Teveel geld uitgeven? 6 x waarom!

Teveel geld uitgeven

Teveel geld uitgeven.

Het is een probleem voor veel mensen.

Het lijkt zo simpel: gewoon niet meer uitgeven dan er binnenkomt!

Waarom geven dan toch zoveel mensen teveel uit? Blijkbaar is het toch niet zo simpel als het klinkt. Ik zet 6 mogelijke redenen waarom je teveel geld uitgeeft op een rijtje.

Teveel geld uitgeven: 6 redenen waarom je teveel geld uitgeeft

1. Teveel geld uitgeven door stress

Veel mensen hebben de neiging om te gaan shoppen als ze zich vervelend of gestresst voelen. Iets kopen geeft even een prettig gevoel! Daarnaast kan stress er ook voor zorgen dat je niet meer helder kunt nadenken. Dit verschijnsel zie je soms ook bij mensen met grote financiële problemen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun huur niet meer opbrengen, maar geven tot de verbijstering van hun omgeving wel bakken met geld uit aan sigaretten! Over dit verschijnsel is zelfs een heel boek geschreven. Het heet Schaarste.

2. Weinig of geen besef van de eigen financiën

Wie weinig besef heeft van zijn of haar eigen financiën heeft er ook weinig vóéling mee. Als je niet goed beseft wat je inkomsten zijn, dan geef je makkelijker geld uit wat je eigenlijk niet hebt. Ik moet bekennen dat ik mij aan dit punt vrij lang schuldig hebt gemaakt! Het duurde best een tijd voor het kwartje viel dat ik het me niet kon veroorloven om bijvoorbeeld dure Hak potten te kopen in plaats van het goedkopere huismerk.

3. Teveel geld uitgeven door Impulsiviteit

Ben jij gevoelig voor koopprikkels? Dan kan dat leiden tot teveel geld uitgeven. Denk aan bijvoorbeeld folders met opwindende nieuwe producten, of leuke koopjes zoals in de Trekpleister folder. Of zelfs gewoon producten in winkels? Winkels die berucht zijn voor impulsaankopen zijn de Action en Ikea. Beide winkels staan er om bekend dat als je niet heel erg oppast, je er altijd uitkomt met meer spullen dan je van plan was te kopen. Minimaalleven werkte haar kasboekje bij en ontdekte dat zij ook gevoelig is voor winkels als de Action.

4. Je omgeving

Als je in een omgeving leeft waar makkelijk en veel geld wordt uitgegeven, dan kan het lastig zijn om daar níét aan mee te doen. Als bijvoorbeeld iedereen om je heen in merkkleding koopt en en nieuwe blitse auto heeft. Of als de norm is dat je minstens 3 keer per jaar op vakantie gaat, dan kan dat er toe leiden dat je op te grote voet gaat leven. Of je hebt een stel gezellige vriendinnen die graag maandelijks met de hele groep uit eten gaan, en daar veel geld voor neer tellen. De norm van je omgeving past dan eigenlijk niet bij jouw financiën.

5. Teveel geld uitgeven door tijdgebrek en gebrek aan planning

Tijdgebrek en gebrek aan planning leiden heel makkelijk tot teveel geld uitgeven. Ik merkte het vorige week zelf nog. We waren een dagje uit geweest naar Utrecht en kwamen pas laat thuis. Normaliter zou ik de dag van te voren al eten klaar hebben gemaakt. Maar vanwege de vakantie had ik daar geen zin in. En toen we om 6 uur de autobaan afreden had ik al helemaal geen zin om nog te gaan koken. Want dan zou het zo laat worden.Het gevolg? We kochten voor 15 euro patat… En het was niet eens lekker.

Het spreekwoord zeg niet voor niets: ‘Haastige spoed is zelden goed.’

Wie haast heeft gaat voor de snelle en op dat moment makkelijkste oplossing. En die kost vaak geld. De volgende keer dat we een dagje uitgaan maak ik gewoon weer van te voren een pan soep of lasagne klaar!

6. Teveel geld uitgeven door het denomination effect!

denomination effect

We geven kleine biljetten, en muntgeld, makkelijker uit dan grote biljetten! Dit fenomeen staat bekend als het ‘denomination effect‘. Ik herken me hier helemaal in! Een briefje van 20 euro ‘breek’ ik veel minder makkelijk ‘aan’, dan een briefje van 10. Een manier om te besparen is dan ook kiezen voor grote biljetten.

Maar pas op voor het ‘What-the-hell-effect’!

Helaas schuilt ook hierin een gevaar, namelijk het ‘What-the-hell-effect‘: is zo’n groot briefje eenmaal aangebroken dan maakt zich van menigeen het ‘What-the-hell-effect’ meester. ‘Nu maakt het toch niet meer uit!’ Helaas herken ik mij hier ook helemaal in.

Van dit effect heb ik zelfs last als ik een stuk chocolade eet. Ook dan slaat het ‘What-the-hell-effect’ toe: nu kan ik net zo goed ook die zak chips opvreten. Maar dit terzijde.

Om zowel het denomination effect en het ‘What-the-hell-effect’ te vermijden, pin ik het liefst. De extra bonus vind ik, dat de bank dan als het ware mijn administratie voor mij bijhoudt.

Conclusie over teveel geld uitgeven

Geef jij regelmatig meer geld uit dan er binnenkomt? Houd je aan het eind van je geld een stuk maand over?

Dan is stap 1: ‘Ken jezelf!’

Wáár zitten jouw valkuilen? Als je die kent, dan ben je meteen al een grote stap op weg naar verbetering! En stap 2 is het in kaart brengen van je financiën.

Geef jij wel eens meer uit dan je wilde? Wat zijn jouw valkuilen?

Deze post verscheen voor het eerst in 2015 en is helemaal geknapt : )


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

51 Comments

  1. het spreekwoord zegt niet voor niets ‘geld moet rollen, want anders hadden ze het wel vierkant gemaakt. zonder gekheid: ik geef heel gemakkelijk geld uit, maar dat komt ook omdat ik in de gelukkige omstandigheid verkeer dat er meer dan voldoende geld binnenkomt en we een mooie buffer hebben. daarbij heb ik altijd geleerd dat er maar één ding is waarvoor je geld leent en dat is een huis. als je anders iets wilt en je hebt er het geld niet voor: helaas pindakaas.

  2. Ik ben een ongelooflijke zeurpiet. Ik vind heel veel dingen niet leuk genoeg of gewoon te duur om geld aan uit te geven. Ik denk dat ik het meeste geld uitgeef aan knutselspullen. Kleding of dingen voor in huis koop ik zelden. En ik houd al eeuwen een kasboek bij in excel. Dat is echt heel goed. Zo weet je van te voren precies of je zuinig moet zijn of eens wat extra’s kunt kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.