Wat kun je leren van bomen?

de helende kracht van bomen

In de bibliotheek kwam ik het boek De helende energie van bomen tegen, met als ondertitel 'Wat we van bomen kunnen leren en hoe we ermee in contact kunnen treden.'

Die ondertitel klonk me prettig concreet in de oren. En aangezien er veel bomen zijn waar ik woon, was ik wel benieuwd wat die me te bieden zouden kunnen hebben! Bovendien werd Prinses Irene bekend als 'de prinses die met bomen praatte'. Dus huppekee, in mijn tas ermee!

De helende energie van bomen: 'Huh?'

Thuis aangekomen las ik nieuwsgierig het boek. Nu zou ik ontdekken wat bomen me te vertellen hadden, én hoe ik daar achter kon komen! Maar toen ik het boek uit had, wist ik niet wat ik nou precies gelezen had. Dus probeerde ik het nog een keer op zoek naar antwoorden.

Maar toen ik het de tweede keer uit had concludeerde ik:

'Het ligt aan het boek!'

De helende energie van bomen staat vol woorden, maar ze vertellen eigenlijk niets.

De helende energie van bomen: opzet van het boek

De opzet van het boek is zo ongeveer als volgt:

 • Introductie van de auteur hoe zij de energieën van bomen heeft ontdekt.
 • Hoe je jezelf kunt openstellen voor de bomen.
 • De energetische kwaliteiten van bomen. Blijkbaar biedt een berk bijvoorbeeld zachtheid, een beuk vertrouwen en een spar verlaagt je stressniveau, om maar een paar voorbeelden te noemen.
 • Het bos in.

Tussen de algemene informatie staan praktische oefeningen. Maar ook die praktische oefeningen worden dusdanig abstract beschreven dat ik er geen touw aan kon vastknopen.

Mijn conclusie over wat je kunt leren van bomen

Ik kan met bewondering naar bomen kijken. Vooral het besef dat zij er nog kunnen staan als ik al lang dood ben stemt nederig. En ik kan me best voorstellen dat als je een boom omhelst dit een ontspannend effect kan hebben. Ik denk dat ik daarom het boek De helende energie van bomen meenam uit de bieb.

Ik verwachtte interessante en praktische informatie over bomen en hoe je bomen kunt gebruiken om antwoorden te vinden in jezelf.

Maar ik weet niet of het aan mij lag, maar ik snapte er niks van. En ik heb het boek twee keer gelezen, om te kijken of ik er de tweede keer wel wat mee kon. Maar ook toen vond ik het net drijfzand. Wat ook niet helpt is dat de auteur zichzelf een 'gediplomeerd wetenschapper' noemt. Een wetenschapper is lijkt mij per definitie gediplomeerd...

De helende energie van bomen biedt ook meditatie oefeningen en ik denk dat het daarvoor wel leuk is. Maar verder bood het mij in ieder geval niets.

Praktische informatie over de helende kracht van bomen

De helende kracht van bomen kost 16,75 bij bol.com. Maar ik zou mijn geld er dus niet aan uitgeven. Ik ervaarde dit boek als gebakken lucht: veel woorden, maar weinig inhoud. Er zijn meer boeken getiteld De helende kracht van bomen. Wellicht dat die meer bieden?

Hoe denk jij over bomen?

Similar Posts

53 Comments

 1. Ik denk niet zoveel over bomen haha. Ja ik vind het super mooi nu met al die gekleurde blaadjes en gebruik ze dan vaak als achtergrond. Maar meer niet..

 2. Ik denk niet veel over bomen maar als ik voorbeeld in het bos ben denk ik altijd wat nou als ze magische krachten hebbben, ja ik weet fantasie van hier tot monroe hahahaha

 3. Ik zou niet zonder bomen kunnen. Niet alleen vind ik bomen erg mooi om om mij heen te hebben, ze zijn ook zo belangrijk voor de natuur en onze leefomgeving, dus in die zin wel helend

 4. Ik ben gek op bomen! Ik wandel heel graag in bossen en ook hier in ons stadje wandel ik liefst op de paden waar veel wilgenbomen staan. Hier in rivierengebied zie je die boomsoort het meest. Bomen hebben een bijzondere energie. Ik werk met bachbloesems en een aantal zijn gemaakt van bomen (zoals eik, haagbeuk, kastanjesoorten).
  Ik denk trouwens niet dat ik iets met dat boek kan. Ik leer nu werken met halfedelstenen, kruiden, aromatische olie. Maar dan wel graag in down to earth informatie.

 5. Zo lastig als een boek tegenvalt. Ik kan daar dus dagen slecht gezind van rondlopen... Maar ik vind dat bomen van zichzelf helend zijn want als je rond loopt in een bos word je automatisch rustig...

 6. Op bepaalde dagen kan ik zeker wel een paar minuten naar bomen kijken. Met de gedachten dat ze er al zo lang kunnen staan of zo recht zijn... Ik denk dat je wat ''verderweg'' dient te zijn om de helende kracht etc etc te kunnen leren van bomen.
  Zelf hoeft het voor mij niet maar zou ik er wel in kunnen geloven dat er iets is?
  I dont know!
  Wel een leuk artikel!

  Bedankt voor het delen

 7. haha, ik snap je verwondering en zou denk ik het zelfde hebben. Waarschijnlijk zit er vast een kern van waarheid in, maar door dit boek zal je dit niet leren.

 8. Jammer dat het boek de verwachtingen niet heeft waargemaakt. Stiekem ben ik nu wel nieuwsgierig naar het boek omdat ik wil weten of ik hetzelfde zal opmerken als jou of dat ik er wel een touw aan kan vastknopen. Maar voorlopig laat ik het even voor wat het is en richt ik me op wat er al in de kast ligt te wachten.

 9. Wat jammer dat je er niet uit kon halen wat je hoopte. Altijd jammer als een boek niet brengt wat je verwacht. Wel fijn dat je andere dit meegeeft. Kun je een betere keus maken dit boek wel of niet te kopen.

 10. Ik ben dol op bomen. Op het erf staan populieren , berken, vlieren en verschillende fruit- en notenbomen! Daar komen veel vogels en eekhoorntjes op af, geweldig om te zien. In de lente het groene waas op de takken, in de zomer het bladerdek, in de herfst de orachtige kleuren en in de winter de zwarte takken , soms met rijp of sneeuw, haast onaards mooi! Maar helend.......ik krijg altijd last van mijn nek als ik de eekhoorns biven in de bomen, probeer te volgen ????????

 11. Bomen zijn bomen en staan mooi in de natuur, geven zuurstof, zijn nodig voor de flora en de fauna... Maar helende werking? Ik weet het niet hoor. Voor mij in ieder geval niet: ben ziek allergisch voor veel bomen en hetgeen ze verspreiden. Ik zie altijd Roelien van Gooische Vrouwen voor me die zich vastketend aan een gigantische boom op een Larens pleintje. Komisch wel.

 12. Blij om zo'n eerlijke recensie te lezen! Jammer dat het boek je niets heeft bijgeleerd maar hopelijk kom je toch een boek tegen dat je wél wat kan vertellen over dat onderwerp

 13. Nou, laat ik voorop stellen dat dit geen boek is wat ik zelf zou lezen. Bomen fascineren me daarentegen wel, net als jij, vind ik het bijzonder dat ze al zoveel jaren aanwezig zijn en niet kapot lijken te gaan. Ik fotografeer ze dan ook graag, vooral als ik bijzondere exemplaren tegenkom of gewoon een boomstam.

 14. Jammer dat het boek tegenviel, maar wel een leuke review. Ik hou ook van bomen en zou het in de bieb misschien ook wel hebben meegenomen. Maar als ik het zo hoor, ben ik ook wel te nuchter om helende krachten toe te bedelen aan een bepaalde soort boom. Ik denk eerder dat de kracht hem zit in meerdere bomen bij elkaar, zodat je lekker kan genieten van een mooie boswandeling.

 15. Toch goed dat je een keer iets meenam uit de bieb dat niet zo alledaags is, vind ik. Zo leer je weer wat - in dit geval dat je dit boek niet meer hoeft te proberen dus haha. Jammer dat het tegenviel. Ik moet zeggen dat ik er niet veel bij stil sta, maar verderop staan wat treurwilgen en ik vind het heerlijk om daar langs het water te lopen. Ook omdat het een bepaalde sfeer oproept en dat komt echt door de natuur daar.

 16. Leuk geschreven! Ik was naar aanleiding van je titel heel benieuwd naar je blog. Jammer dat het boek niet beviel, maar fijn dat ik dat nu ook weet haha. Vooral lekker van bomen blijven genieten ;)

 17. Ik dacht laatst mijn dochter interessants te vertellen over bomen. Dus ik vertelde dat de blaadjes zo'n mooie oranje en rode kleur hadden omdat het herfst was en dat ze dus bijna van de boom afvallen. En toen zei ze doodleuk "waarom vertel je dit mama?" Werd dus niet gewaardeerd haha

 18. Jammer dat het boek je geen antwoorden gaf. Wel bijzonder dat je het boek dan nog een tweede keer gaat lezen. Daar zou ik geen geduld voor hebben.

  1. Dat kwam omdat ik dacht dat het aan mij lag dat ik het niet snapte. Ik hoopte dat als ik het nog een keer zou lezen, het kwartje zou vallen. Maar nee dus...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.