Opgelicht via bol.com

fraude

Op het blog Tips van Tom las ik dat er mensen zijn die misbruik maken van de mogelijkheid om achteraf te betalen bij bol.com. Zo kun je opgelicht worden via bol.com Het werpt een verontrustend licht op kopen bij bol com.

En dan heb ik het niet over dat ze hun rekeningen niet betalen.

Nee, ze zadelen andere mensen met hun rekening op!

Opgelicht via bol.com: Fraude met achteraf betalen

Opgelicht worden via bol.com werkt als volgt: iemand maakt een nepaccount aan bij bijvoorbeeld bol.com, maar vult wel een bestaand adres in. Vervolgens koopt hij iets, kiest voor achteraf betalen, en voor afhalen van het pakketje bij een afhaalpunt. Zo simpel is het!

Maar de bewoners van het adres krijgen de factuur en soms het incassobureau aan de deur.

De ouders van Tom zijn blijkbaar al een paar slachtoffer geworden hiervan.

Ik ben helemaal verbaasd over hoe simpel deze manier van fraude is, en dat er dus serieus mensen zijn die dit doen...

Zie ook mijn post Bol.com betaalmethoden.

Toms oplossing

Toms oplossing is simpel: hij vroeg bol.com om achteraf betalen uit te schakelen voor het adres van zijn ouders. Maar dat kan vooralsnog niet. Zelf zou ik deze oplossing overigens niet zo fijn vinden, want ik maak graag gebruik van de mogelijkheid om achteraf te betalen. En dan natuurlijk zonder de fraude ; )

Het recht op achteraf betalen

Overigens schijn je als consument recht te hebben op achteraf betalen. Op het blog van jurist Arnoud Engelfriet schrijft hij:

Artikel 7:26 lid 2 BW bepaalt dat een consumentkoper tot hooguit 50% vooruitbetaling kan worden gedwongen, en internetaankopen tellen nu eenmaal als vooruitbetaling omdat de levering altijd later gebeurt.

Op Toms blog lees je het hele verhaal en wat hij heeft ondernomen.

Leestip bol.com kortingscode hack
Had jij wel eens gehoord van deze manier van pakketfraude?

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik heb contact opgenomen met Bol.com ik heb een heel gesprek met de klantenservice gehad. Ze laten een eerste (en vooral dure) bestelling nooit op een ander adres bezorgen.
  Verder geven ze toe dat dit soort en andere soorten fraude helaas wel voorkomen maar dat ook dit weer opnieuw bekeken zal worden om dit soort fraude te voorkomen.
  Ik ben er wel van geschrokken want ik koop veel kleren bij Wehkamp (ook online).

  Die hebben trouwens een ander probleem dat mensen 10 dingen bestellen zonder bezorgkosten en 9 weer gratis laten ophalen. Daarom moet je tegenwoordig voor ophalen 2,95 betalen.
  Als je (zoals ik) daar soms fysieke moeite mee hebt en niet achterlijk heb besteld maar bv. 2 stuks voor de maat, dan mag dat. Je kunt dan bellen dat je fysiek niet naar het brengpunt kunt en dan halen ze het gratis af. Dat vind ik nou wel weer service!

  Nou een heel verhaal maar ik ben er ook maar even ingedoken.

  1. Dankjewel Pakketje! Het klinkt alsof ze er bij bol.com zeker wel goed mee bezig zijn en op de hoogte zijn van dit soort fraude. Wel erg dat er mensen zijn die op deze manier misbruik maken....

 2. en ik betaal op voorhand, nog nooit problemen gehad,
  maar als ik dit lees , moeten ze toch iets doen tegen deze fraude !
  /Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou

 3. Dieven zijn slim in het bedenken om de boel te belazeren.
  Als men het pakje op komt halen controleert men ook niet adres dus vrij spel. Hans

  1. Dat vroeg iemand inderdaad ook aan Tom op zijn blog, maar het blijkt dus dat bij het legitimeren bij het pakketje ophalen ook nog wel eens iets fout gaat. Tom schrijft dat ze misschien een nep-id gebruiken.

 4. Pff, nooit van gehoord, maar wat een gedoe zeg, als je daar slachtoffer van wordt. Ik betaal zelf ook graag achteraf, nadat ik ooit mijn volledige(!) keuken vooraf betaalde. En toen ging de keukenboer failliet. Stress, stress, stress...Uiteindelijk kwam het goed, maar ik heb er veel van geleerd, laten we het daar maar op houden;).

 5. Met Esje eens; je moet je identificeren bij het afhaalpunt. Dus daarmee zou je aan moeten kunnen tonen dat jij het niet besteld en afgehasld hebt.

  1. Als je het pakket in een pakjesautomaat laat komen heb je enkel de code nodig om eraan te kunnen.
   Aangezien je toch een e-mailadres hebt om de fake-account aan te maken komt die code daarop aan.

 6. Joh, zo simpel, ik zal wel een slechte crimineel zijn, want ik had hier zo nooit over nagedacht. Het komt misschien ook omdat ik eigenlijk zeldzaam iets online koop. Ik ben van de stenen winkel.

  Love As Always
  Di mario

  1. Ja, het klinkt inderdaad helemaal niet zo moeilijk hè? Daar verbaasde ik me ook over. Maar eigenlijk maar goed dat deze constructie nooit bij ons was opgekomen ; )

 7. Nee erg bijzonder, misschien moet je het Kassa/Opgelicht/of welke was het op NPO 1 of 2, die van de week Bol ook even aanpakte op de onzin die ze vertelde over al die verkopers op hun site.

 8. Zou je dan als oplossing je account bij bol.com kunnen verwijderen zodat slimmers niet er achter kunnen komen dat jij bij bol.com een account heb dat ze kunnen frauderen.En Bol.com herkend het adres niet.Ik vind dat de privesie ernstig ondermijnt word.En dat een verkoop website als B.V bol.com zich daar moet indekken.(wil die niet zijn klanten kwijtraken hierdoor.En dus ook andere verkoop websites...)

  1. Dat is geen oplossing hoor, je kan meerdere accounts hebben met hetzelfde adres.
   Ze kiezen gewoon een adres uit dat ze kunnen gebruiken.

 9. Jazeker mee te maken gehad. De achteraf betalen service heeft gelukkig toen mijn adres geblokkeerd. Hier moet veel meer aan gedaan worden! De politie stuurde me in eerste instantie weg toen ik aangifte wilde doen!

 10. Daar kun je dus behoorlijk mee op de koffie komen, als dit je overkomt.
  Ben wel blij te lezen dat Bol.com er per geval naar wil kijken. Oplichters verzinnen wel steeds weer iets nieuws.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.