Dagje uit in eigen land

Een dagje uit in eigen land

Een dagje uit in eigen land.

Het verrast mij telkens weer: de hoeveelheid leuke adressen en mooie landschappen vlak bij ons thuis.

Een dagje uit in eigen land: koffieboerderij Groot Nibbelink

Vanochtend bezochten we koffieboerderij Groot Nibbelink, waar een boer zijn koeien heeft verruild voor speeltoestellen en horeca. Een idyllische plek, en niet al te duur. Voor 1,60 heb je al een lekker kopje koffie.

Een dagje uit in eigen land: vlooienmarkt

Vandaag was er bovendien een vlooienmarkt, waar Teuntje voor 50 cent een Suske en Wiske boek scoorde, wat ze onmiddellijk ging zitten lezen. Ik bewonderde een Jezusbeeld, waarvan de handen aan zijn voeten lagen. Wat is dat toch met Jezusbeelden dat ze zo vaak hun handen kwijt zijn?! Maar ondanks het verlies van zijn handen kostte deze Jezus nog 25 euro, en dat vond ik te duur.

Gezellig kopje koffie en een ijsje!

Zo konden we de vlooienmarkt financieel redelijk ongeschonden verlaten, in tegenstelling tot Jezus, en hebben gezellig koffie gedronken op de koffieboerderij. De kinderen kregen een ijsje, het is tenslotte vakantie, Floris een appelpunt en ik de kop koffie.

Een dagje uit in eigen land

Weg in eigen land

Ik lees het regelmatig als leuke tip voor vakanties: 'Speel toeristje in je eigen omgeving,' maar weg in eigen land gaan is iets waar ik zelden aan toekom. Tot gisteren, want toen was ik noodgedwongen toerist in het plaatsje Ulft, omdat ik twee uur en drie kwartier te overbruggen had.

Hoe overbrug ik de tijd van 12.30 tot 15.15 in een klein dorp?

De bovengroepen van de basisschool hadden namelijk techniekles, en daarvoor gaan ze eens in de zoveel tijd naar het plaatsje Ulft. De les wordt dan gegeven in het handvaardigheidslokaal van de middelbare school daar. In onze auto kunnen zes kinderen, dus dat schiet lekker op! Nadat ik ze om half één had afgezet, had ik flink wat tijd te overbruggen, want ophalen moest pas om 15.15. Maar helemaal weer naar huis gaan, vond ik ook zo'n gejojo, en bovendien zonde van de benzine.

Bibliotheek gastlid

Dus liep ik het plaatsje Ulft in, dat plotseling een nieuwe Scapino en Action had gekregen. Mijn plan was om anderhalf uur rond te slenteren, en dan om 14 uur de lokale bibliotheek in te duiken om gratis tijdschriften te lezen. Sinds het mogelijk is om gastlid te zijn bij andere bibliotheken heeft het paradijs dat de bibliotheek is, zich aanzienlijk uitgebreid. Waar ik nu ook ben, zoek ik de bibliotheek op.

DRU Cultuurfabriek in Ulft

De bibliotheek in Ulft bleek verhuisd te zijn, dus ik moest de weg vragen. Een behulpzame mevrouw vertelde me dat ik hem in de DRU kon vinden. De DRU is een voormalige ijzergieterij, en de bibliotheek zit in het gerestaureerde en verbouwde Portiersgebouw. Alleen die naam vind ik al prachtig. Ik volgde haar aanwijzingen, en voor ik het wist verliet ik de dorpskern, en zag de Oude IJssel schitteren in de zon. En daar in de verte, zag ik een prachtig ouderwets pand opdoemen. 'Ik hoop dat dát het is!' dacht ik, en inderdaad bleek het de DRU te zijn! Opgetogen wandelde ik het laatste stuk er naar toe.

Van ijzergieterijnaar cultureel centrum

De DRU is echt prachtig gerecycled! Deze oude ijzergieterij herbergt nu een heuse theaterzaal, VVV, Turks Cultureelcentrum, muziekschool, galerie, en een heus Grand Café. Ik was zeer aangenaam verrast. De sfeer in het oude gebouw is heel bijzonder. In de toiletten lopen bijvoorbeeld nog geheimzinnige grote zwarte buizen, met een diameter van wel 60 cm. De geschiedenis van het pand is overal zicht- en voelbaar.

Weg in eigen land: Tip voor de Grote Vakantie

Ik heb me onmiddellijk voorgenomen om in de Grote Vakantie met de kinderen hier naar toe te gaan. Dan maken we eerst een wandeling, en drinken daarna een kopje koffie op het terras dat uitkijkt over de Oude IJssel. Wat is het toch leuk om onverwachte schatten te vinden in je eigen omgeving!

En voor iedereen die op vakantie gaat in de Achterhoek, kan ik een bezoekje aan de DRU dus van harte aanraden!

Kringlopen in je eigen omgeving is ook een aanrader als het gaat om verborgen schatten!

Zijn er ook zulke verborgen schatten in jouw omgeving?

Leestip: Picknicken!

Similar Posts

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.