De bibliotheek te duur?
Last updated on February 6th, 2024 at 12:35 pm
- Wat kost een boek gemiddeld?
- Wat kost een bibliotheek abonnement gemiddeld?
- Wanneer ben je voordeliger uit met een bibliotheek abonnement?
- Gastlenen in andere bibliotheken
- Mijn conclusie
- Dankjewel MC Kleuver : )
MC Kleuver, een collega blogger, schreef in de comments over mijn post over overbodige spullen iets dat me bezig blijft houden!
Hij schrijft dat hij de bibliotheek te duur vindt.
Dat fascineert en intrigeert mij. Want voor mij is de bibliotheek juist de manier om mijn behoefte aan boeken te bevredigen zonder failliet te gaan.
Laten we het eens nader onderzoeken : )
Wat kost een boek gemiddeld?
Op de site Boekenvak las ik dat een boek gemiddeld 12,64 kost. Dat valt me mee moet ik zeggen. De meeste boeken die ik leuk vind in de boekhandel kosten rond de 19 euro. En als een boek 15,- kost dan vind ik dat goedkoop.
Wat kost een bibliotheek abonnement gemiddeld?
Ik heb een aantal bibliotheek sites bekeken. Bij de bibliotheek in Utrecht ben je 48,50 per jaar kwijt voor een abonnement. In Amsterdam kost een bibliotheekabonnement 42,-. Hier in Doetinchem (Achterhoek) betaal ik 49,50 per jaar.
Wanneer ben je voordeliger uit met een bibliotheek abonnement?
Even uitgaande van het duurste abonnement van 49,50 en de gemiddelde prijs van boeken is een bibliotheekabonnement voordeliger zo gauw je meer dan 4 boeken per jaar koopt. En dan heb ik het over relatief goedkope boeken.
Sinds juni 2015 heb ik volgens mijn ‘uitleengeschiedenis’ 911 boeken geleend. Laten we er even van uitgaan dat die boeken 12,64 per stuk kosten in de winkel. Dan zou mij dat 11515,04 hebben gekost. Daar heb ik maar 1 woord voor:
‘Aaaargh!’
Maar goed dat de bibliotheek er is.
Gastlenen in andere bibliotheken
De bibliotheek hier in Doetinchem is een middelgrote bibliotheek. Daarom was ik een paar jaar geleden óók lid van de veel grotere bibliotheek in Arnhem. Eén keer per maand laadde ik daar mijn tassen vol met boeken, en reisde dan verlekkerd weer naar huis.
Maar twee abonnementen vond ik toch te duur worden, het reizen een gedoe, en bovendien kwam er de mogelijkheid boeken te reserveren uit de hele provincie.
En nu wordt het nog leuker, want de Gelderse bibliotheken introduceren gastlenen. Dat betekent dat je met je bibliotheekpasje terecht kunt in alle bibliotheken die meedoen aan deze service. En dat zijn er nogal wat!
Dus als ik nu nog eens in Arnhem kom, dan laat ik de Slegte links liggen, en marcheer regelrecht naar de bibliotheek! En het mooiste is: je mag de boeken gewoon weer bij je eigen bibliotheek inleveren!
Ik vind het echt een fantastisch initiatief.
Mijn conclusie
Voor mij is de bibliotheek absoluut goedkoper dan losse boeken kopen. Boeken en tijdschriften lenen in de bibliotheek voorkomt bovendien dat mijn huis dichtslibt met boeken, en de meeste breng ik zonder spijt terug.
Eén keer lezen is echt wel genoeg. Heel soms is er een boek dat ik best graag in mijn kast zou willen hebben, zoals het boek Vals Alarm. Dat ga ik denk ik nog eens vragen voor Sinterklaas of zo. Maar over het algemeen ben ik dolblij dat er zoiets als een bibliotheek bestaat. Ik vind het net het paradijs! Al die boeken om uit te kiezen. En met een gewoon abonnement krijg je ook nog eens gratis toegang tot de online bibliotheek.
Leestip: boeken lenen
Dankjewel MC Kleuver : )
Even terug naar MC Kleuver. In zijn comment schrijft hij ook dat hij heel erg van boeken houdt. En dat is natuurlijk een uitstekende reden om ze gewoon te kopen. Bovendien helpt hij zo de boekwinkels om in stand te blijven.
Dankjewel MC Kleuver voor je interessante comment!
Benieuwd naar MC Kleuver? Bezoek dan zijn blog.
Hoeveel geld geef jij uit aan boeken?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik kom niet aan de drempel om een abonnement bij de bieb te nemen. Die paar keer dat ik een boek koop, is vaak voor op vakantie. Ik ga dan meestal naar de kringloop of de boekenvoordeel!