Fruitvliegen vangen: 3 simpele methodes!

fruitvliegen vangen

Wil jij fruitvliegen vangen?

In de kwestie plaagdieren en andere vervelende beestjes en insecten scoren fruitvliegen ook hoog!

Je weet wel, die viezige kleine beestjes die op fruit gaan zitten en irritant om je gezicht zwermen.

Zijn wij mensen nou zo onverdraagzaam?

Maar keer op  keer bewijzen kleine inseckten dat ze een grote invloed kunnen uitoefenen!

En hoewel het een mooie levensles is, dat je ook als klein organisme grote impact kunt hebben, willen we toch het liefst van die stomme fruitvliegen af!

Ken je vijand! Wat zijn fruitvliegen?

Waar hebben we het over als we het over fruitvliegen hebben? Fruitvliegen zijn kleine vliegjes en horen bij de familie Drosophilidae. Dit is hun signalement:

 • Ze zijn meestal tussen de 2 en 4 millimeter groot.
 • hebben een bruinachtige of geelachtige kleur.
 • Ze gaan graag op je eten zitten.
 • Ze zijn irritant maar ongevaarlijk.

fruitvliegen vangen

Het nut van fruitvliegen

Hoewel ze vooral lijken te bestaan om ons te irriteren, hebben fruitvliegjes wel degelijk een belangrijke functie hier op aarde! Ze ruimen namelijk organisch materiaal op. In die zin zijn het kleine vuilnismannetjes.

Omdat ze zich razendsnel voortplanten zijn ze heel populair tijdens biologielessen op school en heuse laboratorium studies naar genetica, ontwikkelingsbiologie, neurobiologie en andere onderzoeksgebieden!

Ze worden ook gebruikt in de voedingsindustrie om te testen op de veiligheid en kwaliteit van voedingsmiddelen, omdat ze gevoelig zijn voor de chemische stoffen en veranderingen in voedsel.

Is fruitvliegen vangen dan wel oké?

Maar wacht eens even!

Hebben fruitvliegen dan net als bijen een essentiële rol in ons ecosysteem?! Kortom: is fruitvliegen vangen dan wel oké?

Gelukkig is het antwoord:

'Ja, je mag fruitvliegen vangen en bestrijden.'

Ze worden namelijk over het algemeen niet beschouwd als even nuttig als bijen. Dat komt doordat fruitvliegen niet zo efficiënt zijn als bestuivers als bijen. Bijen hebben een sterkere voorkeur voor bloemen en planten met nectar en pollen, terwijl fruitvliegen meestal op rottend fruit en plantaardig materiaal afkomen.

Dat is dus dom van ze!

Alles goed en wel, maar laten we eerlijk zijn: we willen van fruitvliegen af!

Fruitvliegen voorkomen is beter dan fruitvliegen vangen

Net als bij mieren in huis is voorkomen beter dan genezen. Heb je eenmaal fruitvliegjes in huis, dan vermeerderen ze zich razendsnel. Beter is het dus om te voorkomen dat ze jouw huis leuk vinden. Dat doe je door je keuken goed schoon te houden. Zo maak je jouw huis onaantrekkelijk voor fruitvliegen.

Zorg er daarnaast voor dat er geen etensresten op het aanrecht of in de vuilnisbak blijven liggen. Breng organisch afval het liefst meerdere keren per dag meteen naar buiten, naar je groene container.

Waar komen fruitvliegen op af?

Fruitvliegen komen af op het volgende:

 • Fruit (vooral als het wat langer ligt)
 • Groente
 • Geur van alcohol
 • Vuilnis
 • Compost
 • Geur van azijn

Deze informatie kun je gebruiken om ze te voorkomen en voor fruitvliegen vangen als je ze toch in huis hebt.

Fruitvliegen vangen

Er zijn verschillende methoden voor fruitvliegen vangen. Hieronder een aantal methodes:

 1. Azijnval: Vul een kom of glas met een kleine hoeveelheid azijn en voeg een druppel afwasmiddel toe. Bedek het glas met een stukje plasticfolie en prik er enkele kleine gaatjes in met een tandenstoker. De fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur van de azijn en zullen door de gaatjes kruipen en vast komen te zitten in de vloeistof.
 2. Rijp fruitval: Plaats stukjes rijp fruit in een kom en bedek de kom met plasticfolie. Prik enkele gaatjes in de folie en laat het fruit enkele dagen liggen. De fruitvliegjes worden aangetrokken door het fruit en zullen vast komen te zitten in de vloeistof onder in de kom.
 3. Gebruik een stofzuiger om de fruitvliegjes op te zuigen. Het is belangrijk om de stofzuigerzak daarna direct weg te gooien om te voorkomen dat de fruitvliegjes weer ontsnappen.

Omdat fruitvliegjes zich zo snel voortplanten, moet je bovenstaande methodes van fruitvliegen vangen vaak meerdere keren toepassen!

Verwacht dus niet na 1 keer fruitvliegen vangen meteen succes.

De truc is om het langer vol te houden dan je fruitvliegen!

Een fruitvliegjes val maken: hoe doe je dat?

Een fruitvliegjes val maken is gelukkig niet moeilijk. Je hebt het volgende nodig: een kom of glas, azijn of andere lokstof zoals ranja, alcohol of vruchtensap, afwasmiddel, huishoudfolie en een elastiekje.Neem een half kopje azijn of alcohol en doe dat in de kom.

Doe er daarna een druppel afwasmiddel bij. Het afwasmiddel 'breekt' de oppervlaktespanning van de alcohol. Daardoor ontstaat er een val! De fruitvliegjes komen dan namelijk vast te zitten. Om te voorkomen dat ze eventueel toch uit je fruitvliegjes val klimmen, dek je de schaal af met het huishoudfolie. Maak er een paar kleine gaatjes in, zodat de fruitvliegen in de val kunnen komen.

N.B. Vervang de azijn in de fruitvliegjes val om de paar dagen! Hij wordt namelijk minder effectief na een tijdje.

Fruitvliegen in de winter

Als ik fruitvliegen in de winter zie, dan word ik heel bezorgd! Wat moet dat dan wel niet worden in de zomer! Want de meeste last van fruitvliegjes heb je meestal toch in de zomer. Dat komt omdat fruitvliegen koudbloedige insecten zijn.

Ze kunnen niet overleven bij temperaturen onder 12 graden Celsius.

Maar binnenshuis heb je het waarschijnlijk wel warmer dan 12 graden in de winter. En als je dit combineert met fruit dat je (te) lang laat liggen, dan kun je toch last krijgen van fruitvliegjes in de winter.

Fruitvliegen kopen

Waarom zou iemand in vredesnaam fruitvliegen kopen? De verkoopadressen van fruitvliegen vertellen eigenlijk het verhaal al, met namen als Happy Reptile Shop en Bat Shop!  Fruitvliegjes zijn lekker voer voor onder andere mieren, sprinkhanen en reptielen.

Ze zijn rijk aan eiwitten en andere voedingsstoffen.

En daarnaast zullen scholen ze ook willen kopen voor de biologieles! Ik moest als middelbare scholier ook proeven doen met fruitvliegjes, herinner ik me.

Ik was benieuwd of je bij bol.com fruitvliegen kunt kopen, maar nee. Bol.com verkoopt vooralsnog alleen manieren om fruitvliegen te bestrijden ; )

Fruitvliegen vangen: Kant en klare fruitvlieg val kopen?

Er zijn vele kant en klare fruitvliegen vallen te koop. Zoals deze die zich vermomd heeft als peer! Fruitvliegen vangen was nog nooit zo stijlvol : )

fruitvliegen
Zouden fruitvliegjes daar intrappen?

Ik moet toegeven dat deze kant en klare val wel leuker oogt dan een zelfgemaakte fruitvliegjes val.

Is een kant een klare fruitvliegjes val beter dan een zelfgemaakte fruitvliegjes val?

Hoewel een zelfgemaakte fruitvliegen val ook prima kan zijn, is het een kant en klare val vaak wel beter. Dat komt omdat kant en klare vallen vaak een speciale lokstof hebben, die specifiek is ontworpen om fruitvliegjes aan te trekken. Deze lokstoffen zijn vaak zeer effectief en kunnen fruitvliegjes aantrekken vanuit een grotere afstand dan andere soorten voedsel of lokmiddelen die je thuis zou kunnen gebruiken.

Bovendien zijn gekochte fruitvliegjesvallen meestal gemaakt van materialen die niet alleen effectief zijn in het vangen van fruitvliegjes, maar ook duurzaam en herbruikbaar zijn. Sommige gekochte fruitvliegjesvallen zijn zelfs voorzien van een vacuüm sluiting om ervoor te zorgen dat de gevangen fruitvliegjes niet kunnen ontsnappen.

Dus tsja... Ik zou zeggen probeer het eerst met een zelfgemaakte val.

Werkt die niet genoeg?

Dan kun je er altijd nog eentje kopen.

Voor 5,99 koop je deze biologisch verantwoorde Fruit Fly Ninja val bij Albert Heijn:

fruitvliegjes val

En hieronder een fruitvliegjes val van Kruidvat van hun eigen huismerk:

fruitvliegjes val kruidvat

Deze Kruidvat fruitvliegjes val moet het 45 doen staat er op de Kruidvat website. Maar qua uiterlijk vind ik hem niet zo leuk.

Fruitvliegen eitjes

Fruitvliegen leggen hun eitjes op voedsel dat aan het fermenteren is of aan het rotten is.  Ze leggen hun eitjes in kleine scheurtjes of openingen op de oppervlakte van het voedsel. Met het blote oog kun je ze niet zien, want ze zijn heel klein: 1 mm. Maar als je een goed vergrootglas hebt, kun je een poging wagen!

Het duurt ongeveer 24 uur voordat de eitjes uitkomen en de larven tevoorschijn komen.

De larven van fruitvliegen hebben hun ouders niet nodig. Ze eten van het fruit waarop ze zijn geboren. Ze groeien snel op: binnen een paar dagen zijn ze volwassen, en kunnen zelf eitjes leggen!

Fruitvliegen vangen samenvattend

Fruitvliegen vangen is op zich niet moeilijk, maar vraagt doorgaans wel om doorzettingsvermogen. Je moet het vaak echt wel een week volhouden, omdat ze zich zo snel voortplanten. Je kunt fruitvliegen vangen met een zelfgemaakte fruitvliegjes val, of met een kant en klare fruitvliegjes val.

Maar het beste is natuurlijk om fruitvliegen in huis te voorkomen.

Leestips

Hoe pak jij fruitvliegen vangen aan?

Similar Posts

7 Comments

 1. Gelukkig verkoop ik er inderdaad ook vallen voor en die werken geweldig. Verkoop ze inderdaad het hele jaar door, maar in de zomer het meest.

  Love As always
  Dimario

 2. Ik heb een geglazuurde pot in de keuken staan met deksel. daarin doe ik een plastic zakje waarin groente en fruitafval gaan. Op het einde van de dag sluiten we de zak en wordt deze bij het grofvuil gedaan.

 3. Ik gebruikte afgelopen zomer een val van het kruitvat. Werkt goed. Maar misschien zelf ook eens maken?

 4. fruitvliegje zijn wel slimme beestjes volgens de wetenschap.
  Begrijpelijk als ze op afval luchtje en zoetigheid af komen, lekker eten is toch goed.
  Heb ze nu nog niet, maar wie weet als het warmer is. Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.