Reacties

Afval scheiden in de keuken: hoe doe je dat een beetje charmant? — 23 reacties

  1. Ik hoop dat ze dat hier ook invoeren. Wij sorteren netjes alles maar ik geloof dat we bij een kleine minderheid horen. De ondergrondse container is vlakbij ons huis en als je toch eens ziet wat men daar allemaal voor enorme zakken en spullen ingooit…

  2. Wij sorteren al jaren, papier gaat naar het containerpark ,glas word opgehaald,keukenafval gaat op de composthoop en voor blik en plastiek heb ik een doos onder het aanrecht staan en als die vol is gaat dat in de blauwe zak die ze samen met het restafval komen halen vandaag zelfs.

  3. Prima oplossing. Ik vind dit echt een prachtig kastje. Ook bij mij staan prullenbakken niet 'zichtbaar' in de keuken. Ik vind het net als jij ongezellig staan. Ik moet zeggen dat er tegenwoordig overigens wel mooie bakken te koop zijn. Maar voor nu toch liever 'verstopt' hoor, die bakken.

  4. Wij sorteren al jaren. Er staat een 'mooie' brabantia voor restafval. Dit moeten we naar een wijkcontainer brengen. Voor groen, papier en plastic hebben we kliko's en dat afval scheiden we in een daarvoor bestemde keukenlade. Werkt prima en is dus niet zichtbaar.

  5. Wij sorteren al heel lang. Toen we onze keuken vernieuwden, zo'n 12 jaar geleden, hebben we meteen een afvalsorteersysteem laten installeren. Dat bestaat uit 3 bakken (1 grote en 2 kleine) die in de kast onder de spoelbak zitten. De grote voor rest, de kleinere voor GFT (dat nadien in het compostvat gaat) en voor PMD. Voor papier hebben we een bakje in de bijkeuken staan en glas gaat direct in de glasbak die in het fietsenhok naast het huis staat.

  6. Ik heb 1 grote, mooie prullenbak van Brabantia met 2 binnenemmers en 2 deksels voor restafval en PMD in de keuken staan. In het aanrechtkastje een bak voor oud papier en een bakje met deksel (ook Brabantia)op het aanrecht voor groente/fruitafval.
    Ik vind het een leuk kastje, maar jammer dat je er dan zo'n papier op plakt. Doe dat aan de binnenkant voor iemand die het niet kan onthouden, zou ik zeggen. En ik zou het zelf veel te lastig vinden om telkens te bukken en een deurtje open te doen om iets weg te gooien, maar misschien is dat voor jullie anders.

  7. Wij scheiden veel! In de gang hebben we een plastic bak, in de keuken hebben we een prullenbak voor restafval en een kleine emmer voor gft, we hebben containers voor gft, restafval en papier en plastic zakken, dus wel super leuk. We hebben niks “verstopt” maar in zo’n mooie kast lijkt wel goed!

  8. Thuis scheiden we plastic, daarvoor kun je plasticafvalzakken kopen en die heb ik in een prullenbak (want zo gezellig staat die fel oranje zak in de keuken nou ook weer niet). Verder scheiden we GFT in 2 citybins (containertje van 25 kg ongeveer) die op het balkon staan (we wonen 3 hoog). Restafval gaat in een heel klein pedaalemmertje met zakje en als die vol is gaat het in de 0,70 euro kostende restafvalzak (te koop van de afvalverwerker hier in de gemeente) in de berging, die zak gaat 2x per jaar weg (maar elke week kun je die aan de weg zetten). Verder scheiden we papier, met een mand in de keuken en die legen we in de kliko in de berging, de kliko kan 1x per maand aan de weg. Glas gaat ook in een mand (zelfde soort als oud papier) in de keuken en gaat zo eens per maand naar de glasbak verderop in de wijk. Het oude textiel (verreweg het minste in volume) gaat in een zak in een slaapkamer en zo af en toe (als ik eraan denk) naar de container verderop in de wijk. De 'oude' (maar nog goede) kleding, gaat uit luiheid naar de inzamelcontainer bij de supermarkt (ja, ik zou het op internet kunnen verkopen maar dat is mij eigenlijk net teveel gedoe) ook al is het eigenlijk maar heel weinig want zoveel doen we nou ook weer niet weg. Als ik het zo opschrijf klinkt het als best veel en complex maar gaat al jaren prima, veel is gewenning denk ik.

    Lastiger is het in het Ronald mcDonald huis waar ik vrijwilliger ben. Volgens mij is er niet 1 universele manier van afval scheiden in Nederland. Elke afvalverwerker of gemeente, of allebei, hebben een eigen indeling. Zo is het volgens mij niet overal hetzelfde met keukenpapier, conservenblikken, sommige soorten plastic en misschien vergeet ik nog wel wat. In het huis zitten gasten uit heel Nederland (en soms daar nog buiten), het is wel wat veel gevraagd van de gasten om te leren wat de manier van scheiden hier is. Het zou in die zin wel handig zijn als er tenminste 1 universele indeling voor het scheiden van afval zou komen! Want zeker in tijden van corona vind ik het bezwaarlijk om zelfs met handschoenen foutief gescheiden afval alsnog te scheiden. Ik denk dat er daarom op dit punt ook nog wel winst te boeken valt, met een eenvoudiger of op zijn minst overzichtelijker systeem hoop ik dat er dan nog beter/meer zal worden gescheiden.

  9. Zelf ben ik al jaren behoorlijk fanatiek aan het afval scheiden , maar sinds bij ons in de gemeente de opening van de stortcontainer kleiner werd gemaakt, valt op dat er steeds meer afval gedumpt word, Zeker nu we ook nog maar eens per jaar grof vuil gratis bij de weg mogen zetten. Ook zie ik dat veel mensen het restafval nu in de container bestemd voor plastic of die voor papier gooien, dus of het nu echt werkt en of mensen nu ineens wel hun afval goed scheiden betwijfel ik en als de plannen doorgaan en je per leging moet gaan betalen vrees ik voor nog meer zwerfafval.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder