Vinted ontdekt: 2 rokken gekocht

vinted rok
Deze katoenen rok kocht ik voor 5 euro! Hij is zelfgemaakt door de verkoper!

Omdat ik vanwege corona relatief veel tijd op de bank doorbracht in gestrekte houding, kon het gebeuren dat ik Vinted ontdekte.

Voor wie het niet weet: Vinted is een website waarop mensen hun spullen aanbieden, oftewel een online marktplaats. Vroeger was het United Wardrobe, maar dat is overgenomen.

Verschil Vinted en marktplaats

Wellicht vraag je je nu af:

‘Oh ja?! Wat is dan het verschil tussen Vinted en marktplaats?!’

Dat is een goede vraag! Op allebei bieden mensen hun spullen aan, en kun je die kopen. Wat onderscheidt de twee dan van elkaar?

Vinted versus marktplaats

Als ik even voor mezelf spreek, dan vind ik Vinted overzichtelijker dan marktplaats. Bovendien voelt het persoonlijker. Hieronder de twee homepages van beide:

vinted

Marktplaats:

marktplaats

Een groot verschil tussen Vinted en marktplaats is het aantal rubrieken. Op marktplaats zijn er echt veel meer.

Ook moet ik zeggen dat ik Vinted veel meer met kleding associeer, en marktplaats met ‘van alles en nog wat’. Toch vind je op Vinted echt niet alleen maar kleding. Je kunt er nu ook boeken kopen en verkopen bijvoorbeeld. En tweedehands speelgoed.

Wat is beter voor jou: marktplaats of Vinted?

Als je kleding wilt kopen is dit platform erg prettig vind ik. Maar toen ik een Jennylund hoes voor mijn Ikea stoel zocht, kon ik op er veel minder vinden dan op marktplaats. Het ligt er dus erg aan wat je zoekt.

Kopersbescherming marktplaats versus Vinted

Eén van de dingen die een enorme verbetering van marktplaats is, was het principe van gelijk oversteken op marktplaats. Je hoeft dan als koper niet bang te zijn dat je betaalt, maar je spullen nooit ontvangt. Inmiddels is deze dienst vervangen door Kopersbescherming net als bij Vinted. Koperbescherming is duurder bij Vinted dan bij marktplaats.

vinted versus marktplaats

Geld op een tussenrekening

Bij beide online marktplaatsen wordt het geld als het ware tijdelijk ‘geparkeerd,’ totdat het product goed is ontvangen. Het staat dus op een soort tussenrekening. De verkoper krijgt het geld pas als de koper heeft aangegeven dat alles in orde is. Je bent als kóper dus heel goed beschermd.

Je krijgt je geld terug als:

 1. Het gekochte artikel nooit aankomt.
 2. Het gekochte artikel komt aan, maar is beschadigd.
 3. Het gekochte artikel klopt niet met wat je beloofd was.

Je moet dit als koper binnen 2 dagen, vanaf het moment dat het artikel officieel is afgeleverd, melden. Bij marktplaats heb je hiervoor 7 dagen.

Helaas is dit systeem niet helemaal veilig, zoals verderop in deze blogpost te lezen is.

Maar nu eerst nog even wat positieve punten.

Vinted voordelen

 1. De app is erg handig, hoewel sommige mensen klagen over de vele reclames.
 2. Je kunt voordelig kopen in het buitenland.
 3. Je kunt eenvoudig bezuinigen op de verzendkosten door een pakket ergens te laten afgeven. Bjvoorbeeld bij Homerr. Mijn jongste dochter Teuntje laat haar aankopen tegenwoordig vaak in het dorpje Zelhem bezorgen, en daar wandelt ze dan 7 kilometer naartoe. Zo is ze zowel duurzaam als gezond bezig : )
 4. Minder gezeur als het gaat over de prijs of onderhandelen dan op marktplaats.
 5. Hoe vaker je zoekt met de Vinted app hoe beter hij je leert kennen, waardoor je steeds makkelijker leuke dingen vindt. Bovendien kun je voorkeuren instellen, zoals dat je graag bepaalde merken wilt zien. Zelf wil ik bijvoorbeeld niets van Shein hebben.
 6. Ik vind het overzichtelijk.
 7. Als je iets leuk vindt, kun je het direct kopen.
 8. De biedingen zijn doorgaans een stuk realistischer dan op marktplaats.
 9. Ik gebruik graag de filter van maximaal 5 euro als ik leuke rokken zoek. En dan vind ik ze nog ook!
 10. Je krijgt er een soort virtuele portemonnee. Daarop komt het geld binnen dat je verdient als je iets verkoopt. Dat geld kun je doorsluizen naar je bankrekening, of gebruiken om zelf dingen te kopen. Ik weet dat het een beetje jezelf voor de gek houden is, maar als ik betaal met het geld dat in mijn Vinted portemonnee zit voelt het alsof ik geen geld uitgeef ; )
 11. Zowel kopers als verkopers kunnen elkaar beoordelen. Zo kun je zien of een verkoper prettig en betrouwbaar is als koper en andersom.
 12. Je kunt een zogenoemde bundelkorting aanbieden. Dus als mensen meerdere dingen bij je kopen, geef je bijvoorbeeld 25% korting.

Rok van Vinted

Onderstaande rode rok kocht ik voor 5 euro. Hij heeft een elastische tailleband en stroken. Twee dingen waar ik dol op ben.

vinted rok

Een nadeel aan aan het platform vind ik dat mensen vaak niet aangeven van welk materiaal een kledingstuk is. Op eBay wordt dat doorgaans wel genoemd. Voor mij is het altijd erg  belangrijk dat kleding van ademende stoffen is. Ik houd niet van polyester en nylon.

Vinted ervaringen: kritiek op Vinted Boos 2021

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Niet alle Vinted ervaringen zijn positief. Er is ook kritiek op Vinted. Hieronder de uitzending van Boos met daarin Nino. Nino kocht voor 420 euro een paar Nike schoenen, maar kreeg afgetrapte hardloopschoenen. Vierhonderd voor de schoenen en 20 euro kopersbescherming aan het platform.

Kopersbescherming is gevoelig voor oplichterij

Je kunt binnen twee dagen aangeven als het product niet beantwoord aan de verwachtingen en dan je geld terugkrijgen. Maar in het geval van Nino gingen die twee dagen in vanaf het moment dat de verkoper zijn schoenen op de post deed.

Maar Nino kreeg ze pas na 17 dagen thuis. Daardoor verloor hij de optie om aan te geven dat hij niet tevreden was. Hij kon vervolgens alleen via een chatbot communiceren en dat hielp niet. De kritiek van Boos is dat de kopersbescherming duidelijk niet goed werkt.

In dit filmpje vind ik de uiteindelijke reactie van het platform wel goed. Ze nemen hun verantwoordelijkheid en erkennen dat het helemaal fout is gegaan.

Vinted ervaringen in opgelicht!

Helaas, ook in het programma Opgelicht blijkt het platform gevoelig voor mensen die misbruik maken van het systeem. Dit keer gaat het om een Nederlandse verkoper Miranda, en een Franse koper. De Franse koper zegt na ontvangst van een Burberry jas dat hij nep is. In zo’n geval krijgt de koper zijn of haar geld terug, en de verkoper kan naar de jas fluiten. Ook in dit geval blijkt het bovendien enorm lastig om contact te krijgen met het platform.

Vinted inlog

Om te kunnen kopen en verkopen heb je een Vinted inlog nodig. Dat betekent dus dat je je eerst moet registreren bij het platform. Dat kan op verschillende manieren. Namelijk met je Facebook account, je Google account, je Apple account of gewoon ‘old school’ met je emailadres en je naam.

vinted inlog

Waar Vinted pakket versturen?

Stel je hebt iets verkocht. Dan heb je 5 dagen de tijd om het op te sturen. Waar kun je dan je pakket versturen? Dat kan op meerdere manieren. Eerlijk gezegd ben ik onder de indruk van de vele opties. Je kunt deze als verkoper eenvoudig instellen. Dat doe je als volgt:

 • Ga naar vinted.nl en login
 • Klik op je profielfoto en kies Instellingen
 • Kies link Verzending
 • Schakel in of uit welke je zou willen gebruiken. Hoe meer opties hoe gunstiger voor de verkoop schijnt het.

vinted pakket versturen

Geld verdienen met Vinted

Wist je dat er zelfs mensen zijn die geld verdienen met Vinted? Die daar echt een prima inkomen uithalen? Ik vind het knap! Op het blog van Budgettella kwam ik een interview tegen met Anne. Zij verdient geld met dit platform. Dat doet ze door te flippen! En dan bedoel ik niet flippen in de zin van ‘uit je dak gaan’.

Flippen

Flippen wil zeggen dat je producten koopt, en ze vervolgens verkoopt voor een hoger bedrag. In Engelse woonprogramma’s worden vaak huizen geflipt. Iemand koopt een huis, knapt het op, en verkoopt het met flinke winst. Je moet dan natuurlijk wel een beetje gevoel hebben voor producten die gewild zijn. Van het interview met Anne kun je de volgende dingen leren over flippen:

 • Anne koopt zogenoemde bundels. Dat zijn pakketten met meerdere kledingstukken of producten. Op zo’n pakket krijg je korting. Als voorbeeld geeft Anne een pakket met 15 producten waarvoor ze 50 euro betaalt. Ze verkoopt de verschillende producten vervolgens op haar beurt. Volgens Anne houdt ze daar van soms 450 euro aan over.
 • Geschikt om te flippen zijn merkkleding, vintage en collectors items.
 • Gebruik zoekwoorden in verschillende talen. Gebruik ook spelfouten. (tip van mezelf : )
 • Rituals producten van limited edition collecties kun je soms voor 5 tot 6 keer zoveel verkopen op Vinted als in de winkel.

Let op: als je voor meer dan 2.000 euro per jaar verkoopt of meer dan 30 transacties per jaar hebt geeft Vinted dit door aan de Belastingdienst. Dat moet vanwege een nieuwe EU-wet.

Profielfoto Vinted

Net als bij een blog is het goed op een profielfoto op Vinted te gebruiken. Daarmee maak je jezelf zichtbaar als koper en verkoper, en wordt het vertrouwen groter. Bovendien oogt een profielfoto op Vinted leuker dan als je daar niets invult. Hieronder zie je hoe het erbij mij uitziet:

profielfoto vinted

Op je profielfoto in te stellen ga je naar https://www.vinted.nl/settings/profile

Vinted pakket inpakken

Afhankelijk van de verzendmethode moet je soms een bon uitprinten en die bij in het Vinted pakket inpakken. Verder gebruik ik altijd gewoon oude dozen en verpakkingen die ik nog heb liggen. Zoals een doos van bol.com of een nette kartonnen doos van de supermarkt.

Je kunt natuurlijk echt een mooie doos kopen voor verzending, maar als hobby verkoper wil ik daar liever geen geld aan uitgeven.

Vinted pakket inpakken in originele verpakking is het meest ideaal

Het handigst vind ik het altijd als je de originele verpakking nog hebt.

Vinted pakket inpakken in plastic tas

Regelmatig worden Vinted pakketjes ook gewoon verstuurd in een plastic tas. Het lastige aan een plastic tas vind ik altijd dat je de sticker met het adres er lastiger stevig op kunt plakken.

Vinted pakket inpakken potentieel verpakkingsmateriaal

 • Cornflakesdozen
 • Plastic zakken
 • Dozen van de supermarkt
 • Schoenendozen
 • Bol.com verpakkingen
 • Doos van Post.nl
 • Oude doos van bijvoorbeeld rijst, bami of macaroni
 • Dozen van Temu: bijvoorbeeld 10 mooie roze dozen voor een tientje. Hieronder een voorbeeld van een leuke roze doos.

vinted pakket inpakken

Zo’n roze doos is onder andere geschikt voor het versturen van t-shirts en eventueel rokken. Het ziet er natuurlijk wel stukken leuker uit dan als je iets verstuurt in een plastic zak….

Is het veilig en tot slot

Hoewel ik niet bepaald een succesvolle verkoper ben, ben ik (helaas) wel een steeds betere koper aan het worden… Maar dat komt ook doordat ik corona had! Mijn ervaringen met deze online marktplaats zijn op dit moment positief. Ik vind het bovendien een mooie manier om kleding te kopen zonder het milieu verder te belasten. Tweedehands kleding is immers duurzaam. Zeker als je het niet bij je thuis laat bezorgen, maar op gaat halen bij een afgiftepunt.

Maar als je de uitzending van Boos bekijkt, dan is voorzichtigheid wel geboden. Ik zou bijvoorbeeld niet zo gauw meer dan 400 euro uitgeven op dit platform zoals Nino in de uitzending van Boos. Of dan in ieder geval eerst heel goed de verkoper nakijken. En daarmee bedoel ik kijken hoeveel sterren de verkoper heeft, en wat de reviews over hem of haar zeggen.

In theorie is het platform dan denk ik veilig, maar je hebt helaas altijd en overal mensen die proberen andere mensen op te lichten…. Op basis van de afleveringen van Boos en Opgelicht is het verstandig om erg voorzichtig te zijn met kopers en verkopers uit Frankrijk.

Ik krijg de indruk dat kopers beter beschermd zijn dan verkopers…

Leestips

Voordelige merkkleding vind je ook bij TK Maxx.

Wat zijn jouw ervaringen met Vinted?

Similar Posts

14 Comments

 1. Mooi uitgebreid verslag. Ik denk dat je er een hoop mensen mee geholpen hebt. Ik koop zelf eigenlijk altijd in de stenen winkel.

  Love As always
  Dimario

  1. Ik las de aanhef van je! Ik heb 2 rokken gekocht. Ik dacht hoe bestaat het ik heb ook 2 rokken gekocht vandaag. Lange stroken rokken met allemaal verschillende stoffen erin verwerkt. Mijn vorige was helemaal versleten. Maanden gezocht en nu heb ik er 2. Helemaal happy.

 2. Ik zit ook sinds kort op Vinted, over mijn eerste ervaring heb ik laatst een blogpost geschreven, die was op z’n zachtst gezegd… apart. Ik heb tot nu toe alleen verkocht op Vinted. Ik zou ook niet snel grote bedragen uitgeven (of verkopen) op Vinted, maar daar ben ik sowieso te sceptisch voor geloof ik. Als ik iets via Marktplaats of Fb koop ga ik het ook altijd halen als het duur is, want dan wil ik het zien voordat ik het meeneem. In het ergste geval heb ik dan voor niks gereden, maar dat is me nog maar 1x gebeurd.

 3. Behalve inkpatronen en een nieuw hoesje voor de telefoon koop ik alles in de stenen winkel en zelfs daar is sinds corona de loop er bij mij behoorlijk uit. Natuurlijk doe ik de gewone boodschappen, maar winkelen in de stad lokt me totaal niet meer.

 4. Ik koop en verkoop regelmatig op Vinted. 1x kochten we helaas nep-Nikes en kregen we netjes ons geld terug na aanlevering van bewijsmateriaal. 1x stuurde de verkoper na aankoop niks op en kregen we na de bekende wachtdagen ook ons geld terug. Zelf tot nu toe alleen succesvol verkocht.

  Ik koop er graag mooie merkkleding (ik heb een aantal merken waar ik liefhebber van ben) voor een fractie van het geld terwijl het nog (bijna) nieuw is. Ook is het bereik van Vinted een stukje groter dan Marktplaats. Ook uit Spanje, Italië en Frankrijk kun je makkelijk kleding kopen.

  Tot nu toe is m’n ervaring dat het een stuk minder ordinair is dan Marktplaats. Ik heb nette conversaties, goede producten en weinig tot geen problemen. Mijn dochter koopt wat meer jeugdige items van andere pubers, daar zijn de afspraken soms wel wat minder hard. Pubers zijn kennelijk wat makkelijker met het niet nakomen van afspraken dan volwassenen met goede spullen.

 5. Ik heb vinted al bekeken en ik vond het allemaal heel mager qua grote maten. De hoeveel trackers in die app zijn stuitend dat is waar ze hun geld mee verdienen. Kleding uit het buitenland laten komen vind ik onnodig dan koop ik het liever niet.
  Maar je eerste rok vind ik ontzettend fleurig en heel goed bij je passen!

 6. Wat een leuke rokken. Ik heb nog nooit op Vinted gekeken. Marktplaats gebruik ik soms als ik iets specifieks zoek. Ik ben er wel tevreden over.

 7. Bedankt voor deze vergelijking.
  Ik veerde op toen je schreef dat je vinted ontdekt had….was gelijk benieuwd naar jouw verhaal….want ik heb vind het nog maar niks.
  Ik heb ooit eens een account aangemaakt. Ik dacht, laat ik het ook eens proberen met kleding verkopen. Ik herinner me dat ik het errug bewerkelijk vond om een account aan te maken. Toen zocht ik naar de verzendmogelijkheden en kwam op al die rand-verzenddiensten. Geen PostNL dus. Dat vond ik al een zwaar minpunt. Maar het grootste struikelblok vond ik dat mijn verkopen als een soort tegoed worden geparkeerd. Tja, dan weten we wel wie daar het meeste aan overhoudt.
  Dus na eerst een tijdje zoet geweest te zijn met het aanmaken van een account en advertenties plaatsen, heb ik alles er weer afgehaald en afgemeld :-)
  Marktplaats blijf ik dan toch prettiger vinden, hoewel je daar nu ook servicekosten moet betalen voor hun betaaldienst.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.