Gescheurd geld: wat zijn je opties?

Gescheurd geld

Er is steeds minder contant geld in omloop omdat we vaak pinnen. Maar wat als je gescheurd geld hebt? Oftewel biljetten die in twee stukken zijn gescheurd? Kun je met gescheurd geld dan nog wel betalen?

En waar kun je kapot geld inleveren?

Gescheurd geld: wat nu?

Gescheurd geld is in principe nog gewoon geldig. Maar toch kan het zijn dat winkeliers het niet aannemen! Zelfs niet als je het mooi aan elkaar hebt geplakt met plakband. Dus daar zit je dan met je biljet… Dit zijn je opties voor beschadigd geld inleveren:

  1. Probeer gescheurd geld uit te geven bij een andere winkel. Het is vaak maar net wie er achter de kassa staat. Het is en blijft een wettig betaalmiddel volgens de Rijksoverheid.
  2. Wil geen enkele winkel je gescheurde geld accepteren als betaling? Ga met het beschadigde biljet naar je eigen bank, en vraag of je het kunt inwisselen voor een onschadigd exemplaar. Doen ze bij je eigen bank ook moeilijk?
  3. Stuur dan je gescheurde biljet dan naar de afdeling Cash Operations van je regionale bank.
  4. Lukt dat ook niet? Dan is de volgende stap het biljet opsturen naar De Nederlandse Bank (DNB) of daar persoonlijk gaan inwisselen. Zo lang je meer dan de helft van het biljet nog hebt, zou dit geen probleem moeten zijn. Heb je minder dan de helft over? Dan moet je bewijzen dat de rest vernietigd is. Dat lijkt me dan weer niet zo eenvoudig. Bovendien lijkt het me vrij logisch dat je de rest niet meer hebt, anders had je het immers wel meegenomen! Maar goed, dit terzijde.

Gescheurd biljet inwisselen

Als je gescheurd geld wilt inwisselen, dan is het vaak niet zo eenvoudig als even een bank binnenlopen en het bij de balie omwisselen. Je moet de volgende twee dingen meenemen:

Nadat je gescheurd geld hebt ingeleverd bij de DNB duurt het gemiddeld zo’n 3 maanden voordat je de waarde van de gescheurde biljetten op je rekening krijgt gestort.

Waarom gescheurd geld in kleine snippers niet word omgewisseld

Je verzint het niet, maar de reden dat kleine snippers papiergeld niet worden omgeruild is om te voorkomen dat iemand een biljet in heel veel stukjes scheurt en probeert om twéé nieuwe te krijgen! Ze hebben bij de bank natuurlijk geen tijd om al die snippers papiergeld in elkaar te puzzelen ; )

Meer weten? Op de site van de Rijksoverheid is een pagina over gescheurd en beschadigd geld.

Mag je gescheurd geld plakken?

Het lijkt een goed idee: gescheurd geld plakken. Zo zit het tenminste weer steviger in elkaar, en hoef je niet bang te zijn dat de helft verliest. Je mag gescheurd geld dus best plakken, maar helaas is het wel zo dat winkeliers het recht hebben je gescheurde geldbriefje te weigeren. Als geen enkele winkelier het wel aannemen dan kun je altijd nog inwisselen bij het kantoor van De Nederlandsche Bank (DNB).

Beschadigd geld storten

Maar stel nou dat je je gescheurde geld vakkundig hebt geplakt, en je wilt ervan af. Kun je dan beschadigd geld storten in zo’n stortmachine? Je kunt het in ieder geval proberen! Maar de kans is aanwezig dat het apparaat je biljet dan weigert. Niettemin zou ik zeggen: ‘Wat heb je te verliezen?’ Als winkeliers het niet willen aannemen, dan is beschadigd geld storten nog een tussenstap voordat je het opstuurt naar De Nederlandse Bank.

beschadigd geld storten

Wanneer is beschadigd briefgeld ongeschikt om mee te betalen?

In theorie mag je betalen met gescheurd geld. Maar er zijn een aantal beschadigingen die briefgeld officieel ongeschikt maken voor betalen:

  • Als het biljet zo beschadigd is dat je niet eens meer kunt zien wat het is! Bijvoorbeeld een tientje dat is meegegaan in de was.
  • Als de zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken van het papiergeld zo beschadigd zijn dat ze niet meer gebruikt kunnen worden.

Beschadigd briefgeld: 6 soorten van beschadiging

Briefgeld kan op verschillende manieren beschadigd raken. Ik ze hieronder op een rijtje.

  1. Gescheurd briefgeld. (Deze komt het vaakst voor)
  2. Half verbrand briefgeld.
  3. Briefgeld dat is meegewassen.
  4. Er is op geschreven.
  5. Het briefgeld is beschimmeld.
  6. Muizen hebben eraan geknaagd.
verbrand geld
Oeps! Bewaar je geld liever niet in de magnetron!

Vraag je je net als ik af, hoe mensen deze beschadigingen voor elkaar krijgen?

Nou, het schijnt dat veel mensen geld begraven. En als ze het dan jaren later opgraven is het aangevreten en beschimmeld. Een andere oorzaak is op vakantie gaan: mensen verstoppelen hun briefgeld in de magnetron! Bij thuiskomst zijn ze dat geld vergeten, en willen iets opwarmen. Huppekee, het geld in de fik.

Gescheurd geld samengevat

Gescheurd geld is volgens de Rijksoverheid nog steeds een wettig betaalmiddel. Maar diezelfde Overheid zegt ook dat winkeliers je gescheurde geld mogen weigeren. Beschadigd geld inwisselen is daardoor niet altijd even makkelijk.

Beschadigd geld kun je, mits je meer dan de helft ‘over’ hebt van het biljet, altijd inwisselen bij De Nederlandse Bank. Je kunt ook digitaal een aanvraag doen!

Houdt wel rekening met een periode van 3 maanden voordat je je geld terug hebt. Maar je kunt eerst nog proberen een winkelier te vinden die het geld aanneemt, of je lokale bank.

beschadigd geld

Praktische informatie over beschadigd geld inleveren bij De Nederlandse Bank

Bel 0800 020 1068 op werkdagen van 9.00 tot 15.30 uur (gratis) of mail: [email protected].

Heeft u een aanvraag gedaan en daar vragen over? Bel 020 524 2727, op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur of mail: [email protected].

Heb jij wel eens gescheurd geld gehad? Wat zijn je ervaringen?

Similar Posts

48 Comments

  1. Ik wist dat als je het grootste deel van het biljet nog had, dat je hem dan om kon wisselen maar ik wist niet dat je ook een formulier mee moest nemen. Handig om te weten.

  2. Wat handig om te weten dit. Ik kom het niet zo heel vaak meer tegen, maar vroeger wel..al die briefjes hingen dan met plakband aan elkaar. En er werd ook regelmatig op geschreven.

  3. Een van mijn zoons heeft eens gekd gekregen voor zijn verjaardag en dat briefje was geseald in plastic. Dat heb ik destijds oogestuurd en het geld werd gewoon op de rekening gestort. Ging toen heel makkelijk. Is denk ik al ongeveer tien jaar geleden. Misschien is het nu lastiger.
    Ik kan me niet herinneren ooit gescheurd geld te hebben gehad. Laatst viel het me wel op dat de briefjes van vijf tegenwoordig zo versleten zijn. Kunnen ze mogelijk beter een munt van maken.
    En al hebben we nu al zo lang de euro. Ik blijf onze guldenbriefjes zoveel mooier vinden dan dit fluteurogeld

  4. Oh ik wist het niet.. Ik dacht dat de bank het altijd verplicht in moet geven, maar dat is blijkbaar dus alleen de Nederlandse Bank. Good to know!

  5. In de apotheek gebeurd het veel dat men gescheurde biljetten “dumpen”. Ik vraag me altijd af wat met dan denkt. Een bedrijf krijgt het wel geregeld met de bank ofzo? Gelukkig heeft het ons nooit problemen gegeven. Wel willen andere mensen soms geen geplakte biljetten hebben.

  6. Ik heb inderdaad nog maar zelden cash op zak. Gelukkig scheurt het geld van nu ook minder snel dan vroeger. Van toen kan ik mij nog wel herinneren dat je soms papiergeld kreeg met plakband

  7. Goed om weten, ik weet eigenlijk niet of het in Belgie anders zit.. Ik vermoed eerder dat het min of meer hetzelfde zal werken.

    Ik zou ineens naar men bank gaan en het daar omwisselen. Heb geen zin in gedoe in de winkel. Het zou me sterk verbazen als ze in de bank moeilijk zouden doen.

  8. Ik plak ze met plakband, haha! Maar moet zeggen dat ik tegenwoordig heel goed oplet welke billetjes ik krijg bij bijvoorbeeld de Jumbo. Heb een keer €50 terug gekregen die ik vervolgens nergens kon besteden omdat het watermerk erin beschadigd was. Ben je mooi klaar mee…

  9. ik moest vreselijk lachen om het verhaal van de snippers! Ik ga met een gescheurd biljet eigenlijk altijd even langs de bank, tot nu toe hebben ze er nog nooit moeilijk over gedaan!

  10. De wet in Nederland is af en toe lekker tegenstrijdig en dan ben jij uiteindelijk de dupe ervan. Ik betaal echt heel veel nog met contant geld en als ze mij gescheurd geld geven, vraag ik altijd of ze een ander biljet voor mij hebben.

  11. Informatieve post. Mijn briefgeld scheurt echt vaak. sommige winkeliers willen het niet aannemen en als je ze dan naar de wet toe verwijst dan worden ze boos. Af en toe zitten er goede en aardige mensen tussen die het niet erg vinden.

  12. Leuk om te weten! Heb eens een briefje wat in 2 stukken lag met plakband geplakt en in de winkel keken ze er niet eens van op, het werd gelukkig zo aangenomen. Daaag, lelijk briefje…haha! =D

  13. goed om te weten! Mijn meisje had ooit 20€ gepakt en door vieren gescheurd voor haar en haar drie vriendinnen.. gelukkig nam de winkel het geld met plakband gewoon aan!

  14. Ik heb in de winkel zelfs al geld teruggekregen dat geplakt was met plakband. ;) En in de volgende namen ze het gewoon aan… Blijft inderdaad wettig…

  15. Begrijpelijk toch dat ze enkel het grootste stuk willen omruilen? Er zou anders nogal geld gescheurd worden met opzet, hahaha :-D als je telkens het dubbele zou terugkrijgen.

  16. De Nederlandse gulden biljetten bleven goed in de was. Euro biljetten niet. Dat geld was mooier en meer waard dan de euro nu. Maar liever had ik het zilveren muntgeld.

    Versleten geld neem ik liever niet aan. Bij de kassa heb ik wel eens gevraagd of ze ook een briefje hadden dat niet gescheurd was. Krijg ik toch een gescheurd exemplaar in handen, dan gebruik ik plakband. Wist niet dat het dan geweigerd kon worden. Ik heb geplakte briefjes altijd gewoon aangenomen.

    Beschadigd geld kon je vroeger zonder probleem omruilen bij een bankfiliaal, maar die zijn er tegenwoordig nog nauwelijks. Voor het storten van geld moet je nu betalen en beschadigd geld accepteert die automaat niet. Zelfs gekreukeld geld is een probleem voor die dingen.

  17. Gescheurd is wat anders dan aan elkaar geplakt. Officieel mag je geld niet aan elkaar plakken, want in de wet staat dat je geen veranderingen aan de biljetten aanbrengen en je voelt hem al aankomen. Plakband is een verandering.

    Love As Always
    Dimario

  18. Ik heb eigenlijk nog nooit gescheurd geld gehad. Ik zou het in een winkel, als wisselgeld, waarschijnlijk ook niet aannemen. Maar ik heb sowieso nog zelden cash in huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.