Reacties

Teveel geld uitgeven? 6 x waarom! — 51 reacties

 1. Ik herken veel in je verhaal. Echtgenoot en ik hebben gelukkig allebei voldoende inkomsten om de boel draaiende te houden zonder in de problemen te komen. Maar iedere maand moet er toch een klein beetje spaargeld aan geloven. Vooral is dat mijn schuld, door een combinatie van punt 1 (stress) en en 3 (impusiviteit). Maar sinds manlief Catawiki heeft ontdekt.....

  • Als kind leerde ik het al niet. Ik kreeg zakgeld, maar eigenlijk mocht ik dat niet uitgeven en moest ik dat sparen. Dat was de boodschap. Mijn ouders waren ook best zuinig.

   Ik leerde manlief heel jong kennen en het werd al snel een serieuze relatie. We gingen sparen voor een huwelijk en een huis. We hadden beide een volledige baan, al verdienden we niet zo heel veel. Toen we trouwden wilden we jong kinderen en dan zou ik een tijdje stoppen met werken om voor de kinderen te zorgen. Om dat financieel goed te plannen, zijn we op basis basis van 1 inkomen gaan leven. Mijn inkomen spaarden we voor een goede buffer als ik niet zou werken. Manlief had tenslotte niet zo'n hoog inkomen en we wilden niet in de financiele problemen komen.
   Na twee jaar werd onze oudste geboren. Na een jaar bleek hij koemelkallergie te hebben en moest hij aan dure sojavoeding. Na ruim twee jaar werd de jongste geboren en bij hem bleek al heel snel dat hij ook koemelkallergie had. Deze zoon moest aan de pepti dieetvoeding. We hadden onze zoons tegelijk aan de dieetvoeding en er was geen enkele financiele tegemoetkoming. Het was toen heel moeilijk om rond te komen, maar we bleven zoveel mogelijk van de buffer af. Tegelijk deed mijn man een zelfbetaalde opleiding die het nodige kostte en hadden we een eigen huis met alle kosten. gelukkig was onze hypotheek maar 350 gulden per maand. We konden dat huis kopen omdat we gekd konden lenen van onze ouders. Die 10.000 gulden hadden we binnen een jaar terug betaald. We hadden wel genoeg inkomen voor een huis, maar ik was nog niet meerderjarig (destijds 21) en mijn inkomen mocht niet meegeteld worden voor de hypotheek.

   Manlief kreeg een betere baan en we verhuisden. Hoger inkomen, duurder huis. Gelukkig hoefden onze zoons geen dieetvoeding meer. Maar omdat mijn man net boven de ziekenfondsgrens uitkwam moesten we ons particulier verzekeren. Dit was halverwege de jaren negentig iets van 300 gulden meer per maand. Je moest ook voor de kinderen betalen en er was een flinke belasting op (soort van solidariteitsbelasting). Gevolg was dat we voor de zoveelste keer weer heel erg krap zaten, terwijl we niet uitbundig leefden.
   Gelukkig bleef manlief promotie maken (en opleidingen doen) en werd ons inkomen steeds hoger. We hielden een boekhouding bij en hadden op zeker moment een bestedingsniveau waar we ons prettig bij voelden. Toen heb ik ook pas geleerd om mezelf ook war te gunnen. Daarvoor was er nauwelijks geld voor.
   We zijn op zo'n niveau blijven leven en konden flink sparen. Onze droom was altijd een vrijstaande woning. Door die soberheid en het harde werken is dat gelukt. En nog steeds vrij lage woonlasten omdat we twee keer een huis met overwaarde konden verkopen.
   Achteraf gezien waren manlief en ik misschien wel wat te serieus. Aan de andere kant ben ik blij en trots wat we voor elkaar gekregen hebben. En het was goed dat we onze zoons zo snel kregen vanwege mijn gezondheidsproblemen die steeds erger werden. Goed mogelijk dat het later niet meer had gekund.

   Heel verhaal ondertussen en het voelt ook wel gek om te posten, maar tis wel gewoon mijn verhaal.

  • Bedankt dat je je verhaal zo wilt delen. Ik vind het mooi hoe jullie je hebben weten te redden, en hoe je langzaam maar zeker je droom van een vrijstaand huis hebt bereikt.

 2. Ik ben heel gevoelig voor de action en de ikea, ik kom er eigenlijk altijd met meer weg dan dat de bedoeling was. Er is ook zoveel leuks te krijgen. De boodschappen zijn ook altijd een grote kostenpost, daar ben ik nu mee bezig om inzicht in te krijgen. En kleding voor de kinderen, daarbij laat ik me ook vaak verleiden. Wat is bij welke winkel goedkoper en wat hebben we echt nodig. Maar gelukkig houden we over het algemeen wel wat over aan het eind van de maand.

  • Fijn dat je aan het eind van de maand geld over houdt en niet andersom! Naarmate kinderen ouder worden is het makkelijker om niet verleid te worden door leuke kinderkleding, want dan lachen ze je vierkant uit.... ; )

 3. Ik vind soms dat ik veel geld uitgeef. Er zijn ook gewoon periodes dat er meer geld uitgaat dan anders. Meestal heeft het een zinnige reden: kleding aanvullen (met aankopen uit de uitverkoop), wat spulletjes voor de vakantie en dergelijke. Als ik het vergelijk met wat anderen uitgeven, dan valt het erg mee en gewoonlijk kan het gewoon van de lopende rekening, zonder aanvullingen van de spaarrekening.

  Nu in de zomer geven we ook wat meer uit, omdat we meer gezinsuitjes hebben. Tja... die dingen zijn gewoon ook belangrijk. Na de zomervakantie zijn die uitgaven ook klaar en leven we weer zuinig voort... :-)

 4. mijn valkuil is mijn dochter , voor mezelf ben ik zuinig genoeg met geld, maar zij is vorig jaar op zichzelf gaan wonen en heeft nog steeds veel nodig voor haar flatje, zij verdient op zich genoeg voor de vaste lasten en de dagelijkse dingen, maar voor extra zaken zoals gordijnen en dergelijke is er niet veel geld, tja en wat doe je dan als moeder , je geeft af en toe maar eens wat extras zodat er weer eens wat aangeschaft kan worden, geen levensbehoefte ,maar ja dingen zoals gordijnen en lampen zijn toch wel nodig , zeker met de winter in aantocht, vorig jaar had ze veel vuilniszakken hangen en allen verhuislampjes ,maar dat is toch wel behelpen en niet echt gezellig.

 5. Kleding. Dat is mijn grote zwakte qua geld uitgeven. Zet mij in een willekeurige kledingwinkel en geheid dat ik er met een volle tas weer uit weg ga. Daarom kom ik weinig meer in kledingwinkels. Prulletjes voor in huis ben ik inmiddels wel vanaf. Ik heb genoeg staan en ik heb domweg niet meer plek voor nog meer prulletjes. Bij mij gaat het dan nog niet eens zozeer om het schoonmaken ervan. Verder geef ik aan weinig anders uit dan aan boodschappen en de vaste lasten. Ik houd nooit een stukje maand over aan het eind van mijn geld. En als ik wat groots wil voor bijvoorbeeld in huis, dan spaar ik daarvoor. Of ik spreek daar mijn al aanwezigespaargeld voor aan.

  • Wat voor kleding koop je Immie? Geld aan kleding uitgeven lúkt mij op het moment gewoonweg niet omdat ik de mode helemaal niet leuk vind. Dat maakt het natuurlijk wel makkelijker, want ik kom simpelweg niet zo in de verleiding om iets te kopen. Zelfs als ik zín heb om iets te kopen lukt het niet...

  • Grappig dat jij de mode niet leuk vindt. Ik vind het juist wel leuk. Ik vind er dus weer niks aan om elke dag in een spijkerbroek met een t shirt te lopen. Verder ben ik blij dat lang weer in de mode is. Ik ben 1.86m en draag graag lange rokken. Kan mijn hart nu dus weer ophalen. Ik vind de mode eigenlijk altijd wel leuk. En het hoeft heus niet altijd duur te zijn. Laatst kocht ik bij de zeeman vier shirtjes voor een paar euro per stuk.

  • Ik zie vooral korte strakke rokjes, van die rare broeken en van die hele lange maxi rokken. En die laatste vind ik niet handig. Maar ik kan me voorstellen dat als je 1 m 86 bent ze wel fijn zijn.

 6. Altijd als ik iets heb gedaan wat niet zo leuk was, vind ik dat ik mijzelf mag belonen. En tja daar ga je dan :-) Schoenen, kleding et. worden in een opwelling gekocht. Gelukkig ben ik goed met bonnetjes. Als ik weer bijgekomen ben, denk ik na wat ik echt wil houden en retourneer wat ik niet nodig heb.

  • De neiging om jezelf te belonen snap ik heel goed. Soms moet je jezelf gewoon wat gunnen. Slimme oplossing eigenlijk om het weer terug te brengen als je weer bij zinnen bent ; )

   Dan heb je de fijne rush gehad van de beloning, en daarna heb je toch je geld weer terug!

 7. Bewustwording over geld heeft mij jaren gekost! En nog leer ik elke dag bij.
  Vroeger, toen man en ik nog dichtbij de MediaMarkt woonden, koos man wel eens een cd of dvd - terwijl we hadden afgesproken dat we dat niet gingen doen. En dan zei ik 'ja ho eens even, als jij een dvd koopt, dan wil ik er ook een!' Haha, dus we waren twee keer te duur uit !

  Nu oefen ik mezelf er in om aankopen uit te stellen. Meestal gaat de noodzaak voor de aankoop wel weg.

  • LOL! Grappig dat als je man er eentje kocht jij er ook eentje wilde. Als je dichtbij de Mediamarkt woont, kom je ook wel makkelijk in de verleiding denk ik.

   Ik merk ook dat als je een aankoop even kunt uitstellen de behoefte vaak verdwijnt.

 8. Wat heerlijk om dit artikel te lezen. Het is voor voor veel mensen moeilijk om allerlei verleidingen te weerstaan als het om geld uitgeven gaat. Overal om ons heen zijn zoveel prikkels.
  Zelf heb ik inmiddels geleerd om van minder geld te leven en nog meer over te houden ook! Maar dat vergt wel tijd energie en vooral bewustzijn ;)

 9. Als ik de Lidl inloop zie ik altijd teveel "leuk" voor "weinig geld". Action ga ik zo weinig mogelijk in. Dochter en ik voeden elkaar ook op.
  Als ik me niet lekker/gestresst voel koop ik veel makkelijker iets als "troost". Erg he!
  Dus ik doe 1 x per week boodschappen, via de pc, kijk wat ik nog heb, en maak meteen een weekmenu. Vindt iedereen handig en ik voorkom de gang door de winkel met impulsaankopen.

  Kleding heb ik dit jaar niet, makkelijk.

  Het rijbewijs van mijn kinderen was een hele hap uit het budget, maar vanmorgen is nr 2 geslaagd, daar ben ik vanaf. Hiephoi!

  Ik heb binnenkort 2 studerende kids als nr 2 uit huis is heb ik de illusie dat t allemaal goedkoper wordt.

  Waarbij ik vergeet bv. dat mijn ogen achteruit holen, ik onlangs een net nieuwe heel dure leesbril verloren ben.... ik loop nu met Hans Andersjes (montuur 35 euro, geslepen glazen plus cilinder en ontspiegeld g r a t i s ).... dan maar niet "hip".

  Je moet constant en afweging maken, en soms heb ik daar geen zin in terwijl ik keurig budgetteer.
  Sommige dingen kun je ook niet zonder!

  • Gefeliciteerd met het tweede rijbewijs! Mijn dochter haalde het pas de derde keer en dat was inderdaad een fikse kostenpost.

   De Lidl is inderdaad ook wel een lastige winkel. Je gaat er heen voor de goedkopere boodschappen en vervolgens word je blootgesteld aan allerlei andere leuke dingen...

  • Zo goed als alles wat ik niet bij de supermarkt kan kopen, aangezien ik niet even naar de Kruidvat kan fietsen. Vooral Zooplus is iets wat bijna maandelijks terugkomt i.v.m. huisdieren, maar als ik echt iets nodig heb zoals tandpasta die ze hier niet hebben of droogshampoo of een nieuwe mascara bestel ik altijd veel meer dan ik nodig heb. Vooral i.v.m. de verzendkosten, maar ook omdat het zo makkelijk is en leuk. Ik kan dan ook echt een halve dag bezig zijn met uitzoeken waar ik dan ga bestellen en wat ik mee kan bestellen en waar dit dan incl. verzending het goedkoopste is. Tegenwoordig probeer ik toch aan mijn ouders te vragen iets mee te nemen voor me voordat het op is, zodat ik niet hoef te bestellen, en dat lukt best aardig, maar als ik dan niet zou kunnen doen zou ik nog steeds alles online bestellen. Ik heb niet echt een andere keuze en al helemaal niet als ik snel iets nodig heb maar de verzendkosten zorgen er gewoon voor dat ik meestal niet alleen bestel wat ik nodig heb en dat maakt het soms best moeilijk als je niet zoveel geld uit wilt/kunt geven.

  • Dat van die verzendkosten herken ik wel Amber. Vroeger bestelde ik nog wel eens bij Wehkamp en dan bestelde ik inderdaad ook meer dan nodig, omdat de verzendkosten dan relatief lager waren.

   Als ik dat zo lees ben je dus goed op de hoogte van prijzen van artikelen en de service van diverse online shops. Is er misschien niet een mogelijkheid om van de nood een deugd te maken en je kennis te gebruiken om geld te verdienen?

   Bijvoorbeeld met behulp van je blog of zo?

  • Ik zou niet weten hoe eerlijk gezegd en het is nogal een risico wat je loopt met een uitkering helaas. Daarbij kan ik nergens van op aan, ik kan zomaar me heel slecht voelen en maanden niet kunnen bloggen dus geld verdienen is heel erg moeilijk al zou het wel een goede optie zijn omdat het toch thuiswerk is. :( Ik probeer me voorlopig te richten op het groter worden voor zover dat kan en eventueel bekendheid krijgen zodat ik producten/diensten mag reviewen, dat scheelt ook weer. Dit deed ik met m'n vorige blog ook maar die was meer gericht op beauty dus misschien iets makkelijk, maar goed, dat hield ik gewoon niet vol want ook dat kost geld als je niet een hele bekende blogger bent en 10 pakketjes met producten per dag opgestuurd krijgt, haha.

 10. Wat herkenbaar.. Ik moet echt opletten, anders neem ik de halve winkel mee naar huis! Soms, als ik echt in een rotperiode zit, koop ik vaak om mezelf een beetje op te vrolijken. Momenteel gaat het wel goed, de afgelopen tijd koop ik alleen dingen die ik gewoon nodig heb of écht heel leuk vindt, en door jou tips denk ik er eerst een weekje over na...

  • Fijn dat het de laatste tijd goed gaat Carolien. Ik vind het een interessant verschijnsel dat we graag iets kopen om onszelf te troosten of te belonen. Anderen hebben dit met voedsel.

 11. Och jee ik ben een troost shopper als ik me verdrietig of alleen voel ga ik dingen kopen. En dan vind ik op dat moment ook echt dat ik het nodig heb. Gelukkig heb ik de laatste keren vlak voor het afrekenen die impuls aankopen terug in het rek gehangen of het winkelwagentje geleegd. En dat voelt dan toch ook weer wel goed want ik heb dan gewinkeld en toch het gevoel van goed bezig te zijn omdat ik uit eindelijk niets heb gekocht.
  Maar gisteren was ik een dagje naar Zeeland en in het dorpje Veere hebben ze heel veel leuke winkeltjes dan koop ik voor mijn dochters een kleinigheidje voor een vriendin die bijna jarig is en natuurlijk voor me zelf een heel leuk koffie mokje met roze bloempjes en vlindertjes. Toch weer een hoop geld bij elkaar wat niet nodig was. Gelukkig kan ik niet rood staan dus moet ik er altijd aan denken dat er geld op de rekening moet staan voor de rest van de maand.

  • Slim dat je niet rood kunt staan Adrienne. Dat is dan een mooi veiligheidsnet als het ware.

   En soms is het gewoon ook leuk om dingen te kopen... Ik vind het goed van je dat je een paar keer je wagentje weer hebt leeggemaakt. Zo heb je inderdaad toch kunnen shoppen, maar dan zonder dat het uiteindelijk ten koste van je portemonnee ging.

 12. Het goede nieuws: ik ben al 2,5 week niet meer in de Action geweest (hoera!) en heb vorige week in 1x al mijn weekboodschappen gedaan. Goed bezig niet waar? Ik zag vandaag dat ergens anders wat boodschappen goedkoper zijn, dus ga ik morgen nog langs de super, en dan maandag weer thuis, voor diepvriesspul en ander vers dat waarschijnlijk een lange autorit niet overleefd.
  En ik heb nu ook een budget. Het is echt fijn om te weten waar ik aan toe ben. :)

 13. Ja, vanavond heb ik een nieuwe hardloopoutfit besteld. Helemaal niet nodig natuurlijk en kost eventjes 60,- voor een shirt en een legging.
  Ik vond het een leuke kleur en was eraan toe, vertel ik mezelf.
  Vind dit echt super erg, want ik houd straks geen geld meer over voor de huur en dergelijke..
  Ik kan nadenken; nee, niet kopen. Je hebt het niet nodig. En dan loop ik sterk door. Maar vanavond keek ik op de site van adidas en er is een sale. Tot 50% korting. Nou ja, kan altijd even kijken. En dan kom ik iets leuks tegen en een paar uur later dacht ik: ach wat zal het! Ik wil dat hebben! En dan krijg ik een mailtje binnen met de bevestiging van m'n bestelling... Ik heb echt hulp hierbij nodig, denk ik.

  • Dat is een lastige Roos. Want ik ben erg voor hardlopen. En ik weet uit ervaring dat een leuke hardloopoutfit enorm motiverend kan werken. En hardlopen is een gezonde sport die verder niets kost.

   Maar als je zegt dat je tekort komt voor je huur is het natuurlijk niet zo fijn....

   Als ik het zo lees dan kan ik wel zien waar het mis ging: toen je naar de site van Adidas ging. Want daardoor begaf je jezelf op glad ijs en vroeg je wel heel veel van je zelfbeheersing. Soms moet je dingen gewoon mijden.

   Als het financieel echt niet uit kan kun je de outfit natuurlijk altijd nog terugsturen. Maar als het wel kan, zou ik er van genieten en hem gewoon heel veel gebruiken!

   Hardlopen is echt hartstikke goed voor je.

 14. Niet meer uitgeven dan je hebt. In contanten, veel makkelijker om te zien wat er nog is.
  En een schuif/kast met nutteloze dingen is hier niet te vinden...
  Helaas is ook hier het leven 'duur'!
  Lie(f)s.

 15. het spreekwoord zegt niet voor niets 'geld moet rollen, want anders hadden ze het wel vierkant gemaakt. zonder gekheid: ik geef heel gemakkelijk geld uit, maar dat komt ook omdat ik in de gelukkige omstandigheid verkeer dat er meer dan voldoende geld binnenkomt en we een mooie buffer hebben. daarbij heb ik altijd geleerd dat er maar één ding is waarvoor je geld leent en dat is een huis. als je anders iets wilt en je hebt er het geld niet voor: helaas pindakaas.

 16. Ik ben een ongelooflijke zeurpiet. Ik vind heel veel dingen niet leuk genoeg of gewoon te duur om geld aan uit te geven. Ik denk dat ik het meeste geld uitgeef aan knutselspullen. Kleding of dingen voor in huis koop ik zelden. En ik houd al eeuwen een kasboek bij in excel. Dat is echt heel goed. Zo weet je van te voren precies of je zuinig moet zijn of eens wat extra's kunt kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder