Reacties

Zijn kinderen duur? Mijn ervaringen met 5 kinderen — 33 reacties

 1. Bij jonge kinderen waar niks mee is kun je het zo goedkoop of duur maken als je wilt.Als je kind extra zorg nodig heeft, of een dieet, dan wordt het gelijk een stuk duurder. Daarbij vind ik de geestelijke zorg gedoe omdat het onder de gemeenten valt - wat er direct of indirect voor kan zorgen dat mensen zorg zelf (moeten) betalen.

 2. Ik heb zelf helaas geen kinderen dus ik spreek zeer zeker niet uit ervaring. Maar ik denk dat je moeilijk kunt zeggen of kinderen duur zijn; het is volgens mij meer een kwestie van perceptie. Wat is duur? Wat is goedkoop? Als je zelf een heel goed inkomen hebt dan valt het allemaal wel mee. Maar anders...

 3. Naast studiekosten maak je nog kosten aan eten, nieuwe kleding en dergelijke. Ik denk dat je van te voren daar wel rekening mee moet houden. Want kinderen zijn gewoon duur en je geeft kinderen sneller wat. Je uitgave worden gewoon anders.

  • Mee eens.

   Huisvlijt heeft haar kinderen ook te eten moeten geven (moeders die borstvoeding geven eten meer, daarna gaat het kind zelf eten), moeten huisvesten (extra kamers nodig), en kleding en schoenen moeten geven (kleding kan tweedehands, dat scheelt, maar schoenen weet ik niet zo zeker of die altijd wel tweedehands kunnen). Daarnaast is kinderopvang erg duur voor in ieder geval de eerste vier jaar (daarna wordt het ietsjes beter, zie ik bij mijn broer en zus). Blijft een ouder thuis waardoor er geen kinderopvang nodig is, dan mis je wel al het inkomen wat die ouder had kunnen verdienen in diezelfde tijd...

 4. Ik zit nog ruim onder de 12 jaar grens (5 jaar - 4 jaar - 0 jaar). Het is inderdaad zo dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt, maar merk wel dat het nu duurder wordt nu de twee oudste naar school gaan.

 5. Kinderen zijn inderdaad duur ,die van ons hebben alle twee 4jaar op kot gezeten voor hun hogere studie en dat was elke maand wel een hele uitgave ,maar dat weet je als je kinderen hebt maar we zijn er zonder armoe .....doorgekomen (grapje)

 6. Bij ons valt het wel mee, ja ze hebben eten en kleding nodig, maar dat pakt iedereen anders aan. Wij gaan nauwelijks uit eten en thuis make we het niet gek. Geen biefstuk bijvoorbeeld. En kleding haal ik gewoon bij de Wibra, Zeeman, Primark en Hema vandaan. Bij de Action halen we ook veel spullen vandaan voor de kids, helaas heb ik daar wel veel last van het action-effect.. Ik kom voor sokken en ga weg met armen vol (ik ben dan wel weer te krenterig om een tas te kopen).
  Onze oudste gaat na de zomer naar de middelbare school. Boeken hoeven we niet aan te schaffen, die worden 'geleend'. Zo'n dure grafische rekenmachine is in ieder geval niet nodig, die mogen ze toch niet op het examen gebruiken, dus zo'n uitgebreide van 30 euro is prima. Ik ben heel benieuwd wat ons komend jaar te wachten staat. We hoeven dacht ik geen ipad ofzo aan te schaffen voor hem. Maar computers, laptops en ipads zijn dingen die we toch al hebben liggen.
  Ik merk nu ik er over nadenk wel verschil met mijn oudste en de rest. Hij wordt ijdeler. Hij wilt steeds naar de kapper en begint eisen te stellen aan zijn kleding en schoenen. Daar zullen waarschijnlijk meer kosten in gaan zitten.

  • Bij de school van mijn dochters was die grafische rekenmachine echt verplicht. Die werd in de lessen echt gebruikt, dus we konden er helaas niet onderuit.

 7. Kinderen kosten geld net zoals wij geld kosten.
  Oudste doet havo 3 en de ouderbijdrage is 350 euro naast kosten van de laptop. Boeken zijn gratis.
  Ik geef mijn kinderen maandelijks 125 euro kleedgeld, schoenen en jassen betaal ik.
  Wekelijks rond 175 euro aan boodschappen kwijt dus totaal ben ik er redelijk (in mijn ogen) aardig wat geld kwijt maandelijks.
  Dat vind ik niet erg. Als er wat kapot is, kan het vervangen worden.

  En ik ben hier dankbaar voor. Ik werk dagelijks voor en met mensen die minder te besteden hebben, keerzijde zie ik ook met de daarbijbehorende problematiek

 8. Je kunt het idd zo duur maken als je zelf wilt. Onze financiële situatie is afgelopen 2 jaar ineens onverwacht ontzettene verslechtert, maar we hebben ons aangepast en redden ons weer prima.

 9. Ik vind het heel erg meevallen. Mijn oudste is bijna 5, de tweede is 3 en zij kosten echt geen 4000 euro per jaar. De oudste heeft heel lang luiers gedragen, dat was 500 euro per jaar heb ik berekend. Kleding koop ik 2e hands en we krijgen vaak kleding. Speelgoed krijgen ze op verjaardagen en soms iets van de kringloop.
  Vakanties zijn duurder want je hebt meer ruimte nodig, groter huisje bijvoorbeeld.
  Kinderopvang doen wij niet aan, we zijn om en om thuis.
  Ik denk dat vooral kleding enorm verschil maakt. Ik koop soms een vuilniszak vol voor 30 euro, terwijl een ander dat kwijt is aan één jurkje.
  Doordat we zuinig zijn kunnen we met zn 4en leven op 1 salaris en gaan we toch nog 3x per jaar op vakantie.

 10. Ik ben het er mee eens dat basisschoolkinderen nog niet zo heel duur zijn maar vind dat hier veel dingen vergeten worden. Zoals zwemlessen, contributie sportvereniging met alles wat ze ervoor nodig hebben, ouderbijdrage, kinderfeestje en kadootjes voor kinderfeestjes waar ze naar toe moeten zo maar een paar dingen. Bij elkaar opgeteld is dat toch best een behoorlijk bedrag Kinderen kosten ook geld betreft energie en waterverbruik. Meubels slijten sneller, extra handdoeken, bedlinnen en noem maar op! Kinderen kosten meer dan kleding en eten.

 11. Wat ik in alle reacties en ook de blog mis is sport. Sporten de kinderen niet, hebben ze geen zwemles? Muziek of andere culturele activiteiten? Speelgoed, kleding, voeding, maar ook aan hun gerelateerde autokosten: grotere auto, ritjes die je special voor hun maakt, verzekeringen die een hogere premie vragen omdat je een gezin bent. Gaan de kinderen niet mee op vakantie of andere uitjes. Gaan jullie dan voor je plezier naar een dierentuin of pretpark of naar het zwembad?

  Ik ben alleen al aan sportcontributies € 750 per kind per jaar kwijt. (3x per week trainen) Dan doen ze nog mee met toernooien €25 per kind per keer, hebben ze sportspullen nodig €15 per maand (bespanning, shuttles, sporttape, sportdrank)

  Tel ook nog de fijne dingen als de beugel mee kost ook zo een paar 100 euro die niet door de verzekering gedekt wordt of wel wordt gedekt maar daarvoor betaal je een hogere verzekeringspremie.

  Extra linnengoed of hebben jullie nog steeds maar 2 handdoeken (ik heb er 2 pp in mijn gezin)
  Dan als ze klein zijn knutselmateriaal: pakje vouwblaadjes, een lijmstift kadootjes voor vriendjes / vriendinnetjes, de uitgaven voor het verjaardagsfeestje.

  Er gaat ongemerkt echt veel meer geld naar de kinderen dan ik hier zo lees.

 12. Fijn om te weten dat ik de komende jaren nog niet aan kinderen moet beginnen, haha!
  Het eerste studiejaar is betaald uit de 'pot'. Het tweede jaar is grotendeels betaald door te sparen van de studiefinanciering.

 13. Wij hebben 2 kinderen. De jongste is 4 en de oudste 14. Ik vind het meevallen! Maar nu moet ik wel zeggen dat wij voor beide niet veel hoeven betalen voor school (oudste speciaal onderwijs en jongste een orthopedagogisch dagcentum) En qua kleding en speelgoed enz, ligt het er net aan wat je haalt en waar je het haalt.

 14. Vanaf het middelbaar kan het inderdaad wel meer kosten afhankelijk van de richting - mijn dochter deed schoonheidsverzorging en dat was een grote kost qua aankoop van materialen - maar hoger onderwijs is zeker ook niet goedkoop - en dan nog niet gesproken over kleinkinderen - maar das dan niet op schoolgebied haha :)

 15. Persoonlijk denk ik dat het moeilijk is om een kost per kind uit te rekenen. Pleegzorg geeft hier geld aan pleegouders naargelang een kind op een bepaalde leeftijd gemiddeld kost. Ik ben niet van merken, hier wordt vele 2dehands gekocht, maar toch zitten wij daarover. tsja, een gemiddeld kind van 11 à 12 jaar is niet incontinent en gaat niet naar een psychiater en psychologe denk ik dan. Maar goed, een ander kind kan dan wel weer iets anders hebben, daarvoor blijft de berekening "gemiddeld", denk ik dan. ;) Ik wil maar zeggen: ieder kind is weer anders, heeft andere behoeftes, andere studies ook (zeker!), andere hobby's, andere medische kosten...

  Of kinderen duur zijn? tsja, ik kost mezelf ook wel wat geld! ;)

 16. Grotendeels ben ik het met je eens. Het studeren vond ik meevallen want onze zoons kregen studiefinanciering en we hadden gespaard voor het collegegeld. Jongste zoon moest voor zijn MBO opleiding met het OV en hij was te jing voor een OVkaart. Dat kostte destijds ongeveer 120 euro per maand.
  Verder waren onze zoons erg duur toen ze klein waren en we weinig inkomsten hadden. Beide zoons hadden koemelkallergie en er was geen tegemoetkoming in de kosten. Ik was toen iets van 250-300 gulden per maand kwijt voor dieetvoeding (jongste kreeg Peptie en borstvoeding lukte niet). Op een inkomen van 2500 gulden was dat heel veel geld.

 17. Wat ben je toch goed in je schrijven ! Nicole over allerlei onderwerpen.Kinderen zijn/ waren in mijn geval duur inderdaad, daarom heb ik meer dan 43 jaar (parttime )gewerkt.
  Ook met mijn baan in de weekenden en op feestdagen. (receptie verpleeghuis)Daarbij had ik ook tijdelijk zelfs een 2 e en 3 e baan. Als surveillant ( 8 jaar )bij Agrarisch HOGEschool.( bij de examens)Of ik werkte tijdelijk in een bloemenwinkel op maandag.Toen de opgroeiende jongens bijzondere extra dingen destijds wilden, deden ze allebei of vakantie werk/ krantenwijk, folderwijk en of weekend uitzendburowerk. En nu ben ik 3 jr gepensioneerd en nog zo druk als klein baasje met breiwerk. Hart. groeten Mieke
  Is niks verkeerds mee, kunnen ze levenservaring mee op doen.

  • Wauw dat is best pittig Mieke. Maar fijn dat je op die manier het inkomen kon vergroten. En inderdaad, ik geloof ook dat het goed is voor kinderen om zelf ook bij te verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder