Weet jij wat deze groentes zijn?

groente

Mijn oudste dochter is als au pair in Engeland voor een jaar. Haar ‘host vader’ bracht deze groentes voor haar mee. Volgens hem ‘typisch Nederlandse groentes’.

Maar mijn oudste dochter heeft geen idee met wat voor groentes ze te maken heeft ; )

Weet jij welke groentes dit zijn? En heb je leuke recepten voor mijn dochter met deze groentes?

Similar Posts

28 Comments

 1. de onderste foto is een knolselder. je kan het loof gebruiken in de soep (sterkere smaak dan selder) en de knol zelf kan je in schijfjes snijden en/of blokjes snijden, licht afkoken en er een witte saus (béchamel) of kaassaus bij serveren. je kan er ook knolselderfrietjes mee maken (snijden op zelfde manier als frietjes en met een tartaresaus of andere dipsaus serveren). kijk eens onder “vergeten groenten”, zo heet dat tegenwoordig, groenten die onze oma’s en opa’s vroeger maakten maar die uit de belangstelling geraakten. nu zijn ze weer “hip. ook koolrabi, raapjes, pastinaak, aardperen, topinamboer, peterseliewortel en zo. lekker, voedzaam, bruikbaar als soepgroenten en/of gewone groenten.

 2. Knolselderij is lekker in de erwtensoep (als ze iets echt Nederlands wil maken). Verder vind ik knolselderijsoep met gepureerde knolselderij erg lekker of hartige taart met knolselderij en tahoe (of gehakt). Beide recepten staan in de dunne vegetariër en waren hier een hit

 3. Gisteren at ik nog een gratin van aardappel en knolselderij maar het is ook heerlijk in een salade met linzen en hazelnoten, koolraap is lekker met een saus of gevuld met gehakt.

 4. Ik vond de laatste eigenlijk ook wel wat op een suikerbiet lijken, haha! Voor mij zijn dit wat ongebruikelijke groenten, dus ik heb eigenlijk geen tips voor recepten hiermee. Leuk gedaan zo en fijn ook dat je dan hierop reacties krijgt voor je dochter!

 5. Bovenste is een koolraap en onderste is een knolselderij. Op het grote www zijn er zoveel recepten te vinden met die groenten.
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

 6. Bij ons is de knolselderij salade favoriet.
  In reepjes maken, evt iets zachter maken met ‘de kook eroverheen ‘ (zodra het kookt meteen afgieten) en laten afkoelen. En dan gewelde rozijntjes, appel,ananas, mandarijn en walnoten toevoegen.
  Extra lekker als het een dagje heeft gestaan.

 7. Wij eten toevallig vanavond knolselderij: blokjessnijden, bakken met kerrie, knoflook, appel , ui en (veg) gehakt.met rijst.
  Ook lekker: knolselderij mosterdsoep, of knolselderij salade (heel fijn snijden met knoflooksaus dressing marineren)
  In de oven: friet van de knolselderij snijden, mengen met olie, knoflook, tijm en wat honing en dan bakken in de oven.
  Knolselderij ovenschotel met puree. Knol bakken met kerrie, kaneel en saffraan. In schaal doen, puree erover, bestrooien met amandelsnippers en dan in de oven.
  Zo kan ik uren doorgaan.????

  De bovenste foto is een koolraap. Is minder lekker vind ik. Meestal eten we dat met tomatensaus en blokjes mango.

 8. koolraap en knolselderij :-) ik vind ze ook niet echt superhollands, in den buitenlanden kookten mijn ouders bv wel erwtensoep in de tropen of hutspot, en dan kwamen de hollandse vrienden smullen en de lokalen grillen :-D
  Goede tijden voor de honden :-)

 9. Koolrabi heet het eigenlijk. Ik snij dat als friet, kook het en maak er een lekker sausje bij of alleen kruiden. Heerlijk bij aardappelen.
  Knolselderij doe ik in de erwtensoep.

 10. Koolraap eten wij als stampot met aardappels en suddervlees.
  Ook ik vind dat erwtensoep pas compleet is met knolselderij. Maar het is ook lekker als stampot met aardappels of met anderen groentes uit de oven.
  Heerlijke herfst- en wintergroentes.

 11. Lisette Kreischer heeft in haar kookboek Ecofabulous (vegan) een heel lekker recept staan voor knolselderij. Het is een beetje bewerkelijk, vandaar dat ik het maar een keer gemaakt heb. Voor vier grote eters wordt het wat lastig. Ik gebruik knolselderij graag in soep en in stamppot.
  Koolraap zie ik zelden in de winkel. In Ecofabulous staat wel een recept hiervan. Een stamppotje met veldsla als ik het goed heb. Vroeger bij mijn ouders aten we het wel, maar gewoon gekookte koolraap vind ik niet bijzonder.
  Geen idee of de recepten online te vinden zijn, maar als je wilt dan mail ik ze wel naar je toe. Het kookboek Ecofabulous is heel leuk, maar alleen nog tweedehands te koop en vaak erg duur. Nicole, ik denk dat jij het ook een leuk kookboek zult vinden want het is al leuk om door te bladeren. Al die prachtige plaatjes, kleuren, bloemen. Ik word al blij als ik het zie. En de witte kooljambalaya daar uit is hier een klassieker. Wordt bijna wekelijks gemaakt in alle mogelijke variaties met groente.

 12. Na al deze reacties toch nog een optie (die ik volgens mij nog niet voorbij heb zien komen) voor de onderste oftewel de knolselderij. Namelijk volledig rauw als salade.
  Ik kreeg een paar jaar geleden weer eens eentje uit een moestuin en ik besloot die te koken met een sausje (zoals veelvuldig eerder beschreven). Maar zodra ik ik hem in tweeën snee overviel de nostalgie van de geur mij en meteen wist ik het, dit moet de salade van mijn moeder worden! Mijn vriend vindt het in blokjes gekookt met een mosterdsausje maar zozo, maar deze salade is absoluut favoriet. Wij aten dat toevallig gister en er was nog wat over dus dat was een makkelijke lunch voor mij.
  De salade is ook nog erg eenvoudig te maken. Schil knolserderij, rasp de knolselderij (met de keukenmachine), rasp een paar appels (zonder het klokhuis). De verhoudingen moeten ongeveer gelijke delen zijn, maar niets gaan wegen gewoon een beetje op gevoel en naar smaak. Alles door elkaar roeren en daarna (maar wel vrij snel ivm verkleuren van zowel knolselderij als appel) een scheutje citroensap erdoor, dat is ook lekker fris. Dit kan prima een dagje staan, dan oxedeert (beetje bruine verkleuring) het iets maar de smaken trekken ook verder in elkaar en dat is eigenlijk alleen maar lekkerder. Dus hoewel niet super in presentatie (beetje saai, egaal gekeurde toestand) wel super van smaak. En natuurlijk heel gezond!

 13. Het bovenste is koolraap! Eerst koken 20 minuten, dan schillen, is makkelijker, in blokjes snijden, nog koken tot blokjes zacht zijn, ze worden oranje. Lekker met een bechamelsausje met nootmuskaat. Engelsen houden van zachte, gare groenten met bv. Groenteburgers em Mashed Potatoes vast een succes.
  De knolselderij (onderste) staan genoeg rebellen hier voor. Succes!

 14. Koolraap is zeker niet hetzelfde als koolrabi! Koolraap vind ik minder lekker, koolrabi ( die dus niet op de bovenste foto staat) is veel zachter van smaak, en heerlijk rauw of onder puree of in blokjes met witte saus.

 15. Koolraap en knolselderij. Voor koolraap : Gentse Waterzooi ! Een soep van koolraap, winterpeen en stukken soepkip. Nootmuskaat en een bakje gesnipperd bosui en dille, om toe te voegen als het in je bord is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.