Zelfservice in de bibliotheek

zelfservice

Zelfservice.

Het kan heel handig zijn, zoals bij de zelfscankassa in de supermarkt, maar soms is het vooral vervelend!

Zelfservice in de bibliotheek

Bijna had ik een paar Engelse boeken gekocht bij de goedkope internetboekhandel Bookdepository.uk. Ze zaten al in mijn virtuele mandje, toen ik mezelf net op tijd kon terugfluiten. En ik berekende: als ik ze bestel met de Zoek een Boek service van de bibliotheek, kost me dat weliswaar 2 euro per boek, maar dan ben ik nog steeds goedkoper uit.

Met de Zoek een Boek Service kun je voor 2 euro een boek laten zoeken in je provincie, en voor 4 euro in het hele land. Het boek wordt dan naar 'jouw' bibliotheek gestuurd, waar je het kunt ophalen. Een andere snelle methode is kijken of er een eBook van is bij de online bibliotheek.

Zoek een boek

En zo waar lukte het om vier van de gewenste boeken te reserveren via Zoek een Boek. Dat lukt namelijk niet altijd, want als een boek op dat moment toevallig is uitgeleend, wordt de aanvraag meteen geannuleerd! Zelf zou ik het veel handiger vinden als hij dan gewoon bleef staan, tot het boek er wel was.

Boek ophalen: 'Sorry mevrouw, het is Zelfservice'

Dus vanochtend ging ik met verwachtingsvol klopppend hart 'shoppen' voor mijn gereserveerde boeken, maar ze stonden niet in de kast met reserveringen. Een medewerkster van de bibliotheek stond een kopje thee te drinken, en naar buiten te kijken. Ik liep naar haar toe, legde haar uit dat ik boeken had gereserveerd met Zoek een Boek, en waar ik die kon vinden.

'Die mag ik u nu niet meegeven,' zei de medewerkster. 'Het is namelijk Zelfservice. Vanmiddag om half twee mag het pas.'
Ik werd echt helemaal niet goed, vooral omdat ze gewoon stond niets te doen, en ik sputterde dan ook: 'Maar ik ben er speciaal voor gekomen, en heb bovendien net de reserveringskosten staan betalen!'
Gelukkig kreeg ik ze toen toch mee.
'Maar,' zei ze er bij, 'u mag ze alleen terugbrengen ná half twee, want: 'Zelfservice'!

Zelfservice in de bibliotheek zuigt

Het vervelende is dus dat je boeken die je leent met de Zoek een Boek service niet zelf mag uitlenen, maar dat je daar bibliotheekpersoneel voor nodig hebt. En het spijt me dat ik het moet zeggen, maar bibliotheekpersoneel mijd ik in de regel zo veel mogelijk.

De bibliotheekmedewerkster wekte de indruk dat ze het zelf ook te gek vond, maar blijkbaar is dat het beleid. Echt ongelofelijk, dat het personeel aanwezig is, níéts te doen heeft, en toch klanten niet mag helpen!

Daar heb ik maar één woord voor: AARGH!

Wat is zelfservice eigenlijk?

Hoe wordt zelfservice eigenlijk gepresenteerd? Zelfservice verwijst naar een proces waarbij klanten zelf de gewenste producten of diensten selecteren, zonder tussenkomst van een medewerker. Dit kan worden gedaan door middel van een geautomatiseerd systeem, zoals een automaat, een kiosk of een website, waar de klant de opties kan bekijken en de gewenste selecties kan maken.

Waar wordt zelfservice gebruikt?

Zelfservice wordt vaak gebruikt in de detailhandel, bijvoorbeeld in supermarkten waar klanten zelf hun producten scannen en afrekenen bij de zelfscan kassa. Ook in de horeca wordt zelfservice steeds vaker gebruikt, bijvoorbeeld bij fastfoodketens waar klanten zelf hun bestellingen plaatsen en betalen via een touchscreen kiosk. Bij Bakker Bart hebben ze dit inmiddels ook!

Voordelen van zelfservice

Zelfservice heeft voordelen voor zowel klanten als bedrijven. Klanten hebben meer controle,en kunnen zelf bepalen welke producten of diensten ze willen zonder in de rij te hoeven staan. Bedrijven kunnen de efficiëntie en snelheid van de dienstverlening verhogen, terwijl de kosten voor personeel worden verlaagd.

Tsja, zelfservice klinkt zo eigenlijk best goed. En ik zie ook zeker wel de voordelen, maar soms zijn er dus ook wel nadelen.

Leestip

Klantenservice Schuurman Schoenen

Hoe is de service bij jou in de bibliotheek?
Gebruik jij de service van Zoek een Boek wel eens?

Similar Posts

16 Comments

 1. Jeetje... idd aaarghhh.. ik vind dat reserveren erg duur hier, vier euro soms! Als ik een boek bij bol koop en het daarna weer verkoop, ben ik vaak minder kwijt!

 2. De service in mijn Bieb is erg goed, maar dit zijn kennelijk landelijke regels ofzo. Raar. Zoek-SERVICE maakt zijn naam dan niet waar.

 3. Het reserveren bij onze bieb is gratis. We krijgen een e-mail als het boek binnen is. We moeten het dan wel zelf pakken en daarna af laten stempelen.
  Vier euro voor reserveren vind ik van de gekke, dan haal ik nog net zo lief een boek bij de kringloop, dat is goedkoper. Daar staan soms nog nieuwe boeken tussen.

 4. Als ik 'gewoon' een boek reserveer is het bij onze bibliotheek ook gratis. Maar sommige boeken zitten gewoon niet in de collectie, en daarvoor kun je dan de Zoek een Boek service gebruiken. En die kost dus wel geld.

 5. Bij ons in het rivierenland kun je gratis de boeken uit de collecties van al die biebs aanvragen, van Culemborg tot Ammerzoden. Als je van verder wilt aanvragen kost het (geloof ik) 1 of 2 euro. Dit kan allemaal via de website van mijn bieb. Ook als ze uitgeleend zijn, dan krijg je bericht via e-mail als het binnen is. Ik haal alles gewoon op in mijn eigen bieb, of waar ik het dan ook aangegeven heb (soms ga ik weleens naar een andere bieb, vind ik leuk).
  Er werken daar aardige mensen, echt nooit problemen mee. Zoeken met je mee enzo.

  Groetjes, Jolanda

 6. Ik wist niet dat behulpzaam bibliotheekpersoneel bestond! Als kind was ik altijd bang voor ze, omdat ze vaak boos waren, en als volwassene vind ik ze vaak zo onvriendelijk.

 7. Je woont in de verkeerde hoek... staat de Bommelerwaard er even goed op ;-) Ooit commentaar gehad van een ouwe brompot, een klant die in de kinderhoek kwam - wat deed hij daar dan ook - die snauwde dat ik met mijn jankende kind niet daar mocht zijn, zegt de baliemedewerkster even later dat ik daar toch ook niks aan kon doen...
  Wat jammer trouwens, jouw ervaringen, dat schrikt kinderen toch af. Gisteren met de groep van mijn zoon nog geweest, heel aardige mevrouw.

 8. ah, maar nu kan ik eens iets positiefs zeggen se - als hier een boek niet in de collectie zit, kan je een papiertje invullen en dan KOPEN ZIJ HET BOEK AAN én mag jij het als eerste uitlenen - hoe tof is dat ! :-)

 9. Bibliothecaressen staan inderdaad niet bekend om hun klantvriendelijkheid. Ik wou een half uur voor sluitingstijd een afgeschreven boek kopen, maar dat kon niet "omdat ze net de kassa al afgesloten had". Arggh!

 10. Ook hier in Twente ontzettend goede service. Uit de hele provincie kunnen we gratis boeken laten komen. Krijg je keurig een e-mail van. Ontzettend aardig personeel...maar ik weet dat het ook anders kan. In onze vorige bieb, in het westen, kostte alles geld, verlengen via internet, reserveren...maar dat had er ook mee te maken dat ze daar heel weinig geld van de gemeente kregen. Ik weet niet of je daar als personeel ook onvriendelijker van wordt, maar het kan natuurlijk te maken hebben met de hele werksfeer op die manier...

 11. O Nicole, wat dat betreft heb ik hier echt geluk dan, want ze zijn hier supervriendelijk en behulpzaam. En ik ga nogal wat keertjes naar de bib, is het niet voor mezelf, dan is het voor één van de kinderen die weer een of ander verplicht boek voor school nodig heeft...Ik woon in België hé, zou dat schelen? :):)

 12. Ik werk zelf in de bieb en schaam me voor de "klantvriendelijkheid"van mijn collega's die in deze verhalen geschreven staan. Bij ons kost het reserveren bij de "goedkopere" abonnementen ook 1 euro en de aanvragen buiten de provincie 4 euro. Dat heeft te maken met de verzendkosten.Het verzenden gaat nl. via de post en die rekend 2x 6.25 euro. M.a.w. de bibliotheek draaid voor de rest van de kosten op.En wat ook niet meezit zijn de gigantische bezuinigingen die de gemeenten doorvoeren op de bibliotheken!!!!!!
  Ik ben er van overtuigd dat er ondanks de regels en bezuinigingen nog veel bibliotheken en collega's zijn die de klant voor op stellen.
  De bibliotheek blijft een i
  instituut waar je voor de prijs van 2 a 3 boeken je een heel jaar honderden boeken kunt lenen, advies kunt krijgen, DVD's kunt lenen, tijdschriften, kranten kunt lenen of lezen of gewoon lekker kunt zitten met een kopje koffie.
  Bovendien worden en regelmatig lezingen gehouden en tentoonstellingen georganiseerd.

  Biebgek.

 13. Jacomijn,

  de kosten van 'Zoek een boek', vind ik ook geen probleem moet ik zeggen. Het is toch altijd nog goedkoper dan een boek kopen.

  De bibliotheek is één van mijn lievelingsplekken: het is net een paradijs! Waar kun je anders uit zoveel boeken kiezen, die je ook nog gratis mag meenemen?!

  Maar het personeel in de bieb, tsja, dat vermijd ik eigenlijk het liefst.

 14. Hier is reserveren gratis. Maar als je het boek niet komt ophalen kost dat 50 cent boete. Vind ik ook niet zo raar.

  Het personeel is welwillend, maar helaas wel traag. Dat is wel lastig.

 15. Bij ons is het reserveren van een boek gratis. Is het niet in de plaatselijke bieb, dan wordt het voor je geregeld via een andere bibliotheek in de provincie, ook gratis. Ook het reserveren en lenen van dvd's is sinds kort gratis en je mag ze net zo lang houden als een boek. Voorheen kostte dit €2 en mocht je de dvd maar een week thuis hebben.
  Dar staat weer tegenover dat het verlengen sinds jan. €0,30 kost en dit was hiervoor altijd gratis. Maar vooral met de dvd's vind ik het fijn, want soms kwam het er gewoon niet van om hem binnen een week te zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.