4 tips voor het kopen van kinderkleding

Kinderkleding kopen

Toen mijn kinderen nog klein waren, kocht ik veel tweedehands. Daarnaast kreeg ik regelmatig vuilniszakken vol kleding van vrienden en bekenden. Daar zat dan de kleding in die hun kind(eren) niet meer paste. Ik was daar altijd superblij mee. Verder kocht ik graag bij de Wibra, Zeeman, Hema en H&M.

Kleding voor oudere kinderen

Inmiddels zijn de kinderen een stuk ouder, en hoef ik alleen nog kleding te kopen voor mijn jongste zoon die in augustus 16 wordt. Hij wilde altijd graag de jeans van Coolcat, maar die zijn failliet : ( Persoonlijk vind ik de ‘nette’ broeken bij de WE erg leuk voor mijn zoon. Die zijn nota bene vaak ook nog van een soort tricot stof. Dus én ze zitten lekker, én ze ogen keurig. Maar luistert mijn zoon naar mijn goede adviezen?! Welnee!

Onderstaand artikel is van Nina. Ze schreef een post met 4 tips voor het kopen van kinderkleding. Wat mij opviel bij Nina is dat ‘hip’ en ‘trendy’ voor haar criteria zijn bij de keuze voor nette kinderkleding. Bij mij staan die zelfs niet onderaan op mijn lijstje van criteria. Maar het is altijd leuk om een andere mening en invalshoek te horen.

Vive la différence!

4 tips voor het kopen van kinderkleding

Kinderkleding kopen is superleuk. Niet alleen omdat je mooie nieuwe kleding aanschaft, maar het is ook een fijn moeder-kind momentje om er samen op uit te gaan. Toch kan het best een hele klus zijn om geschikte kinderkleding te vinden. Het aanbod is dan ook gigantisch, de maten zijn soms verwarrend en zijn de merken die jij zo leuk vond nog wel hip? Gelukkig hebben wij 4 praktische tips voor je!

1. Inventariseren

Het is altijd handig om van tevoren te inventariseren welke kleding jullie echt nodig hebben. Ga nog een keer door de kast van je kinderen heen en kijk zorgvuldig wat ze allemaal wel of niet hebben. Ligt bijvoorbeeld nog maar 1 korte broek in de kast terwijl de zomer nu echt voor de deur staat? Voeg dit dan toe aan je lijstje, zodat je gericht kan zoeken naar bepaalde items. Vergeet ook niet de maten te checken! Kinderen groeien zo snel, het zou goed kunnen dat ze de jurkjes die vorig jaar zo leuk stonden nu niet meer past.

2. Wishlist

Naast een lijstje met praktische benodigdheden kun je je kinderen vragen wat ze graag willen hebben. Veel kinderen beginnen rond de leeftijd 10 of 11 toch wel een eigen stijl te ontwikkelen. Ineens weten ze heel goed wat ze wel een niet meer aan willen, en eigenlijk is alles wat jij voor ze uitkiest ineens niet meer leuk genoeg. Het is dus helemaal niet gek om van tevoren te informeren wat ze graag zouden willen hebben. Ook dit draagt bij een gerichter shoppen, wanneer je weet waar je naar opzoek bent is de kans op slagen veel groter!

3. Houd de trends in de gaten

De modewereld staat natuurlijk ook niet stil. Zowel bij meisjeskleding als jongenskleding zullen er best wat nieuwe trends zijn waar jij misschien nog niet van op de hoogte bent. Helemaal niet zo’n gek idee dus om van tevoren eens online te zoeken naar de laatste trends. Wanneer je modieuze kinderen hebt, kunnen jullie dit zelfs samen doen. Zo kan je je kinderen mee laten beslissen in de kledingkeuze en creëren zij meer zelfvertrouwen doordat ze op vroege leeftijd eigen keuzes leren te maken, en kunnen experimenteren met een eigen stijl.

4. Online

Heb je toch niet helemaal kunnen vinden waar je naar op zoek was? Naast fysieke winkels, is er online ook genoeg aanbod aan leuke kinderkleding. Niet alleen hebben bijna alle kledingwinkels tegenwoordig een eigen webshop, maar er zijn ook veel winkels die alleen een webwinkel hebben. Het aanbod is daardoor veel groter geworden over de jaren heen. Daarnaast is het met online winkelen gemakkelijker om bijvoorbeeld prijzen of kleding met elkaar te vergelijken. Ook kun je filteren op bijvoorbeeld een specifieke maat, kleur, of kledingstijl. Zo wordt het shoppen wel erg gemakkelijk gemaakt.

Gegarandeerd dat jij zo de leukste kleding gaat scoren!

Tip: Kleding markeren helpt te voorkomen dat je kind thuis komt met de verkeerde kleding.

Nawoord

Dankjewel Nina voor jouw aanpak voor het kopen van kinderkleding. Van te voren goed kijken wat er nog in de kasten ligt, en controleren of dingen nog passen vind ik een goede tip. Zo voorkom je dat je thuis komt met nog eens vier t-shirts, terwijl er nog een boel prima shirts in de kast liggen. Ik ben het ook met je eens dat je online veel makkelijker kunt ‘filteren’. Dat doe ik zelf ook graag op de Engelse eBay. Als ik Laura Ashley rokken zoek, dan filter ik graag op maat, lengte en materiaal. Dat scheelt meteen een heleboel in de zoekresultaten.

Korte broek in de winter?

Opvallend vond ik de stelling dat kinderen rond de leeftijd van 10 of 11 hun eigen stijl ontwikkelen. Zelf heb ik het idee dat sommige kinderen al veel jonger een eigenlijk kledingsmaak ontwikkelen. Volgens de toonaangevende American Academy of Pediatrics kunnen kinderen al vanaf 4 hun eigen kleding kiezen. Dat lijkt me dan weer vrij jong! Een vriendin van mij heeft een zoontje in de basisschoolleeftijd dat altijd een korte broek aan wil. Ook in de winter. Na een heleboel gedoe, hebben ze hieraan toegegeven wat veel rust bracht.

Leestips

Wat zou jij doen als je kind een korte broek wilde dragen in de winter?

Similar Posts

48 Comments

 1. Ligt eraan hoe koud het buiten is en hoe snel mijn kind het warm heeft. Ik ken een jongen die als kind in de winter bijna altijd korte broeken droeg en het dan ook daadwerkelijk niet koud had. Andere kinderen hebben het soms nodig om even te ervaren. Ook niks mis mee denk ik 😊

 2. Wel, ik laat dat dan gewoon toe.
  Ik ben ermee gestopt om daar ruzie over te maken, want dat haalt gewoon niets uit.
  Een keer laten voelen echter wél! Ik geef nog wel raad, zo van: “Als ik jou was zou ik toch een lange broek aandoen, want het is toch wel koud hoor!”
  Maar daar blijft het bij.

  1. Onzin………….en als alleenstaande vader lijkt me dat erg moeilijk! Mijn broer gaat met zijn kinderen (zoon en dochter) kleding kopen en doet dat gewoon zoals (bijna) iedere ouder (m/v)*

   *moeder/vader/verzorger

 3. Ik heb geen kind, maar ik zou het gewoon toe laten denk ik. Hij/zij kan zelf wel aanvoelen of het koud is buiten toch? Sommige mensen/kinderen zijn koukleumen en andere weer helemaal niet

  Bettie

 4. Kinderkleren kopen was soms een gezellige bezigheid. Toch ben ik blij dat ik het niet meer hoef want het was best inspannend om tot overeenstemming te komen. Dat lukte dan ook niet altijd.

 5. Hihi, sommige jonge kinderen hebben inderdaad al een eigen stijl ontwikkeld. Ik heb wel eens een ouder voor me gehad die zei: “Ja, sorry, ze kiest haar kleding zelf, ik zou ‘t zo ook niet combineren, maar ik mag ‘t niet meer voor haar uitzoeken.” Ik vond het eigenlijk wel grappig.

 6. Ik zie ze hier ook hoor op school, in de winter met een korte broek, ik zou het toch af raden, want volgens mij word je er alleen maar verkouden van. Hier waren ze denk ik wel een jaar of 4-5 dat ze zelf hun kleding uit de kast pakte, maar nu vragen ze nog elke ochtend, moet ik lang of kort?

 7. De jeugd van tegenwoordig, is meestal niet zo snel tevreden hoor. Het moet vaak van een bepaald merk zijn, want op school dragen ze dat allemaal….hahaha!

 8. Een korte broek in de winter? Nou die koukleumen van mij zouden dat toch niet willen. Als ze het per se willen moeten ze dat maar doen, zijn hun benen die koud worden haha

 9. Mijn kinderen zijn inmiddels bijna 10 en 6 jaar oud. Beiden wisten al op hele jonge leeftijd wat ze wel en niet wilde dragen. Oudste wilde alles roze met glitters. Dan zochten we de middenweg op. We kwamen daar altijd prima uit. Zij blij en ik blij. De jongste draagt het liefst alleen maar voetbaltenuetjes. Ook dat heb ik inmiddels maar los gelaten. Ze voelt zich daar prettig in, maar op sommige dagen als er wat is dan hebben we de afspraak dat ze dan “normale” kleren aantrekt. Ook dat is prima in balans. Geen strijd.

  De oudste is nu bijna 10 en loopt erg voor op haar leeftijdsgenoten omdat ze veel omgaat met oudere meiden. Nu heeft ze afgelopen week een crop top gekocht. Ik vind het verschrikkelijk en dat zeg ik ook. Ik maak dan een grapje en zeg ik nou deze trui is al erg aan de prijs dus dat laatste stukje stof om het af te maken was te duur. Maar als ik haar dan helemaal zie glunderen en ze er oprecht blij mee is vind ik het ook wel prima. Ze heeft een prima figuur dus kan het ook makkelijk hebben.

  Ik koop voor de meiden het liefst merkkleding (afgeprijsd), omdat de kwaliteit over het algemeen beter is en het makkelijk doorverkoopt.

 10. Mijn kinderen zijn volwassen en kopen hun kleding zelf natuurlijk. Wat betreft de korte broek in de winter, ik jog altijd met korte broek. Kan best :)

  1. Met blote benen lopen vind ik ook het fijnst, maar ik hanteer meestal 11 graden als minimum temperatuur. Daar onder draag ik tights die net over mijn knieën komen.

 11. Mijn kids zijn 2 en 3 en weten nu al heel goed wat ze wel en niet leuk vinden. Dochterlief heeft een jurkje met watermeloenen die ze het liefst elke dag draagt en mijn zoon wil zijn voetbal shirt dagelijks aan doen als het aan hem ligt. Wij gaan bij het shoppen vooral voor praktisch; kleding waar ze goed in kunnen spelen en lekker in kunnen bewegen.

 12. Mijn vriend heeft het altijd warm en loopt dan ook vaak on een heel korte broek terwijl ik tig lagen over elkaar heen draag. Waarom zou dat niet kunnen als de persoon daarbij Goed voelt

 13. Ik was vroeger erg eigenwijs en wilde mijn eigen stijl hebben en zelf beslissen wat ik kocht. Had mijn moeder me toen maar geholpen want het zag er niet uit.
  Liefs,
  Elles

 14. Ik zou niet willen dat mijn kind in een korte broek zou rondlopen in de winter, veels te koud natuurlijk, haha. Maar ja, een eigen stijl ontwikkelen vind ik wel erg belangrijk.

 15. Handige tips! Ik heb nog geen kids, maar mocht ik ze krijgen, dan denk ik dat ik wel mee ga met trends. Of het ook merkkleding wordt, dat betwijfel ik. Kids groeien zo snel dat ik dat een beetje zonde vind stiekem.

 16. Ik heb drie enorme koukleumen in huis dus ik zie het niet zo snel gebeuren haha. Ik kocht ook altijd veel van Marktplaats en ook die zakken ken ik goed. We hadden een soort kringloopje, de kleding van een vriendje ging naar mijn middelste, daarna door naar een ander vriendje en soms kwam het nog terug naar mijn kleinste.

 17. Kinderen en groeien is een dure hobby. Dus hema, zeeman van familie en vrienden de leukste dingen uitzoeken en af en toe iets duurders, blíjft het betaalbaar.

 18. wij gaan soms ook echt lekker samden shoppen en kiezen samen nieuwe kleren. ik let uiteraard op prijs en kwaliteit. en dat ze het ook daadwerkelijk gaan dragen, meer dan 1 keer

 19. Handige tips! Ik zou denk ik ook heel wat tweedehands kopen omdat ze er toch zo snel uitgroeien. Als mijn kind in de winter korte broeken wil dragen, prima, als ik zeker weet dat hij het maar niet koud krijgt

 20. Er staat mij nog een hoop te wachten. Ik hoop dat mijn zoon niet zo erg wordt met kleding kopen als ik. Ik wilde echt niet mee en vond en vind nog steeds passen in de winkel een hell 😃

 21. Een korte broek in de winter ligt aan het kind zelf. Kijk als ze te klein zijn om het zelf aan te voelen is het wat anders. Maar toen ik 16 was droeg ik bijv nooit een winterjas maar gewoon een trui ik had het nooit koud en werd er ook niet ziek van

 22. Mag hoor, alleen dan wel met een maillot of legging eronder. Ik herken het wel van dat 4-jarigen ook graag hun eigen stijl bepalen. Ze beslist soms alleen en soms samen met mij. Maar het zit wel in haar en dat vind ik prima. Ooit – toen ze 3 jaar was geloof ik – wilde ze een nachthemd, fietshelm en regenlaarzen aan (was rond de 27 graden). Daar kan ik veel op tegen hebben maar ik heb het gewoon laten gebeuren :D

 23. Korte broek niet ‘in zicht’ leggen in de winter misschien? Ik vind overigens de eigen kledingkeuze heel leuk, ook al zijn ze 6 / 7. Of jonger. Hun idee is zo simpel: mooi + mooi = heel mooi :)

 24. Heel goede tips! Ik maak ook altijd een inventaris van wat ze al heeft en wat niet. De trends laat ik vaak voor wat ze zijn, zorgt vaak voor extra stress als ik dan iets niet in haar maatje vind..

 25. In de herfst pak ik alle zomerkleding weg in een doos. Mijn kinderen zullen dan ook denk ik niet snel om eem korte broek vragen in de winter als het niet in hun kledingkast ligt. Tot nu toe nog niet meegemaakt in ieder geval.

 26. Grappig. Toen ik kind was, was het inderdaad standaard dat de zakken vol kleding rond ging in vriendengroepen en families. Of zelf maken. Nu is er zoveel keus, leuk hoor!

 27. Zelf heb ik geen kinderen, maar wel handige tips! Het is eigenlijk een soort van stappenplan hoe ik het nu voor mezelf ook al aanpak.

 28. Zeeman was hier ook favoriet. En ohhh, die vuilniszakken tweedehandskleren! Wat een feest was het dan! Ik heb mijn dochter altijd zelf laten kiezen. Dan maar kou lijden. Maar ik geloof niet dat dat echt gebeurd is.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.