5 methodes van bezuinigen op studieboeken

studieboeken

Lees nu alles over bezuinigen op studieboeken!

In een deel van het land begint school volgende week alweer.

Wij zijn dit jaar 'laat,' dus bij ons duurt dat nog even. Maar de studieboeken voor mijn jongste zoon, die begint aan een opleiding HBO ICT heb ik inmiddels geregeld.

En dat brengt mij op onderstaande methodes die ik graag gebruik om, waar mogelijk, te bezuinigen op studieboeken. Besparen op studieboeken doe ik namelijk graag.

5 methodes om te bezuinigen op schoolboeken

1. Schoolboeken tweedehands aanschaffen

Zo gauw de boekenlijst bekend is van de studie of opleiding van je kind kun je op zoek naar de betreffende boeken. Tweedehands versies zocht ik in eerste instantie op via bol.com en marktplaats. Maar er zijn inmiddels ook speciale gespecialiseerde websites waar je tweedehands boeken kunt kopen en verkopen. Bijvoorbeeld Bookmatch en Studystore.

2. Eigen schoolboeken verkopen

Vaak zijn boeken maar 1 studiejaar nodig. Als je nieuwe studieboeken gaat kopen, kun je meteen mooi de overbodig geworden studieboeken aanbieden.

Zo verkocht ik succesvol onze Bosatlas via bookmatch.nl

De Bosatlas die ik gedwongen door de school kocht, lag eenzaam te verstoffen in een kast. Geconfronteerd met de kosten voor nieuwe schoolboeken, schoot dit boekenlijk mij ineens te binnen. Met behulp van Bookmatch heb ik hem in 2 dagen verkocht! Het ging supermakkelijk. Ik vulde het ISBN nummer van de Bosatlas in, en Bookmatch regelt de rest.

Ik kreeg een berichtje dat ene Henk hem had gekocht, en via Bookmatch kon ik voor 4,- een verzendlabel uitprinten. In de winkel betaal je 4,50. h3>3. De kinderen overtuigen dat de digitale versie ook 'hartstikke fijn' is.

Deze methode werkt helaas niet zo goed. eBooks zijn doorgaans goedkoper dan de papieren versie. Zeker voor mijn jongste dochter die Engels studeert in Utrecht, zijn veel van de boeken die ze moet lezen bovendien gratis te downloaden.

4. Boeken in eerste instantie niet kopen

De boeken in eerste instantie niet kopen, en afwachten of ze wel echt nodig zijn. Op die manier heb ik voor mijn twee dochters nooit de Bosatlas hoeven kopen. Ze gebruikten gewoon de Bosatlas in de schoolbibliotheek.

Helaas werkte deze methode niet op de middelbare school van mijn jongste zoon, waardoor ik halverwege het schooljaar knarsetandend alsnog de Bostatlas moest kopen. Twéé keer heeft mijn zoon hem moeten gebruiken... Ik baal er nog steeds van.

5. Kinderen zelf hun studieboeken laten kopen

Een vijfde methode is de kinderen zelf hun schoolboeken laten betalen. In dat geval werkt methode 3 vermoedelijk ook meteen veel beter. Maar in ons gezin heb ik schoolboeken, evenals rijbewijs halen, ooit bestempeld als 'onderdeel van de opvoeding.' Dus nu zit ik daaraan vast.

Tot slot over bezuinigen op studieboeken

Op de middelbare school zijn schoolboeken aangenaam gratis. Wat een luxe! Hoewel je tegenwoordig vaak wel gedwongen wordt om een dure iPad om kleine laptop te kopen als de school kiest voor digitale boeken.

Voor de boeken voor de HBO studie van mijn jongste zoon, en de universitaire studie Engels van mijn jongste dochter is geen genade! Daarvoor moeten we hoe dan ook de portemonnee trekken.

In deze post las je 5 manieren waarop je kunt proberen om de kosten te drukken.

Je kunt trouwens ook weer geld verdienen met zelf boeken verkopen!

Zie ook mijn post over gratis boeken lezen in coronatijd en Wat heb je nodig voor de middelbare school?

Vergelijkbare berichten

12 reacties

  1. Ik heb al jaren t idee dat er een deal met scholen is om die Bosatlas verplicht te laten kopen. Heb hem zelf ooit ook van mijn ouders gekregen en nooit in gekeken. Weet t nog goed omdat het tien voor mijn ouders een rib uit t lijf was aangezien die financieel echt even tegenvaller op tegenvaller hadden..

    1. Ik lees dat jij de boeken voor je zoon hebt geregeld. Heeft hij nu niet de leeftijd om dit zelf te regelen?

    2. We hebben het samen zitten doen Mar. Zeker voor een compleet nieuwe studie vind ik het niet verkeerd om er even bij te zijn. En hij doet veel andere dingen inderdaad zelf.

  2. De Bosatlas. Volgens mij heb ik daar nog nooit in gekeken. Ik maakte toen ik naar de pabo ging de 'fout' om alles wat op de lijst stond aan te schaffen (wel betaald door mijn moeder, trouwens). Een groot deel bleef ongebruikt in de kast staan of ik had er ooit één hoofdstuk uit nodig dat ik ook wel via de bieb had kunnen lezen.

  3. Voor mijn twee studerende zoons alle boeken via Bookmatch aangeschaft, 1 nieuw en de overige tweedehands...veelal voor de helft van de prijs! Ik verkoop ze als ze niet meer worden gebruikt ook weer via Bookmatch. Ik heb ze 10 augustus gekocht en heb van de 9 boeken er nu 3 binnen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.