Zakken groene container: superhandig!

Zakken groene containerZakken voor de groene container zijn dé manier om je groene container enigszins schoon en fris te houden.

Maar hoe kun je zakken in de groene container doen als er alleen organisch afval in mag? Heel eenvoudig: met speciale zakken voor de groene container! Ze worden ook wel GFT zakken genoemd.

Speciale zakken voor de groene container: wat zijn dat dan?

Speciale GFT zakken voor de groene container onderscheiden zich van gewone vuilsnizakken door het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Speciale GFT zakken zijn namelijk gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Dergelijke composteerbare zakken zijn voor minstens 95% afbreekbaar.

Je herkent deze vuilniszakken voor groene containers aan termen als:

 • biozak
 • biodegradable
 • bio bag
 • gft zak
 • bioplastic
 • composteerbaar
 • biologisch afbreekbare zak
 • containerzak bio

GFT zakken voor de groene container: alle soorten en maten!

Ik vin het heel prettig dat de biologisch afbreekbare zakken voor de groene container in diverse maten te koop zijn. Je kunt ze klein kopen voor je vuilnisbak onder bijvoorbeeld het aanrecht. Maar je hebt ze dus ook zo groot als je groene container.

Zakken voor de groene container: waar kun je ze kopen?

Ook dat is helemaal niet moeilijk! Je vindt speciale zakken voor je groene container op heel veel plekken. Ze zijn te koop in supermarkten en niet te vergeten de Action.

N.B. Ze hebben ze nota bene niet bij de Hema! Dat verbaast me!

Per soort zijn er nog best verschillen. Zo ziet de gft zak van Albert Heijn er uit als een papieren vuilniszak, terwijl die van de Action meer plastic ogen.

Soorten GFT zakken

Hieronder een overzicht van de mogelijkheden en prijzen op het gebied van GFT zakken.

GFT zak Albert Heijn 140 liter

gft zak ah
4 stuks voor 1,89 bij AH

GFT zak Action

GFT zakken van het merk Dumil verkopen ze overigens ook bij supermarkt Plus.

zak voor groene container
5 stuks van 60 liter voor 0,99 cent bij de Action

GFT zak Jumbo

gft zak jumbo
3 voor 2,49 bij de Jumbo

Keurmerk voor GFT zakken

Nou schijnt het helaas zo te zijn dat niet alle GFT zakken die zich composteerbaar noemen dat ook helemaal zijn. Wil je zeker weten dat je milieuvriendelijke versie hebt kijk dan of het officiële milieukeur-logo er op staat. Dat zijn deze:

composteerbare zakken

Ik heb natuurlijk onmiddellijk mijn rol met biozakken van de Action er bij gepakt, maar géén keurmerk… Wel staat er op ‘Gecertificeerd volgens EN 13432’. Toen moest ik dát eerst weer googelen, en dan blijkt dat toch ook wel degelijk een garantie te zijn voor milieuvriendelijk.

Zakken groene container samengevat!

Speciale zakken voor de groene container zijn ideaal om je container schoner te houden. Ze zijn verkrijgbaar in supermarkten, Action, Blokker etc. Als je zeker wilt weten dat ze echt composteerbaar zijn dan kun je letten op:

 • Het logo PlanetProof of
 • De vermelding ‘Gecertificeerd volgens EN 13432’

Het beste is natuurlijk om gewoon zo min mogelijk organisch afval te hebben. Bijvoorbeeld met behulp van Hello Fresh maaltijdboxen. Die zijn op maat!

Leestips

Afval scheiden thuis

Afval scheiden in de keuken

Gebruik jij speciale zakken voor je organisch afval?

Similar Posts

22 Comments

 1. In het begin had ik het wel, omdat deze bij de vuilnisbak zat, maar nu doe ik gewone vuilniszakken en leeg deze dan in de groene bak.

 2. Gooi alles gewoon in de container. Let wel op dat er onderin geen plakkerig spul ligt, dan valt het met vuil worden best mee. Maar wij hebben meer tuinafval dan keukenafval.

 3. vroeger bij mij thuis hadden wij deze zakken al. Ik heb zelf geen containers, we hebben 1 grote algemene container. Maar als ik wel een groene container zou hebben, zou ik deze zeker gebruiken. anders heb je zo’n smerige kliko.

 4. Ik woon tegenwoordig in een appartement. Dus heb gelukkig dit gedoe niet meer. Wij doen alles in 2 verschillende containers die de huisbaas leegt. De enige vuilniszakken waar ik me druk om hoef te maken is die in mijn vuilnisbak.

 5. Hier in België is het zelfs verplicht om een vuilniszak te gebruiken en deze worden gewoon aangekocht in het gemeentehuis, lekker makkelijk! Dit zijn wel mooie alternatieven anders.

 6. Wij hebben geen container en gebruikten eerst enkel de GFT-zakken maar ik vond dat zo slecht! Afvalophaling gebeurt maar 1 keer per week en vaak scheurde de zak al na enkele dagen als we er iets indeden. Als je een container hebt, is dat natuurlijk geen probleem maar voor ons werkte het absoluut niet dus doen wij nu al ons groentenafval noodgedwongen bij het restafval… Best stom, maar we hebben weinig andere alternatieven op een klein appartmentje zonder terras of balkon.

 7. Wij wonen in een flat en kunnen al het vuil in die ondergrondse containers gooien. Ik heb voorheen wel veel afval afgescheiden maar is veranderd nu ik ben verhuisd. Ik ga het toch weer proberen om in mijn flatje afval te scheiden dus Thanks voor de reminder!

 8. Bij ons in de gemeente kun je op verschillende plekken zakken krijgen voor het plastic afval, deze zijn groen. Wij hebben echter geen container voor deze zakken.

 9. Wij moeten het afval in zo’n zakken doen en is de zomer best lastig, de zakken ‘vergaan’ echt zienderogen… niet handig dus als je die zal na een week nog voor de deur moet zetten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.