Minder afval, minder verspillen: 8 struikelpunten

minder afval, minder verspillen

Ik heb inmiddels meerdere boeken gelezen over afval verminderen. Je weet nooit of een boek nog wat nieuws te bieden heeft. Maar het boekje Minder afval, minder verspillen zag er aantrekkelijk uit.

Maar eerlijk gezegd is dit van alle boeken over duurzamer leven, denk ik wel zo ongeveer de slechtste.

Ik vind het oppervlakkig geschreven, niet concreet genoeg en sommige tips vind ik het ronduit wonderlijk.

Minder afval, minder verspillen: waarover ik struikel in dit boek

 1. Het begon met het advies om het etiket te lezen. Dat is een bekende tip waar niets mis mee is. Maar ik struikelde over het feit dat Laetitia Birbes waarschuwt voor chemische aroma’s omdat die ‘niet natuurlijk’ zijn. Door Rosanne Hertzberger heb ik geleerd dat de scheikundige samenstelling van veel aroma’s namelijk hetzelfde is: of ze nou chemisch zijn of natuurlijk.
 2. In het hoofdstuk recycling geeft Laetitia tips waar je afval in kunt doen. Maar hier vind ik haar te algemeen. Zo moet je papier en karton afval opruimen ‘op een plek die voor papier, karton is bestemd.’ Ja, duh! Zo lust ik ook wel peultjes.
 3. Dan het hoofdstuk over keukengerei en keukenapparatuur. Als ik Laetitia’s advies zou volgen, moet ik flink wat geld gaan uitgeven. Ze adviseert een machine om zelfgemaakte plantaardige melk te zeven, een droogoven, een rijstkoker, een yoghurtmaker en een pastamachine. Stuk voor stuk grote keukenapparaten. En een waterkoker kun je volgens Laetitia dan weer makkelijk missen. Nou niet dus. Met de onze wordt de hele dag door thee gezet.
 4. Om geen afval meer te hebben van diepvrieszakken adviseert Laetitia om die te vervangen met glazen potten en vaatdoeken. Vooral dat laatste verwondert mij erg. Vaatdoeken als vervanging van diepvrieszakken???
 5. In een afbeelding van haar koelkast heeft Laetitia twee grote kannen met water staan. Dat snap ik ook niet zo goed. Het kraanwater is in Nederland van goede kwaliteit. Waarom zou je er twee kannen van in de koelkast zetten?
 6. Om voedingsmiddelen te hydrateren kun je volgens Laetitia de oven gebruiken. Waar ik over struikelde is haar advies om de ovendeur hierbij op een kier te laten staan. Dat lijkt mij dan weer niet zo energiezuinig.
 7. Als je in bulk koopt heb je minder verpakkingsmateriaal. Dat ben ik met Laetitia eens. Maar één van de dingen die je volgens Laetitia ‘in bulk’ kunt kopen is taart en chocola.
 8. Laetitia geeft een ‘recept’ voor je eigen schoonmaakspray met water, azijn en mandarijnschillen. Maar ze vertikt het om de hoeveelheden aan te geven. Laetitia: ‘Je beslist zelf op basis van je gevoel hoeveel water, azijn en mandarijnschillen je toevoegt. Zo werkt het voor mij althans en tot nu verloopt dat goed, dus waarom zou het bij jou anders zijn.’ Nou Laetitia, de ervaring leert mij dat ik vaak de mist inga als je dit soort dingen aan mijn eigen inzicht overlaat…

Is er dan niets goed aan Minder afval, minder verspillen?

Wat ik wel leuk vind aan dit boek is het 4 weken programma dat je kunt volgen. Hiermee verminder je volgens Laetitia aanzienlijk je afval. Het idee van zo’n stappenplan, verdeeld over 4 weken vind ik slim en laagdrempelig.

Om het positief te houden, ga ik maar even niet in op de inhoud van het programma…

Mijn conclusie over Minder afval, minder verspillen

Minder afval, minder verspillen is een leuk vormgegeven en handzaam boekje. Je leest het in een middag uit. Persoonlijk vond ik het boek te oppervlakkig, getuigen van makkelijke vooroordelen over E-nummers en niet concreet genoeg. En dan heb ik het met name over punt 2 in mijn lijstje hierboven.

Zoals Duurzaam leven met minder plastic in huis, of het boek Gewoon goed.

Praktische informatie over Minder afval, minder verspillen

Minder afval, minder verspillen is voor 15,99 te koop bij bol.com. Maar ik zou mijn geld er niet aan uitgeven als ik jou was.

minder afval, minder verspillen

Leestips

e-waste

Verpakkingsvrij boodschappen doen

Similar Posts

18 Comments

 1. Minder afval en minder verspillen. Dit boek niet kopen. Dat is misschien wel de beste tip die niet in het boek staat.

  Love As always
  Dimario

 2. Klinkt als allemaal inkoppertjes. Enne… de oven op een kiertje is vast om de gasrekening een beetje te minderen. Zo verwarm je je huis gelijk. Nee, geintje. Maar het is de enige ‘logica’ die ik zou kunnen zien.

 3. Ik zou persoonlijk niet zo snel een boek lezen over hulpmiddelen tegen afval. Goed te lezen dat je zelf niet tevreden bent, dat scheelt mensen weer leestijd

 4. Ik denk dat vaatdoeken een verkeerde vertaling is, bijenwasdoeken worden wel gebruikt om dingen in de koelkast te bewaren, het vervangt plastic folie.
  Het hydrateren met oven op een kiertje…is omdat het vocht uit de oven moet kunnen. Je kan ook een droogapparaat kopen om te drogen, maar dat kost ook stroom(en opbergruimte).
  Zelf ben ik al jaren bezig met afval verminderen, ik heb twee zakken afval per jaar. Beste tips, kijk wat er nu in je afvalbak zit, en pak één ding aan. Tot het helemaal ingesleten is. En doe vooral niets waar je je ongemakkelijk bij voelt. Als je je informeert hoe je kan besparen op afval ben je doorgaans al oplettender dan de doorsnee Nederlander.

  1. Dankjewel voor de toelichting over de oven op een kiertje, en de waarschijnlijk foutieve vertaling. Dat zou het inderdaad verklaren.

   De tip om met 1 ding te beginnen vind ik ook erg nuttig. Dat maakt het wat minder overweldigend.

 5. Dit boekt lijkt me ‘snel even makkelijk neergeschreven’. Fijn dat je de punten even kritisch bekeken hebt. Minder kopen is ook gelijk aan minder afval. Tweedehands kopen is ook goed voor het milieu net zoals ook eens je stikmachine bovenhalen om zaken te herstellen in plaats van direct weg te gooien en nieuw te kopen.

 6. Eerlijk gezegd heb ik met een gezin met drie kinderen te veel afval! Hier wil ik aan gaan werken.
  Zoals hierboven ook al wordt gezegd, gewoon met gezond verstand!

 7. “In een afbeelding van haar koelkast heeft Laetitia twee grote kannen met water staan. Dat snap ik ook niet zo goed. Het kraanwater is in Nederland van goede kwaliteit. Waarom zou je er twee kannen van in de koelkast zetten?”

  => Aan kraanwater wordt soms een minieme hoeveelheid chloor toegevoegd. Door water in een kan te doen kan dat verdampen. Veel mensen drinken liever koud water + water uit een kan schenken is net wat eleganter dan water uit de kraan tappen – voor jezelf of ev. bezoek.

  “Om voedingsmiddelen te hydrateren kun je volgens Laetitia de oven gebruiken. Waar ik over struikelde is haar advies om de ovendeur hierbij op een kier te laten staan. Dat lijkt mij dan weer niet zo energiezuinig.”

  => Als je de oven op een kier laat verdampt het water beter dus het lijkt mij dat je voedsel dan sneller droogt. Ik weet ook niet beter dan dat je eiwitschuimpjes ook bakt met een houten lepel tussen de ovendeur.

  Taart in bulk kopen, dat ga ik hier op tafel leggen. Denk dat de kinderen hevig voorstander zijn, de weegschaal daarentegen 😁

 8. Dit wordt alleen gemaakt om verkocht te worden, waarom zet ze er niet bij waarom ze iets doet? Dat is als een kind iets verbieden wat heel leuk lijkt en niet uitleggen waarom zodat ze het alsnog doen. Kansloos dus.

 9. De fiets op de omslag mist aan deze kant een trapper. Dat lijkt mij een verkeerde manier van afvalbesparen. ;-)

  Ik heb m’n eigen regels en die zijn wat strikter. Zo ben ik gestopt met werken omdat ik niet meer geld nodig heb. Teveel geld is teveel geld verspillen aan rommel of aan overgewicht. Verder probeer ik eerst iets te repararen. Als dat niet lukt, dan een vervanging kopen bij een kringloopwinkel. Daarna pas een Action of Hema bezoeken.

  Aan grijs heb ik 33kg per jaar en dat neemt af omdat er steeds meer bij het plastic mag. Volgens mij is dat niet gunstiger voor het milieu, maar voor de gemeente die dan minder kosten heeft.

  1. LOL. Dat heb je heel opmerkzaam gezien Ximaar. Ik had dat nog niet ‘gespot’.

   Ik vind het bijzonder dat je bent gestopt met werken omdat je niet meer geld nodig hebt. Wat goed dat je gewoon genoeg hebt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.