3 keer een huis gekocht: wat is jouw woongeschiedenis?
Last updated on september 8th, 2023 at 02:07 pm
- Van Utrecht naar Arnhem naar Doetinchem
- Van stad naar platteland
- Voor het eerst een huis kopen: hoe werkt dat?
- 1. Eerst een huis zoeken
- 2. Een bod doen
- 3. De hypotheek regelen
- 4. De koopakte tekenen
- 5. Woningoverdracht bij de notaris
- Nawoord
- Leestips
Mijn man en ik hebben 3 keer een huis gekocht.
Van Utrecht naar Arnhem naar Doetinchem
De eerste keer verruilden we onze huurwoning in Utrecht voor een koopwoning in Arnhem. Dat was een dertiger jaren woning die de vorige bewoners enigszins ongelukkig verbouwd hadden. Zo zat er in plaats van een mooi plafond met ornamenten een systeemplafond in… De tuin was opgeofferd voor een keuken.
Daarom konden we dat huis dan ook betalen ; )
En nee, we hebben het dus niet prachtig in ere hersteld. Dat liet het budget niet toe.
Daar hebben we ongeveer 5 jaar gewoond. Toen kochten we een huis in Doetinchem, waar we 10 jaar hebben gewoond.
Toen kwam de vraag van mijn ouders of we de helft van mijn ouderlijk huis zouden willen kopen.
Van stad naar platteland
De helft van mijn ouderlijk huis kopen was voor mijn man en mij een mogelijkheid om buitenaf te gaan wonen en de stad uit te gaan. Een compleet losstaande woning op het platteland konden we niet betalen, maar wel de helft van zo’n woning!
Hier wonen we inmiddels alweer ruim 10 jaar, en we zijn niet van plan te vertrekken. We hebben zelfs geïnvesteerd in zonnepanelen, om onze vaste lasten alvast te verlagen ‘voor later.
Ik heb dus 3 keer een huis gekocht, maar als je me zou vragen: ‘Hoe gaat zoiets in zijn werk, dan weet ik dat eigenlijk helemaal niet zo goed meer.’
Vandaar dat ik blij ben met onderstaand artikel van Ellen over hoe het gaat als je voor het eerst een huis wilt kopen.
Voor het eerst een huis kopen: hoe werkt dat?
Wie voor het eerst een huis wil kopen, krijgt met heel veel zaken te maken. Weet jij goed wat er allemaal komt kijken bij de koop van je eerste huis? In dit artikel vind je een vijftal zaken die kunnen gaan spelen bij de aankoop van een woning. Doe er je voordeel mee.
1. Eerst een huis zoeken
Je moet natuurlijk eerst op zoek gaan naar een huis om in te wonen. Je kunt daarvoor huizensites bezoeken of een makelaar inschakelen bij jou in de buurt. Een aankoopmakelaar kent de markt goed en weet misschien net even sneller of er ergens een huis te koop gaat komen. Als je dan een woning gevonden hebt, plan je een afspraak in om deze te gaan bezichtigen.
2. Een bod doen
Is dit het huis waar je naar op zoek was? Dan kun je een bod uitbrengen. Hierbij kan de eerder genoemde aankoopmakelaar weer goed van pas komen. Maar je kunt het bieden ook gewoon zelf doen. Meestal moet er even onderhandeld worden om tot een voor beide partijen bevredigende prijs te komen. Tegenwoordig moet je helaas wel vaak een prijs die hoger is dan de vraagprijs bieden om kans te maken op de woning.
3. De hypotheek regelen
Verdiep je voordat je een huis gaat kopen ook goed in alles wat met de hypotheek te maken heeft. Doe online de benodigde informatie op of ga eens het gesprek aan over hypotheekadvies. Pas als je goed op de hoogte bent van alle mogelijkheden, kun je de voor jou best passende hypotheek afsluiten. Vergeet overigens ook niet om vooraf allerlei andere financiële zaken goed te regelen, zoals het afsluiten van een opstalverzekering en een inboedelverzekering. En ook zaken als de aanmelding bij een internetprovider of een energiemaatschappij kun je het beste op tijd geregeld hebben.
4. De koopakte tekenen
Is je bod door de verkoper geaccepteerd? Dan ga je het voorlopig koopcontract (of de koopakte) tekenen. Let er hierbij op dat je een ontbindende voorwaarde laat opnemen met betrekking tot het voorbehoud van financiering. Dan kan de koop na de bedenktijd altijd door jou ontbonden worden als achteraf blijkt dat je de financiering voor de woning toch niet rond kan krijgen.
5. Woningoverdracht bij de notaris
En dan is er ineens de dag van de woningoverdracht. Hiervoor ga je naar de notaris om de leveringsakte te tekenen. Je krijgt daar sleutels van het huis en bent dan officieel eigenaar van je allereerste woning.
Zo. Nu ben je helemaal voorbereid op wat er allemaal komt kijken bij het kopen van je eerste huis. Nu alleen dat droomhuis nog even vinden…
Nawoord
Dankjewel Ellen voor de overzichtelijke 5 stappen! Wel is het op het moment helaas zo dat het niet eenvoudig is om een woning te bemachtigen vanwege het grote tekort.
Leestips
Hoe vaak heb jij een huis gekocht? En wat is jouw belangrijkste tip voor mensen die voor het eerst een huis willen kopen?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Wij hebben net ons derde huis verkocht en gaan nu huren. Naar de notaris hoeven we niet, dat gaat nu met volmacht. Jammer, ik had dat officiële moment wel mee willen maken. Maar dat is niet zo, in deze tijd. Wat fijn dat jullie je droomhuis ook hebben. Een fijn huis is heel belangrijk.
Zo gaaf, die mogelijkheid om op het platteland te gaan wonen!
Ik woon in mijn derde huis. Eerst mijn geboortehuis, op mijn vijfde verhuisd naar het huis waar mijn moeder nu nog steeds woont en toen ik 23 was kocht ik het appartement waar ik nu inmiddels al ruim 9,5 jaar woon:).
Na twee (ook kleine)huurhuizen kochten we 37 jr geleden “ons huisje”. Er moest van alles aan verbouwd worden. En lach niet,voor de prijs van 27.000 euro. Mijn advies is,laat je niet verleiden tot een te hoge hypotheek.
Wij hebben eerst samengewoond bij mijn schoonouders, waarna een aantal jaren in een flat gewoond (wat ze nu een appartement noemen). In 1975 kochten we een nieuw herenhuis (stond in de folder), waar we nog steeds wonen.
Gelukkig hadden wij een goede makelaar die ons ondersteunt heeft. Ik ben blij met het huis waar ik nu woon. Hiervoor 26 jaar in de binnenstad gewoond. Dat heeft ook wel wat.
Love As always
Dimario
ha Nicole,
wel vaak verhuisd, maar pas twee keer een huis gekocht.
Ik zal je artikel aan mijn dochter doorgeven, die kan er vast wat mee!
X, Marlou
Heb je altijd gehuurd gewoon Marlou?
Koophuis na 42 jaar verkocht om kleiner te gaan wonen. Nieuwbouw gekocht op plan in 2013. In 2016 brandde het af, samen met 19 andere woningen. Sindsdien blijft het aanmodderen (=miserie)… Had ik het geweten… !
Lie(f)s.
Jeetje wat een pech Lies!
Eerst samenwonen in een huurhuis. Na 5 jaar een hoekwoning gekocht. (Ex)man wilde altijd groter dus na 9 jaar een enorme 2-onder-1-kap gekocht. Nog voor we er gingen wonen stierf mijn vader in dat huis tijdens het verbouwen. Ik heb er nooit met plezier gewoond. 7 Jaar later verhuisde mijn (ex)man naar zijn vriendin en volgde een echtscheiding. Het duurde lang voordat het huis verkocht werd en al die tijd bleef ik er met de kinderen wonen. Nu ben ik al weer jaren gelukkig met nieuwe man in een gekochte rijtjeswoning.
Iedereen in mijn omgeving vond dat ik er enorm op achteruit ging; van een man met een hoge functie en een enorme woning naar een ambachtsman in een rijtjeshuis…. Het is een mooi huis in een groene wijk en we hebben alles wat we willen dus zelf zie ik dat helemaal niet zo.
En met deze man zou ik zelfs in een doos onder de brug gaan wonen.
Wat prachtig die laatste zin Ikkelien! Dan ben je er dus echt enorm op vooruit gegaan zeg : ) In alle opzichten. Wat fijn!
Ik heb lang bij mijn ouder(s) gewoond. Toen de laatste ouder overleed moest ik binnen 4 maanden die (veel te dure) huurwoning verlaten. Op het dorp waren vooral doorzonwoningen gebouwd en was er bitter weinig voor alleengaanden. Kwam goed uit, want ik wilde wel naar de stad. Daar 2 appartementen bezichtigd. 1 viel af door de erfpacht. Op de andere (een benedenwoning met tuin) deed ik een bod dat 30% lager was dan de vraagprijs. Daar ging de verkoper mee akkoord. (Ik wist dat het al een half jaar in de verkoop stond). Woon er nu 20 jaar. De ligging is fantastisch tussen een groot park en een behoorlijke binnenstad met alle voorzieningen. Die tuin had van mij niet gehoeven. Dat er geen trappen in m’n huis zitten heeft ook veel voordelen. Omdat ik teveel gespaard heb heb ik geen hypotheek. Ik denk niet dat een aankoopmakelaar die 30% van de prijs had gehaald.
Wauw, 30% onder de vraagprijs! Daar heb je een goede koop aan gedaan Ximaar, en ook qua woonplezier als ik het zo lees. Wat fijn dat je zo’n goede woonplek hebt!
Na een korte periode in een huurflatje hebben man en ik ons eerste huis gekocht in 1996. Dit was een voormalige huurwoning die aan de huurders werd verkocht voor 85% van de marktwaarde. De huurder was een kennis van mijn vader en we kochten het in een koop weer van hem. Na vijf jaar wilden we toch weer terug naar mijn geboortedorp. We vonden al snel een huis. De woningmarkt was in die tijd (1991) een snelkookpan net als nu en we moesten in de tuin al een bod doen. Het lukte en we hebben er ruim 19 jaar gewoond, met veel plezier. De flinke overwaarde van ons eerste koophuis, hebben we aflost op de hypotheek.
Afgelopen jaar kochten we opnieuw een huis. Het ging onverwacht soepel. Een ruim rijtjeshuis met winkels dichtbij. Een lommerrijke buurt en op tien minuutjes van het centrum van de stad. Het was onze eerste bezichtiging. We hebben geen enorme bedragen hoeven overbieden en de prijzen hier liggen een stukje lager dan in onze oude woonplaats (naast Amsterdam). We kregen een geweldige prijs voor ons oude huis. Onze hypotheek vaart er wel bij :)
Dat klinkt heel fijn allemaal Nicole! Fijn dat het zo soepel liep het afgelopen jaar. Dat hoor je op het moment niet zo vaak!
Door bijzondere werkomstandigheden van mijn man nooit een huis kunnen kopen. We zijn nu 50+ en wonen in onze zevende gehuurde dienstwoning. Is een heel prettig huis op fijne groene locatie, maar is niet van ons. Als mijn man hier niet meer werkt moeten we weer verhuizen. Wel zorgen over waar we na ons pensioen kunnen wonen, want geen kapitaal opgebouwd…. Hoef geen luxe maar wel graag veel rust, stilte en groen…. En zorgen over onze jongvolwassen kinderen hoe zij aan een huis moeten komen….
Maar ja in andere landen op de wereld wonen arme mensen in krotten rond een vuilnisbelt dus daarmee vergeleken woon ik in het paradijs….
Dat klinkt wel een beetje tricky: niets opgebouwd en geen perspectief. Want op deze leeftijd wordt het krijgen van een volledige hypotheek ook niet makkelijker. Zijn jullie dan al wel jaren ingeschreven voor een ‘sociale’ huurwoning? Of heb je het er echt op aan laten komen?
Dat je er niet kunt blijven wonen als je man stopt met zijn baan, lijkt me inderdaad wel een vervelende gedachte. Anderzijds lijkt mij het voordeel van een huurhuis wel dat je heel makkelijk weg kunt?
Woonde je dan naast je ouders?
Kleine kanttekening: die ontbindende voorwaarden zijn onderdeel van het onderhandelingsproces en moet je dus niet pas noemen als je de zaak al rond hebt gemaakt.
Het kan zijn dat een andere partij eenzelfde bod doet, zónder die voorwaarde. Die partij is daarmee interessanter voor een verkoper. Ze kunnen het je overigens ook weigeren als je er achteraf pas mee komt, waardoor je dat droomhuis dan dus alsnog niet gekocht hebt.
Dat is een hele goede aanvulling Suuz! Dankjewel!
Ik woon nog steeds heerlijk in mijn eerste huisje.
Wij wonen nu 30 jaar in het huis dat we toen gekocht hebben. Voorlopig blijven we er nog enkele jaren wonen. Dan zien we wel.
Dat is al best lang Suske! Mijn moeder wordt 75 en heeft altijd in hetzelfde huis gewoond.
Wat heerlijk dat je op het platteland woont! Wij hebben in 2017 ons huis gekocht en wonen hier nog heerlijk.
Ikzelf heb al 2 huizen gekocht. Eerste tip: je eerste gevoel telt en ten tweede: neem iemand mee die thuis is in bouw 😁
Dat vind ik twee heel zinnige tips inderdaad. Zo is er goed evenwicht tussen hart en verstand.
Heerlijk zo een droomhuis.
Ik ben als twintiger gestart in een koopwoning, daarna m8jn man leren kennen en samen een koopwoning gekocht.
Waar ik nu woon is mijn vierde huis. Een jaren twintig twee onder een kap woning waar mijn voorgangers met twee gezinnen woonden. Ik woon er alleen en gelet op mijn leeftijd zou ik graag kleiner willen wonen en dan bij voorkeur gehuurd. Hier zijn recentelijk een aantal prachtige 50 plus woningen gebouwd, maar daar kwam ik helaas niet voor in aanmerking omdat mijn inkomen hoger is dan het bruto bijstandsniveau op jaarbasis. Deze situatie is niet bevorderlijk voor de doorstroming van woningen naar jonge gezinnen. Veel ouderen lopen hier tegen aan en blijven noodgedwongen wonen in hun veel te grote huizen. Heel jammer want ik had het graag gegund aan een jong gezin.
Wat jammer inderdaad Joannes! Het klinkt alsof je jouw woning graag gunt aan een gezin, maar dat je niet goed kunt wegkomen. Wat zonde dat je dan niet in aanmerking komt voor die 50 plus woningen.
Ik woon in mijn eerste huis (wel een huurhuis). Ik zou graag een huis willen kopen, maar als alleenstaande verpleegkundige in opleiding kan je niets kopen. Hopelijk trekt de markt over een aantal jaar wat aan/bij zodat ik toch de kans krijg om iets te kunnen kopen
Dat kan ik me voorstellen Tessa.
Ik zou eerder zeggen dat stap 1 is eerst te kijken hoeveel hypotheek je kunt krijgen en dan te gaan kijken naar huizen die aan de hoogte van die hypotheek voldoen. Dat voorkomt de teleurstelling dat je misschien het huis dat je hebt gezien toch jiet kunt kopen..
Ik woonde altijd alleen met mijn dochter dus ik heb nooit genoeg inkomen gehad om een huis te kunnen kopen. Ik heb altijd huurhuizen gehad en dat had toch ook wel voordelen, hoor. Als er iets stuk was, hoefde ik maar te bellen en dan werd het gerepareerd/vervangen. Nu vind ik het wel eens jammer dat ik toen nooit iets heb kunnen kopen. Als ik dat destijds wel gekund had, woonde ik nu waarschijnlijk goedkoper.
Ik heb er eentje gekocht, tien jaar geleden verkocht en sindsdien overgegaan op huur.
Is daar nog een speciale reden voor Frederique? Heb je nu voorkeur voor huren bijvoorbeeld?
Met mijn ex eenmaal een huis gekocht.
Nu woon ik al ruim 20 jaar in een huurhuis met H.
Dit omdat wij geen hypotheek kunnen krijgen.
Hans MS, dus dan wordt het lastig.
Dat is een hele tijd Aukje, 20 jaar.