Zeoliet vaatwasser nadelen: ik vond er 4

zeoliet vaatwasser nadelen

Wat zijn zeoliet vaatwasser nadelen?

Die vraag kreeg ik van Marijke.

Eerst moest ik uitzoeken wat een zeoliet vaatwasser is!

Wat is een zeoliet vaatwasser?

Het klinkt als een vaatwasser uit de prehistorie. Maar het is juist een vaatwasser met een moderne technologie. Om precies te zijn: een zeoliet vaatwasser is een vaatwasser met zeoliet erin. En zeoliet is een mineraal!

En dat mineraal zeoliet absorbeert vocht, en zorgt zo voor een drogere lucht in de vaatwasser.

Vaatwassers van bijvoorbeeld Bosch, Siemens en Neff hebben een speciaal reservoir met daarin... het mineraal zeoliet! Een zeoliet vaatwasser wordt aanbevolen als een vaatwasser waarin je afwas sneller en duurzamer droogt.

Dit doet zeoliet in je vaatwasser

Hieronder even op een rijtje wat zeoliet nou precies doet:

 • Het absorbeert vocht en zet dit om in energie.
 • Het geeft warmte af

Dankzij zeoliet in de vaatwasser kun je zo'n 30% op het energieverbruik van je vaatwasser besparen. Het gaat net zo lang mee als je vaatwasser.

In onderstaand filmpje zie je hoe het werkt:

Zeoliet ervaringen

Nu terug naar Marijke's vraag over mogelijke zeoliet vaatwasser nadelen. Zelf heb ik dat niet, maar ik vond onderstaande Zeoliet ervaringen.

 1. Het eerste nadeel is het prijskaartje. Voor een zeoliet vaatwasser betaal je vaak meer. Het idee is denk ik dat je dit vanzelf terugverdient door de besparing op je energiekosten.
 2. Mensen met een zeoliet vaatwasser klagen dat plastic alsnog niet mooi droog uit de vaatwasser komt. Terwijl dit nou juist een voordeel zou zijn van zeoliet: een keurig droge vaat.
 3. Een andere gebruiker schrijft dat hij veel problemen had met zijn zeoliet vaatwasser en dat de monteur zei dat dit type vaatwassers vaker een storing hebben, en dat ze vaker gerepareerd moet worden.
 4. Sommige gebruikers rapporteren dat de uitlaat van de zeoliet container erg heet wordt. Zet daar dus geen plastic spullen bij, want die kunnen daardoor vervormen.

De Consumentenbond over zeoliet vaatwassers

Ik kon geen specifiek artikel vinden over zeoliet vaatwassers. Maar de Consumentenbond noemt zeoliet wel als een eigenschap van vaatwassers die ze hebben getest. In de meest recente test van afgelopen maart kwam een vaatwasser van het merk Bosch als Beste uit de Test en als Beste Koop. Als inbouw vaatwasser is dat de Bosch SMV4HAX40N. Deze heeft inderdaad zeoliet.

Hoe maken andere vaatwassers de afwas droog?

Ik dacht eigenlijk altijd dat de vaat vanzelf droog werd in de vaatwasser. Maar hier blijken dus ook speciale technieken voor te zijn.

 • De zeoliet droogtechniek: speciaal vak in je vaatwasser met zeoliet korrels
 • De condens droogtechniek: de warme, vochtige lucht condenseert op de koele wanden van de vaatwasser. De vaatwasser pompt het vocht weg.
 • De ventilatie droogtechniek. Om de ventilatie droogtechniek moet ik wel even glimlachen. Want dat is simpelweg dat de deur van de vaatwasser zichzelf een stukje opent als hij klaar is. Ik zou dat nou niet echt een 'techniek' willen noemen. In dat geval gebruik ik deze ventilatietechniek ook heel vaak.

zeoliet ervaringen

Leestips

Tot slot

Waarom zou je kiezen voor een zeoliet vaatwasser? De zeolietkorrels nemen vocht op, en zetten het om in energie. Daarom wordt hij aangeprezen als energiezuinig.

 1. Omdat je bezorgd bent over het milieu en minder energie wilt verbruiken
 2. Je bent bezorgd over je portemonnee en wilt besparen op je energiekosten.
 3. Je schone vaat is vaak nog vochtig, en je wilt dat hij keurig droog uit je vaatwasser komt.

Persoonlijk vind ik het niet zo'n punt als de afwas soms nog beetje vochtig is. Belangrijker vind ik dat hij goed schoon is. En als het nog vochtig is, dan helpt het soms ook om de deur van de vaatwasser open te zetten.

Dan kan de schone vaat goed uitdampen en drogen aan de lucht.

Dat is ook lekker duurzaam.

Wat voor type vaatwasser heb jij? En wat zijn jouw ervaringen met zeoliet vaatwassers?

Gebruikte bronnen onder andere Consumentenbond, Tweakers, Coolblue, Kassa, Radar, Keukenloods, Vaatwasser-info.nl en Circuits Online.

Similar Posts

7 Comments

 1. Wij hebben een Bosch vaatwasser gekocht omdat ie energiezuinig is. Hij bevalt goed. Ik wist niets over zeoliet, je ziet er niets van. Het schijnt in de deur te zitten.

 2. Goh.. Weer wat geleerd! Ik had daar echt nog nooit van gehoord. Ik heb gewoon een ordinaire gewone vaatwasser en ik zet ook de deur open als-ie klaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.