De theetuinen fietsgids van Nederland: 125 theetuinen!

theetuinenIk houd van theetuinen!

Je vindt ze doorgaans op mooie landelijke plekjes en ze zijn zo genoeglijk.

Dus toen ik in de bibliotheek het boek De theetuinen fietsgids van Nederland zag liggen nam ik het mee.

Ook al heb ik een enorme hekel aan fietsen.

Wat is een theetuin?

In De theetuinen fietsgids van Nederland omschrijven ze een theetuin als volgt:

  • Ze liggen meestal in het buitengebied maar je vindt ze soms ook in de stad.
  • Vaak is de theetuin vooral een knus terras in een mooie tuin, meestal bij particulieren thuis. Van een afstand lijkt het alsof er iemand een verjaardagsfeestje viert maar als je dichterbij komt zie je dat iedereen mag plaatsnemen.
  • De meeste tuinen zijn een hobby of nevenactiviteit van de eigenaars.
  • De openingstijden zijn een indicatie en zeker niet in beton gegoten. Daarom is het slim om van tevoren te bellen of ze open zijn als je een specifieke theetuin wilt bezoeken.
  • De meeste tuinen zijn geopend van april t/m september.
  • Meestal kun je gewoon binnenlopen, maar er zijn er een paar waar je van tevoren moet reserveren. (dit vind ik zelf meteen minder leuk)

De theetuinen fietsgids

In de routes in De theetuinen fietsgids vind je telkens minimaal twee theetuinen. De routes zijn samengesteld op  basis van het knooppuntensysteem.

Het boek is heerlijk om in te bladeren  want er staan foto's in van alle tuinen. Bij elke route staat overzichtelijk hoeveel kilometers het is, en ze geven zelfs aan hoe lang je erover doet op een gewone fiets én op een ebike!

theetuinen

Ook staan alle knooppunten erbij vermeld. De fietsroutes zijn minimaal zo'n 35 kilometer en sommige zijn meer dan 60 kilometer lang.

Theetuin zoeken

Tot mijn spijt zijn de tuinen niet geordend op provincie. Maar achterin vind je een kaartje van Nederland met daarop alle theetuinen. Deze kun je vervolgens makkelijk opzoeken in het boek. Tot mijn spijt werden er maar twee tuinen in Gelderland genoemd, en die zijn niet bij mij in de buurt. En ik ken zelf bijvoorbeeld Theetuin Westhoeve in de Slangenburg.

Mijn conclusie over dit boek

Ik vond het een prachtig vormgegeven boek dat ook al leuk is om te bekijken en bij weg te dromen. Daarnaast is het ook een superhandige gids als je van fietsen en van theetuinen houdt! Dan kan ik dit boek echt van harte aanraden. Je zou bijvoorbeeld als challenge kunnen doen dat je alle thee 125 theetuinen wilt bezoeken.

De theetuinen fietsgids van Nederland

Dit boek is voor voor 23,95 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Ik vind dat een vriendelijke prijs voor dit zeer informatieve en mooi vormgegeven boek.

theetuinen

Bij bol.com vind je ook een gratis inkijkexemplaar.

Leestip

Zadelpijn

Similar Posts

6 Comments

  1. Dat zou zeker een leuke challenge zijn. Hier in de buurt zitten ook wat theetuinen. Ik stop er nooit, maar zie onderweg wel altijd hoe gezellig het er is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.