Supermarktscanner: zelfscannen bij de supermarkt 2024

supermarktscanner

Ben jij al gewend aan de supermarktscanner?

In 2012 was het een vrij nieuw verschijnsel. Ik schreef er toen onderstaande blogpost over.

Boodschappen doen met een supermarktscanner?!

In het dorpje Zelhem, is de Super de Boer recent overgenomen door de Jumbo. En ze hebben daar nu de optie om je boodschappen zelf te scannen! Aanvankelijk liet ik die scanapparaten links liggen, want het leek me maar ingewikkeld, maar gisteren besloot ik me er toch eens aan te wagen. Hieronder zie je mijn supermarktscanner:

supermarktscanner zelfscan trucs

Hoe werkt zelfscannen met de supermarktscanner?

Het karretje heeft een uitsparing waarin je het scanapparaat kunt doen, en de scanapparaten staan opgesteld aan een wand.

 1. Ga naar de wand waar de supermarktscanner hangen.
 2. Druk op een knopje
 3. Kijk welk scanapparaat begint te flikkeren.
 4. Pak de flikkerende scanner!

Vaak moet je dan hem nog even activeren of instemmen met de voorwaarden, maar niet altijd.

Scan de streepjescode

Vervolgens ga je boodschappen doen, en scan je streepjescode van het artikel dat je in je karretje gooit. Eerst lukte dat niet, maar op een gegeven moment hoorde ik een bevredigend 'Piep!' Ik kreeg acuut een Teletubbie aanval: 'Nog een keer, nog een keer!'

Nadat je het artikel hebt gescand verschijnt het op het schermpje van je scanapparaat met het bedrag erachter. Je ziet precies wat je allemaal gehaald hebt, en hoeveel geld je al hebt uitgegeven.

Speciale scankassa

In mijn onschuld dacht ik dat dit was om je als klant een idee te geven van je kostenplaatje. Maar toen ik bij de kassa kwam, werd ik doorgestuurd naar een speciale scankassa, waar tot mijn verbazing mijn boodschappen niet alsnog werden 'aangeslagen'!

'Moeten jullie de boodschappen niet aanslaan?' informeerde ik.
'Nee hoor,' zei de kassière. 'En op deze manier hoeft u het niet helemaal uit het karretje te halen, en er weer in te doen.'
'Maar hoe weten jullie of ik alles wel heb gescand?' vroeg ik verbijsterd.
'Steekproefgewijs,' schokschouderde de kassière.
En hoewel ik volstrekt onschuldig was, voelde ik mijn wangen rood kleuren en op mijn voorhoofd de letters 'Schuldig' verschijnen.

Extra langzaam en nonchalant verliet ik de supermarkt, om te laten zien dat ik niets te verbergen had. Ik wist niet dat deze scanmethode zo'n groot beroep deed op de eerlijkheid van mensen.

Conclusie

Ik ben er nog niet uit of ik dat scannen nu handig vind of niet. Het voordeel vind ik dat je meteen ziet hoeveel je al hebt uitgegeven, en ik stel me zo voor dat bij drukke tijden, het afrekenen sneller gaat. Aan de andere kant vind ik het handiger als de kassière de boodschappen scant, en ik ze gewoon op de lopende band leg, want dan pak ik ze meteen aan de andere kant in een tas of doos. Nu liep ik met de losse boodschappen in het karretje naar mijn auto. Normaliter heb ik het dan al netjes ingepakt. En wat als jij er steekproefsgewijs wordt uitgehaald voor controle? Dan moet je alsnog al je boodschappen op de band leggen neem ik aan. Ik vind het vertrouwen in de eerlijkheid van de consument dat spreekt uit deze scanmethode wel prachtig.

N.B. Wist je dat er tegenwoordig ook speciale langzaamaan kassa's zijn?

Supermarktscanner 2023

We schrijven elf jaar later, en ik moet glimlachen om mijn naïviteit in 2012. Vooral dat ik dacht dat het en supermarkt scanner puur voor de klanten was om een idee te krijgen van hun totale kosten vind ik bijzonder.

Inmiddels heeft zelf boodschappen scannen een grote vlucht genomen. Er zijn nu zelfs supermarkten waarbij je met je scanapparaat bij een apparaat afrekent. Bijvoorbeeld bij mijn Albert Heijn. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is je AH bonuskaart.

In het dorpje Varsseveld bij mij in de buurt kun je nu bij de Plus supermarkt gebruik maken van een supermarktscanner, maar je kunt ook aan het eind van je boodschappenrondje zelf je boodschappen scannen bij een soort computerscherm. Net als een 'echte kassière'.

Ook al betreuren sommigen het verlies aan persoonlijk contact in de supermarkt, ik vind het allemaal erg handig en snel.

Zelfscan trucs

Helaas zijn er mensen die misbruik maken van de mogelijkheid om zelf boodschappen te scannen. Vandaar dat er regelmatig steekproefgewijze controles zijn. Hieronder een aantal gemene zelfscan trucs die mensen toepassen.

 1. 1 artikel afrekenen, maar voor ruim 1000 euro in je winkelkarretje leggen.
 2. Een mevrouw had een streepjescode in haar handpalm geplakt en scande die in plaats van het product.
 3. Duurdere artikelen helemaal op de bodem van je tas leggen, zodat ze bij een eventuele controle ze niet gevonden worden.

Supermarktscanner: de website

Let op: er is ook een website genaamd supermarktscanner. Je kunt daar producten invoeren en dan scant hij waar dit het goedkoopst is.

Leestips

Heb jij al ervaring met zelfscannen?
En wat vind je ervan?

Vergelijkbare berichten

19 reacties

 1. Bij onze AH scan ik al een paar jaar. Je betaling doe je dan bij de betaalpaal en daarna scan je de barcode van je bon en gaat het poortje open en kan je de winkel verlaten. Als er een rood lampje gaat branden bij de betaalpaal krijg je controle. De medewerker scant dan 5 producten uit je tas, ze scannen niet alles. Ik vind het ideaal, sta nooit meer bij de kassa.

  Groet Isabelle

 2. Ik vind het zo handig, gelijk je boodschappen netjes in je tas, niet meer overladen. Lekker snel. Als je alcohol koopt gaat de rode lamp knipperen dan moet er eerst een leeftijdscontrole worden gedaan maar dat gaat bij mij heel snel:-)

 3. Goh waar gaat dat heen nog even en alles wordt geautomatiseerd. Het gaat mij allemaal te vlug hoor. En ik geloof dat er heel veel mensen zijn die dan dingen niet scannen. ja ik weet het zou wat meer vertrouwen in de mensheid moeten hebben maar weet maar al te goed dat lang niet iedereen te vertrouwen is.

 4. Nou daar gaan ze in de Randstad dus niet aan beginnen, schat ik zo in. Want dan kunnen ze iedereen weer gaan controleren. Ik denk dat er in supermarkten extra arbeidsplaaten voor 'security' gaan ontstaan. Net als met de conducteur op de tram, werd ook afgeschaft toen de strippenkaart kwam en toen er teveel zwartgereden werd kwam ie weer terug. Groet, Hsm.

 5. Ik doe het - uit principe èn protest - juist nièt. Want de énige die er meer winst uit haalt, is de aandeelhouder. Ik vind het ook niet logisch dat je als "klant" steeds meer zelf moet doen, maar de prijzen daardoor niet dalen, integendeel, ze blijven toch de hoogte ingaan. Er worden mensen ontslagen, wat hen ook winst oplevert, maar dat gaat alleen maar naar hun eigen zakken...... En dat vertrouwen in de consument..... dat geloof je toch echt niet? Wat ze verliezen door de oneerlijke klanten, is er allang bijgerekend en betaal jij toch bij :-D Bovendien gaat ook hier het (weinige) menselijke contact verloren. Het moet altijd maar sneller en nog sneller met minder en minder mensen en meer machines - nee, ik bedank ervoor!

 6. Erg handig, die paar keer dat we bij de AH Xl komen. Vooral onze kleine vindt het leuk om te scannen. Meteen de boodschappen in het kratje of tas doen en je bent klaar.

  Ik heb wel het idee, als we wat treuzelen of er zit veel tijd tussen het scannen van een paar artikelen (omdat je kletst met een bekende), dat je dan sneller eruit wordt gepikt als steekproef controle.

  Toch is de kassa fijner. Niet voor het menselijk contact (want veel kassadames zijn net zo automatisch als zo'n scanapparaat), maar voor het gratis koekje voor de kleine. :-)

 7. Ik heb het een keer gedaan, bij een ah. Zoonlief liep met het scangeval rond alsof het een 'minigun' was en scande de producten (die hij op de vloer had gelegd en van 3 meter afstand...)
  Gezellig was het wel!
  Bij de c10000 hebben ze het weer afgeschaft (daar waren scankassa's, dus was je zelf de kassiere, zeg maar) omdat er teveel gestolen werd.

 8. In onze (Belgische) winkel gebeurt het al jaren ondertussen. In een eerste fase moest je bij controle inderdaad alles alsnog uit de kar op de band leggen. Bij de tweede fase scannen ze willekeurig 15 produkten uit je kar en als er iets niet klopt krijg je de daaropvolgende X aantal keren telkens controle.
  Ik doe het niet zozeer omdat ik geen cassière wil zien, maar gewoon omdat ik dan het totaalbedrag heel gemakkelijk in de gaten kan houden, zonder dat het opvalt en zonder te lopen tellen. Ook staat er een 'min' knopje op, dus je kan ook weer wat terugleggen - al is de kans op controle dan wel weer groter :p
  Ondertussen heb ik bij gelegenheid aan de cassières gevraagd of ze niet vrezen voor hun job, maar raar genoeg hebben ze mij al in verschillende winkels gezegd dat ze iemand bij moesten aannemen ?

  1. Dat je precies weet hoeveel je hebt uitgegeven vind ik ook handig. Ik loop soms ook wel te tellen, en raak dan altijd de draad kwijt.

   Wat aan apart verschijnsel dat ze er mensen bij moesten aannemen!!! Misschien meer vakkenvullers omdat het zo snel opging?

 9. Volgens mij wonen er alleen maar lieve en goede mensen in Zelhem. Niks geen Randstedelijke gestresste mensen volgens mij dan.
  Ik ben een enkele keer te gast in een vakantiehuisje daar in Zelhem.
  The corner Behind daar heeft het leven stil gestaan toch?

  Wat een heerlijke omgeving daar. Enjoy.

 10. Ik vind het ideaal, ik had altijd last van mijn nek en rug van dat op de band leggen, weer van de band in de kar, enz. Nu doe ik het na het scannen gelijk in de tassen, tas apart voor de vriesspullen, til de tassen in de auto, bij thuiskomst er weer uit en ruim de vriesspullen op en de rest als ik koffie heb gedronken. Ik zal eerlijk zijn, als deze supermarkt er mee zou stoppen ging ik er niet meer heen, er is er nog een supermarkt die een km. dichterbij zit maar die hebben geen zelfscanner.

 11. hallo,ik kom ook bij de jumbo in zelhem en heb laatst een steek proef gehad,ze scande bij mij alleen een paar artikelen waar ik een grotere hoeveelheid van bij me had{melk,boter}ik kon gewoon allles in het karretje laten liggen.
  maar toen ik een steekproef kreeg voelde ik mij ook rood worden ik dacht meteen als ik het maar goed gedaan heb,maar ik mocht rustig de winkel met de boodschappen verlaten.
  de volgende keer doe ik dus ook meteen de boodschappen in de tas,dat had ik nu niet gedaan.
  gr eline

 12. Ik scan ook al een poos bij de AH. Vind het ideaal. Ik pak alles gelijk in, tassen in het karretje. Nooit in de rij voor de kassa en iedere 6 à 7 weken een steekproef. Tassen daarna zo in de auto.

 13. Wat een super uitvinding,ik vind de controle die je houd over hoeveel je al besteed hebt zo fijn.Maar ook zo snel langs de kassa,geweldig! Ik blijf het vanaf vandaag gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.