als het goed met ze gaat, ik het helemaal niet erg vind dat ze niet meer thuis wonen.

Tot slot

Ik beschouw mezelf als een betrokken, liefhebbende moeder. Maar tot dusver vind ik het prima als de kinderen uitvliegen.

Net als de moeder van Owen in Grey’s Anatomy : )

Houd je van ziekenhuisseries? Dan is New Amsterdam op Netflix misschien ook iets voor jou.

*Tenzij het niet goed gaat met de kinderen. Dan is de zorg weer net zo groot, zo niet groter.

10 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh