Gelijk oversteken marktplaats: 2 x veiliger kopen en verkopen

Screen Shot 2018 04 14 at 14.49.30

Marktplaats introduceerde de dienst gelijk oversteken!

Deze was bedoeld om oplichterij te voorkomen.

Gelijk oversteken is nu Kopersbescherming

Maar inmiddels is marktplaats gestopt met deze dienst! Er bleken toch nog mensen misbruik van te maken, daarom komt marktplaats met een beter alternatief. Dit nieuwe alternatief heet Kopersbescherming.

Onderstaande post gaat over de dienst gelijk oversteken en schreef ik in 2018.

Vorig jaar werden er gemiddeld zo'n 25.000, mensen opgelicht via marktplaats. En zo'n 90% van die mensen zag hun geld nooit meer terug. Dat is knap vervelend natuurlijk! Als koper of verkoper via marktplaats is het belangrijk om voorzichtig te zijn. De allerbelangrijkste tip, die marktplaats zelf overigens ook geeft, is deze:

'Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook! Kijk dan dus uit.'

Zelf heb ik ook een negatieve ervaring op marktplaats gehad in 2011. Hieronder lees je wat er mis ging.

Opgelicht op marktplaats - voor gelijk oversteken marktplaats bestond!

gelijk oversteken marktplaats

Al enkele jaren koop ik wel eens spullen op Marktplaats. Niet zo vaak als op eBay, omdat de prijzen op Marktplaats relatief hoog zijn, maar toch zo'n één keer per jaar. Dat is eigenlijk altijd goed gegaan, totdat ik een paar laarzen kocht voor 75 euro die nooit aankwamen. Ik stuurde mailtje na mailtje naar de verkoopster die nergens meer op reageerde, en de advertentie was plotseling verdwenen. Deze mevrouw hield zich duidelijk niet aan de marktplaats regels.

Na een heleboel mailtjes kreeg ik eindelijk een reactie: een boze reactie, want ze was ziek geweest, en wat ik me allemaal in mijn hoofd had gehaald. Ik was er niet blij mee, maar tegelijkertijd opgelucht: nu zou het allemaal goed komen.

Laarzen noch geld terug gezien

Maar ondertussen is het ruim twee maanden later, en noch de laarzen noch mijn geld heb ik terug. Ik mail de verkoopster nog regelmatig met een verzoek om mijn geld terug te geven, maar krijg alleen een reactie als ik dreig met aangifte bij Marktplaats en politie. Dan stuurt ze me een boze mail dat het geld er aan komt.

Klacht indienen via Marktplaats

Ondertussen ben ik het meer dan zat, en heb via marktplaats.nl een klacht ingediend. Dat is nog niet zo simpel, en vertoont veel gelijkenis met het bellen naar een helpdesk. Je moet eerst een heleboel keuzes maken, en krijgt vervolgens een standaard formulier dat je moet invullen. Na het verzenden van dat formulier krijg je een standaard mailtje waarin ze hun medeleven betuigen, en zeggen dat ze het vervelend voor je vinden.

eBay vind ik veiliger dan Marktplaats

Ik voel me als gebruiker van Marktplaats behoorlijk in de kou staan, en heb het gevoel dat ze hun handen in onschuld wassen. Vergeleken met eBay is zaken doen op Marktplaats aanzienlijk onveiliger. Bij eBay kun je als gebruiker zien hoe betrouwbaar een verkoper is aan de hand van het aantal sterretjes bij zijn naam. Deze sterretjes representeren positieve feedback.

Daarnaast krijg je bij eBay je geld terug als er iets misgaat, via Paypal. Dan kun je namelijk gebruik maken van Paypal-kopersbescherming. Zo heb ik ooit keurig mijn 90 euro teruggekregen nadat de verkoper een product dat ik kocht op eBay niet leverde.

Conclusie

Marktplaats kan een geweldige plek zijn om koopjes te vinden, maar je bent overgeleverd aan de grillen en betrouwbaarheid van de verkopers. En soms zitten daar rotte appels tussen. En de respons van de mensen achter Marktplaats vond ik zwaar teleurstellend.

Tips om oplichting op Marktplaats te voorkomen of te genezen

 1. Als je bij Marktplaats iets koopt betaal dan bij voorkeur met Paypal. Word je dan opgelicht dan krijg je via Paypal je geld terug
 2. Maak een kopie van de advertentie waarop je hebt geboden, voor het geval de verkoper die acuut verwijderd
 3. Noteer het nummer van de advertentie: die heb je namelijk nodig als je een klacht wilt indienen
 4. Bewaar alle correspondentie met de verkoper
 5. Vraag voor je het geld overmaakt een kopie van het rijbewijs of paspoort van de verkoper
 6. Achterhaal het ip-adres van je verkoper, daarmee traceer je welke provider je verkoper gebruikt
 7. Blijf kalm! Het verlangen de verkoper/oplichter eens even flink de waarheid te zeggen kan onweerstaanbaar zijn, maar houd je doel in gedachten: je geld terug. Blijf dus netjes en beleefd, maar wees niet bang je virtuele tanden te laten zien door bijvoorbeeld te dreigen met de politie.

Dat ik niet de enige ben met een slechte ervaring blijkt wel uit het feit dat er een speciaal forum is voor mensen die zijn opgelicht op marktplaats.

Het mooie is dat sinds 2011 toen ik bovenstaande blogpost schreef, er veel verbeterd is wat betreft kopen en verkopen op marktplaats. Marktplaats introduceerde twee nieuwe diensten: Betaalverzoek en Gelijk oversteken! Dat maakt iets kopen via marktplaats een stuk veiliger.

Gelijk oversteken marktplaats en de dienst Betaalverzoek

De mensen achter marktplaats doen zelf ook hun best om kopen en verkopen via marktplaats veiliger te maken! Dat doen ze op twee manieren: met de dienst Betaalverzoek in combinatie met een gecontroleerde identiteit. En daarnaast met de dienst Gelijk oversteken.

1. De dienst Betaalverzoek

Sinds de zomer van 2017 kun je direct met iDEAL betalen op marktplaats. Als een verkoper dit aanbiedt, dan wil dat zeggen dat hij of zij een gecontroleerde identiteit heeft. Een gecontroleerde identiteit wil zeggen dat de identiteit van een verkoper op marktplaats gecheckt en geverifieerd is. Dit wordt gedaan door Online Betaalplatform (OBP).

OBP doet die controle op 3 manieren:

 1. OBP controleert het telefoonnummer van de verkoper met een zogenoemde tweestapsverificatie.
 2. OBP controleert of de verkoper echt de controle heeft over het opgegeven bankrekeningnummer. Hij of zij moet 0,01 cent overboeken.
 3. Vraagt een verkoper meer dan 250,- als betaling? Dan vraagt OBP om een extra identiteitscontrole.

Inmiddels zijn er 825.000 marktplaats-gebruikers met een gecontroleerde identiteit.

2. De dienst Gelijk oversteken marktplaats

De dienst Gelijk oversteken van marktplaats vind ik ook heel slim! Want, en dit ken je vast wel:

Je koopt iets via marktplaats, maar je wilt het liefst pas betalen als je het product ook echt hebt ontvangen. Of je verkoopt iets via marktplaats, maar wilt het liever pas opsturen als je het geld op je bankrekening ziet staan!

Beide vind ik heel begrijpelijk! Zowel de koper als de verkoper willen niet opgelicht worden. Marktplaats biedt een oplossing voor hun angst met Gelijk oversteken!

Gelijk oversteken marktplaats werkt als volgt

Zo gauw een verkoper iets heeft verkocht stuurt hij of zij een betaalverzoek naar de koper. De koper betaalt. Maar, en nu komt het: dat geld wordt vastgehouden op een 'derdenrekening van OPB'. Als koper ben je je geld dus niet voorgoed kwijt. Het staat veilig geparkeerd op een soort tussenstation zou je kunnen zeggen.

Na betaling krijgen beide partijen een bevestiging. De verkoper kan nu met een gerust hart het product opsturen. Als de koper het product heeft gekregen moet de koper binnen 7 dagen een bericht sturen, en krijgt de verkoper het geld.

Mocht er iets misgaan bij gelijk oversteken, dan doet OBP onderzoek. Daarbij kijken ze naar 'track en trace'.

Gelijk oversteken marktplaats filmpje

In onderstaand filmpje wordt Gelijk oversteken op marktplaats nog eens allemaal uitgelegd:

Gelijk oversteken marktplaats: Laten we het eens testen!

Het leek me leuk om gelijk oversteken eens even uit te proberen. Dus typte ik bij marktplaats iets duurs in: iphone8. Ik kwam er eentje tegen met een vraagprijs van 649,-. En inderdaad: rechts zag ik informatie over de betrouwbaarheid van de verkoper.

En dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

gelijk oversteken

Je hebt ook een versie waarbij alleen het telefoonnummer is gecontroleerd:

gelijk oversteken

En ik kwam ook verkopers tegen die dus geen gecontroleerde identiteit hebben:

gelijk oversteken

Gelijk oversteken marktplaats ervaring

Ik kocht een nieuwe, tweedehands hoes voor mijn Jennylund stoel van Ikea voor 15 euro excl. verzendkosten. Daarbij maakte ik gebruik van gelijk oversteken. Hiervoor betaalde ik als koper 1,50. Dit gaf me een heel fijn en rustig gevoel. Nadat ik de stoelhoes had ontvangen, ging ik naar mijn account op marktplaats en daar zag ik het volgende:

Screenshot 2022 11 24 at 09.20.11 1

Alles was prima, dus ik klikte op de gele knop met 'Alles is in orde'. Daarna kreeg ik onderstaande afbeelding:

Screenshot 2022 11 24 at 09.20.26

Inmiddels heeft de verkoper haar geld ontvangen. Ik vind het een mooi systeem!

Conclusie over gelijk oversteken marktplaats

Hoewel je zelf ook veel kunt doen om veilig te kopen op marktplaats, hebben ze er bij marktplaats zelf twee slimme diensten bij gemaakt die veilig kopen en verkopen veel makkelijker maken. Dat zijn de diensten Betaalverzoek en Gelijk oversteken.

Diensten als gelijk oversteken beschermen zowel de koper als de verkoper. Je hoeft niet meer bang te zijn dat je betaalt, en vervolgens het product nooit krijgt. En de verkoper is beschermd tegen mensen die niet betalen na ontvangst.

Marktplaats ervaringen - toen gelijk oversteken op marktplaats er nog niet was

 • Kan iemand mij raad geven of ik iets wel of niet betrouwbaar op MP kan kopen! Ik wil graag namaak Louis Vuitton sneakers kopen. Deze worden via marktplaats aangeboden in allerlei maten en verschillende modellen. Deze verkoper heeft heel veel modellen. Ik heb al contact met hem opgezocht via email en hij krijgt alles binnen via Azië. Nu is het zo dat ik niet weet of het betrouwbaar is om bij hem te kopen. Op zijn pagina staat dan ook: Onze customer service afdeling en onze voorraad zijn in verschillende plaatsen. Daarom is afhalen of rembours niet mogelijk. Verder zijn er vaste prijzen en de mails worden formeel beantwoord.
 • 1 april €12,90 betaald voor leren band horloge kenmerk. Tot op heden niets ontvangen en geen bericht. (Marijke)
 • Ik koop en verkoop al vele jaren via marktplaats en eigenlijk is het altijd goed gegaan. Wat ik de laatste maanden meemaak is dat mensen wat kopen en dan geven ze hun adres door en zeggen dat ze betaald hebben. Maar ik ontvang niets. Als ik ze dan mail dat ik nog geen geld ontvangen heb, hoor ik niets meer van ze. Volgens mij hopen ze dat ik het al opstuur voordat ze betaald hebben. (Hier werkt gelijk oversteken dus goed!) Ik heb zelf een soort lijst gemaakt van deze “kopers “zodat het me geen tweede keer gebeurd. (Anoniem)
 • Zelf verkoop ik graag op Marktplaats – afgezien van het gedoe inderdaad met sommigen die beloven het € te storten en het niet doen. Of het over-en-weer-mailen met sommige tijdvreters (=mensen die toch niet de intentie hebben om daadwerkelijk te kopen). KOPEN doe ik ook graag – maar dan wil ik het zelf op komen halen. Sommige mensen willen dat niet, omdat ze bang zijn dat je niet komt opdagen (!). Als ik al 3 mails gestuurd heb (kortom : dat ik interesse heb) kom ik toch écht wel opdagen.. Dus dan ga ik al twijfelen of er misschien iets mis is met het produkt als men alleen wil versturen. Ik kan me voorstellen dat mensen misschien liever niet thuis afspreken (dat wil ik zelf ook niet i.v.m. veiligheid als ik alleen thuis ben), maar dan kan er toch op een neutrale lokatie afgesproken worden ?
  En wat VERKOOP nog betreft : ik probeer altijd heel snel dingen naar het postkantoor te brengen. Omdat ik anderen graag behandel zoals ik zelf behandeld zou willen worden.. Ik hou er niet van als anderen treuzelen wat betreft het opsturen (m.a.w. : dat de buit al binnen is, en dat ze dan gaan treuzelen wat betreft verzenden). Dus maak daar afspraken over. En dan Paypal : daar zijn kosten aan verbonden (dat moet ik nog even uitzoeken). (Anoniem)
 • Meestal gaat het goed op marktplaats. Vaak haal ik op.ook dingen laten opsturen. De laatste aankoop ging niet goed. Weliswaar ging het om 5euro en verzendkosten in totaal 6.50. Ik had een donkerblauw tuniekje besteld. Nieuw, nooit gedragen met kaartje eraan. Ik kreeg een lichtblauw uitgelubberd ding opgestuurd zonder kaartjes, natuurlijk! Op de site van die dame werden alle kledingstukken zgn. nieuw aangeboden voor 5 euro. Niemand maakt zich druk om 1×5 euro,maar als die dame dat 20x per maand doet heeft ze 100 euro en jij zit met dingen die meteen de vuilnisbak in kunnen. Ze had ook meteen de advertentie verwijderd, heel hanig. Heb gemaild maar niks terug natuurlijk. (Myriam)
 • Ik heb wel wat spulletjes op Marktplaats staan, maar de verkoop gaat heel slecht of de mensen willen het 'gratis' hebben. Veel ervaring met mensen, die zeggen het te willen kopen. Je geeft je gegevens voor het geld door en je hoort niets meer van ze. Ook hier kan gelijk oversteken helpen.(Goedgenoegmama)
 • Best veel goede ervaringen. Wel steeds en steeds meer dat mensen het over zullen maken en hun adres al doorgeven (in de hoop dat ik het opstuur?)en dan niets meer laten horen. Echt opvallend. Ook sowieso niets laten horen als je akkoord geeft. Dus ik doe bijna niets meer want ik vind er niets meer aan terwijl ik het vroeger zo leuk vond. (Petra)
 • Zelf werk ik veel met de site 2dehands(punt)be, maar ik ben dan ook van België he :-) – Ook hier kan je opgelicht worden, maar tot nu toe is het hier gelukkig nog niet voorgekomen. Voor grotere bedragen ga ik even langs/komen ze het ophalen. Het blijft een gokje hè. (Chocho)

Gelijk oversteken marktplaats samenvattend

Sinds ik zelf een slechte ervaring had op marktplaats is er veel verbeterd. Vooral de dienst gelijk oversteken vind ik heel geruststellen. Via gelijk oversteken heb ik bijvoorbeeld een Ikea Ektorp hoes gekocht.

Leestips

Wist jij van deze twee nieuwe diensten? En beïnvloeden ze jouw idee over kopen en verkopen via marktplaats?

Similar Posts

42 Comments

 1. Dat is een hele vooruitgang. Ik ben altijd heel huiverig om op marktplaats te kopen omdat ik dus bang ben mijn geld kwijt te zijn. Nu kunnen we weer met een gerust hart gaan kopen.

 2. Eerlijk is eerlijk, ik koop of verkoop nooit iets via Marktplaats, maar ik vind dat gelijk oversteken wel heel verstandig! Je hoort toch best vaan rare verhalen over marktplaats.

 3. Dat betaalverzoek al een paar keer gedaan, makkelijk hoor en werkt prima. Scheelt weer een hoop gedoe. Tot nog toe zijn mijn ervaringen met Marktplaats redelijk goed en inmiddels ruim 9 jaar actief dus dat is prima.

 4. Ik wilde laatst een paar ecco’s voor echtgenoot kopen ad €120
  Dat mocht ik van tevoren overmaken. Ik vond dat een groot bedrag en stelde haar voor gelijk oversteken te doen.
  Nooit meer iets van haar gehoord.....

 5. Super fijne vernieuwingen! Ik koop zelf vrij veel op tweedehands.be (iets vergelijkbaars). Zou fijn zijn moesten zze deze aanpassingen ook doorvoeren

 6. Wel goed van marktplaats. Ik probeer altijd het liefst met ophalen te werken, dan kan ik het product ook eerst zien. Maar ik moet zeggen ik vind de laatste tijd marktplaats vooral een kansloze missie. Veel willen hebben voor weinig, en weinig reacties. Wellicht helpt dit ook, omdat je dan in elk geval ziet dat het actieve mensen zijn.

  1. Ophalen is zeker ook een veilige methode. Dan kun je letterlijk gelijk oversteken : )

   Ik heb het idee dat Facebook groepen voor een deel marktplaats vervangen.

 7. ik vind het wel handig!
  ik verkoop mijn kledij ook via unitedwardrobe.com en zij houden ook even het geld van de koper vast tot mijn pakket is aangekomen en dan krijg ik mijn geld. Heel handig en zekerheid voor beide partijen

 8. Ik verkoop zo af en toe iets op marktplaats, maar van gelijk oversteken is het nog niet gekomen.

  De kopers hebben er niet om gevraagd. Zelf iets gekocht, maar ook niet gevraagd en de verkopen gewoonin vertrouwen genomen.
  Ik ben gelukkig pas 1x opgelicht, jaren geleden. Ging om een bedrag van 10 euro. En 1x iets ontvangen van rond de 10 euro dat totaal niet klopte met de omschrijving. Alle andere keren gelukkig goed gegaan.

 9. Ik vind het een fijne toevoeging, want Marktplaats is veranderd in negatieve zin door veel onzin biedingen en dat soort vervelende dingen. Dit maakt het wel weer een stuk makkelijker en veiliger.

 10. Gelijk oversteken vind ik wel een handige.
  Ik maak overigens van beide geen gebruik, hoewel ik snap dat als ik wat te koop aanbied en mensen zien dat ik geen gecontroleerde account heb, dat dat ze weerhoudt. Dat is theorie overigens, want in de praktijk heb ik nog geen problemen ondervonden. Het blijft wel zaak om goed uit te kijken. Mijn ervaring is dat je er een soort gevoel voor moet ontwikkelen over de verkoper, maar ook over de koper. Het liefst doe ik alles contant. Opsturen is zo'n gedoe.

 11. Handige tips! ik kende ze niet. Ik omzeilde het door of zaen zelf op te gaan halen: ik was dan ook heel blij met de opkomst van de plaastelijke facebookmarkt plaatsen

 12. Marktplaats is niet zo ingeburgerd hier in België, maar heb er al heel veel over gelezen, zowel in positieve als in negatieve zin! Deze tips zien er dus zeker handig uit voor wanneer je een negatieve ervaring wil vermijden!

 13. Lijkt mij echt een voordeel dat deze personen gecheckt zijn. Het betalen op zich lijkt mij ook gemakkelijker. Heb je het zo op de rekening staan. Maar het gevoel dat er mensen aan de deur komen, blijft ook nog wel eens leuk.

 14. Deze diensten van MP zijn niet gratis.
  Zelf koop en verkoop ik geen dure dingen. Echt opgelicht ben ik nog nooit. Levering varieerde van het hangt aan de deurknop en doe het geld maar in de brievenbus, tot gelijk oversteken op een parkeerplaats. Dit laatste dus nooit gedaan, hoef geen gestolen waar. Verkoper altijd verifiëren.

 15. De nieuwe functies lijken me erg handig. Hoewel ik momenteel niet heel veel gebruik maak van Marktplaats, heb ik dit vroeger zeker wel gedaan. Zowel kopen als verkopen. Ook ik ben helaas wel eens opgelicht. Hopelijk gaat dit met deze functies een stuk minder gemakkelijk gebeuren.

 16. Het kopen en verkopen via marktplaats heb ik af en toe gedaan. Ik ben er nooit een groot fan van geweest, maar dat komt niet perse door het betalen. Ik heb liever geen vreemde over de vloer en deze opties halen dat niet weg. Je kunt wel kiezen voor verzenden, maar zeker bij dure items vind ik dat ook best eng.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.