De bibliotheek te duur?

Nicole

MC Kleuver, een collega blogger, schreef in de comments over mijn post over overbodige spullen iets dat me bezig blijft houden!

Hij schrijft dat hij de bibliotheek te duur vindt.

Dat fascineert en intrigeert mij. Want voor mij is de bibliotheek juist de manier om mijn behoefte aan boeken te bevredigen zonder failliet te gaan.

Laten we het eens nader onderzoeken : )

Wat kost een boek gemiddeld?

Op de site Boekenvak las ik dat een boek gemiddeld 12,64 kost. Dat valt me mee moet ik zeggen. De meeste boeken die ik leuk vind in de boekhandel kosten rond de 19 euro. En als een boek 15,- kost dan vind ik dat goedkoop.

Wat kost een bibliotheek abonnement gemiddeld?

Ik heb een aantal bibliotheek sites bekeken. Bij de bibliotheek in Utrecht ben je 48,50 per jaar kwijt voor een abonnement. In Amsterdam kost een bibliotheekabonnement 42,-. Hier in Doetinchem (Achterhoek) betaal ik 49,50 per jaar.

Wanneer ben je voordeliger uit met een bibliotheek abonnement?

Even uitgaande van het duurste abonnement van 49,50 en de gemiddelde prijs van boeken is een bibliotheekabonnement voordeliger zo gauw je meer dan 4 boeken per jaar koopt. En dan heb ik het over relatief goedkope boeken.

Sinds juni 2015 heb ik volgens mijn 'uitleengeschiedenis' 911 boeken geleend. Laten we er even van uitgaan dat die boeken 12,64 per stuk kosten in de winkel. Dan zou mij dat 11515,04 hebben gekost. Daar heb ik maar 1 woord voor:

'Aaaargh!'

Maar goed dat de bibliotheek er is.

Gastlenen in andere bibliotheken

De bibliotheek hier in Doetinchem is een middelgrote bibliotheek. Daarom was ik een paar jaar geleden óók lid van de veel grotere bibliotheek in Arnhem. Eén keer per maand laadde ik daar mijn tassen vol met boeken, en reisde dan verlekkerd weer naar huis.

Maar twee abonnementen vond ik toch te duur worden, het reizen een gedoe, en bovendien kwam er de mogelijkheid boeken te reserveren uit de hele provincie.

En nu wordt het nog leuker, want de Gelderse bibliotheken introduceren gastlenen. Dat betekent dat je met je bibliotheekpasje terecht kunt in alle bibliotheken die meedoen aan deze service. En dat zijn er nogal wat!

Dus als ik nu nog eens in Arnhem kom, dan laat ik de Slegte links liggen, en marcheer regelrecht naar de bibliotheek! En het mooiste is: je mag de boeken gewoon weer bij je eigen bibliotheek inleveren!

Ik vind het echt een fantastisch initiatief.

Mijn conclusie

Voor mij is de bibliotheek absoluut goedkoper dan losse boeken kopen. Boeken en tijdschriften lenen in de bibliotheek voorkomt bovendien dat mijn huis dichtslibt met boeken, en de meeste breng ik zonder spijt terug.

Eén keer lezen is echt wel genoeg. Heel soms is er een boek dat ik best graag in mijn kast zou willen hebben, zoals het boek Vals Alarm. Dat ga ik denk ik nog eens vragen voor Sinterklaas of zo. Maar over het algemeen ben ik dolblij dat er zoiets als een bibliotheek bestaat. Ik vind het net het paradijs! Al die boeken om uit te kiezen. En met een gewoon abonnement krijg je ook nog eens gratis toegang tot de online bibliotheek.

Leestip: boeken lenen

Dankjewel MC Kleuver : )

Even terug naar MC Kleuver. In zijn comment schrijft hij ook dat hij heel erg van boeken houdt. En dat is natuurlijk een uitstekende reden om ze gewoon te kopen. Bovendien helpt hij zo de boekwinkels om in stand te blijven.

Dankjewel MC Kleuver voor je interessante comment!

Benieuwd naar MC Kleuver? Bezoek dan zijn blog.

Hoeveel geld geef jij uit aan boeken?

Similar Posts

113 Comments

 1. Grappig, ik ben juist lid van de bibliotheek omdat ik deze in stand wil houden. De boetes die ik betaal zijn gewoon extra schenkingen:)

 2. Jij bent zeker goedkoper uit! Ik koop boeken vaak in de aanbieding, niet de nieuwste dus. Maar dan nog.
  Ik doe samen met mijn schoonmoeder met het biebpasje. Ik lees veel minder dan ik zou willen en hierdoor is het niet erg als ik mijn pasje niet gebruik.

  Het ligt er dus zeker aan of je veel / weinig leest.

 3. Ik lees alleen recensie exemplaren en geruilde boeken. Ik vind een contributie van 50 euro per jaar een bedrag om even over na te denken.
  Voor jou is die rekensom snel gemaakt.

 4. Ik heb totaal 262 boeken geleend maar kan niet zien vanaf welke datum, waar zie jij dat ?
  Ik lees natuurlijk niet alleen boeken maar ook tijdschriften, dus ik haal mijn abonnement er zeker uit.
  Ik vind lezen leuk maar wil ook niet al die boeken in mijn huis verzamelen.
  Verder doe ik regelmatig aanschafverzoeken voor boeken die nog niet in de collectie zitten en vaak wordt dat gehonoreerd.

  1. Als je naar 'mijn bibliotheek' gaat staat daar ergens 'leengeschiedenis'. Daar kun je het zien Thea.

   Jij bent dus ook zeker goedkoper uit met een abonnement. Zeker tijdschriften vind ik relatief erg duur als je ziet hoe lang je er feitelijk in leest.

 5. Uit de bibliotheek leen ik vooral romans. Studieboeken koop ik want ik heb interesse in dingen waarvoor ik bijna altijd boeken uit de VS of UK koop. Meestal koop ik die online bij Bol. Soms komen ze uit UK. Ik koop geen romans, ik voel geen behoefte om die in mijn bezit te hebben, de romans die ik had, heb ik bijna alle allemaal weggegevn of zijn naar de kringloop gegaan.

  1. Of je kunt zo'n leuke minibibliotheek aan huis maken. Dat lijkt mij ook nog steeds heel leuk om te doen. Ik heb alleen de vaardigheden niet om een weerbestendige minibibliotheek te maken.

 6. Ik ben geen echte lezer op regelmatige basis en heb dus geen Bieb abo, maar ik vind boeken in het algemeen toch wel duur, ze zijn toch snel 20 euro per stuk. Ik vind de Bieb toch ook een mooi alternatief als je op regelmatige basis veel boeken leest

 7. Ik moet zeggen dat ik snap wat MC Kleuver zegt, € 50,00 ineens is dan toch wel weer een flinke uitgave. En ik haal zelf eigenlijk maximaal maar één keer per jaar een nieuw boek. Daarnaast hebben mijn ouders een indrukwekkende boekenverzameling waar ik nogal eens uit leen; mijn persoonlijke bieb haha. Maar goed, neemt niet weg dat ik dol ben op lezen. Zodra de kleintjes naar school gaan, zal ik zeker weer een abonnement nemen. Want ik durf te wedden dat het dan vast wel goed van pas gaat komen! Is dus in mijn geval ook gebonden aan de fase waarin ik zit met twee peuters.

  1. Voor jou is een abonnement dan inderdaad ook duurder. Leuk om te lezen! Niet voor iedereen is de bibliotheek dus vanzelfsprekend goedkoper.

   N.B. verkijk je vooral niet op het idee van veel vrije tijd als je kinderen naar school gaan trouwens. Het wemelt van de studiedagen (vrije dagen voor je kinderen) en je moet vaak naar school komen om te helpen en te applaudiseren voor je kinderen.

 8. Ik ben groot fan van de bieb, koop eigenlijk nooit boeken, maar ga elke 3 weken naar de bib toe. Voor het eerst dit jaar vind ik het schandalig duur. Ik betaal nu €60,00. En mag 60 boeken per jaar halen. Omdat wij in een dorp wonen is de bieb niet heel groot, hierdoor wil ik nog wel eens een boek halen die ik al gelezen heb. Dit was vroeger geen probleem. Maar omdat ik nu een limiet van 60 boeken heb ( dit is veel hoor, maar in een zomervakantie nemen de man en ik al snel 10 boeken mee) baal ik er van als ik het boek al heb gelezen. Mijn ouders betalen ( voor een veel grotere bieb) iets van 42 euro, dit vind ik een betere prijs dan de 60 die ik betaal.

 9. Ik vind de bibliotheek spotgoedkoop. Voor de prijs van drie goede boeken kun je een jaar lang bijna ongelimiteerd boeken lezen! Vroeger kocht ik nooit nieuwe boeken. Waarom zou je ook als je de bibliotheek hebt en boekenmarkten/kringloopwinkels waar je voor 1,00 euro een voor jou nieuw boek hebt! Toen kwam echter de periode 2008-2014 en ik besefte dat boekhandels zouden kunnen verdwijnen! Nu koop ik ongeveer 5 nieuwe boeken per jaar in de gewone boekhandel.

  misty

  1. Ik ervaar de bibliiotheek dus ook als spotgoedkoop. Een keer zo'n 50,- betalen en de boekenwereld ligt aan je voeten.

   Maar supergoed dat je boekhandels steunt door daar boeken te kopen Misty.

 10. Duidelijk verhaal en ik ben het met je eens. Maar, ik wil graag de volgende toevoeging doen: kinderen zijn veelal gratis lid van de bieb. Ik heb geen idee hoeveel een kinderboek gemiddeld kost, ook iets van rond de tien euro denk ik. Dus reken maar uit je winst. Plus dat lezen en voorlezen gewoon zo goed is voor kinderen. Ja, ik ben bieb-fan :)

 11. Tja, ik vind t niet duur maar t is maar net waarmee je het vergelijkt. Mijn buurman heeft ooit voor 20 euro een USB stick aangeschaft met duizenden boeken en leest de rest van zijn leven 'gratis'.
  Ik lees gemiddeld drie boeken per week en haal die 42,50 met gemak er uit.
  Waar ik wel van baal is dat je bij ons betaalt voor reserveringen, dat is 50 CT per keer. Omdat ik de meeste boeken reserveer loopt dat op ( geen energie om lang in de bieb te zijn en boeken te zoeken).
  Vroeger ruilde ik veel of haalde ik bij de kringloop. Maar dat is toch vaak oude meuk, ik lees graag net uitgekomen titels.

 12. 911 boeken!! Wauw! Jij en mijn dochter zouden het goed kunnen vinden, hahahaha.
  Ik lees niet meer zoveel en eigenlijk alleen Engels op de Kindle.
  Dus voor mij loont de bieb niet, maar vind het zeker niet te duur. Dochter is wel lid van de bieb

 13. De 3 kinderen zijn gratis en ik betaal 55 euro.
  Iedere 2 of 3 weken halen we zeker 30 boeken voor het hele gezin. En die worden allemaal (voor)gelezen.
  Als ik per week 10 boeken moest kopen, was ik allang failliet. Ik vind die bieb een koopje!

 14. MC Kleuver, voor niets gaat de zon op. Hier in Engeland bestaat er een wet die een openbare voorziening zoals een bibliotheek belet om een betaling voor zijn diensten en boeken te heffen. En wat gebeurt er in dit tijdperk van bezuinigingen? Juist, de openbare bibliotheken gaan dicht, beperken hun openingstijden, de voorraad boeken krimpt, een deel van de vrijgekomen ruimte wordt een koffieschenkerij en, in sommige gevallen, een gym. En/of de extra ruimte wordt verhuurd. Zolang het niet om leesmateriaal gaat mag er nl. wel om een betaling verzocht worden. Denk hier eens over na, MC Kleuver.

  1. Ook hier in Nederland worden bibliotheek steeds meer gebruikt voor andere functies. Ook 'mijn bibliotheek' wordt regelmatig omgebouwd voor een of ander evenement. Maar als ze zo het hoofd boven water houden ben ik voor.

 15. Ik wilde zeggen 'niet zoveel', maar dat is niet helemaal waar. Ik koop niet veel leesboeken, maar ik koop best veel boeken zakelijk, als vakliteratuur. Dat loopt denk ik wel op tot een paar honderd euro in het jaar. Wel is het zo dat veel van die boeken (nog) niet in de bieb te krijgen zijn.

 16. De prijs is per jaar en vind ik eigenlijk helemaal niet duur. Je kunt er dan ook van alles lenen en zo vaak je wilt. Op dit moment geen lid meer, omdat hier in het dorp alleen nog een bus is.

 17. Zo vergelijk ik de prijs van mijn abonnement ook (en andere zaken idem). Bij onze bibliotheek kan je ook per maand de abonnementskosten betalen. En er zijn 3 verschillende soorten. Ik heb de goedkoopste en mag per keer 5 boeken meenemen en dan 3 weken lenen/lezen.
  In de bibliotheek kan je ook altijd een boek lezen, zonder lid te zijn. In de leeszaal.

 18. Vroeger was ik dol op de bieb, maar tegenwoordig kom ik er nooit meer. Soms begint het wel te kriebelen, maar ik weet gewoon dat ik de rust niet heb om boeken te gaan halen en ze ook daadwerkelijk te lezen. Het boek dat nu op mijn nachtkastje ligt, ligt er ook alweer veel te lang (sinds de vakantie). Ik moet écht eens tijd gaan maken om meer te lezen. Overigens vind ik de prijzen voor een biebabonnement niet duur!

  1. Ik herken dat je soms een bepaalde rust nodig hebt om een boek te kunnen lezen Amanda. Anderzijds is het soms ook een kwestie van beslissen om te gaan lezen.

 19. De laatste tijd leen ik boeken bij de blibliotheek die vervolgens drie weken blijven liggen totdat ik ze terug moet brengen. Op deze manier kost het wel geld idd. Waar het aan ligt weet ik niet, op de een of andere manier heb ik zoveel hobbies erbij gekregen dat ik nauwelijks nog tijd heb om te lezen.

 20. Ai, wij zijn lid, maar komen er toch iets te weinig en we moeten meer tijd maken om te lezen... Lijkt me toch wel dat de bib goedkoper is dan boeken kopen...

 21. Bij ons is het duurste abb 60,60 euro, ik betaal 45,00 euro omdat ik 65+ ben. Daarvoor mag ik 20 items/keer meenemen, reserveren is gratis, geen boete, e-boeken zijn gratis. Ik haal het er ruimschoots uit. Kocht voorheen ook veel boeken. Hier zijn ook de nieuwste boeken vaak al voorhanden, zo niet dan worden ze aangeschaft als je daarom vraagt. De goedkopere abb. hebben uiteraard minder te bieden, bv 10 items/keer, reseveren 0,25 ct en wel boete betalen.

 22. Ik vind de bibliotheek juist super goedkoop, als je bedenkt wat een boek in de winkel kost, bovendien lees je zo'n boek maar 1 keer. Ik heb dat nooit zo goed begrepen dat mensen boeken wilden sparen of iets dergelijks. Mijn eerste bijbaantje was ook bij de bibliotheek, leukste bijbaantje ever.

 23. Vroeger ging ik heel vaak naar de bibliotheek en nam ik allerlei boeken mee om te lezen in het weekend. De laatste tijd koop ik ze toch liever, omdat ik veel minder aan het lezen toe kom. Ik koop ook heel weinig boeken, dus voor mij is dat relatief goedkoper.

 24. Ik ben een tijd niet lid geweest, omdat ik gewoon te weinig las. Inmiddels wel weer lid en ik vind het toch wel handig. Het enige nadeel vind ik wel dat de nieuwste boek er niet zijn of altijd zijn uitgeleend.

 25. Ik vind de prijs wel meevallen, ik betaal ongeveer 45 euro en sinds een paar maanden is reserveren ook gratis. Dit was voorheen 1 euro per item. Onze jongste is nu 5 en toen ik dus in de baby & peutertijd zat las ik heel weinig maar bleef lid van de bieb. De kinderen zijn ook al lid vanaf dat ze een paar maanden oud waren, ze zijn gratis tot hun 18e op dit moment. Maar zelfs toen kon mijn abonnement uit als je nagaat wat een boek gemiddeld kost, leende ik per jaar toch ook nog wel een 10-15 boeken. En tegenwoordig kan ik ook recente tijdschriften lenen, wat voorheen ook gewoon jaren oude meuk was. Dus het gaat er op vooruit terwijl de prijs op dit moment nog gelijk is. En per pasje mag ik 7 boeken lenen per keer, waarbij ik na drie weken tot 2x kosteloos kan verlengen. In totaal dus een 9 weken dat ik de boeken kan houden, vooral handig als ik geen tijd heb om die dag naar de bieb te gaan of nog niet helemaal uit heb. Dit geldt ook voor de kinderboeken. Wat mij betreft een hele goede service en de prijs meer dan waard.

 26. Ik snap jullie allebei; ik heb omdat ik moest besparen ook mijn abonnement van de bibliotheek opgezegd.
  Qua boeken heb ik geluk dat mensen in mijn omgeving dezelfde smaak hebben, zo kunnen we mooi de nieuwste boeken met elkaar uitwisselen.
  Maar eigenlijk wil ik niet dat de bibliotheek verdwijnt, om het in stand te houden zou ik dus beter wel kunnen bijdragen d.m.v. een abonnement.

  1. Oh wat balen dat je je bibliotheekabonnement moest wegbezuinigen Debbie. Dat zou ik echt heel erg vinden. Fijn dat je met andere mensen boeken kunt uitwisselen.

 27. Ik was vroeger ook lid van de bieb, maar toen ik op een gegeven moment steeds vaker met lege handen weer naar buiten liep , omdat ik geen goed boek in mijn genre kon vinden heb ik mijn abonnement opgezegd. Nieuwe boeken koop ik zelden omdat ik erg graag en veel lees en dat echt te duur zou worden. Nu haal ik mijn boeken in de kringloop of op een rommelmarkt en met een gemiddelde prijs van 2 euro is dat nog redelijk te doen.

  1. Dat is niet duur inderdaad. Wat ik regelmatig doe is de nieuwe aanwinsten van de bibliotheek online bekijken. En alles wat ik leuk vind reserveer ik. Het is net winkelen, maar dan gratis : )

 28. Als je veel leest is de bibliotheek inderdaad niet duur vergeleken bij alles zelf kopen. Maar lees je weinig dan haal je zelfs dat er wellicht niet uit. Ik lees heel veel blogs, maar zelden nog een boek. M'n kinderen lezen er (gelukkig!) meer!

 29. Ik heb een beetje een haat liefde verhouding met de bibliotheek. Ben dolblij dat er bibliotheken zijn maar ik neem altijd te veel boeken mee terwijl ik thuis al een enorme nog te lezen berg heb liggen.

  Ik heb me dan ook voorgenomen om eerst thuis verder te gaan met mijn stapel te lezen boeken en daarna pas weer voor mezelf boeken te gaan lenen.

  Moet ik alleen niet aan de verleiding toegeven als ik voor de kinderen boeken ga lenen ????

  Het scheelt wel enorm veel geld als ik niet meer koop maar ga lenen.

  1. Zodra ik door de enorme voorraad in huis heen ben ga ik zeker meer bibliotheekboeken lezen. Ik heb dit jaar volgens Goodreads al 82 boeken gelezen dus dat abonnement haal ik er met gemak uit.

 30. Haha, ja als je er zoveel leest als jij dan moet je inderdaad wel een behoorlijk potje hebben! Ik denk dat ik er sinds 2015 een stuk of 300 heb gelezen. Ook best veel eigenlijk. Ik denk dat ik er 250 van de bieb heb geleend en 50 zelf aangeschaft, ook omdat ik het heel leuk vindt om ze in de kast te hebben staan.

 31. Ik heb het daar stopgezet omdat ik nooit ging, dan is het wel duur natuurlijk. Ik heb een kobo plus abbonement voor mijn ereader erg fijn!

 32. Zelf heb ik ook een beetje een haat-liefde verhouding met de bieb. Voor mijn zoontje van 5 kom ik er regelmatig (toen 'ie kleiner was elke week, nu ongeveer elke 3 weken) Maar omdat ik in een heel klein dorp woon en reserveren best lang kan duren gebruik ik nu zelf m'n e-reader. Best duur, want ik lees ongeveer 2 boeken per week. Ik las je andere post over gastlenen, ik denk dat ik daar maar eens naar ga kijken, want de grootste bieb bij mij in de buurt is Rotterdam en daar kom ik toch regelmatig.

 33. Leuk ontwerp! Ik ben vanochtend juist naar de bibliotheek geweest met mijn peuter en kleuter. Er was een speciale ochtend, normaal is die met voorlezen en zingen, maar vandaag wegens het 100jarig bestaan een gratis concert van Dirk Scheele. Ontzettend leuk!
  Direct wat boeken geleend voor/met de kinderen. Ohja, datum even in mijn agenda zetten!
  Hier sturen ze een mail als de datum er aan komt en kan je direct verlengen via die mail. Dat is wel ideaal.
  Min oudste van 5 moet altijd huilen als we de boeken weer inleveren, dus voor hem zoek ik ook veel bij de kringloop. Maar verder vind ik het ideaal, dat terug brengen. Zeker voor kinderen!

 34. Ik vind de bieb niet duur hoor. Hier in Duistland is het nog goedkoper daar is 20 per jaar. Ik lees zelf geen Duitse boeken maar de kinderen wel. We hebben thuis een paar Nederlandse boeken die ik heb gekocht of mocht recenseren.

 35. Ik ben een geluksvogel, mag al heel lang gratis boeken lenen, omdat ik er lang vrijwilliger ben geweest!
  Verder koop ik vaak bij de kringloop, daar vind ik ook veel interessante boeken.
  En als ik boeken heel byzonder vind ga ik ze gewoon in de winkel kopen. En ik geniet hier allemaal van!

 36. Zullen we een ruilhandel beginnen? Ik vind het nog steeds leuker om fysieke boeken te kopen. Maar inderdaad. Ruimtegebrek en toch wel kosten. Zo koop ik af en toe tweedehands via Marktplaats. Maar ook heb ik onlangs een 10-rittenkaart bij onze bibliotheek gekocht. 10 euro voor 10 boeken lenen. Ik zeg: niet verkeerd. Maar als we nu allemaal onze boeken gaan doorgeven werkt natuurlijk ook! Een nadeel. De verzendkosten...

  1. Leuk idee van de bibliotheek zo'n 10 rittenkaart! Dat heb je hier niet. Voor mij zou het niet genoeg zijn, maar voor mensen die aarzelen om naar de bieb te gaan kan het drempelverlagend werken denk ik.

 37. Wij komen regelmatig in de bieb en halen dan boeken voor de kinderen om te lezen of voor te lezen.
  Zelf lees ik te weinig boeken omdat het me ontbreekt aan de tijd. Op vakantie vind ik lezen heerlijk!

 38. Ik koop heel zelden boeken, maar de laatste jaren ga ik ook amper naar de bieb. Geen idee wat het hier in Nreda kost. Ik heb altijd een gratis abonnement omdat ik een Bredapas heb (pas voor Minima vanuit de gemeente)

 39. Ik lees de krant en af en toe en tijdschrift. Helaas voor een boek heb ik maar weinig tijd. De meeste boeken op mijn nachtkastje zijn dan ook cadeautjes van mijn verjaardag of nog van de vorige feestdagen

 40. Aan de ene kant vind ik het wel altijd een hele hap geld, maar het is altijd vele malen goedkoper dan de boeken gaan kopen.
  Ik ben een heel ouderwetsche bibliotheekgebruiker, ik zie de bieb echt als plek waar je informatie kunt vinden. Ik leen heel vaak informatieve boeken, omdat ik over een bepaald onderwerp (ouderschap, persoonlijke ontwikkeling) meer wil weten en dan leen ik daar boeken over. Soms gaan ze ongelezen terug. Eventueel leen ik het later nog een keer en als ik het echt een mooi naslagwerk vind dan koop ik het boek graag zelf. Maar het is een zeldzaamheid dat ik nog boeken koop. Haal ze gratis bij de minibieb of krijg ze van anderen. Voor de nieuwste romans kun je bij wijze van de buurvrouw wel vragen om het te lenen, daarvoor hoef je geen abonnement op de bieb te hebben.

 41. Vroeger verslond ik boeken, maar nu lukt het me niet meer om te focussen, vind ik erg jammer! Met onze zoon ga ik wel regelmatig naar de bieb, heerlijk!

 42. Ik lees via de e-reader en download dus de boeken! Kost helemaal niks behalve de 100 euro voor een e-reader waar je heel lang mee kan doen... haha...

 43. Ik ga graag en vaak naar de bibliotheek. Om kranten en tijdschriften te lezen onder het genot van 'n gratis kop thee of koffie. Per week leen en lees ik meestal 5 boeken, 4 fictie en 1 non-fictie.
  En dit allemaal voor nog geen 55 euro per jasr, een koopje!!

 44. Ik ben nog geen lid van de bibliotheek, mijn man wel maar sinds e-reader ga hij nooit meer naar de bibliotheek. Een tijdje terug heb mijn zoon wel bibliotheek. Verder weet ik niet hoeveel kost.

 45. Ik houd ook heel erg van boeken, maar ik lees helaas maar weinig omdat ik er niet altijd de tijd voor heb. Als ik boeken lees, koop ik een boek of leen ik een boek van vriendinnen.

 46. Ik snap zijn opmerking zeer zeker. Maar het is wel vanaf 18 jaar. Mijn peuters kunnen net zo vaak naar de bibliotheek als ze willen, boeken lenen en terugbrengen en het is nog jaren gratis. Ik vind dat dit wel meeweegt.

 47. Wow dat is duur. IN mijn gemeente is het maar 5euro en in een hoofdstad zoals Antwerpen is dat misschien maar 20euro maximum... Maar toch ik denk al was het 50euro zou ik het nog doen want ik leen zoveel boeken uit dat ik dat er wel uithaal waarschijnlijk. Kids tot 12 jaar zijn zelfs gratis volgens mij in onze gemeente...

 48. Sommige dingen die je graag doet zoals lezen daar mag je dan toch ook investeren met een lidmaatschap bij de Bieb? Ik lees veelte weinig, maar mijn dochter gaat elke week naar de Bieb met haar school (voor kids is het volgens mij gratis) x

 49. Grappig om te lezen, ik kom namelijk net terug van de bieb! Volgens mij betaal ik iets van € 45,= per jaar en mag ik onbeperkt lenen en is het inderdaad nu boetevrij. Enige nadeel is dat je boeken maar 4 weken meer in huis mag hebben in plaats van 6 en dat ik maar maximaal 5 reserveringen mag hebben uitstaan. Dit jaar heb ik minder gelezen dan normaal, normaal is een boek per week dus dat betekent 4 boeken in de maand, toch algauw rond de € 100,= wat mijn genre betreft. Snel verdiend dus!

 50. Ik lees alleen de regionale kranten eens per week in de bieb. Dat is gratis, net als een berg (inter-)nationale kranten en tijdschriften. Waarom zou ik het mee willen nemen en terugbrengen, terwijl daar goede verlichting en verwarming is?

 51. Ik ben wel lid, maar ik weet eigenlijk niet meer hoeveel ik heb betaald? Ik ga nu alleen nog naar de bieb omdat dochter daar bijles heeft, en ik dan even 2 uurtjes tijdschriften kan lezen. Wat ik ook betaal het is me die twee uurtjes pauze in mijn leven zo waard. Geen gegil, geen harde muziek, heerlijk stil

 52. Als je veel leest is de bibliotheek een prima optie. Helaas hebben wij alleen in de binnenstad nog een echte bibliotheek zitten. Zoveel boeken lees ik niet echt meer, omdat ik vooral studieboeken en blogs lees. Als ik echt weer veel leesboeken zou gaan lezen, zou ik of een kobo/bol.com abonnement nemen voor ebooks of een bibliotheek abonnoment

 53. Sinds een paar jaar ben ik weer lid van de bieb. Daarvoor had ik geen tijd om te lezen, maar het komt gelukkig nu weer. Leuk om om de zoveel tijd wat boeken in huis te halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.