Reacties

81 Makkelijke bespaartips voor creatief besparen — 42 reacties

 1. Dat zijn er veel! Maar de was buiten hangen kan helaas niet altijd. Abonnementen hebben we niet, maar misschien als de jongens groter zijn? En die van de vaatwastabletten is misschien wel een idee, maar hoe breek je ze doormidden, snijden?

 2. Ik vind de opdraaiwekker de leukste tip.

  Ben benieuwd hoeveel je daar nou mee bespaart....

  Je kan ook iedere ochtend je wekkerradio uit het contact trekken en 's avonds weer opnieuw instellen, hahaha!!!

  • Maar.... even serieus.....

   Neem iedere week of 2 weken al je uitgaven door, bijvoorbeeld door je bankmutaties te downloaden en rubriceren, en dan per rubriek je uitgaven op te tellen.

   Zo ontdek je hoeveel je per maand of per jaar uitgeeft en kun je beslissen wat je daarvan vindt en eventueel je gedrag bijstellen.

   Ook ontdek je eerder of je dubbele abonnementen hebt etc.

   En: ontwijk winkels waar Nicole vaak komt zoals de HEMA en Action om te voorkomen dat je impulsaankopen doet. Daar zijn dit soort winkels (vooral "pulpwinkels" als Action) berucht om.

 3. Staan veel herkenbare punten tussen. Ik houd me er ook wel aan, aan de meeste. Zoals boodschappenlijstje, verwarming net 1 graad lager, nadenken over aankopen, huis goed isoleren (gordijnen enz).
  Maar ik weet zeker dat ik nog veel meer kan besparen, haha! Vooral op de leuke, hebbedingen zoals winkels van Action, Xenos, Hema...

 4. Ik herken er vele van en bij de Action kom ik niet vaak dus kom ik niet in verleiding wij wonen zo'n 20 km van de stad en 7km van een bushalte dan ga je alleen naar de stad als je echt iets nodig hebt.

 5. De meeste dingen doe ik ook. Maar wat het meeste helpt (bij mij) is elke uitgave op te schrijven voor een tijdje. Achteraf zie je goed of dat paar sokken / jurkje / handige Ding nu echt nodig was en daarna kan je je gedrag daarop aanpassen. Zoals jouw punt 32 maar dan achteraf.

  • Een kasboek bijhouden is inderdaad een erg goede tip. Ik heb dat een tijdje gedaan, en ik ging gewoonweg al minder kopen omdat ik het niet in mijn kasboek wilde zetten.

   Maar op de lange termijn houd ik persoonlijk een kasboek bijhouden niet goed vol moet ik bekennen.

 6. Meeste tips volgen wij al op. Toevallig wonen we in een goedkope gemeente en dat scheelt een hoop inderdaad! Vaatwastabletten halveren kan je op den duur flinke problemen geven door vetophoping in je vaatwasser. Voordeliger is om poeder te gebruiken. Een grote bus sun, paar keer per jaar 1+1 gratis, doen wij maanden mee.

 7. Dat zijn behoorlijk wat tips! Leuk om ze op een rij te zien. Mijn tip is om i.p.v. de fysieke tv- gids een gratis tv-gids app te downloaden. Ook Veronica heeft er een!

 8. Leuk om je tips te lezen. Met name tip 32 is de laatste tijd voor mij van toepassing. En het gevoel dat ik later heb als ik het toch niet gekocht heb, is vaak onbetaalbaar. Met name bij Action koop ik vaak onnodige dingen, gewoon voor de heb ... En tja, iedere euro uitgespaard is er toch weer één.

 9. Ik heb in de badkamer en keuken een keukenwekker, als ik b.v. de was in de droger doe (om de hondenharen eraf te halen heel handig) zet ik de wekker op 10 minuten, daarna hang ik de was op, scheelt ook in kreuken, ik droog binnen, dus waait er niks af/uit.
  Ook zet ik de wekker op 5 minuten als ik ga douchen, meestal ben ik er dan al onderuit, want je bent gewoon sneller als de wekker loopt.
  Ook zet ik de wekker als ik een opruimklus doe, op bijv. een half uur, houdt mij gefocust en ik verzand niet in klusjes eromheen.. is geen bespaartip, maar wel een leuke vind ik

  Als het water met de eitjes erin kookt, draai ik het gas uit en zet de wekker op 4 minuten en dan zijn de eitjes prima hard. Schep eruit en koel de eitjes in een kommetje, het pannetje heet water gebruik ik na het ontbijt als schoonmaaksopje.
  Ik heb het meest uitgebreide bieb abonnement genomen, ik kijk daardoor gratis dvd's, reserveren is gratis, toptitels ook en kosten €70 per jaar.

  Ik verwarm de oven nooit voor, als de schotel erin gaat zet ik de oven aan, en als je de oven uitzet blijft hij nog minstens 10 minuten op de gewenste warmte. (als je echt bakt kan dat niet, maar een ovenschotel kan echt wel)

  Fietsen is ook een heel goedkope sport, wij combineren fietstochten met goedkope vakantieveilingen voor hotels en dat zijn onze leukste vakanties in eigen land, langzaam, ontspannend en hond gaat mee, onderweg picknicken want we kopen ons eten in supermarkten onderweg en hebben bekers, bordjes en bestek bij ons. Veel vakantie voor weinig geld.

  Ik koop in kringlopen soms een mooi vaasje, in de zomer is het voor €2.50 een mooie bos bloemen plukken bij de zorgboerderij, ik neem dan een mooie vaas mee, en pluk voor die vaas een bos, die ik daarna meteen weggeef aan een jarige of collega die ziek is.

  let in weekkranten op gratis activiteiten in je eigen woonplaats, of een winactie van een lokaal theater, gemeente evenement oid.
  wij winnen heel vaak een uitje, omdat heel veel mensen denken dat ze toch niets winnen en niet meedoen? Zo gingen we naar een nieuwjaarsontbijt met de burgermeester, een feestavond in het jarige theater, naar een opera in Pathé, een rondleiding achter de schermen van een dierentuin enz. Gratis lezingen, boekpresentaties enz. enz.

  Koop een museumjaarkaart, kosten €110 per jaar.. en we gaan gemiddeld een keer per maand naar een museum, dat doen we al jaren en zou ik echt niet willen missen!

 10. Uit de kasten eten is natuurlijk geen besparing, je hebt er al voor betaald???? en de voorraad moet je toch weer aanvullen. Restjes opeten is dus ook alleen een besparing als je ze voorheen weggooide. Creatief met je voorraad omgaan kan wel tot een besparing leiden bv dingen combineren die niet zo voor de hand liggen waardoor je een bepaald ingrediënt niet hoeft te kopen. Het meeste bespaar je denk ik toch door, zoals je tante Marietje zei, zuinig te zijn met je spullen of gewoon nog maar de helft te eten van wat je normaal eet????, is nog goed voor je ook en hoef je ook niet naar de sportschool????, gr. Leontine

  • Ik heb ook het gevoel dat we dure maanden achter de rug hebben Mamaissues. Daarom heb ik in januari ook echt een gevoel van de financiële touwtjes weer strakker trekken.

   Hoewel ik dus wel de Mona Lisa heb gekocht ; )

 11. In de keuken heb ik sensorlampen, die aangaan als ik 's avonds in de keuken kom en vanzelf weer uitgaan.
  Een extra zeefje op de gootsteenafvoer houdt veel tegen en uiteraard geen vet en olie in de gootsteen, nooit verstoppingen gehad.
  Verwarming zet ik 's avonds rond 8, 9 uur omlaag en tegen de tijd, dat het koud wordt in de woonkamer is het doorgaans ook bedtijd ;)
  Uiteraard alleen volle machines wassen en afwassen doe ik met de hand, alles even onder water zetten en een half uur later is het afwassen een fluitje van een cent.

  Action en Xenos zijn inderdaad verleiders, maar geleidelijk aan word ik wel wat kritischer of ik iets wel echt nodig heb.
  Ik heb een 45-km autootje, wat op diesel rijdt en voor 100 km rijden betaal ik 5 euro en dan gebruik ik wel de "betere" diesel.

  Uiteraard ook de aanbiedingen in de gaten houden en ik heb dan ook geen "Nee"-sticker, want zeker van de supers houd ik de aanbiedingen in de gaten of er iets in staat, wat ik net toevallig nodig heb.
  Ook afgeprijsde vers-artikelen, die niet meer in de aanbieding zijn, worden vaak voor minder verkocht.
  Ik heb een vacuüm seal-apparaat, zodat ik grotere hoeveelheden in een aanbieding kan kopen, dit in porties verdeel en dan in de vriezer.
  Ik heb nu nog asperges in de vriezer van vorig voorjaar, die door dit apparaat nog steeds even lekker smaken alsof ze vers zijn.

  Wat me wel opvalt, is dat hoe ouder je wordt, hoe minder je nodig hebt of denkt nodig te hebben. Inmiddels heb je in de loop der jaren al van alles aangeschaft, wat zijn nut bewezen heeft en met wat zorgvuldig gebruik en onderhoud gaat iets jaren mee.

  Leuk onderwerp om over na te denken!

  Groetjes Lily

 12. Wat een enorm handige lijst. Veel van de lijst doen we al gelukkig! 's winters hebben we nooit de verwarming aan! Dat is omdat het hier echt niet hoeft in dit huis (Frankfurt). Zeer goede isolatie. In NL trouwens hetzelfde...we kregen bij de eindafrekening altijd geld terug. Dat zijn geen paar tientjes, nee een paar honderd euro!

 13. ja die Veronicagids; die wil ik ook wel stopzetten. Maar dat krijg ik er hier thuis niet doorheen. Daarom profiteer ik maar van de leuke en voordelige acties die deze TV-gids vaak heeft.

 14. Ben ik weer. Staat de tube tandpasta er bij? Is de tube bijna leeg. Knip dan de onderkant eraf zodat je met je tandenborstel het laatste beetje eruit kan halen. In veel gevallen kun je hier nog een paar dagen van profiteren.

 15. Wow dat zijn heel wat tips. Ik koop zelf niet tweedehands, maar wel in de uitverkoop. Dat werkt voor mij prettiger, paar keer miskoop gedaan met tweede hands. En nu kan ik het ook nog eens naar de volgende kast. Voordeel van drie boys. Maar eigenlijk koop ik alles in de uitverkoop ;-)

 16. Eigenlijk ben ik al goed bezig als ik dat (indrukwekkende) lijstje bekijk! Die tip om groenten en fruit te kopen in Turkse of Marokkaanse winkels ga ik onthouden. Ze hebben daar trouwens volgens mij nog andere lekkere dingen. Al die kleine besparingsacties maken echt wel een verschil!

 17. Wij doen altijd voor de hele week boodschappen in 1 keer, voornamelijk omdat we er de rest van de week geen tijd voor hebben. Op de kachel besparen is voor ons geen optie, we hebben de verwarming altijd iets aan staan (ook als we niet thuis zijn) voor Bink.

 18. Eem lange lijst
  De gootsteen bijhouden met kristalsoda en heet water die was ik vergeten .
  Voor de rest de gids vind ik toch wel handig met oog op programma plannen doir aan te strepen
  Tv blik ga ik eens bekijken.
  Succes allen

 19. Groente bij de Turkse/Marokkanse kruidenier heb ik nogal wisselende ervaringen mee. Er zit een heel goede winkel in mijn nieuwe woonplaats. In mijn oude woonplaats heb ik te vaak een miskoop gehad. Kruiden zijn er wel vaak veel goedkoper en van goede kwaliteit.
  Ik lees folders online bij s.p.ott.a (zonder puntjes). Boodschappen doen bij verschillende supermarkten scheelt mij veel geld. Ik heb er meestal de tijd voor, helaas niet altijd de energie.
  Per week een vast bedrag in mijn portemonnee doen voor de boodschappen (voeding en toilet- en schoonmaakartikelen).
  Wij hebben jaren een boekhouding bijgehouden van de uitgaven. Ik heb er nu even geen zin meer in. Het is duidelijk waar we gekd aan uitgeven en wij zijn geen uitgevers, blijkbaar. Elke maand kijken we wel even naar alle saldi en hoeveel we extra kunnen aflossen.
  Wij hebben de tv gids jaren geleden oogezegd. Manlief wilde eerst niet. Ik zei hem dat wanneer we hem zouden missen, we weer een abonnement zouden nemen. Is niet gebeurd (dito met de krant).
  Ik hang mijn was op zolder en op de overloop. Kan ook prima. Ik heb geen vaatwasser en geen droger. Al denk ik dat ik ze wel zou hebben als ik een groter gezin had. Was binnan hangen vind ik fijner dan buiten, omdat ik dan af kan halen wanneer ik er energie voor heb en het weer niet in de gaten hoef te houden.

  Leuk om jouw lijst door te lezen :-)

  • Een miskoop wat betreft groentes en kruiden is inderdaad vervelend.

   Goede oplossing met je man: de belofte dat als hij hem miste je weer een abonnement zou nemen. Zo zie je maar weer dat je soms denkt dat je ergens niet zonder kunt, en dat je het vervolgens niet eens mist!

 20. Minder van verzorgingsproducten gebruiken: shampoohoeveelheid elke keer halveren en kijken met hoe weinig je je haar prima schoon kan krijgen. Sinds die tip gata ene fles shampoo dubbel zo lang mee.
  Zelf gezichtsreiniger maken van half olie half bloesemwater (bv rozenwater, hamameliswater, lavendelwater, kamille) en dat in zo'n pompflesje doen en elke keer natuurlijk schudden voor je het op ene watje doet en daarna even afspoelen. Veel zachtere huid achteraf! Natuurlijk en vooral efficiënt en een mooi doorzichtig pompflesje staat ook nog leuker dan flesjes met allerlei etiketten of tekst erop.

 21. Wow, wat een lijst! Ik ga deze straks even gedurig doorlezen maar ik zag al wel een paar dingen die ik in mijn huishouden kan doorvoeren!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder