Online bibliotheek: gratis eBooks lezen via de bibliotheek – 2023

Online bibliotheek

Er zijn heel wat sites waar je gratis eBooks kunt downloaden. Maar wist je dat je ook bij de bibliotheek gratis e-Books kunt downloaden? Daarvoor ga je naar de online bibliotheek. Je kunt op twee manieren gebruik maken van de online bibliotheek:

 1. je hebt al een abonnement bij je lokale bibliotheek. In dat geval meld je jezelf simpelweg aan om eBooks te lenen.
 2. Of je hebt geen abonnement, en meld je alleen aan voor een abonnement waarmee je eBooks kunt lenen. In dat geval word je een digitaal lid bij de bibliotheek. Als je alleen lid wilt worden van de online bibliotheek om gratis eBooks te lenen dan kost dat 44,- per jaar. Even ter vergelijking: Bij Kobo+ betaal je 9,99 per maand voor toegang tot een selectie van gratis eBooks.

Ik vond het erg goed nieuws, en besloot het eens uit te proberen.

N.B. Wil je meer keus? Lees dan mijn post over een ebook abonnement!

Hoe werkt online bibliotheek? Een eBook lenen in de praktijk

Ik heb al een abonnement op de plaatselijke bibliotheek, dus ik klikte op een link waarmee ik me moest registreren voor eBooks. Ik kon inloggen met het nummer van mijn bibliotheekpasje met bijbehorend wachtwoord.

Dat ging allemaal zonder problemen, en vervolgens had ik toegang tot de online bibliotheek met haar collectie gratis eBooks. De vormgeving van het aanbod van de online bibliotheek ziet er heel goed uit.

Het is duidelijk en overzichtelijk. Hieronder een screenshot om je een beeld te geven van de online bibliotheek:

Online bibliotheek

Ik koos voor het genre Engelstalig omdat ik dat mooi vind. Opvallend vond ik het grote aantal romannetjes van Barbara Cartland in de online bibliotheek. Daarnaast vond ik het aanbod best klein. Ik had er meer van verwacht.

Gratis ebooks bibliotheek

Bij de bieb online vind je 8 rubrieken met eBooks die je kunt kiezen.

 1. Nieuwe eBooks
 2. Spanning
 3. Literatuur & Klassiekers
 4. Chicklit & New Adult
 5. Biografie & Waargebeurd
 6. Fantasy & Sciencefiction
 7. Poëzie
 8. Gezondheid & Psychologie

Maar op de pagina Genres vind je nog veel meer gratis eBooks in veel meer rubrieken. Er zijn dus eigenlijk veel meer dan 8 rubrieken bij de bieb online.

Bieb online: gratis ebooks zoeken

Ik besloot te zoeken naar het boek Taal voor de leuk. Dat boek had ik geleend in de bibliotheek maar ik was benieuwd of het digitaal beschikbaar was. Niet dus. Uiteindelijk koos ik het eBook ‘Maak je bed op’ van Admiraal McRaven.

Ook dat verliep soepel. Boeken die je downloadt komen op een virtuele boekenplank te staan. Je kunt in totaal 10 eBooks lenen. Ik downloadde een eBook op woensdag 20 februari en het blijft beschikbaar tot woensdag 13 maart a.s. Het eBook wordt gedownload in een acsm bestand.

Een geleend eBook van de bibliotheek is inderdaad beperkt beschikbaar!

Ik was wel benieuwd hoe de online bibliotheek ervoor zou zorgen dat een eenmaal geleend boek beperkt beschikbaar was. Dus liet ik het eBook dat ik had gedownload op mijn Kobo eReader staan en keek er pas weer naar op 25 maart.

En inderdaad, het was niet meer beschikbaar! Het staat nog wel bij mijn boeken, maar als ik er op klik dan krijg ik dit te zien:

ebooks bibliotheek

N.B. Er was een belangrijke complicatie: ik kon het eBook niet op mijn Kindle zetten.

Digitale Bibliotheek: best een gedoe om eBooks op je eReader te krijgen

Als ik een eBook downloadt dat geen Kindle eBook is, dan sleep ik dat in het gratis programma Calibre. Die maakt er een Kindle formaat van, en vervolgens kan ik het eBook lezen. Maar in dit geval geeft Calibre aan dat ze niets met het bestandsformaat kunnen. Ik besloot te kijken of ik het boek op mijn Kobo Aura H20 kon slepen. Maar ook dat lukte niet. Ik kreeg dit bericht:

Om Adobe DRM-boeken te kunnen lezen dien je deze met gebruik van Adobe Digital Editions naar je eReader te importeren.

Adobe Digital Editions is vergelijkbaar met Calibre volgens mij. Nadat je het hebt geïnstalleerd kun je er bestanden mee omzetten. Op de site van Kobo wordt uitgelegd hoe je een eBook van de bibliotheek op je Kobo eReader kunt zetten.

Online bibliotheek Kobo

Ik had Adobe Digital Editions al op mijn computer staan, dus dat scheelt. Uiteindelijk had ik het boek in ongeveer 5 minuten op mijn Kobo eReader staan. Toch vond ik het ingewikkelder dan ik had gedacht. Dat komt omdat de eBooks van de bibliotheek beveiligd zijn met behulp van Adobe Digital Rights Management (DRM).

Online bibliotheek gratis

Laten we eens kijken of het financieel aantrekkelijk is om eBooks te lenen bij de bibliotheek. Voor een abonnement op de online bibliotheek betaal je 42,-. Maar als je een gewoon abonnement hebt op de bibliotheek is lenen in de online bibliotheek gratis.

De online bibliotheek heeft een aanbod van 20.000 boeken. Maar Kobo Plus heeft er maar liefst 244.594. Voor Kobo Plus betaal je 110,- per jaar (de eerste maand is gratis, dus die tel ik even niet mee.)

Dat is een stuk duurder dan de online bibliotheek maar je hebt wel echt véél meer keuze. Dus tsja…

Online bibliotheek app

Wist je dat er ook een heuse online bibliotheek app is? Je kunt deze gratis downloaden. Vervolgens moet je inloggen, en daarna heb je toegang tot het assortiment van de bieb. Je kunt zowel ebooks als luisterboeken lenen. Hieronder een screenshot van de online bibliotheek app op mijn smartphone:

online bibliotheek app

De online bibliotheek app is ideaal als je onderweg bent, en niets te lezen hebt. Je logt in, zoekt het boek van je keuze, en je kunt online lezen!

N.B. De online bibliotheek app krijgt wel vrij slechte beoordelingen! Maar 1,5 van de 5 mogelijke sterren. Je kunt hem hier downloaden of via je smartphone.

Andere abonnement diensten dan de bieb online

De online bibliotheek valt onder het type abonnementsdiensten. Op de site ereaders.nl gaven ze in september een overzicht van abonnementsdiensten op het gebied van eBooks. Hieronder een overzicht:

 • Leeslounge: tijdschriften, stripboeken en luisterboeken
 • Bookchoice: maandelijks 8 eBooks en audioboeken voor 3,99. (Heette vroeg Elly’s Choice)
 • Kobo abonnement: 9,99 per maand
 • Bookmate: 10,99 per maand.
 • Buku: abonnementsdienst voor studieboeken: 24,99 per maand.
 • Booqees: boeken voor kinderen. 6,99 per maand.
 • Scribd: 8,99 per maand. Engelse boeken.
 • Ik miste in hun lijstje nog Storytel.

Meer informatie vind je op de site van ereaders.nl

Mijn conclusie over eBooks lenen bieb online

Als ik eerlijk ben viel het gratis lenen van eBooks bij de bieb online mij tegen. In de eerste plaats omdat het aanbod kleiner was dan ik had verwacht. En in de tweede plaats door het gedoe om het eBook op mijn eReader te krijgen. Heb je eenmaal Adobe Digital Editions op je computer geïnstalleerd, dan is het waarschijnlijk zo gepiept. Maar het zijn toch even een paar stappen die je moet doen. Eerlijk gezegd vind ik het een stuk eenvoudiger om gewone boeken te lenen bij de bibliotheek.

Kortom: als je graag veel leest uit een gevarieerd aanbod dan kun je beter gewone boeken lenen in de bibliotheek en eventueel eBooks een service als Kobo Plus.

Wat ik wel leuk vind is dat je bij de online bibliotheek gratis online tijdschriften kunt lezen.

Praktische informatie over de online bibliotheek

Similar Posts

14 Comments

 1. Ik leen mijn ebooks ook bij de bibliotheek, maar ik vind het inderdaad een heel gedoe om ze op m’n ereader te krijgen. En, meest irritant, nieuwe boeken vind je niet in de online bibliotheek. Dat is dan ook de reden dat ik mijn ereader eigenlijk alleen nog op vakantie gebruik. Ik lees nu eenmaal graag al het moois dat ik bij uitgeverijen voorbij zie komen aan nieuwe boeken.
  Overigens: een ‘verlopen’ boek kun je wel gelijk opnieuw downloaden. Dan lees je dus rustig weer verder. Dat vind ik dan weer wel ideaal.

 2. Ach, mijn computer is een vierkante doos, zo’n ouwerwetse, een mobieltje of tablet heb ik niet, dus e-readen is voor mij niets. en al kon het wel, dan zou ik nog voor een boek kiezen. De geur, het gevoel van papier aan je vingers, en ik maak ook graag aantekeningen erin.
  Maar zo’n digitaal abonnement vind ik duur zeg! Zoveel betalen we hier ook voor de bieb ongeveer per jaar en dan kun je zowel e-books als de andere media lenen.
  Nieuwe boeken hoeft meestal niet voor mij. En de kringloop biedt ook een riant aanbod hier aan Nederlandse literatuur!

  1. Ja dat snap ik heel goed Irene. Ik heb zelf ook nog steeds een voorkeur voor het vasthouden van een papieren boek, maar ik zie nu wel steeds meer de charmes van eBooks : )

 3. Ik was altijd fan van de bibliotheek maar je hebt gelijk, ze missen nog wel wat in de ebook service qua aanbod en het werkt niet prettig. Ik ben inmiddels een KoboPlus abonnement bij bol.

 4. IK heb begrepen dat het voor bibliotheken lange tijd financieel ongunstig is geweest om e-books ter beschikking te stellen.
  De basis voor dat probleem schijnt eind vorig jaar, begin dit jaar verholpen te zijn, waardoor het e-book aanbod nu kan gaan groeien.

  1. In een volgende commentaar (van ongeveer dezeldfe strekking) heb ik een link naar een artikel van de consumentenbond geplaats.
   (Zag mijn reactie namelijk even niet staan, te ongeduldig).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.