Besparen: meer dan 75 simpele bespaartips!

geld besparen

Onderstaand lijstje begon ik met 10 manieren om geld te besparen. Maar toen ik eenmaal aan het schrijven was, bedacht ik steeds meer bespaartips.

Hieronder mijn lijst met ruim 75 simpele manieren om geld te besparen!

Ruim 75 simpele manieren voor geld besparen

 1. Zet je thermostaat 1 graad lager. Dat levert gemiddeld een besparing op van 80,- per jaar. Hoe besparen op gas? Zo dus!
 2. Hoe besparen op boodschappen? Doe je boodschappen met een boodschappenlijstje en houd je er aan!
 3. Werk met een weekmenu.
 4. Doe 1 keer per week alle boodschappen om te besparen op boodschappen. Vermijd verder de supermarkt zoveel mogelijk, want daar liggen de verleidingen op de loer.
 5. Woon je in de buurt van Duitsland? Koop je verzorgingsproducten dan bij de Duitse DM drogist.
 6. Koop huismerk producten in plaats van A-merken.
 7. Koop tweedehands om kosten te besparen.
 8. Wasmachine reinigen: doe dit 1 keer per maand en hij zal langer meegaan.
 9. Plak nee-stickers op je deur wat betreft folders. Folders kunnen verlangen opwekken! Leid je zelf niet in bekoring ; )
 10. Betaal je rekeningen op tijd. Voor je het weet moet je extra betalen voor administratiekosten.
 11. Plan vooruit. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en vermijd je snelle oplossingen die geld kosten. Als ik beter had gepland had ik bijvoorbeeld niet 3 euro meer hoeven betalen aan mijn nieuwe staafmixer.
 12. Gebruik kortingsbonnen waar je maar kan.
 13. Gebruik alleen kortingsbonnen voor dingen die je anders ook had gekocht. Met andere woorden: gebruik de kortingsbon niet alleen maar vanwege de korting.
 14. Installeer Scoupy op je smartphone.
 15. Houd aanbiedingen in de gaten en sla dan je slag. Hiermee kun je goed op boodschappen besparen.
 16. Eet regelmatig eerst eens je voorraden op. Elke week dat het koffiedrinken bij mij thuis is, doe ik geen boodschappen. Die week eten we ‘uit de kasten.
 17. Gebruik een koeltas, om je bederfelijke boodschappen koel te houden.
 18. Verbouw je eigen groentes en bespaar op boodschappen.
 19. Was je eigen auto, als je normaliter door de wasstraat karde.
 20. Controleer de Netflix prijzen van je account!
 21. Hang je was buiten te drogen, in plaats van dat je hem in de droger doet.
 22. Doe deuren achter je in de klink, zodat warmte bewaard blijft.
 23. Tunnel in kaars? Er zijn trucs om dit te herstellen.
 24. Zorg voor goede gordijnen die de kou buiten houden.
 25. Neem een Blendle abonnement en lees voor 10,- per maand alle tijdschriften die je maar wilt.
 26. Doe lampen uit als je een kamer uit gaat! Zo kun je besparen op je energierekening!
 27. Leen het boek met 7 bespaartips van Aad Actief uit de bieb.
 28. Koop een opdraaiwekker in plaats van zo’n elektrische.
 29. Wil je iets pakken uit je koelkast? Denk eerst na wat je precies wilt pakken. Met andere woorden: doe niet de deur open en dat je dan nog uitgebreid gaat staan bedenken wat je eens zult pakken.
 30. Ga je Netflix account delen met iemand anders en deel de kosten.
 31. Draai je wasmachine alleen als hij vol zit.
 32. Voorkom dat je rood staat.
 33. Gescheurd geld? Je hebt opties!
 34. Sta je toch rood, bijvoorbeeld door een incasso? Zuiver het bedrag dan meteen aan. Rood staan is de duurste manier van lenen.
 35. Maak zoveel mogelijk zelf. Denk aan brood, schoonmaakmiddelen etc. Vooral met zuiveringszout kun je een heleboel doen als het gaat om schoonmaken. N.b. Het is ook bekend onder de naam baking soda.
 36. Heb je een creditcard? Betaal die elke maand. De rente is erg hoog.
 37. Verwissel de plek van je autobanden regelmatig. Zo slijten ze langzamer.
 38. Koop in grote verpakkingen en/of hoeveelheden. Eén van de redenen dat de Action zo goedkoop is, is dat ze massaal inkopen. Dit principe werkt ook voor jou als consument. Grotere hoeveelheden zijn vaak goedkoper dan kleine.
 39. Koop groentes en eieren en dergelijke in kraampjes langs de weg.
 40. Gebruik restjes eten de volgende dag voor een nieuw gerecht.
 41. Vraag jezelf bij aankopen: ‘Heb ik dit echt nodig?’ Negen van de tien keer zal het antwoord: ‘Nee’. zijn.
 42. Eieren invriezen of gebruik ze voor een gezonde simpele maaltijd als scrambled egg.
 43. Gebruik de 24 uurs regel. Was je antwoord op vraag 32 toch ‘Ja’? Pas dan de 24 uurs regel toe. Ga naar huis, en als je het product 24 uur later nog steeds wilt hebben mag je het kopen.
 44. Sluis zoveel mogelijk geld door naar je spaarrekening, waar je er minder makkelijk bij kunt.
 45. Koop geen dingen op de pof. Soms kun je tv’s kopen en die in etappes af betalen.
 46. Gebruik LED lampen.
 47. Vervang regelmatig de olie van je auto. Daarmee verleng je het leven van je auto.
 48. Gebruik sites als beslist.nl en Geld.nl om prijzen te vergelijken.
 49. Check de Consumentenbond om te zien welk product de beste keuze is voor de laagste prijs.
 50. Iets besteld, maar het bevalt toch niet? Stuur het op tijd terug! Als je te lang wacht, mag je het soms niet meer terugsturen.
 51. Bepaal een budget en houd je er ook aan.
 52. Word lid van de bibliotheek en bespaar handenvol geld op boeken. Je kunt op die manier goedkoop boeken lezen.
 53. Word lid van de spelotheek. Zo kun je flink besparen op speelgoed. Of kies voor tweedehands speelgoed, dat is nog duurzamer ook.
 54. Begin met andere ouders een opvang, waarbij jullie om de beurt op elkaars kinderen letten. Het is een vriendelijke vorm van besparen op oppas en opvang.
 55. Word lid van een LETS groep en wissel diensten uit.
 56. Bezoek Repair Cafe’s. Soms kan iets nog gerepareerd worden, en dan hoef je het niet nieuw te kopen.
 57. Gebruik klantenkaarten om korting te krijgen. Bij de Albert Heijn krijg je bijvoorbeeld bonuskorting met een bonuskaart.
 58. Ga naar goedkope supermarkten, maar blijf kritisch. De Lidl en de Aldi zijn goedkope supermarkten evenals de Boni supermarkt. Maar soms is het toch nog goedkoper bij een ‘gewone’ supermarkt. Bij deze manier van besparen moet je dus goed opletten of je inderdaad goedkoper uit bent.
 59. Eet volgens het seizoen. Groentes van het seizoen zijn in de regel goedkoper.
 60. Zuurkool is een goedkope en gezonde maaltijd die ideaal is als je wilt besparen op boodschappen. Zelfs de biologische versie is nog budgetvriendelijk.
 61. Investeer een keer in een goede drinkbeker, en geef je kinderen voortaan daar drinken in mee. Zo kun je op pakjes drinken besparen.
 62. Voorkom problemen. Gooi 1 keer per maand kristalsoda en een emmer heet water door je gootsteen. Zo voorkom je verstoppingen. Ik betaalde in januari maar liefst 103,- om een verstopping te vermelden. Ik kreeg het genoemde advies van de meneer die het kwam oplossen. En ik ga me er zeker aan houden.
 63. Doe zoveel mogelijk te voet of op de fiets. Zo kun je op reis- en benzinekosten besparen.
 64. Leef gezond en streef naar dagelijks minimaal 10.000 stappen of 30 minuten matig intensief bewegen. Hoewel het geen garantie is, verkleint dit de kans dat je zorgkosten moet maken.
 65. Ga zorgvuldig met je spullen om. Zoals mijn tante Marietje altijd zegt: ‘Een slons kan meer verslonzen, dan een pronkster verpronken.’ Als je zorgvuldig met je spullen omgaat gaan ze langer mee, en hoef je ze dus minder snel te vervangen. Dit is een manier van besparen die vooral met je gedrag te maken heeft.
 66. Geef een oude bank een tweede leven.
 67. Kapsalons die gerund worden door allochtone Nederlanders zijn vaak veel goedkoper dan kapsalons die worden gerund door autochtone Nederlanders. Zo kan ik mijn zoon voor een tientje prachtig laten knippen door een nieuwe Turkse kapper in Doetinchem. Het is een makkelijke manier van besparen.
 68. Groentes en fruit zijn overigens vaak ook goedkoper verkrijgbaar in Turkse en Marokkaanse buurtsupers.
 69. Heb je maar eenmalig een apparaat nodig voor een klusje? Op sites als Peerby kun je een oproepje plaatsen. Deze site biedt een platform waar mensen elkaar spullen lenen : ) Zo hoef je het zelf niet te kopen, en kun je op die kosten besparen.
 70. Bezuinig je tv-abonnement weg. Als je toch vooral via je laptop tv kijkt, zou je kunnen overwegen om je kabelabonnement op te zeggen. De meeste programma’s zijn ook online te bekijken. Zelf kijk ik regelmatig programma’s via tvblik.nl.
 71. Heb jij nog een tv-gids? Zeker als je toch weinig naar de ‘gewone’ televisie kijkt is dit een prima post om op te bezuinigen. Ik ga ons abonnement op de Veronicagids tenminste ook opzeggen om te besparen!
 72. Wil je een sportievere levensstijl? Overweeg dan eens hardlopen. Goedkoper wordt het niet, en je hebt de grootste sportschool die er is tot beschikking: de wereld : ) En je bespaart op een sportschoolabonnement!
 73. Ook op leuke uitjes valt flink te besparen. Er is genoeg gratis te doen. Er is zelfs een heus boek getiteld Nederland voor nop!nederland voor nop
 74. Breek vaatmachinetabletten in tweeën en gebruik maar de helft per afwasbeurt. De afwas wordt steeds prima schoon en je doet twee keer zo lang met de blokjes. Overigens worden de afwasmachineblokjes van de Lidl en Aldi steevast als beste getest. En ze zijn nog goedkoop ook : )
 75. Check je kassabon bij de supermarkt als je wilt besparen. Soms maakt een kassière fouten. Je zult niet de eerste zijn die per ongeluk te veel heeft betaald. Wat dat betreft zijn zelfscanners fijner! Leestip: Zelfscan Albert Heijn verrassend moeilijk.
 76. Zet koffie met een koffiefilterapparaat of ‘op de hand’ met een los koffiefilter. Dat is nog steeds de goedkoopste koffie. Zo kun je op je dagelijkse kopje koffie besparen.
 77. Trouwplannen? Trouw op maandagmorgen in het gemeente- of stadshuis. Dan is trouwen gratis.
 78. Kies je woonplaats zorgvuldig. Het leven in het westen van het land is in de regel duurder dan in het noorden en het oosten. Je zou er misschien niet zo aan denken, maar verhuizen kan dus leiden tot besparen!
 79. Over trouwen gesproken. Vorig jaar kwam de Zeeman met een prachtige trouwjurk voor een prikkie : )
 80. Zeg zoveel mogelijk abonnementen op. Tijdschriften kun ook gratis in de bieb lezen. Zo kun je op leesvoer besparen.

Bonustip: bij de Wibra vind je ontvetter Dasty. Een middel dat zelfs een fanclub heeft : )

Conclusie over geld besparen

In deze post lees je een overzicht van manieren om makkelijk geld te besparen. En dat zijn er nogal wat! Als je duizelig wordt van zoveel tips, doe er dan gewoon 1 per week! En elke week pak je er eentje bij.

Lees ook: Waar kun je zuiveringszout kopen?

Wat zijn jouw aanvullende tips?

Similar Posts

42 Comments

 1. Dat zijn er veel! Maar de was buiten hangen kan helaas niet altijd. Abonnementen hebben we niet, maar misschien als de jongens groter zijn? En die van de vaatwastabletten is misschien wel een idee, maar hoe breek je ze doormidden, snijden?

  1. Ik knip ze altijd gewoon door. En zelf een kwart van een vaatwastablet is voldoende meestal.

  2. Wij wachten altijd op een promotie van vaatwaspoeder. Dat kan je zelf doseren en gaat hier niet alleen langer mee dan tabletten, het lijkt de vaat ook schoner te wassen omdat het sneller oplost.

 2. Ik vind de opdraaiwekker de leukste tip.

  Ben benieuwd hoeveel je daar nou mee bespaart….

  Je kan ook iedere ochtend je wekkerradio uit het contact trekken en ‘s avonds weer opnieuw instellen, hahaha!!!

  1. Maar…. even serieus…..

   Neem iedere week of 2 weken al je uitgaven door, bijvoorbeeld door je bankmutaties te downloaden en rubriceren, en dan per rubriek je uitgaven op te tellen.

   Zo ontdek je hoeveel je per maand of per jaar uitgeeft en kun je beslissen wat je daarvan vindt en eventueel je gedrag bijstellen.

   Ook ontdek je eerder of je dubbele abonnementen hebt etc.

   En: ontwijk winkels waar Nicole vaak komt zoals de HEMA en Action om te voorkomen dat je impulsaankopen doet. Daar zijn dit soort winkels (vooral “pulpwinkels” als Action) berucht om.

 3. Ik werd er inderdaad bijna duizelig van maar heb ze allemaal gelezen. Zitten een paar goede tips bij. Trouwen is hier op donderdag gratis ;-)

 4. Staan veel herkenbare punten tussen. Ik houd me er ook wel aan, aan de meeste. Zoals boodschappenlijstje, verwarming net 1 graad lager, nadenken over aankopen, huis goed isoleren (gordijnen enz).
  Maar ik weet zeker dat ik nog veel meer kan besparen, haha! Vooral op de leuke, hebbedingen zoals winkels van Action, Xenos, Hema…

 5. Ik herken er vele van en bij de Action kom ik niet vaak dus kom ik niet in verleiding wij wonen zo’n 20 km van de stad en 7km van een bushalte dan ga je alleen naar de stad als je echt iets nodig hebt.

 6. De meeste dingen doe ik ook. Maar wat het meeste helpt (bij mij) is elke uitgave op te schrijven voor een tijdje. Achteraf zie je goed of dat paar sokken / jurkje / handige Ding nu echt nodig was en daarna kan je je gedrag daarop aanpassen. Zoals jouw punt 32 maar dan achteraf.

  1. Een kasboek bijhouden is inderdaad een erg goede tip. Ik heb dat een tijdje gedaan, en ik ging gewoonweg al minder kopen omdat ik het niet in mijn kasboek wilde zetten.

   Maar op de lange termijn houd ik persoonlijk een kasboek bijhouden niet goed vol moet ik bekennen.

 7. Meeste tips volgen wij al op. Toevallig wonen we in een goedkope gemeente en dat scheelt een hoop inderdaad! Vaatwastabletten halveren kan je op den duur flinke problemen geven door vetophoping in je vaatwasser. Voordeliger is om poeder te gebruiken. Een grote bus sun, paar keer per jaar 1+1 gratis, doen wij maanden mee.

 8. Dat zijn behoorlijk wat tips! Leuk om ze op een rij te zien. Mijn tip is om i.p.v. de fysieke tv- gids een gratis tv-gids app te downloaden. Ook Veronica heeft er een!

 9. Leuk om je tips te lezen. Met name tip 32 is de laatste tijd voor mij van toepassing. En het gevoel dat ik later heb als ik het toch niet gekocht heb, is vaak onbetaalbaar. Met name bij Action koop ik vaak onnodige dingen, gewoon voor de heb … En tja, iedere euro uitgespaard is er toch weer één.

 10. Ik heb in de badkamer en keuken een keukenwekker, als ik b.v. de was in de droger doe (om de hondenharen eraf te halen heel handig) zet ik de wekker op 10 minuten, daarna hang ik de was op, scheelt ook in kreuken, ik droog binnen, dus waait er niks af/uit.
  Ook zet ik de wekker op 5 minuten als ik ga douchen, meestal ben ik er dan al onderuit, want je bent gewoon sneller als de wekker loopt.
  Ook zet ik de wekker als ik een opruimklus doe, op bijv. een half uur, houdt mij gefocust en ik verzand niet in klusjes eromheen.. is geen bespaartip, maar wel een leuke vind ik

  Als het water met de eitjes erin kookt, draai ik het gas uit en zet de wekker op 4 minuten en dan zijn de eitjes prima hard. Schep eruit en koel de eitjes in een kommetje, het pannetje heet water gebruik ik na het ontbijt als schoonmaaksopje.
  Ik heb het meest uitgebreide bieb abonnement genomen, ik kijk daardoor gratis dvd’s, reserveren is gratis, toptitels ook en kosten €70 per jaar.

  Ik verwarm de oven nooit voor, als de schotel erin gaat zet ik de oven aan, en als je de oven uitzet blijft hij nog minstens 10 minuten op de gewenste warmte. (als je echt bakt kan dat niet, maar een ovenschotel kan echt wel)

  Fietsen is ook een heel goedkope sport, wij combineren fietstochten met goedkope vakantieveilingen voor hotels en dat zijn onze leukste vakanties in eigen land, langzaam, ontspannend en hond gaat mee, onderweg picknicken want we kopen ons eten in supermarkten onderweg en hebben bekers, bordjes en bestek bij ons. Veel vakantie voor weinig geld.

  Ik koop in kringlopen soms een mooi vaasje, in de zomer is het voor €2.50 een mooie bos bloemen plukken bij de zorgboerderij, ik neem dan een mooie vaas mee, en pluk voor die vaas een bos, die ik daarna meteen weggeef aan een jarige of collega die ziek is.

  let in weekkranten op gratis activiteiten in je eigen woonplaats, of een winactie van een lokaal theater, gemeente evenement oid.
  wij winnen heel vaak een uitje, omdat heel veel mensen denken dat ze toch niets winnen en niet meedoen? Zo gingen we naar een nieuwjaarsontbijt met de burgermeester, een feestavond in het jarige theater, naar een opera in Pathé, een rondleiding achter de schermen van een dierentuin enz. Gratis lezingen, boekpresentaties enz. enz.

  Koop een museumjaarkaart, kosten €110 per jaar.. en we gaan gemiddeld een keer per maand naar een museum, dat doen we al jaren en zou ik echt niet willen missen!

 11. Uit de kasten eten is natuurlijk geen besparing, je hebt er al voor betaald???? en de voorraad moet je toch weer aanvullen. Restjes opeten is dus ook alleen een besparing als je ze voorheen weggooide. Creatief met je voorraad omgaan kan wel tot een besparing leiden bv dingen combineren die niet zo voor de hand liggen waardoor je een bepaald ingrediënt niet hoeft te kopen. Het meeste bespaar je denk ik toch door, zoals je tante Marietje zei, zuinig te zijn met je spullen of gewoon nog maar de helft te eten van wat je normaal eet????, is nog goed voor je ook en hoef je ook niet naar de sportschool????, gr. Leontine

 12. Goede tips!
  Soms best lastig om te besparen maar zeker in januari na de dure decembermaand echt wel weer nodig.
  Week boodschappen doen scheelt hier inderdaad echt een heel stuk!

  1. Ik heb ook het gevoel dat we dure maanden achter de rug hebben Mamaissues. Daarom heb ik in januari ook echt een gevoel van de financiële touwtjes weer strakker trekken.

   Hoewel ik dus wel de Mona Lisa heb gekocht ; )

 13. In de keuken heb ik sensorlampen, die aangaan als ik ‘s avonds in de keuken kom en vanzelf weer uitgaan.
  Een extra zeefje op de gootsteenafvoer houdt veel tegen en uiteraard geen vet en olie in de gootsteen, nooit verstoppingen gehad.
  Verwarming zet ik ‘s avonds rond 8, 9 uur omlaag en tegen de tijd, dat het koud wordt in de woonkamer is het doorgaans ook bedtijd ;)
  Uiteraard alleen volle machines wassen en afwassen doe ik met de hand, alles even onder water zetten en een half uur later is het afwassen een fluitje van een cent.

  Action en Xenos zijn inderdaad verleiders, maar geleidelijk aan word ik wel wat kritischer of ik iets wel echt nodig heb.
  Ik heb een 45-km autootje, wat op diesel rijdt en voor 100 km rijden betaal ik 5 euro en dan gebruik ik wel de “betere” diesel.

  Uiteraard ook de aanbiedingen in de gaten houden en ik heb dan ook geen “Nee”-sticker, want zeker van de supers houd ik de aanbiedingen in de gaten of er iets in staat, wat ik net toevallig nodig heb.
  Ook afgeprijsde vers-artikelen, die niet meer in de aanbieding zijn, worden vaak voor minder verkocht.
  Ik heb een vacuüm seal-apparaat, zodat ik grotere hoeveelheden in een aanbieding kan kopen, dit in porties verdeel en dan in de vriezer.
  Ik heb nu nog asperges in de vriezer van vorig voorjaar, die door dit apparaat nog steeds even lekker smaken alsof ze vers zijn.

  Wat me wel opvalt, is dat hoe ouder je wordt, hoe minder je nodig hebt of denkt nodig te hebben. Inmiddels heb je in de loop der jaren al van alles aangeschaft, wat zijn nut bewezen heeft en met wat zorgvuldig gebruik en onderhoud gaat iets jaren mee.

  Leuk onderwerp om over na te denken!

  Groetjes Lily

 14. Wat een enorm handige lijst. Veel van de lijst doen we al gelukkig! ‘s winters hebben we nooit de verwarming aan! Dat is omdat het hier echt niet hoeft in dit huis (Frankfurt). Zeer goede isolatie. In NL trouwens hetzelfde…we kregen bij de eindafrekening altijd geld terug. Dat zijn geen paar tientjes, nee een paar honderd euro!

 15. ja die Veronicagids; die wil ik ook wel stopzetten. Maar dat krijg ik er hier thuis niet doorheen. Daarom profiteer ik maar van de leuke en voordelige acties die deze TV-gids vaak heeft.

 16. Ben ik weer. Staat de tube tandpasta er bij? Is de tube bijna leeg. Knip dan de onderkant eraf zodat je met je tandenborstel het laatste beetje eruit kan halen. In veel gevallen kun je hier nog een paar dagen van profiteren.

 17. Wow dat zijn heel wat tips. Ik koop zelf niet tweedehands, maar wel in de uitverkoop. Dat werkt voor mij prettiger, paar keer miskoop gedaan met tweede hands. En nu kan ik het ook nog eens naar de volgende kast. Voordeel van drie boys. Maar eigenlijk koop ik alles in de uitverkoop ;-)

 18. Eigenlijk ben ik al goed bezig als ik dat (indrukwekkende) lijstje bekijk! Die tip om groenten en fruit te kopen in Turkse of Marokkaanse winkels ga ik onthouden. Ze hebben daar trouwens volgens mij nog andere lekkere dingen. Al die kleine besparingsacties maken echt wel een verschil!

 19. Wij doen altijd voor de hele week boodschappen in 1 keer, voornamelijk omdat we er de rest van de week geen tijd voor hebben. Op de kachel besparen is voor ons geen optie, we hebben de verwarming altijd iets aan staan (ook als we niet thuis zijn) voor Bink.

 20. Eem lange lijst
  De gootsteen bijhouden met kristalsoda en heet water die was ik vergeten .
  Voor de rest de gids vind ik toch wel handig met oog op programma plannen doir aan te strepen
  Tv blik ga ik eens bekijken.
  Succes allen

 21. Groente bij de Turkse/Marokkanse kruidenier heb ik nogal wisselende ervaringen mee. Er zit een heel goede winkel in mijn nieuwe woonplaats. In mijn oude woonplaats heb ik te vaak een miskoop gehad. Kruiden zijn er wel vaak veel goedkoper en van goede kwaliteit.
  Ik lees folders online bij s.p.ott.a (zonder puntjes). Boodschappen doen bij verschillende supermarkten scheelt mij veel geld. Ik heb er meestal de tijd voor, helaas niet altijd de energie.
  Per week een vast bedrag in mijn portemonnee doen voor de boodschappen (voeding en toilet- en schoonmaakartikelen).
  Wij hebben jaren een boekhouding bijgehouden van de uitgaven. Ik heb er nu even geen zin meer in. Het is duidelijk waar we gekd aan uitgeven en wij zijn geen uitgevers, blijkbaar. Elke maand kijken we wel even naar alle saldi en hoeveel we extra kunnen aflossen.
  Wij hebben de tv gids jaren geleden oogezegd. Manlief wilde eerst niet. Ik zei hem dat wanneer we hem zouden missen, we weer een abonnement zouden nemen. Is niet gebeurd (dito met de krant).
  Ik hang mijn was op zolder en op de overloop. Kan ook prima. Ik heb geen vaatwasser en geen droger. Al denk ik dat ik ze wel zou hebben als ik een groter gezin had. Was binnan hangen vind ik fijner dan buiten, omdat ik dan af kan halen wanneer ik er energie voor heb en het weer niet in de gaten hoef te houden.

  Leuk om jouw lijst door te lezen :-)

  1. Een miskoop wat betreft groentes en kruiden is inderdaad vervelend.

   Goede oplossing met je man: de belofte dat als hij hem miste je weer een abonnement zou nemen. Zo zie je maar weer dat je soms denkt dat je ergens niet zonder kunt, en dat je het vervolgens niet eens mist!

 22. Minder van verzorgingsproducten gebruiken: shampoohoeveelheid elke keer halveren en kijken met hoe weinig je je haar prima schoon kan krijgen. Sinds die tip gata ene fles shampoo dubbel zo lang mee.
  Zelf gezichtsreiniger maken van half olie half bloesemwater (bv rozenwater, hamameliswater, lavendelwater, kamille) en dat in zo’n pompflesje doen en elke keer natuurlijk schudden voor je het op ene watje doet en daarna even afspoelen. Veel zachtere huid achteraf! Natuurlijk en vooral efficiënt en een mooi doorzichtig pompflesje staat ook nog leuker dan flesjes met allerlei etiketten of tekst erop.

 23. Wow, wat een lijst! Ik ga deze straks even gedurig doorlezen maar ik zag al wel een paar dingen die ik in mijn huishouden kan doorvoeren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.