Zelfscan AH: een heel gedoe zeg!

zelfscan ah

Tsjonge, de zelfscan bij Albert Heijn is wel even een ander verhaal dan de zelfscan bij Jumbo supermarkten zeg!

Bij Jumbo druk ik op een schermpje, en dan licht er ergens een scanner op. Die pak ik, en vervolgens scan ik al mijn boodschappen. Aan het eind ga ik naar de kassa voor zelfscanners, lever mijn scanner in, en betaal bij de kassière.

Niet zo bij de zelfscan van Albert Heijn!

Zelfscan AH

Het begon ermee dat ik eerst moest ‘inloggen’ met mijn Albert Heijn bonuskaart. Moeizaam stond ik dat ding onder de scan te houden, maar het lukte niet! Een aardige medewerksters zag mijn geworstel en kwam helpen. Blijkbaar komt de afstand tussen de AH voordeelkaart en het scanapparaat heel nauw kijken!

Vervolgens leek net alsof hij niets scande, maar ineens deed hij het gelukkig. Ik kreeg er net wat meer vertrouwen in, toen ik bij de kassa kwam.

Ook dat is anders dan bij Jumbo.

Zelfscan Albert Heijn betalen

Eerst moest ik weer mijn bonuskaart scannen. Vervolgens kon ik mijn boodschappen betalen, en een kassabon uitprinten. Vervolgens moest ik die kassabon scannen om het poortje te openen om de supermarkt weer uit te kunnen.

AH zelfscan ervaring update

Inmiddels heb ik de AH zelfscan vaker gebruikt, en gaat het een stuk beter. Ik weet nu dat ik mijn AH bonuskaart nodig heb om een handscanner te bemachtigen. En ook bij het betalen bij AH zelfscan kassa gaat het nu een stuk soepeler. Het blijkt dus ook wel een simpele kwestie van oefenen.

Zelfscan AH contant betalen

Stel nou dat je alle boodschappen heel modern hebt gescand en wilt afrekenen bij de zelfscankassa van AH. Kun je dan ook ouderwets contant betalen bij de zelfscan van AH? In de toekomst misschien wel!

Albert Heijn contant betalen bij de zelfscan kassa

In september 2022 begon AH met een test met contant betalen bij een zelfscan kassa. Dat deden ze met een zogenoemde cashrecycler. Je kunt daar met contant geld je boodschappen afrekenen. Het plan is dat dit apparaat in zoveel mogelijk winkels van AH gaat komen.

Zelfscan AH versus zelfscan Jumbo

Zelfscan Jumbo: zelfscanner activeren, boodschappen doen, afrekenen bij kassière zelfscankassa.

Zelfscan AH: bonuspas scannen, zelfscanner pakken, boodschappen doen, bonuspas scannen, afrekenen, bon printen, streepjescode bon scannen om poortje te openen.

Leestip

Hoe zijn jouw ervaringen met zelfscannen?

Similar Posts

39 Comments

 1. Bij mijn Dirk gaat het nog ingewikkelder: je moet bij een apparaat al je boodschappen scannen, dan betalen met de pin (één apparaat accepteert contant, maar dat is nog ingewikkelder). Dan je boodschappen in je tas doen. En alles op een klein oppervlak met naast je andere mensen met karren bij andere apparaten. Met de bon open je een poortje.
  Ik doe het niet meer, ik ga naar de ene gewone kassa, ook als staat daar een rij.

 2. Totaal nergens last van! Ik scan al vele jaren zelf bij de Appie en zou niet anders meer willen!
  In principe gaat het altijd soepel en snel👌
  Nee ik heb géén aandelen of belangen bij Appie 😉

 3. Ik loop niet met zo’n ding rond in de winkel. Ik scan gewoon alles bij de selfscan kassa. Super makkelijk! Misschien niet echt praktisch als je een volle kar hebt, maar die heb ik nooit want ik doe elke dag boodschappen.

 4. Ons buurt-Jumbootje heeft het (nog) niet, en eerlijk gezegd snapte ik ook niet hoe ze daar ruimte voor zouden moeten maken. Maar als je met je scanner naar een gewone kassa moet dan scheelt dat ruimte ten opzichte van een zelfscan-plein.
  Dat zelfscan-plein gebruik ik in de Albert Heijn sinds het begin van corona. Toen was ook net de hele AH verbouwd (daar ging het openingsfeestje…) bij ons. Mij bevalt het prima maar ik doe het anders dan jij. Ik gebruik geen zelfscanner (of mijn smartphone) want dan heb ik met wagentje/mandje en lijstje en producten en scanner mijn handen zo vol. Maar ik maak gebruik van ‘scan en go’. Dus ‘gewoon’ een met wagentje/mandje door de AH met mijn lijstje en dan op het laatste moment kan ik nog kiezen, gewone kassa of de scan en go. Met mij wagentje/mandje bij de scan en go aangekomen scan ik bij de kassa mijn bonuskaart (en evt losse air miles kaart, ja het schiet niet op en nee ik geef niet op..). Daar heb ik weer een keuze, producten scannen en weer in wagentje/mandje terug (buiten het poortje is een inpaktafel voor rustig inpakken) of scannen en meteen in mijn tas doen (wat dan weer pech is bij controle want dan moet er iets en als je pech hebt alles weer uit). Meestal gok ik op meteen in mijn tas, dan heb ik meteen overzicht. Dus uit wagentje, bij vaste scanner houden, meteen in tas. Heel overzichtelijk, en krijg ik controle tja dat is dan maar zo dat hoort bij de spelregels. Daarna met de code op de kassabon via de poortjes eruit. Ik vind het prima zo, het is zelfs voldoende een gewoonte geworden om het er maar in te houden en niet weer naar een kassa met medewerker te gaan.

  1. Dat weet ik, mijn air miles is gekoppeld aan mijn bonuskaart. Maar ik doe ook boodschappen voor de buurvrouw (met haar bonuskaart ivm de aanbiedingen). Vandaar eventueel, losse kaart ;) . Ik weet ook niet of je 1 air miles kaart aan meerdere bonuskaarten kunt koppelen. Maar hoe dan ook, dat lijkt mij niet helemaal de bedoeling. De buurvrouw vindt het prima dat ik air miles spaar op haar boodschappen (en ze daarmee een bijdrage geeft aan eens in de zoveel tijd een euro korting op mijn boodschappen, niet veel maar toch iets). Maar om nou te verdienen op de boodschappen die niet ik maar iemand anders met haar bonuskaart doet vind ik niet nodig.

 5. Dat zelfscanapparaat heb ik nog nooit gebruikt. Als ik heel weinig boodschappen heb ga ik weleens bij de zelfscankassa langs. Laatst deed ik dat bij de Lidl ook en bij het tweede product dat ik scande ging het alarm af en moest ik wachten totdat iemand de scanner kwam resetten. Dat schoot dus ook niet op.

 6. ik vind de zelfscan van de AH echt helemaal geweldig! groot fan. het voordeel is dat je tijdens het boodschappen doen meteen alles inpakken, zodat je het meeste maar 1 keer in je handen hebt. door dat je zelf kan betalen, hoef je gelukkig niet ook nog weer in de rij staan bij de caissière. dat stukje snap ik echt niet en daarom gebruik ik hem bij de jumbo veel minder.

  1. Zelfscannen vind ik ook fijn: je hoeft inderdaad niet alles nog weer op de lopende band te pakken en daarna in je tas. Maar ik vind het bij Albert Heijn een omslachtig systeem.

 7. Grappig, ik vind juist bij de jumbo zo suf dat ik dan weer in de rij moet bij een kassa. Ik vind het zelf doen bij ah sneller. Het is denk ik maar net wat je gewend bent. Grootste voordeel is wat mij betreft overal hetzelfde, je hebt je boodschappen maar 1 keer in de hand want het gaat direct de tassen in.

 8. Ik zie je al worstelen in de winkel.
  Ik heb ervaring met beide. Het is inderdaad verrassend handig bij Jumbo, daar kan je zonder klantenpas een handscanner pakken. Ik gebruik het weinig bij de Jumbo, omdat ik er niet vaak kom en dan altijd maar voor een paar boodschapjes. Ze hebben nog steeds veel kassa’s bij de Jumbo, dus daar ben ik sowieso snel aan de beurt.
  Bij de AH kom ik vrijwel altijd in dezelfde winkel en dan neem ik meestal de handscanner. Of ik er bedrevener in geworden ben of dat ik het nooit een probleem vond weet ik niet meer, maar ik vind het geen gedoe. Zo fijn al die plingeltjes bij 35% korting :-)
  Als ik een paar boodschappen heb, dan scan ik de producten aan het eind bij de zelfscankassa.

  1. LOL. Ik moet glimlachen om hoe fijn die pingeltjes zijn. Dat kan ik me goed voorstellen, maar er zit ongetwijfeld een psychologisch mechanisme achter van de supermarkt ; )

 9. Ik scan vooral bij Appie en sluit me aan bij Barbara. Kaart op mijn mobiel scannen, scanner pakken en aan de slag op het einde de scanner terug hangen, kaart op mijn mobiel scannen, betalen en weg. Daar komt niemand aan te pas, alleen ikzelf.

 10. Bij mij in de buurt is er alleen een AH in de buurt waar ze een zelfscan hebben. Bij de Jumbo hebben ze het niet. Ik weet dus niet beter en ik kan je vertellen: het went;).

 11. Ik vindt het bij de Jumbo zo onhandig dat je dan weer naar de kassa moet. Met AH heb ik geen ervaring. Bij de Plus werkt het heerlijk. Je pakt zo’n ding scant alles, je gaat naar de zelfscan kassa, scan de streepjescode op het scherm en stopt de scanner in de houder. Alle boodschappen zie je op het scherm verschijnen met het totaalbedrag. Tik op pin en betaal met je telefoon (of pinpas net wat je wilt) en klaar. Zou niks anders meer willen. Dat gedoe bij de kassa. Eerst boodschappen in je kar, dan op de band en dan in je tassen en thuis er weer uit. Boodschappen scannen en meteen in de tas.
  Deen had het niet maar dat worden nu allemaal AH’s dus zal binnenkort vast ervaren hoe het daar gaat :-)

 12. Ik ga nog steeds naar de gewone kassa.. die computerkassa vraagt namelijk niet hoe het met me gaat.

  Love As always
  Dimario

 13. Als ik met mijn dochter boodschappen ga doen wil ze altijd graag zelf scannen. Zelf heb ik het scannen ook wel eens gedaan, maar ik vind het gezelliger bij de kassa. Als je zelf scant heb ik altijd het gevoel dat ze je zo in de gaten houden, ik weet wel dat het moet maar ik krijg er toch altijd wat een gespannen gevoel van. En dan heb je tassen controle om de zoveel tijd en moet je dat lijdzaam ondergaan.

 14. Sinds corona gebruik ik de zelfscan bij de AH, echt ideaal vind ik het. Bij controle hoeft ook niet alles eruit, ze scannen een aantal dingen en als dat klopt is het klaar. Wat ik wel heel vervelend vind is op het moment dat het wat drukker is bij het afrekenen op het scanplein is dat er mensen met een redelijke bodem in de kar gevuld dan nog eens gaan scannen ipv dat ze dat in de winkel doen. Ik scan alleen bij de zelfscan als ik hooguit 5 dingetjes heb, dus echt iets vergeten ben. Ik vind dat ze dat wel mogen verbieden zoals je vroeger ook een snelkassa had voor maximaal 10 artikelen. Bij de jumbo kom ik niet zo vaak maar als ik er kom dan gebruik ik de scan niet. Tenzij ik dus een paar dingetjes heb en het dan zelf even snel scan bij het apparaat zelf ipv handscanner. Het gaat zoveel makkelijker en sneller, niet meer tig keer door de handen laten gaan. Het geeft mijn hoofd veel rust;-)

 15. Ik heb er bij beide winkels geen moeite mee. Wat ik wel heel irritant vind (en dat slaat nergens op, hoor) is dat je bij Jumbo eerst op je scanner op ‘OK’ moet klikken om aan te geven dat je akkoord gaat met… blablabla…. Ik vergeet dat altijd en dan doet de scanner het niet. Je moet eerst ‘OK’ klikken. Jongens! Hang een bord boven die scanners waar op staat ‘U gaat akkoord met blablabla’. Zucht.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.