Afval scheiden in de keuken: hoe doe je dat een beetje charmant?

afval scheiden in de keuken

Afval scheiden in de keuken kreeg dit jaar een nieuwe impuls voor ons.

De gemeente rekent namelijk voortaan 10 euro per keer dat we de grijze container aan de weg zetten.

Nog nooit waren we zo gemotiveerd om ons afval te scheiden!

Je kunt van alles vinden van dit gemeentebeleid, maar effectief is het volgens mij wel…

Afval scheiden in de keuken: deze 3 manieren deden we al

Overigens is het niet zo dat we ons afval niet scheiden. Afval scheiden deden we al op drie manieren:

 • Organisch afval
 • Papier
 • Plastic en restafval

Het is die laatste categorie afval waarin we nu een tandje moeten bijzetten. Tot nu toe deden we alles wat niet organisch, of van papier was in de roze Brabantia afvalemmer in de keuken.

Plastic en restafval beter scheiden

Het is voortaan zaak om restafval en plastic beter te scheiden. We moeten zo min mogelijk restafval te produceren. Want het is de grijze container voor restafval die een tientje per keer kost.

Afval scheiden in de keuken: maar hoe?

Onze Brabantia vuilnisemmer staat verborgen in een hoek naast de leuke groene keukenkast van de kringloop. Het organische afval verzamelen we in een klein bakje in het gootsteenkastje. Maar hoe gaan we het restafval en het papier opslaan in huis?

Twee extra vuilnisbakken in de keuken?!

Mijn man wilde gewoon een paar extra vuilnisbakken kopen en die pardoes in de keuken neerzetten!

Maar dat vind ik lelijk.

En ongezellig!

Dus moest er iets bedacht worden om afval scheiden in huis laagdrempelig te maken, zónder dat het ongezellig zou staan. We zochten samen naar geschikte afvalsystemen en ‘leuke’ bakken, maar konden niets vinden.

De oplossing voor afval scheiden in de keuken!

Toen kreeg ik een idee: waarom niet een klein kastje kopen, en daar een afvalbak voor restafval in zetten, met daarnaast ruimte voor papier? Op die manier blijft de keuken tenminste gezellig, en is het toch eenvoudig om afval te scheiden.

Van de bol.com cadeaubonnen die ik verdiende met de asr Vitality app kocht ik dit kastje:

Screenshot 2022 01 12 at 12.04.23

En het werkt! We kunnen hiermee perfect afval scheiden in de keuken, zonder dat we veroordeeld zijn tot lelijke vuilnisbakken.

Links staat een emmer voor het restafval, en links een doos voor het oud papier.

vuilnis scheiden

Afval scheiden wat moet waar?

Om mijzelf en mijn gezinsleden te helpen met afval scheiden in de keuken, heb ik een afvalwijzer van Milieu Centraal uitgeprint en op het kastje geplakt. (Opnieuw baal ik dat ik geen kleurenprinter meer heb!)

Ik heb geprobeerd de saaie grijze print op te fleuren met leuke stickers.

afval scheiden in de keuken

Er zijn ook handige apps, die je gratis kunt downloaden, die antwoord geven op de vraag: Afval scheiden, wat moet waar?

Afval scheiden in de keuken: samenvattend

Afval scheiden in de keuken is erg afhankelijk van je keuken, en hoeveel ruimte je daar hebt. Want waar láát je het afval dat je gescheiden hebt? Wie genoeg plek heeft, kan simpelweg 4 afvalbakken in de keuken neerzetten, maar ik vind dat zelf zo lelijk staan.

Zo kwam ik op het idee een speciaal kastje voor afval scheiden in de keuken.

Op die manier kan iedereen makkelijk afval scheiden, maar dan wel onzichtbaar.

Leestip

Minder afval, minder verspillen

Hoe pak jij afval scheiden in de keuken aan?

Similar Posts

23 Comments

 1. ziet er netjes uit. Hier zijn de gemeentes nog niet zo ver. Helaas.
  Hopelijk komt dat nog wel.

  Love as always
  Dimario

 2. Ik hoop dat ze dat hier ook invoeren. Wij sorteren netjes alles maar ik geloof dat we bij een kleine minderheid horen. De ondergrondse container is vlakbij ons huis en als je toch eens ziet wat men daar allemaal voor enorme zakken en spullen ingooit…

 3. In ieder geval niet door vellen papier op een kastje te plakken, dat kan ook aan de binnenkant op een deurtje. Voor de rest scheiden we alles zo veel als kan en mag.

 4. Wij sorteren al jaren, papier gaat naar het containerpark ,glas word opgehaald,keukenafval gaat op de composthoop en voor blik en plastiek heb ik een doos onder het aanrecht staan en als die vol is gaat dat in de blauwe zak die ze samen met het restafval komen halen vandaag zelfs.

 5. Prima oplossing. Ik vind dit echt een prachtig kastje. Ook bij mij staan prullenbakken niet ‘zichtbaar’ in de keuken. Ik vind het net als jij ongezellig staan. Ik moet zeggen dat er tegenwoordig overigens wel mooie bakken te koop zijn. Maar voor nu toch liever ‘verstopt’ hoor, die bakken.

 6. ‘k Composteer, dat is al heel wat afval minder. Wij betalen een jaarbedrag voor afvalophaling, en dan nog een prijs per (afval)’zak’.
  Lie(f)s.

 7. Wij sorteren al jaren. Er staat een ‘mooie’ brabantia voor restafval. Dit moeten we naar een wijkcontainer brengen. Voor groen, papier en plastic hebben we kliko’s en dat afval scheiden we in een daarvoor bestemde keukenlade. Werkt prima en is dus niet zichtbaar.

 8. Wij sorteren al heel lang. Toen we onze keuken vernieuwden, zo’n 12 jaar geleden, hebben we meteen een afvalsorteersysteem laten installeren. Dat bestaat uit 3 bakken (1 grote en 2 kleine) die in de kast onder de spoelbak zitten. De grote voor rest, de kleinere voor GFT (dat nadien in het compostvat gaat) en voor PMD. Voor papier hebben we een bakje in de bijkeuken staan en glas gaat direct in de glasbak die in het fietsenhok naast het huis staat.

 9. Ik heb 1 grote, mooie prullenbak van Brabantia met 2 binnenemmers en 2 deksels voor restafval en PMD in de keuken staan. In het aanrechtkastje een bak voor oud papier en een bakje met deksel (ook Brabantia)op het aanrecht voor groente/fruitafval.
  Ik vind het een leuk kastje, maar jammer dat je er dan zo’n papier op plakt. Doe dat aan de binnenkant voor iemand die het niet kan onthouden, zou ik zeggen. En ik zou het zelf veel te lastig vinden om telkens te bukken en een deurtje open te doen om iets weg te gooien, maar misschien is dat voor jullie anders.

 10. Wij scheiden veel! In de gang hebben we een plastic bak, in de keuken hebben we een prullenbak voor restafval en een kleine emmer voor gft, we hebben containers voor gft, restafval en papier en plastic zakken, dus wel super leuk. We hebben niks “verstopt” maar in zo’n mooie kast lijkt wel goed!

 11. Thuis scheiden we plastic, daarvoor kun je plasticafvalzakken kopen en die heb ik in een prullenbak (want zo gezellig staat die fel oranje zak in de keuken nou ook weer niet). Verder scheiden we GFT in 2 citybins (containertje van 25 kg ongeveer) die op het balkon staan (we wonen 3 hoog). Restafval gaat in een heel klein pedaalemmertje met zakje en als die vol is gaat het in de 0,70 euro kostende restafvalzak (te koop van de afvalverwerker hier in de gemeente) in de berging, die zak gaat 2x per jaar weg (maar elke week kun je die aan de weg zetten). Verder scheiden we papier, met een mand in de keuken en die legen we in de kliko in de berging, de kliko kan 1x per maand aan de weg. Glas gaat ook in een mand (zelfde soort als oud papier) in de keuken en gaat zo eens per maand naar de glasbak verderop in de wijk. Het oude textiel (verreweg het minste in volume) gaat in een zak in een slaapkamer en zo af en toe (als ik eraan denk) naar de container verderop in de wijk. De ‘oude’ (maar nog goede) kleding, gaat uit luiheid naar de inzamelcontainer bij de supermarkt (ja, ik zou het op internet kunnen verkopen maar dat is mij eigenlijk net teveel gedoe) ook al is het eigenlijk maar heel weinig want zoveel doen we nou ook weer niet weg. Als ik het zo opschrijf klinkt het als best veel en complex maar gaat al jaren prima, veel is gewenning denk ik.

  Lastiger is het in het Ronald mcDonald huis waar ik vrijwilliger ben. Volgens mij is er niet 1 universele manier van afval scheiden in Nederland. Elke afvalverwerker of gemeente, of allebei, hebben een eigen indeling. Zo is het volgens mij niet overal hetzelfde met keukenpapier, conservenblikken, sommige soorten plastic en misschien vergeet ik nog wel wat. In het huis zitten gasten uit heel Nederland (en soms daar nog buiten), het is wel wat veel gevraagd van de gasten om te leren wat de manier van scheiden hier is. Het zou in die zin wel handig zijn als er tenminste 1 universele indeling voor het scheiden van afval zou komen! Want zeker in tijden van corona vind ik het bezwaarlijk om zelfs met handschoenen foutief gescheiden afval alsnog te scheiden. Ik denk dat er daarom op dit punt ook nog wel winst te boeken valt, met een eenvoudiger of op zijn minst overzichtelijker systeem hoop ik dat er dan nog beter/meer zal worden gescheiden.

 12. Zelf ben ik al jaren behoorlijk fanatiek aan het afval scheiden , maar sinds bij ons in de gemeente de opening van de stortcontainer kleiner werd gemaakt, valt op dat er steeds meer afval gedumpt word, Zeker nu we ook nog maar eens per jaar grof vuil gratis bij de weg mogen zetten. Ook zie ik dat veel mensen het restafval nu in de container bestemd voor plastic of die voor papier gooien, dus of het nu echt werkt en of mensen nu ineens wel hun afval goed scheiden betwijfel ik en als de plannen doorgaan en je per leging moet gaan betalen vrees ik voor nog meer zwerfafval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.