Reacties

Rood staan — 32 reacties

 1. Zes jaar geleden hebben wij de roodstand en onze creditkaart op laten heffen bij de bank. De mevrouw die ons hielp keek ons heel raar aan en vertelde dat ze dit niet vaak mee maakt en vroeg ons of wij wel zeker van onze zaak waren.
  Dus geen roodstand meer door pinnen, wel kan er tot ik meen 250 euro in de min aan automatische incasso's afgeschreven worden.

  En nu ik geen inkomen meer heb en wij net aan rondkomen ben ik des te blijer dat wij niet rood kunnen staan. Op=Op en geen verleiding om aan het eind van de maand 50 euro extra te pinnen en die met de maand erna te verrekenen wat waarschijnlijk toch niet zal gebeuren. Dit houdt mij scherper!

  Groet Isabelle

 2. Wij kunnen niet rood staan.
  Ik heb gezien hoe dat bij mijn ouders ging (en gaat!) en die staan altijd rood. Ik ken mezelf wat dat betreft goed dus ik wil absoluut geen 'rood staan functie.'

  • Ja, het kan ook een stuk zelfbescherming zijn. Dat is het voor mij ook. Zo maak ik mijn leven feitelijk makkelijker, want ik kan niet in de verleiding komen meer uit te geven dan ik feitelijk heb.

  • Ja, dat geldt voor mij ook. Al ben ik nu wel een stuk bewuster met geld aan het omgaan dan vroegah.
   Ik kan me nog herinneren dat ik in een periode net na mijn studie flinke betaalachterstand had voor mijn zorgverzekering en dat ik werd afgesloten. Oeps. Sindsdien let ik echt veel beter op. Mede door die ervaring heb ik nog steeds de overtuiging dat rood staan voor mij veel te verleidelijk is.

 3. Wij kunnen wel rood staan, ik geloof 500 euro, maar het komt nooit voor.Nu we van 1 salaris leven en ik alles goed in de planning heb, lukt het goed om het eind van de maand te halen zonder rood staan. Het gebeurt wel eens dat een deel van de eigen bijdrage er af wordt gehaald, en dan weet ik precies wanneer. Is het salaris er dan net wel of net niet, daarom houd ik de mogelijkheid van rood staan maar aan. Loes

 4. Ik kan op mijn lopende rekening €1000 roodstaan. Ik maak er wel eens gebruik van, maar niet structureel een vast bedrag. Het is meer dat je zeker weet dat de pinautomaat bij de supermarkt niet 'nee' zegt, als ik net wat te enthousiast heb overgeboekt naar de spaarrekening en de hypotheek is afgeschreven, om maar iets te noemen. Ik heb wel eens geprobeerd het eraf te halen, maar dat kon toen niet. Als een stukje 'reserve' laat ik het er dus maar op staan, maar ik koop (behalve een huis) verder nooit iets dat ik niet met spaargeld kan kopen, die verleiding is er ook niet.

 5. Wij kunnen een paar duizend euro rood staan, maar staan zelden rood. We hebben destijds voor die optie gekozen omdat het ons wel handig leek als we op vakantie waren en uit nood wat meer geld nodig hadden. En deze manier is goedkoper dan destijds zoiets verzekeren. Het was iets van de Anwb. Ik zou niet meer weten hoe zoiets heet en of het nog wel bestaat.
  We zijn best voorzichtig met geld uitgeven dus we laten het maar zo met die mogelijkheid van roodstand. Mocht ik in de bijstand zitten of vanwege een andere reden heel erg krap zitten dan zou ik niet rood willen kunnen staan. Dan kun je niet voorzichtig genoeg zijn.
  Onze studentenzoons kunnen niet rood staan. Dat lijkt me idd wel verstandig.

  Groetjes, VeggieMo

 6. Ik stond tijdens mijn studie wel eens rood en ik weet dat een paar van mijn medestudenten om het te relativeren -1.000 het nieuwe nulpunt noemden, maar ik vind het echt verschrikkelijk. Na mijn studie (voor een student is het ook nog relatief goedkoop te noemen) heb ik dit dan ook meteen stopgezet. Ik kan niet meer rood staan. Tegenwoordig betaal ik alleen mijn vaste lasten en diesel met de pas verder betaal ik alles contant en op=op is dan het motto. Ik voel me er heerlijk bij!

 7. ik kan wel meer dan 1000 euro rood staan, dat is nog een erfenis van de tijd dat ik nog getrouwd was en er een vrij hoog inkomen was, na mijn scheiding ,17 jaar geleden inmiddels, al heel wat keren door gegeven dat ik dat bedrag verlaagd wilde hebben ,maar de ING doet er niets mee, gelukkig sta ik zelden rood en dan hoogstens 200 euro, maar je zult maar geen grip op je geld hebben, dan zou het je heel wat problemen kunnen opleveren.

 8. Wij kunnen rood staan en doen dat ook regelmatig. Ons inkomen is ongeveer gelijk aan onze vaste lasten. Eens in de zoveel tijd staan we maximaal rood, (1000 euro) gelukkig is dat meestal tegen de tijd dat de 13e maand of vakantiegeld of id komt. Dan zuiveren we weer bij. Het geld is er meestal wel, maar niet op het juiste moment.

 9. ik kan ook niet rood staan. gelukkig maar want ik denk dat ik er niet mee om kan gaan. Ik heb daarom ook geen creditcard.Wel zwak maar ja zo voorkom ik elende!!

  • Ik heb wel een creditcard, maar ik vind het een eng ding! Het is zo enorm makkelijk om er mee te betalen, en het voelt ook bijna niet alsof ik 'echt geld' uitgeef met dat ding.

   Ik mag hem van mezelf daarom alleen maar gebruiken voor internet aankopen, als het niet anders kan! Maar niet in mijn gewone dagelijkse leven.

 10. Wij kunnen niet rood staan, we hebben dit wel zelf moeten aanvragen.
  We hebben een credit card voor mijn schatje die vaak in het buitenland zit (werk) en daarmee kunnen we in noodgeval betalen. Al komt dat eigenlijk nooit voor. Grote aankopen gebeuren doordacht en we boeken eerst geld over van de spaarrekening. Ook hou ik een kleine buffer aan op mijn zichtrekening, zodat ik in de winkel altijd kan betalen.
  Onze bank zei wel dat we, indien we roodstand nodig zouden hebben, dit op een dag kunnen regelen door samen te gaan tekenen. En dan kunnen we plots tot 5000 euro onder 0 !?! Ik vind dit een ongelofelijk bedrag, hoe lang moet je niet sparen om dat op te kunnen halen zeg. Neen, dan toch maar liever niks uitgeven tot we het geld bijeen hebben!
  Uiteindelijk is dit leven hetzelfde als met roodstand. Want het is enkel de eerste keer dat je "meer" geld hebt. Vanaf dan is je roodstand je 0-punt, met het verschil dat je constant interesten verschuldigd bent aan de bank. Hoe slim ben je dan bezig?

 11. Wij kunnen het wel, jaren geleden hebben we dit aangevraagd om te kunnen... toen enkele maanden gedaan (ale gedaan... nodig gehad...) maar daarna nooit meer nodig gehad.
  Toen we tijd geleden in onze bank waren zeiden we dat ze dat mochten annuleren, maar dat hebben ze niet gedaan, je moet daar niets voor betalen om dat te kunnen. Je betaald er enkel kosten op als je ook effectief in het rood staat, maar ben zeker dat we het niet meteen weer nodig zullen hebben, nu hou ik prefect onze inkomsten en uitgaven in het oog, toen nog niet.

  • nee, wij zaten erbij toen ze zeiden dat is eigenlijk niet nodig.
   Wij vroegen dit omdat we er niet voor wouden betalen, maar bleek dat dat niet moet als je het niet gebruikt... daarom hebben wij er verder ook niets meer over gezegd, we hebben het tot nu toe al lang niet meer nodig gehad dus...

 12. Eerlijk gezegd, weet ik zelfs niet of wij op onze zichtrekening in het rood zouden kunnen staan... In de 30 jaar dat ik getrouwd ben, is 'roodstaan' in elk geval nog nooit gebeurd omdat ik mijn uitgaven en inkomsten heel goed bijhoud. Ik zorg altijd dat er op de zichtrekening een 'reserve' staat en als ik weet dat het saldo ontoereikend is, koop ik gewoon niets meer of 'verschuif' ik geld van de spaarrekening naar de zichtrekening.

 13. Ik kreeg 8 jaar geleden van de bank de vraag of ik goedkoper rood wilde staan, daar zat ook een hoger krediet aan gekoppeld. Ik kon toen 10.000 euro rood staan (alleenstaand, geen vaste baan, huurhuis). Wij hebben pas alle rekeningen bij elkaar gevoegd tot één betaalrekening, die kan 500 in het rood, alleen voor de zekerheid (als salaris te laat wordt overgemaakt of als ik een vergissing maak).
  Niet (ver) rood kunnen staan vind ik ook prettig voor het geval we geskimmed of bestolen worden; ik gun criminelen het extra geld niet. Maakt me niet uit of ik het terug krijg of niet.
  Laatst gekeken naar een creditcard maar het was me niet duidelijk hoe je meteen zonder rente kon aflossen, niet gedaan. Piet Krediet hoeven wij hier niet!

  • Wauw, wat een enorm bedrag om rood te kunnen staan! Angstwekkend…

   Wat je zegt over criminelen die stuiten op de barrière van niet rood kunnen staan vind ik een goed punt. Mijn man rijdt altijd onze tank leeg, en de gedachte dat eventuele autodieven dus niet ver kunnen komen, troost me dan. Een beetje hetzelfde principe als de bankcriminelen.

 14. Ik sta nooit rood omdat ik geld genoeg heb om alles te betalen. Niet dat ik rijk ben maar omdat ik weinig uitgeef!! Volgens mij is rood staan altijd een gevolg van teveel uitgeven of je nu gaat scheiden of niet en of je een baan hebt of niet, toch....??

  • Sommige uitgaven staan vast, daar kun je niet op bezuinigen (studiekosten kinderen, hypotheek, belastingen, een deel van de verzekeringen) Als je inkomen dan achteruit gaat kun je in een situatie komen dat er aan vaste lasten maandelijks meer uitgaat dan er maandelijks in komt. Dan leef je dus van je reserves en je 13e maand, kinderbijslag , vakantietoeslag ed. Die komen niet maandelijks, eten moet je wel het hele jaar door....

  • Dat is wellicht wat té makkelijk gezegd. Zo hebben wij twee jaar lang dubbele lasten gehad (terwijl ons oude huis eigenlijk verkocht was en dat pas op het laatste moment niet door bleek te gaan). En als je vaste lasten dan hoger liggen dan je inkomsten en méér werken onmogelijk is, sja, dan houdt het dus op! Ik wil maar zeggen: er zijn genoeg mensen die door eigen schuld in de problemen komen maar ook zat die er echt niks aan konden doen. Óók hoogopgeleide, financieel verstandige mensen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>