Minder afval, minder verspillen: 8 struikelpunten

minder afval, minder verspillen

Ik heb inmiddels meerdere boeken gelezen over afval verminderen. Je weet nooit of een boek nog wat nieuws te bieden heeft. Maar het boekje Minder afval, minder verspillen zag er aantrekkelijk uit.

Maar eerlijk gezegd is dit van alle boeken over duurzamer leven, denk ik wel zo ongeveer de slechtste.

Ik vind het oppervlakkig geschreven, niet concreet genoeg en sommige tips vind ik het ronduit wonderlijk.

Minder afval, minder verspillen: waarover ik struikel in dit boek

 1. Het begon met het advies om het etiket te lezen. Dat is een bekende tip waar niets mis mee is. Maar ik struikelde over het feit dat Laetitia Birbes waarschuwt voor chemische aroma’s omdat die ‘niet natuurlijk’ zijn. Door Rosanne Hertzberger heb ik geleerd dat de scheikundige samenstelling van veel aroma’s namelijk hetzelfde is: of ze nou chemisch zijn of natuurlijk.
 2. In het hoofdstuk recycling geeft Laetitia tips waar je afval in kunt doen. Maar hier vind ik haar te algemeen. Zo moet je papier en karton afval opruimen ‘op een plek die voor papier, karton is bestemd.’ Ja, duh! Zo lust ik ook wel peultjes.
 3. Dan het hoofdstuk over keukengerei en keukenapparatuur. Als ik Laetitia’s advies zou volgen, moet ik flink wat geld gaan uitgeven. Ze adviseert een machine om zelfgemaakte plantaardige melk te zeven, een droogoven, een rijstkoker, een yoghurtmaker en een pastamachine. Stuk voor stuk grote keukenapparaten. En een waterkoker kun je volgens Laetitia dan weer makkelijk missen. Nou niet dus. Met de onze wordt de hele dag door thee gezet.
 4. Om geen afval meer te hebben van diepvrieszakken adviseert Laetitia om die te vervangen met glazen potten en vaatdoeken. Vooral dat laatste verwondert mij erg. Vaatdoeken als vervanging van diepvrieszakken???
 5. In een afbeelding van haar koelkast heeft Laetitia twee grote kannen met water staan. Dat snap ik ook niet zo goed. Het kraanwater is in Nederland van goede kwaliteit. Waarom zou je er twee kannen van in de koelkast zetten?
 6. Om voedingsmiddelen te hydrateren kun je volgens Laetitia de oven gebruiken. Waar ik over struikelde is haar advies om de ovendeur hierbij op een kier te laten staan. Dat lijkt mij dan weer niet zo energiezuinig.
 7. Als je in bulk koopt heb je minder verpakkingsmateriaal. Dat ben ik met Laetitia eens. Maar één van de dingen die je volgens Laetitia ‘in bulk’ kunt kopen is taart en chocola.
 8. Laetitia geeft een ‘recept’ voor je eigen schoonmaakspray met water, azijn en mandarijnschillen. Maar ze vertikt het om de hoeveelheden aan te geven. Laetitia: ‘Je beslist zelf op basis van je gevoel hoeveel water, azijn en mandarijnschillen je toevoegt. Zo werkt het voor mij althans en tot nu verloopt dat goed, dus waarom zou het bij jou anders zijn.’ Nou Laetitia, de ervaring leert mij dat ik vaak de mist inga als je dit soort dingen aan mijn eigen inzicht overlaat…

Is er dan niets goed aan Minder afval, minder verspillen?

Wat ik wel leuk vind aan dit boek is het 4 weken programma dat je kunt volgen. Hiermee verminder je volgens Laetitia aanzienlijk je afval. Het idee van zo’n stappenplan, verdeeld over 4 weken vind ik slim en laagdrempelig.

Om het positief te houden, ga ik maar even niet in op de inhoud van het programma…

Mijn conclusie over Minder afval, minder verspillen

Minder afval, minder verspillen is een leuk vormgegeven en handzaam boekje. Je leest het in een middag uit. Persoonlijk vond ik het boek te oppervlakkig, getuigen van makkelijke vooroordelen over E-nummers en niet concreet genoeg. En dan heb ik het met name over punt 2 in mijn lijstje hierboven.

Zoals Duurzaam leven met minder plastic in huis, of het boek Gewoon goed.

Praktische informatie over Minder afval, minder verspillen

Minder afval, minder verspillen is voor 15,99 te koop bij bol.com. Maar ik zou mijn geld er niet aan uitgeven als ik jou was.

minder afval, minder verspillen

Leestips

e-waste

Verpakkingsvrij boodschappen doen

18 Comments

 1. Dimario
 2. Linda schrijft ' t op
 3. Greet
 4. Jasmijn
 5. Dingske

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh