Bespaar je rijk: denk anticyclisch! 5 voorbeelden

anticyclisch

Juist nu er een economische crisis is, en iedereen de hand op de knip houdt, zou het slim zijn om anticyclisch bezig te gaan! Dat las ik tenminste in de Consumentengids in een artikel met de kop Bespaar je rijk.

Want als er bijvoorbeeld ooit een goed moment was om een huis te kopen, dan is het wel nu, want de prijzen zijn flink gedaald!

Procyclisch versus anticyclisch handelen

Als er economische voorspoed is geven we geld uit, maar als het minder gaat gaan we sparen. Volgens het artikel zou het andersom logischer zijn, omdat sparen slecht is voor de economie. Dus toen ik een mijn neus ophaalde voor de kerstversieringen op de jaarlijkse rommelmarkt van de Stichting IJzevoorde had ik juist mijn slag moeten slaan! Want kerstversieringen kopen in het voorjaar is een prachtige staaltje anticyclisch denken.

Besparen kost geld, doe anticyclisch!

In hetzelfde artikel staat nog een andere interessante theorie, namelijk dat besparen geld kost! Eén van de voorbeelden is de aanschaf van zonnepanelen, wat al heel lang een wens van mij is. Die investering levert op den duur een flinke besparing op. Hetzelfde geldt dan misschien toch ook wel voor het laten laseren van je ogen. Het kost je gemiddeld zo’n 3.000 euro, maar dan hoef je ook geen nieuwe bril of lenzen meer te kopen.

Het punt met zowel anticyclisch kopen als besparen door geld uit te geven, is dat je in eerste instantie dus wel een smak geld moet hebben. Baal.

Voorbeelden van anticyclisch denken en handelen

 1. Open haard hout kopen in de zomer
 2. Op tropisch warme dagen gaan shoppen in plaats van in de file naar het strand
 3. Nu die felbegeerde aanbouw aan je huis laten bouwen, want nu is het goedkoper
 4. Kerstversieringen kopen vlak na Kerstmis
 5. Niet mee doen met de mode van felgekleurde strakke broeken met bloemen, maar juist rokken dragen. Dit is trouwens lastig, want je kunt simpelweg bijna geen rokken vinden!

Dingen ik zou willen kopen om te besparen

 1. Zonnepanelen
 2. Zonneboiler
 3. Ooglaseren behandeling
 4. Zo’n oplaadbare auto

Leestip

Geld verdienen door buiten het seizoen te kopen

Kunnen jullie er nog wat bedenken?

20 Comments

 1. VeggieMo
  • VeggieMo
  • VeggieMo
 2. Jannie
 3. valhallasblog
 4. Sterre
  • VeggieMo
  • VeggieMo
 5. Johmar
 6. Ellen1979

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh