Xenos dienblad: 5 x goedkope en simpele metamorfose

xenos dienblad: gepimpt
Dienblad Xenos: voor

Ik kreeg bezoek, en wilde mijn Xenos dienblad klaarmaken, toen ik zag dat het wel erg smoezelig was geworden.

Volgens de etiquette moet je altijd een dienblad gebruiken, ook als je maar twee kopjes hebt las ik op Wikipedia! Maar volgens diezelfde etiquette mag een dienblad vast niet smoezelig zijn!

Xenos dienblad: ruw houten dienblad

Ik kocht het ooit bij de Xenos, en wat er handig aan is, zijn de opstaande randen. Die voorkomen dat kopjes en schotels spontaan van het dienblad schuiven. Iets minder handig is dat het van ruw hout is gemaakt want daardoor is het lastig schoon te maken. Xenos dienbladen heb je in allerlei vormen en maten, maar het leukste is de prijs.

Dienbladen in alle soorten en maten

Ooit ging een vriendin trouwen, en toen zochten we ons rot naar een dienblad waarin je foto’s kon doen. Nadat een andere vriendin stad en land had afgezocht, vonden we een dergelijk dienblad uiteindelijk bij de Xenos. Een foto dienblad vind ik trouwens toch een leuk, en persoonlijk cadeautje.

vliegenkapRond, van blik en met nostalgische print

Voor mijn Xenos dienblad had ik een rond blikken dienblad met nostalgische print van de Wibra. Ook dit dienblad had een opstaande rand, wat ik erg fijn vind. Ik geloof dat het me 1 euro kostte. Het grote voordeel van dit dienblad was het feit dat ik er gemakkelijk zo’n vliegenkap tegen insekten overheen kon zetten. Het Xenos dienblad is daarvoor helaas te groot.

Dienblad op hocker

Een nieuwe trend in dienbladen land zag ik in woonprogramma’s: een dienblad op een zogenaamde hocker. De hocker wordt dan als salontafel gebruikt, en het dienblad zorgt voor een stevig, plat ondervlak. Bovendien voorkomt het vlekken in de hocker.

Krullerige, zilveren dienbladen

Als ik me nostalgisch voel, en net wil doen alsof ik een Engelse tea party heb, dan vind ik van die krullerige, zilverkleurige dienblaadjes leuk om te gebruiken. Die vind ik nog wel eens bij de kringloop. In reguliere winkels zie ik ze eigenlijk nergen.

Xenos dienblad metamorfose

Gelukkig had ik nog dat leuke gekleurde papier van de Kruidvat liggen, waarmee ik vier keukenlaatjes gepimpt hebt. Eén velletje was te klein, dus gebruikte ik er twee om mijn Xenos dienblad een snelle make-over te geven. Ik vind het erg mooi geworden! Eigenlijk zou ik er nog iets van glas overheen moeten kunnen leggen, zodat het papier niet vies wordt. Anderzijds, is dat een mooie reden om mijn Xenos dienblad regelmatig een metamorfose te geven!

Xenos dienblad: gepimpt
Dienblad Xenos: na!

Xenos dienblad 1 jaar later

Het nadeel van mijn houten Xenos dienblad is dat het er best snel smoezelig uit ziet. En ik kan het niet makkelijk schoonmaken. Daarom heb ik er meestal een placemat in liggen. Of twee A4-tjes gekleurd papier.

Maar die placemats worden ook smoezelig bij mij. En papier wordt nat en scheurt.

Gekleurd papier + lamineerhoezen = nieuw dienblad!

Daarom kocht ik bij de Hema een pak gekleurd papier en lamineerhoezen. Ik heb twee mooie vellen uitgezocht voor mijn dienblad. Die heb ik gelamineerd, en voila! Een schitterend dienblad, dat zich prima nát laat afnemen!

En als ik het zat ben, lamineer ik gewoon een ander kleurtje en patroontje!

Tataaa! Hier onder het resultaat.

make-over

N.B. Ik moest het A4-tje iets bijknippen. Daarna heb ik het voor de zekerheid een tweede keer door het lamineerapparaat gehaald. Gewoon in dezelfde lamineerhoes. Zo weet ik zeker dat het papier goed ‘verzegeld’ is.

De strook die ik moest afknippen is meteen een leuke boekenlegger!

zelfgemaakte boekenlegger

Xenos dienblad metamorfose 2 jaar later

De hele winter en lente had mijn Xenos dienblad een fris groen geruite ondergrond. Die ondergrond had ik gemaakt door gekleurd papier te lamineren, maar er was vocht bij gekomen.  Bovendien had ik zin in een vintage look.

Bij de Wibra kocht ik voor 79 cent een placemat. Ik moest er een klein stukje afknippen, maar toen paste hij prima in het dienblad.

Hier onder zie je de make-over!

dienblad
Voor
vintage dienblad
Na

Xenos dienblad metamorfose drie jaar later

Dit keer raakte ik geïnspireerd door een paar nostalgische placemats die ik voor 50 cent kocht bij een relatief nieuwe winkel in Doetinchem: Prijsknaller.

Hieronder zie je het dienblad vóór en na de make-over.

xenos dienblad
Voor
dienblad xenos
Na.

Leestips

Wat voor soort dienblad gebruik jij? Rond, vierkant, rechthoekig?

Similar Posts

17 Comments

 1. Ik gebruik geen dienblad. Ik heb de mijne net afgelopen week in de kliko gemikt. Het was zo’n rond, Turks dienblad. Wel leuk, maar de vlekkeen kreeg ik er met geen mogelijkheid meer vanaf en dus moest ie weg in het kader van huis leeg maken.
  Ik heb nog wel een oud houten dienblad op een dressoir staan met een koffieservies van mijn schoonouders. Dat servies zal zeker 60 jaar oud zijn en staat daar gewoon mooi te wezen.

  Als ik bezoek heb dan zet ik de koffiekopjes, theekopjes, suiker, melk etc op tafel en kom ik wel aanlopen met de koffiepot of theepot. Wel zo makkelijk.

 2. Ziet er mooi uit! Ik gebruik eigenlijk nooit een dienblad, alleen als ik echt heel veel heb en niet wil slepen. In dat geval heb ik een rechthoekige, met van die pootjes die je om kunt klappen, zodat je ‘m ook makkelijk kunt gebruiken voor ontbijt op bed.

 3. Wij hebben een rond zwart horeca dienblad, antislip. Zo nu en dan mee afwassen en klaar. Heel handig als we buiten gaan zitten koffiedrinken, binnen gebruiken we het nooit omdat we het liefst aan de keukentafel zitten.
  Ik vind je X.enos dienblad heel vrolijk en volgens mij past het prachtig bij je interieur zo!

 4. Om je mooie gekleurde papieren te beschermen … kun je nog wat transparent plak plastic erop plakken.
  Mooi resultaat trouwens !

  1. Goede tip! Ik heb ergens ook nog zo’n doorzichtige kunststof plaat liggen, die ik ooit gebruikte als achterwand bij het aanrecht. Maar daar kan ik niet een net stukje uitkrijgen helaas.

   Plasplastic is een goed alternatief!

 5. Ik heb er een stuk of vier, waaronder ook eentje van Xenos, maar ik gebruik ze nooit. Ja, om een verzameling mooie spulletjes op uit te stallen. Zo ligt er een heel oud houten dienblad permanent op onze eettafel, met mijn brocante spullen erop…
  Leuk idee om zo je dienblad weer mooi te maken. Kan ook met een lapje stof, bijvoorbeeld mooie theedoek, die gooi je in de was als hij vies wordt…
  Ik wens je een heel mooie dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Een mooie lap is ook een goed idee inderdaad!
   Bij de Wibra zag ik laatst voor 50 cent ook plastic ‘kanten’ placemats. Die zouden er ook nog op kunnen.

  2. Ja, dat is ook een heel goed idee, staat vast ook nog eens heel chique…
   Fijne middag verder nog,
   Lieve groet,
   Mirjam

 6. ik heb het oude xenos dienblad van mijn dochter dat er niet zo fris meer uitzag en ook nog eens niet bij mijn inrichting past gepimpt met een stukje tafelzeil dat over was toen ik een nieuw tafelzeil voor op mijn keukentafel kocht, dat had ik veel te ruim bemeten waardoor er nog een flink stuk van over was, ook had ik nog genoeg om mijn tuinklaptafel die er ook niet zo fris meer uitzag mee te bekleden. bovendien is het plastic ook een stuk makkelijker om schoon te houden, zeker buiten.

  1. Dat vind ik ook een leuk idee! Wat kun je eigenlijk veel doen met een dienblad! Nu ik er over nadenk: het Xenos dienblad zou je ook aan de muur kunnen hangen en er dan prulletjes in zetten.

 7. een simpel, groot, oersterk teakhouten dienblad, met van die latjes op de bodem ipv een volle onderkant. praktisdch, ook voor buiten, want vochtbestendig.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.