Duurzaam leven met minder plastic in huis

Duurzaam leven met minder plastic

Ik wil best duurzaam leven, maar het is niet altijd even makkelijk om duurzaam bezig te zijn.

Inmiddels heb ik wel altijd mijn eigen duurzame tasjes bij me, zodat ik nergens een plastic tasje nodig heb, maar zeker als ik in mijn badkamer kijk dan is die gevuld met plastic. En dat valt nou niet bepaald onder duurzaam leven.

Hieronder vind je twee boeken die je op weg helpen naar een duurzamer leven.

 • Allereerst: Hoe je stopt met plastic van Will McCallum. Als ondertitel gebruikt hij: ‘De wereld veranderen begint met één plastic flesje.’
 • Daarnaast las ik ‘Groen is het nieuwe zwart’ dat ook over duurzaam leven gaat.

Duurzaam leven boek: Duurzaam leven met minder plastic

Will McCallum is een wereldverbeteraar. Niet alleen geeft hij tips voor een duurzaam leven, hij spoort je ook aan tot actie. Zo adviseert hij om bij de kassa spullen die in plastic zitten ter plekke uit te pakken, en te zeggen: ‘Zo, dat plastic hoef ik niet.’ Dat is niet een actie die ik mezelf gauw zie doen, maar het schudde me wel wakker dat er van alles is wat je kunt doen.

Hoe je stopt met plastic

Will McCallums boek Hoe je stopt met plastic is een combinatie van praktische tips voor een duurzaam leven met minder plastic en activisme. Ik vind dat hij het goed aanpakt. Zo begint hij het boek met een korte geschiedenis van de strijd tegen plastic, gevolgd door ‘Het probleem met plastic’ en verhalen van hoop en succes over een wereldwijde antiplastic beweging die een meer duurzaam leven wil. En dan komt het praktische deel! Per ruimte in huis geeft hij tips hoe je daar plastic kunt minderen. Hieronder een overzicht van  mijn favoriete tips.

N.B. Lees ook mijn post Duurzamer wonen!

Stoppen met plastic in de badkamer

Hoe krijg je een duurzame badkamer?

 • Kies voor navulbare verpakkingen.
 • Er zijn shampoos verkrijgbaar in blokken, oftewel zonder plastic verpakking. Denk aan de producten van Lush. Zie ook Shampoo bar ervaringen.
 • Vermijd microbeads. Koop geen producten met polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polyethyleenteraftalaat (PET).
 • Koop geen wattenstaafjes meer of kies voor een versie van bamboe of papier.
 • Kies voor lippenstift in een blikje in plaats van zo’n plastic lippenstifthoesje. Kijk dit zijn tenminste tips voor een duurzaam leven die makkelijk uitvoerbaar zijn. Daar houd ik van.
 • Koop tandpasta in een glazen pot. Denk aan Truthpaste of Georganics of poets met zuiveringszout ook bekend als baking soda.
 • Kies voor tampons en maandverband van composteerbaar materiaal of voor een mooncup.

Stoppen met plastic in de slaapkamer

Will gaat ervan uit dat je je kleren in je slaapkamer hebt. Dit hoofdstuk geeft vooral tips over kleding. Het belangrijkste advies is: koop minder (nieuwe) en synthetische kleding want daarin zitten microvezels die in het milieu terechtkomen met alle negatieve gevolgen vandien. En was je synthetische kleding in een speciaal wasnetje voor een duurzaam leven. En wist je dat er speciaal duurzaam beddengoed is?

Stoppen met plastic in de keuken voor een duurzaam leven

 • Neem je eigen boodschappentas mee. (Duh).
 • Vraag naar de chef en oefen zo druk uit dat ze minder verpakkingsmateriaal moeten gebruiken. Een heftige suggestie vind ik, die ik mezelf niet zo gauw zie doen. Zeker niet in een supermarkt waar ik nog jarenlang mijn boodschappen hoop te doen.
 • Maak  je yoghurtpak schoon met een flessentrekker van Blokker of de Action.
 • Koop gedroogd eten. Volgens Will is dit duurzaam leven omdat plastic waren vaak in bulk te koop zijn.
 • Gebruik bijenwasdoek om voedsel te bewaren.
 • Koop voedsel bij een lokale boer: die hebben vaak geen plastic verpakkingsmateriaal.

Andere onderwerpen zijn: Stoppen met plastic in de kinderkamer, stoppen met plastic op het werk en stoppen met plastic in je leefomgeving. Het laatste hoofdstuk is getiteld: De toekomst.

Will McCallum over zijn boek

In onderstaand filmpje vertelt Will McCallum over duurzaam leven, en waarom hij zijn broek schreef!

Mijn conclusie over duurzaam leven met minder plastic

Het boek Hoe je stopt met plastic is informatief en praktisch. Als je minder plastic in huis wilt, dan biedt dit boek zeker praktische tips. Ben je iemand die houdt van actie en best de barricades op wil, dan zit je met dit boek ook goed want Will geeft praktische tips hoe je het geluid van een duurzaam leven hoorbaar kunt maken.

Lees ook mijn posts over Hoe maak ik mijn huis energieneutraal en duurzame kleding.

Praktische informatie over Hoe je stopt met plastic

Hoe je stopt met plastic is voor 15,99 te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar.

Duurzaam leven

Duurzaam leven met Tamsin Blanchard

Sommige boeken blijven verrassend actueel. Zoals het boek Groen is het nieuwe zwart uit 2010.

Boek duurzaam leven: Groen is het nieuwe zwart

In dezelfde vlotte, en persoonlijke stijl als No Impact Man, legt schrijfster Tamsin Blanchard een verband tussen je ecologische voetafdruk en de kleding die je koopt, en beschrijft ze een nieuwe trend: ethische mode.

Want wie heeft dat ontzettend goedkope rokje in elkaar gezet, en onder welke arbeidsomstandigheden? En synthetische vezels zijn inderdaad handig omdat je ze niet hoeft te strijken, maar ze zijn ook erg CO2-intensief. Echt waar, toen ik de Miss Etam binnenliep na het lezen van dit boek bekeek ik alle kleding met heel andere ogen!

Ben ik groen genoeg?

Wat ik gelukkig al ‘goed’ doe is dat ik mijn kleding meestal tweedehands koop op eBay. Helaas wel de Engelse eBay, dus er zijn wel wat vliegtuigkilometers en CO2-uitstoot mee gemoeid. Anderzijds koop ik mijn Uggs in Nieuw Zeeland, en weet ik dus zeker dat ze niet in China door arme weeskinderen worden gemaakt!

Blanchard geeft een aantal aandachtspunten om te bepalen of je iets echt wilt kopen:

 1. Waarom is het zo goedkoop?
 2. Is het biologische katoen?
 3. Is het gemaakt in China, waar vakbonden verboden zijn? (Deze trof mij in het bijzonder omdat de populaire, en dure merk Australia Uggs daar gemaakt worden, ook al doet de merknaam anders vermoeden!)
 4. Hoeveel vliegtuigkilometers en CO2-uitstoot zijn er gemoeid met dit kledingstuk?

Een simpele manier om je CO2-voetafdruk te verminderen is door in lokale winkels te shoppen.

Meer dan alleen kleding

Hoewel het boek in eerste instantie vooral over kleding lijkt te gaan, geeft Blanchard ook veel algemene tips. Ze beschrijft hoe je je eigen kralen kunt maken, hoe je bamboe kweekt, zelf cadeautjes maakt, een hippe tas, en nog veel meer. Achterin vind je een aparte lijst met links naar Nederlandse websites.

Eén link vind ik zo leuk dat ik hem hier vermeld: Gratis kledingpatronen!

Conclusie

Dit boek is echt de moeite waard voor iedereen die bewuster en milieuvriendelijker wil leven. Hoewel het accent ligt op duurzame kleding, biedt het minstens zoveel algemene informatie over ecologisch leven. Omdat het zo gemakkelijk geschreven is biedt het ook simpelweg veel leesplezier. Een echte aanrader dus.

Lees ook mijn post over duurzame meubels!

Praktische informatie

Groen is het nieuwe zwart is voor 15,99 te koop bij Bol.com, maar ik had hem uiteraard uit de bibliotheek gehaald!

549x840 1

Ik heb het idee dat tegenwoordig steeds meer mensen hun best doen om duurzame kleding te kopen en dat ook steeds meer winkelketen groener worden. Zo las ik deze week in de krant dat Zalando sinds een week tweedehands kleding verkoopt onder de noemer Pre-owned. Ik heb even rondgekeken, en je kunt zoeken op merk. Bijvoorbeeld op King Louie : )

Tegelijkertijd is er ook veel niet veranderd… Volgens mij zijn de problemen die Tamsin Blanchard in 2010 aankaartte nog steeds actueel.

Tamsin Blanchard is dan ook nog steeds actief bezig met haar pleidooi voor een duurzamere kledingindustrie.

Leestip

Energieverbruik huishoudelijke apparaten

Ben jij tevreden over jouw leefstijl als het gaat om duurzaamheid?

Leestips

Similar Posts

18 Comments

 1. Duurzaamheid is, misschien heel stom, bij mij nooit echt zo’n thema geweest. Ik vind het belangrijk om mijn afval te scheiden, maar verder…

 2. Zo’n actie bij de kassa is wel erg raar. Dan zadel je de kassajuffrouw met dat plastic op. Of zij het nou weggooit of je gooit het thuis weg maakt volgens mij geen enkel verschil. Doe het dan meteen in je meegenomen zakje
  of in een papieren zak. Die zijn in elke winkel. En bijna alle groenten zijn zonder plastic te koop. Bij de groenteman in elk geval wel.

 3. Ik gebruik al jaren speciale katoenen netjes om groente en fruit in te doen zodat ik geen plastic zakjes gebruik. Boodschappentassen heb ik altijd bij me. Aluminiumfolie en huishoudfolie gebruik ik ook nooit meer, een bordje op een schaaltje, bakpapier in de oven, indien nodig? Bpa-vrije dekseltjes op diepvriesschaaltjes van glas. Speciale waszakken voor niet-natuurlijke stoffen (sportkleding, spijkerbroek met stretch etc.)
  Drie containers: restafval, groenafval, plastic. Doos voor oud-papier, ton voor oude metalen. De laatste twee worden opgehaald door de dorpsschool. Nee/nee sticker op de brievenbus..
  Ik koop zoveel mogelijk tweedehands of duurzaam, ben zuinig (niet gierig) met energie en water. Loop en fiets zoveel mogelijk, haal een keer per 2 weken boodschappen met de auto,.
  Wandelen gaat gepaard met zwerfvuil oprapen, boeken geef ik door, overbodige spullen geef ik weg.

  Maar….ik vlieg. Minstens 1 keer per jaar zit ik 2 x 20 uur in het vliegtuig om mijn kinderen en kleinkinderen te zien, te knuffelen en een paar weken ‘n tastbaar deel van hun leven te zijn❤️

 4. In huize F. doen we op kleine schaal ons best. De verpakkingsindustrie zou wel meer kunnen doen en het statiegeld laat helaas ook nog op zich wachten

 5. Het kan altijd beter, maar als het op scheiden van afval aankomt heb ik een hele milieustraat hier in huis. Alles wordt gescheiden. Bij de lokale super gaat wat ons betreft alles los in de krat of in een herbruikbaar net, en dat kan omdat ze met een scanner werken. Plasticvrij is de maatschappij nog niet aan toe.

 6. Ik let er wel op, maar o wat zit er veel in plastic verpakt.
  We hebben er hier een container voor om het te scheiden van ander afval.

  Ik neem vaak een eigen tas mee als ik ga winkelen, maar ik ben er nog niet…

  Goed dat je er aandacht aanbesteed.

  Groet,
  Hilly

 7. Bij om te lezen dat ik al heel wat tips in de praktijk omzet! Mijn volgende projectje is een zelfgemaakte tandpasta (benieuwd hoe dat gaat uitpakken). Stom hoe kleine dingen een grote impact kunnen hebben en mensen ze toch nog altijd niet uitvoeren…

 8. Ik ben gestopt met producten te kopen die dubbel verpakt zijn zoals kinderbueno. Hoe lekker ik die ook vind. In Nederland heb ik de papieren oorstokjes nog niet gevonden, maar ik heb ze laatst wel meegenomen uit Duitsland.

 9. Die actie bij de kassa vind ik zelf ook nogal overdreven. Ik denk zelfs dat dat plastic dan gewoon op de grote hoop terechtkomt. Thuis zou de de schrijver het netjes weggooien! Verder goede tips!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.