Bespaar je rijk: denk anticyclisch! 5 voorbeelden

anticyclisch

Juist nu er een economische crisis is, en iedereen de hand op de knip houdt, zou het slim zijn om anticyclisch bezig te gaan! Dat las ik tenminste in de Consumentengids in een artikel met de kop Bespaar je rijk.

Want als er bijvoorbeeld ooit een goed moment was om een huis te kopen, dan is het wel nu, want de prijzen zijn flink gedaald!

Procyclisch versus anticyclisch handelen

Als er economische voorspoed is geven we geld uit, maar als het minder gaat gaan we sparen. Volgens het artikel zou het andersom logischer zijn, omdat sparen slecht is voor de economie. Dus toen ik een mijn neus ophaalde voor de kerstversieringen op de jaarlijkse rommelmarkt van de Stichting IJzevoorde had ik juist mijn slag moeten slaan! Want kerstversieringen kopen in het voorjaar is een prachtige staaltje anticyclisch denken.

Besparen kost geld, doe anticyclisch!

In hetzelfde artikel staat nog een andere interessante theorie, namelijk dat besparen geld kost! Eén van de voorbeelden is de aanschaf van zonnepanelen, wat al heel lang een wens van mij is. Die investering levert op den duur een flinke besparing op. Hetzelfde geldt dan misschien toch ook wel voor het laten laseren van je ogen. Het kost je gemiddeld zo'n 3.000 euro, maar dan hoef je ook geen nieuwe bril of lenzen meer te kopen.

Het punt met zowel anticyclisch kopen als besparen door geld uit te geven, is dat je in eerste instantie dus wel een smak geld moet hebben. Baal.

Voorbeelden van anticyclisch denken en handelen

 1. Open haard hout kopen in de zomer
 2. Op tropisch warme dagen gaan shoppen in plaats van in de file naar het strand
 3. Nu die felbegeerde aanbouw aan je huis laten bouwen, want nu is het goedkoper
 4. Kerstversieringen kopen vlak na Kerstmis
 5. Niet mee doen met de mode van felgekleurde strakke broeken met bloemen, maar juist rokken dragen. Dit is trouwens lastig, want je kunt simpelweg bijna geen rokken vinden!

Dingen ik zou willen kopen om te besparen

 1. Zonnepanelen
 2. Zonneboiler
 3. Ooglaseren behandeling
 4. Zo'n oplaadbare auto

Leestip

Geld verdienen door buiten het seizoen te kopen

Kunnen jullie er nog wat bedenken?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik heb voornu even geen ideeën om te investeren om te besparen. Dat komt wel weer na de verhuizing. Ooglaserbehandeling zou ik niet durven, dan maar liever een bril. Het schijnt dat je met droge ogen sneller complicaties kunt krijgen.

  Wel een tip overtrokken kopen. Ga na een streng christelijke omgeving en ga daar naar de kringloop of in de uitverkoop winkelen. Grote kans dateert wel lukt. Ik ben goed geslaagd in Urk.

  1. Sorry voor de typefouten, de eipet maakt er steeds wat anders van dat hetgeen dat ik type.
   Heb er nu dus maar gauw de laptop maar weer bij gepakt.

  2. Je hebt helemaal gelijk. Ik had het gepost en toen zag ik het. Iedereen noemt het hier ook 'op Urk'.

   De kringloopwinkel daar is trouwens veel leuker en goedkoper dan hier in Emmeloord.

   Heb je laatst die serie nog gezien over een paar vissersfamilies op Urk? Ik vond het erg leuk en interessant.

 2. Ooglaseren, daar zou ik niet voor kiezen zonder medische noodzaak. Het blijft een operatie met de daarbijbehorende risico's. Kijk maar op de sites van oogartsen onder refractiechirurgie,

 3. Zou ook graag weer goed kunnen zien zonder bril maar voordat ik dat geld eruit heb, ben ik 30 brillen verder. Lastig! Ga je het echt doen.

  Grote wens is en houtkachel <3 Maar ja, dat doen we maar in een volgend huis.

  En op wat kleinere schaal: een plank met goedkoop gevonden cadeautjes voor al die kinderfeestjes waar ik dan weer niets voor heb elke keer!

  1. Dat vind ik een goede Valhalla! Ik had vroeger een 'cadeautjesdoos' voor kinderfeestjes, maar die is inmiddels leeg.

   Ik ga mijn ogen niet laten laseren, want dat vind ik te duur. Ik kan blijkbaar niet goed anticyclisch denken!

 4. Lekkere dure hapjes, die de winkels voor steeds meer gelegenheden verzinnen, pas kopen als de gelegenheid (zoals de kroning) voorbij is.
  dan zijn ze nog net zo lekker en veeeeeeeeeeel goedkoper.

 5. Toevallig net een nieuwe wasmachine gekocht,geen goedkope plastic,maar een middenklasse,er kan 7 kilo wasgoed in i.p.v.5,de programma's zijn korter en hij is slim met water.

  Toen we nog "arm" waren deden we het met afdankertjes,we hadden een stokoude koelkast die je met slotjes dicht moest doen....nooit op het idee gekomen dat zoiets stroom vreet natuurlijk,net als de wasmachine die op z'n dooie gemak 3 uur uittrok om een wasje te draaien ;)

  1. Wij hebben de grote vriezer leeggegeten en ik heb de vriezer toen uitgezet. Daarna heb ik hem gevuld met andere voorraad zoals nootjes, peulvruchten, glutenvrij meel.
   En toen kwam ik erachter dat dat ding enorm stroom stond te vr*ten. Is dit nu anticyclisch? ;-)

  2. Ik houd wekelijks de meterstanden bij en die daalden spectaculair. Het modem en de ontvanger van de kabeltv zijn ook flinke stroomvreters. Die gaan er 's nachts uit.

 6. Ik merk het nu; ben een webshop met zelf gebreide spullen aan het opzetten, en voordat ik die spullen kan verkopen moet ik ze eerst maken en een hele lading wol kopen. Heb ik nog het geluk dat ik geen geld kwijt ben aan een boekhoudprogramma en webshop-programma, omdat mijn vriend zo handig is met de computer. Zelfs bij werken in loondienst moet je eerst investeren (er netjes uitzien, mooie kleren etc voor je sollicitatiegesprek, reiskosten, dat soort dingen) voor je gaat verdienen.

  Ooglaseren zou ik ook niet zo snel doen. Hier zou er wel een hybride of electrische auto in komen, een nieuwe en zuinigere koelkast (die van ons is bijna 30 jaar oud, van mijn overgrootouders geweest en die stierven vlak voor ik op mezelf ging wonen. En net wat Sterre zegt: zo'n oud ding vreet stroom.) Als ik echt veel geld zou hebben, een vrijstaand huis met stukje grond, en een hele lading zaadjes, zodat ik zelf groenten kan verbouwen. :)

 7. zo kocht ik een goede gereedschapskist en gelijk een stevige en grote,want voor heen zat alles in verschillende dozen en kasten en kocht ik wel eens gereedschap omdat ik dacht dat ik het niet had,bleek het later gewoon ergens te liggen waar je geen gereedschap verwacht ,nu zit alles in een kist bij elkaar en kan ik in een oogopslag zien of ik het juiste gereedschap heb.zoals de vader van vlijtig liesje al zei , de kosten gaan voor de baten uit, want alhoewel ik nu een flink bedrag uitgegeven heb, voorkomt het onnodige uitgaves in de toekomst

 8. Ik reken domweg uit of het goedkoper is of niet. Zonnepanelen hebben we het dak niet voor, anders zaten ze er al op. Ooglaseren heeft bij mij geen zin want mijn ogen veranderen nog wel eens in de twee jaar. Er zijn veel mensen die na een paar jaar toch weer een bril nodig hebben. Ze zien zonder bril wel veel beter maar het is niet goedkoper.
  Ik investeer bijvoorbeeld graag in een set goede pannen, gereedschap, energiezuinige apparaten als koelkast, hr-ketel en een goede fiets.
  Een oplaadbare auto zou ik best wel willen hebben als het goedkoper zou zijn als mijn huidige. Dat is nu nog lang niet zo. De aanschafprijs is nog veel te hoog. Ookal is de kilometerprijs laag. Dat kan nog echt niet uit. Ook de levensduur van de batterij is nog onbetrouwbaar en vervangen is duur.

 9. In het kader van anticyclisch denken: zou het nu niet het perfecte moment zijn om een huis te kopen? In het gat dat Westendorp is, staat al heeeel lang een huisje te koop voor 125.000 euro. Ik heb geen idee wat ik er mee zou moeten, maar elke keer als ik er bij het hardlopen langs kom, dan denk ik: 'Eigenlijk zou ik dat moeten kopen!'

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.