Zijn kinderen duur? Mijn ervaringen met 5 kinderen

Zijn kinderen duur?Zijn kinderen duur?

Wat kost een kind eigenlijk?

Mijn man en ik hebben allebei een universitaire studie afgerond.

Dus toen onze oudste dochter werd geboren keken we elkaar aan en zeiden: ‘We zullen maar vast flink gaan sparen voor eventuele studiekosten!’ Want onbewust gingen we er blijkbaar vanuit dat onze (toekomstige) kinderen net als wij zouden gaan studeren. Let wel, dat was in de tijd dat ik nog tegen fopspenen was, en mijn kind nóóit met plastic speelgoed zou laten spelen…

Dus dat liep anders.

Sterker nog, dankzij mijn vijf kinderen heb ik met bijna elk schoolniveau kennis mogen maken dat er is : ) Namelijk mavo, havo, gymnasium, speciaal onderwijs, hbo, universiteit, mbo 1 en mbo 4.

Deze post heeft als titel: Zijn kinderen duur? En vervolgens begin ik over school. Dat is niet voor niks. Want het is mijn ervaring dat de meeste kosten die wij maken voor onze kinderen voortkomen uit school.

Wat kost een kind? Zijn kinderen duur?

In Engeland zegt 58% van de ouders met één kind, dat ze zich een tweede kind financieel niet kunnen veroorloven.

Per jaar kost een kind de Britse ouder zo’n 1190,- euro tot hij of zij 21 is.

Het onderzoek werd uitgevoerd door verzekeringsbedrijf Aviva, en is gebaseerd op 1000 interviews met ouders met kinderen jonger dan 22. Er worden vier soorten kostenposten onderscheiden.

Wat kosten kinderen: 4 kostenposten

 1. Opleiding (schoolreisjes, schoolgeld, studiekosten) een slordige 80.000 euro.
 2. Huishoudelijke zaken (internet verbinding, treinkaartje, bijdrage aan kopen eerste huis) 92.000 euro.
 3. Voedsel en kleding (luiers, wandelwagens en buggy’s, kleren (denk aan kleedgeld), schoenen, eten). 83.000 euro.
 4. Vrije tijd (clubjes, vrije tijdsbesteding, zakgeld, vakanties, speelgoed.) 70.000 euro.

Op met name die laatste categorie kun je toch behoorlijk bezuinigen, zou ik zo denken.

Rondkomen met vijf kinderen 2011

Mijn man en ik hebben vijf kinderen, en komen van hetzelfde geld rond als toen we nog geen kinderen hadden. We hebben één oude tweedehands auto, boodschappen doen we zo goedkoop mogelijk, op vakantie gaan we niet, en ieder kind mag op maximaal 1 clubje.

Nou moet ik wel toegeven dat ik het geluk heb dat twee van mijn vijf kinderen nergens ‘op’ willen. Toen ik zwanger was van de oudste investeerde ik niet in een dure kinderkamer, maar gebruikte het kinderbedje waarin ik zelf ook nog heb geslapen. Dure merkkleding vind ik niet nodig, en tot dusver talen mijn kinderen er ook niet naar. We hebben geen tijdschriftenabonnementen, en kopen zelden boeken: die lenen we in de bibliotheek, die één van mijn lievelingsplekken op aarde is! En er is ook niets mis met tweedehands speelgoed wat mij betreft.

Zijn kinderen duur? 2018

Dus wat mij betreft zijn kinderen niet duur. Tót ze naar de middelbare school gaan. Want dan krijg je van buitenaf ineens te maken met allerlei eisen. Zoals dure iPads, onbegrijpelijke rekenmachines van meer dan 100 euro, reisjes naar verre landen en Leuke Dingen.

Ik maak even een indeling op leeftijd, en vertel per groep mijn ervaringen wat betreft de kosten.

Zijn kinderen duur: De baby-peuter-en kleutertijd: 0-4

De babytijd hoeft niet zo duur te zijn is mijn ervaring. Ja, je hebt babykleertjes nodig en een verantwoord matrasje, maar verder vielen in ieder geval bij ons de kosten erg mee. Ik vond het bijvoorbeeld leuk om mijn eigen oude kinderbedje te gebruiken voor onze kinderen, en we vonden zo’n officiële kinderkamer-met-thema niet nodig. En veel kun je tweedehands aanschaffen, zoals een buggy, wandelwagen, tweedehands speelgoed of box. Daarnaast gaf ik borstvoeding, dus dat kostte ook niets.

Lees ook mijn post over kraamcadeautjes.

De kindertijd 4-12

Vanaf hun vierde gaan de meeste kinderen in Nederland naar de basisschool. Ook dat joeg ons niet op kosten. Toegegeven, we moesten schoolgeld betalen en een schoolreisje, maar verder viel het mee. Een broodtrommel heb je voor een habbekrats bij de Action, evenals een tasje. En wat betreft kleding: het maakt een heel verschil of je merk kinderkleding bij Jayno.nl koopt of bij Wibra, Zeeman, Primark of Hema. En sommige babyspullen zijn sowieso niet duur, zoals hydrofiel washandjes.

Middelbare schooltijd 12-18

Toen onze kinderen naar de middelbare school gingen werden ze duurder. Dat was voor het eerst dat mijn man en ik de kosten ook echt voelden in onze portemonnee. Vooral het gebrek aan controle over de kosten trof me. Je hebt er als ouder geen zeggenschap over. Kun je bij kinderen van 0 tot 12 nog zuinige keuzes maken, bij kinderen van de middelbare school leeftijd is dat veel lastiger. Je kunt niet een tweedehands schoolreisje naar Londen kopen bijvoorbeeld. En die iPads moeten van het nieuwste model zijn.

Studerende kinderen 16/18-22

Deze leeftijdsaanduiding is wat willekeurig. Maar een kind dat klaar is met de mavo en naar het mbo gaat tel ik even als een studerend kind. De kosten van studerende kinderen vallen me tot dusver eigenlijk nog wel mee. We zijn zo’n 10.000 kwijt aan de hbo-opleiding tot vertaler Engels via de LOI. Maar omdat mijn dochter die studie combineerde met bijbanen, heeft ze geen schulden hoeven maken. Iets dat ik heel prettig vind. Lees ook mijn post Wat kost studeren?

Mijn oudste zoon ging na zijn mavo opleiding een opleiding tot game developer doen via het MBO. Dat leidde weliswaar tot reiskosten van zo’n 2300 per jaar, maar verder viel het eigenlijk wel mee. We hebben maar twee jaar collegegeld hoeven betalen bijvoorbeeld. En inmiddels heeft hij een baan.

Mijn jongste dochter begint in september met de universitaire studie Engels in Utrecht. Het collegegeld hebben we gisteren net overgemaakt: ruim 1000,-. Maar dat valt me ook wel weer mee, want het collegegeld is net gehalveerd. Dus ik had me schrap gezet voor het dubbele bedrag. Ik weet nog niet wat haar boeken gaan kosten. Dat zou nog wel eens flink duur kunnen worden. Maar ons plan is om zoveel mogelijk tweedehands aan te schaffen. Op dit moment verwacht ik dat onze jongste dochter het duurst zal zijn wat betreft studie. Bij mijn oudste dochter en zoon viel dat dus erg mee.

Zie ook Zorgverzekering jongeren!

Zijn kinderen duur? Wat de experts zeggen

Wat zeggen experts over de vraag Zijn kinderen duur?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kost een eerste kind ongeveer 17% van het netto-inkomen van je huishouden. Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van je netto-inkomen en bij drie kinderen ligt dat op 33%.

Het Nibud komt met de volgende getallen:

 • Kinderen van 0 tot 12 jaar oud kosten ruim 50.000,- oftewel 4320,- per jaar.
 • Kinderen van 12 tot 8 jaar kosten een kleine 30.000,- wat neer komt op 4.766 per jaar.
 • Een studerend kind dat op kamers gaat kost per maand ongeveer 1044,-. Dat is per jaar 12.582. Laten we er even van uitgaan dat zo’n kind er 4 jaar overdoet en dan kom je uit op 50.112,-

Zijn kinderen duur: samenvattend

In mijn persoonlijke beleving vallen de kosten van kinderen tot ze een jaar of 12 zijn erg mee. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Door bijvoorbeeld slim in te kopen, en door voor drogisterij producten te kopen bij bijvoorbeeld de Duitse DM drogist. Ook kun je de kosten van de boodschappen drukken, met bijvoorbeeld de Scoupy app.

Maar als ze naar de middelbare school gaan verlies je een stuk controle over de uitgaven. Je kunt minder keuzes maken, en op die manier bezuinigen.

Wat betreft studiekosten zijn die bij ons gezin tot dusver veel lager uitgepakt dan we destijds als prille ouders verwachtten.

Als je kijkt naar de getallen van de experts, dan kosten kinderen inderdaad best veel geld.

Zijn kinderen duur? Dit zeggen Huisvlijt bezoekers

 • Ondanks dat wij met z’n zessen van één zeer bescheiden loon rondkomen, staan we nooit rood en sparen we voor iedereen… Ligt dat aan onze spaarzaamheid of geven de anderen zoveel uit aan onzinnigheden? Wij wensten vier kinderen en mochten ze ook ontvangen. Ik ben er superblij mee en dure spullen zeggen mij helemaal niets. Ik merk wel dat kinderen van 16 en ouder heel veel ‘willen’ maar dan moeten ze zelf maar een bijbaantje nemen. Wij zorgen voor de studies, kleding, eten, verzekeringen en de basiskleding. Af en toe een fiets en schoolreisjes en zo. Maar de oneindige lijst van kleine hebbedingen, daar moeten ze zelf voor betalen. En zo leren ze ook zuinig te zijn…
  Nee, ik heb mij niets van de financiën aangetrokken, “komt tijd komt raad’ is het motto hier! (lieveheersbeestje)
 • Ik heb 4 kinderen, 1969 t/m 1976 en die problemen speelden toen lang niet zo. Heb een jaar een klein baantje gehad om mijn rijlessen te kunnen betalen. Allerlei verenigingen waren niet echt aan de orde, ja gymnastiek en een zwemabonnement in de zomer maar ondanks heel weinig geld kon dat toch. Kleren kreeg ik veel, ik breide en naaide en vernaaide. De baby’s kregen heus niet elke keer een andere kamerinrichting, doorgebruiken en doordragen. Maar iedereen zat in hetzelfde schuitje, ik ben blij dat ik toen zo kon leven. (Theda)
 • Mijn man komt uit een groter gezin, en vond dat zelf geen aanbeveling voor veel kinderen – maar dat had niet met financiën te maken. Op kosten voor opleiding en “voedsel voor de ziel” zou ik niet graag besparen voor onze kinderen. Geen tig clubjes maar wel graag musiceren en met enige regelmaat naar een museum of iets dergelijks. Dure vakanties en kleding hebben geen meerwaarde en ik gruwel van activiteiten waar altijd maar autovervoer aan te pas komt. We hebben het ruim zat financieel, maar ik verbaas me wel eens over dure gewoonten die gebruikelijk zijn bij andere gezinnen. Maar misschien zijn die wel zuinig op andere fronten. Je kunt niet in andermans portemonnee kijken. (Ineke)
 • Momenteel zijn er twee kinderen of het er ooit meer worden, daar zijn we nog niet uit – maar het zal in alle geval niet van de financiën afhangen … (chocho)
 • Wij hebben 5 kinderen en altijd zeer wisselende inkomens gehad. Soms heel ruim, soms ook beneden het minimum. Het is gewoon een kwestie van je uitgaven aanpassen aan je inkomsten. Maar ik denk wel dat we makkelijk zijn en niet zoveel waarde hechten aan allerlei zaken. (Sandra)
 • Wij wilden graag kinderen en hebben er nooit aan gedacht of het wel kon. Wij wilden vier kinderen. Het zijn er bij drie gebleven. Niet door het financiele plaatje, maar jongste is een tijd ziek geweest en Husband durfde het niet meer aan. Liefs Frederique
 • Ik vind twee kindjes leuk. Mocht er ooit een derde komen dan laten we die beslissing niet tegenhouden door geld. Of het gebrek eraan. (Valhalla)
 • Nee de financiën speelden geen rol. Wel mijn gezondheid. Al denk ik nu dat wij het met ééntje makkelijker hebben dan degenen met drie ofzo. Drie keer plus twee ouders efteling… ai… Ik noem maar wat. Ik ben er helemaal blij mee. Met één. Mag ik dat zeggen een keertje? (Zena)
 •  Wij hebben 2 kinderen en dat is heel bewust. Oók financieel. Ik heb het over 23 jaar geleden dus..ook toen al wel de afweging gedaan over wat haalbaar zou zijn. Ik wilde ook graag de eerste 10 jaren een thuisblijfmoeder zijn en dat kon daardoor ook. Voor ons was het dus een kwestie van kwaliteit en niet van kwantiteit. ;-) Niet dat ik bedoel dat een moeder die werkt geen kwaliteit levert (bloos bloos) maar in het vervullen van je persoonlijke wens in het managen van je gezin. Dit even voor de duidelijkheid…oef! (Casa Di Mama)
 • Zelfs nooit over nagedacht. Ik heb dan ook wel een luxepositie natuurlijk, maar ik kan me niet voorstellen dat bijvoorbeeld een vakantie of nieuwe auto mee kan spelen in de beslissing om een tweede kind te krijgen. Wij wilden graag twee kinderen en dat is ons ook gegeven. Nooit over de finacien daar van nagedacht. Naïef? (Merel)
 • Als het aan mij ligt mogen er nog wel een paar komen hoor ;o) Alleen vind ik leeftijd (ook) een belangrijke factor. Wat je samen kunt, kun je ook met z’n drietjes, viertjes of meer, maar dan alleen misschien wel in mindere mate. (Monique)
 • Wij hebben 2 lieve kiddoos en we hebben minder inkomen nu dan toen we nog met z’n tweetjes waren. En toch gaat het goed. We letten gewoon op met boodschappen en extra’s. We hebben het niet breed, maar ook niks te klagen!
  Waarschijnlijk blijft het bij deze . Gewoon omdat we het zelf een mooi aantal vinden. Financieel zou het wel kunnen, maar we willen het zelf niet. (Sannepan)
 • Ik ben het volkomen met Gerrie eens. Ik wilde zo graag moeder worden maar we hadden het niet breed. Maar eerlijk gezegd waren we daar helemaal niet mee bezig! Ze hebben alles wat nodig is en meer. Behalve dan die ‘Blackberry, eigen auto, verre reizen en dure merkkleding.’ ik noem maar wat. En inderdaad, geld is er ook nooit in overvloed bij ons, maar we ‘zitten er warmpjes bij’. (Tineke)
 • Het heeft ons gedeeltelijk beïnvloed. Wij hebben er 1 en laten het hierbij om meerdere reden dan alleen financieel. Al vind ik het erg belangrijk dat ze kunnen studeren zonder in de schulden te komen. (wat nu kan met 1, mocht ze dat willen ) met 2 zou het niet gaan. Deboor
 • Toen wij kinderen kregen was dit gewoon nog niet aan de orde. Je kreeg kinderen, of niet. Onze eerste was een zoon, toen drie miskramen en erg veel ziekte voor de moeder en toen nog een dochter. Er zit zeven jaren leeftijd tussen en nog een keer zwanger werd me afgeraden door specialisten. Het was geen gemakkelijke periode wat geld betreft maar ik zou ze voor al het goud van de wereld niet willen missen. En dan nog een prachtig cadeau; twee kleinkinderen. Het is waar je voor kiest, maar ik zou me niet laten voorschrijven of een kind financieel wel kan. Dat deden onze voorouders toch ook niet? En ook in de oorlog werden kinderen geboren. Anders waren mijn man en ik er ook niet geweest. Hartelijke groeten en tot laters Gerrie
 •  Ons kwartet kostte gemiddeld 250.000 gulden per kind, aldus de pers rond 1980. Theoretisch hadden we ons dus een miljoen kunnen besparen. Gelukkig hebben we dat niet gedaan. Als ik onder de huidige omstandigheden opnieuw moest kiezen, zou ik het echt niet weten. Mijn man had toen een goed lopende fotozaak, maar tegenwoordig draaien we elk dubbeltje om. (Ram in Ravels)
 • Ik vond twee wel prima en medisch gezien was het ook slimmer niet ‘door te gaan’. Daarnaast zijn er van man z’n kant al drie uit een vorige lichting, dus die vond het ook wel prima. (Sannah)
 • Hier ook 3 kinderen en ik zou er graag nog één willen maar vanwege kosten laten we het toch maar hierbij. Nu is het nog wel te behappen. Geld is altijd op, maar we lopen er knap bij, ze kunnen op clubjes en we kunnen op vakantie. Maar wat als ze straks allemaal mama’s en papa’s drive om te studeren hebben (beide hbo/wo opleiding) dan wordt het een duur plaatje. Maar ook hier geen nieuwe kinderkamer en nieuwe alles. Veel 2hands. En ook meubels kopen we veel op marktplaats. (Inge)
 • Ja, eigenlijk wel. Dochterlief was niet gepland (wel heel erg gewenst) en eigenlijk durfden we vanwege de onzekerheid voor de toekomst niet voor een tweede te gaan. Moet zeggen dat ik daar nu wel eens spijt van heb, ondanks dat toekomst nog niet zeker is (wanneer wel?).. We hebben ons nu met zijn drietjes ook altijd goed kunnen redden namelijk :-) Ik ben nog jong genoeg hoor, dus een tweede zou nog wel kunnen, maar het leeftijdsverschil tussen oudste en jongste loopt al wel behoorlijk op. (Bespaarmama)
 • Gedeeltelijk, wij hebben 3 kinderen en zijn daar erg dankbaar voor.. We doen het ook met 1 salaris en dat lukt best. Een volgend kind zou echter wel veel veranderingen met zich meebrengen, een ander huis (nu 4 kamer app), en grotere auto enz.. Dus hebben we er nu voor gekozen om het bij 3 te houden. Maar wij weten dat wij daarin niet het laatste woord hebben, en mocht het toch gebeuren zal er ook wel een mouw aan te passen zijn. Het is maar net wat je er zelf voor over hebt en hoe duur je alles wilt.. Maar goed, met al die bezuinigingen wordt het wel steeds moeilijker.. (Tineke)

Leestips

Wat vind jij: zijn kinderen duur?

33 Comments

 1. Jo
  • Petra
 2. simonne
 3. Michelle
 4. Linda
 5. Erica
 6. Ingrid
 7. Marlot
 8. Eva
 9. VeggieMo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh