Marktplaats regels: mijn 9 regels voor marktplaats!

marktplaats regelsMarktplaats regels.

Ken jij ze?

En houd jij je eraan?

Hieronder een verhaal uit de praktijk van kopen via marktplaats.

We woonden toen nog in de stad, maar ik was me alvast aan het voorbereiden op de verhuizing naar het platteland! Het was juni 2011 toen ik dit schreef.

Marktplaats regels in de praktijk

Hoewel onze verhuizing naar het platteland nog wel een half jaartje op zich laat wachten, ben ik al flink aan het opruimen. Ik wil zo min mogelijk bagage, letterlijk en figuurlijk, meesjouwen!

Ikea lamp emmer op Marktplaats

Een heleboel spullen gaan naar de kringloop, maar sommige spullen zijn nog wat waard. Bijvoorbeeld mijn Ikea lamp die lijkt op een emmer! Het leuke aan deze lamp is dat je hem kunt aanpassen aan het seizoen.

ikea lamp emmer

Kerstballen in de Ikea lamp emmer

Rondom kerst deed ik er altijd kerstballen in, en als het lente werd stoffen bloemetjes. Maar in de loop der jaren is deze lamp in ongenade gevallen, en ik vind hem eigenlijk niet meer bij ons passen. En dus zette ik hem op Marktplaats.

Ikea emmer lamp verkocht! Of toch niet?

Na twee weken kreeg ik een bod van 10 euro, dat ik accepteerde, waarna we adres- en bankgegevens uitwisselden. Vervolgens vroeg de koper plotseling of de lamp wel in orde was. Dat vind ik altijd nogal laat, als je al een bod hebt gedaan, maar goed.

Ik mailde terug dat de lamp in goede staat was. Toen bleef het even stil waarna ik het volgende mailtje kreeg:

'Ik heb op Marktplaats nog zo'n lamp gevonden, en die mag ik hebben voor maar 8 euro. Wil jij ook met de prijs zakken?'

Regels marktplaats: Gebrek aan etiquette

Daar kan ik dan slecht tegen: we hadden de koop toch al gesloten? Ondanks mijn irritatie mailde ik vriendelijk terug:

'Nee, ik wil me aan de overeengekomen prijs houden.'

Een uurtje later kreeg ik een mailtje dat ze voor 2 euro, de regels van het fatsoen aan haar laars lapte, en van de koop afzag. Het is helaas slechts één voorbeeld van het gebrek aan etiquette op Marktplaats.

Etiquette marktplaats regels

Daarom heb ik besloten zelf wat gedragsregels en etiquetteregels op een rijtje te zetten voor kopers en verkopers op Marktplaats!

Etiquette marktplaats regels voor kopers

 1. Doe alleen een bod als je echt geïnteresseerd bent! Logisch zou je denken, maar veel kopers doen een bod en laten vervolgens nooit meer van zich horen. Of ze doen een bod, en gaan dan ineens allerlei vragen stellen. Dat brengt me bij regel 2.
 2. Stel alle relevante vragen vóór je een bod doet!
 3. Als je hebt geboden op Marktplaats, check dan minstens 1 keer per dag je mail! Je kunt immers een reactie verwachten.
 4. Is je bod geaccepteerd, houd je daar dan aan. Ook als je hetzelfde object later goedkoper ziet. Afspraak is afspraak.
 5. Heb je je aankoop ontvangen, dan is het sympathiek dit aan de koper te laten weten.

Etiquette marktplaats regels voor verkopers

 1. Reageer even als mensen een bod doen, ook als je nog wacht op een beter bod. Mail dan gewoon: 'Dankjewel voor je bod, maar ik wacht nog even andere biedingen af.' Noem eventueel een tijd wanneer je je beslissing neemt.
 2. Check minstens 1 keer per dag je mail! Als je spullen op Marktplaats zet, kun je reacties verwachten, en het is voor kopers wel zo prettig als ze antwoord krijgen.
 3. Heb je iets voor een bepaalde prijs verkocht, en je krijgt daarna een hoger bod, jammer dan. Je hebt immers een afspraak?! Zelf verkocht ik ooit mijn moederfiets Amazone, en kreeg twee dagen later een bod van 50 euro meer. Ik baalde als een stekker, maar heb de fiets netjes aan de eerste bieder verkocht.
 4. Houd de koper goed op de hoogte: mail eventjes als je het verkochte object op de post hebt gedaan. Of mail als het wat langer duurt. Kopers worden vaak nerveus als ze hebben betaald, en het duurt lang voor ze iets horen.

De marktplaats regels van marktplaats zelf vind je op hun website. Sommige zijn lastig om te begrijpen omdat ze nogal juridisch geformuleerd zijn. Mijn marktplaats regels zijn een stuk begrijpelijker ; )

Hoe reageer je op een bod op marktplaats?

Hoe reageer je op een bod op marktplaats?

Eén van de dingen die ik heb geleerd is dat het belangrijk is om echt via marktplaats te reageren. Dat is nu één van mijn belangrijkste marktplaats regels geworden. Ik had altijd de neiging om een bericht via mijn mail te beantwoorden, maar dat werkt niet goed.

Hoe reageer je op een bod op marktplaats? Hieronder een aantal suggesties:

 1. Begin je reactie door de potentiële koper te bedanken voor zijn/haar bod en interesse in je artikel. Dit toont beleefdheid en waardering.
 2. Neem de tijd om het bod te beoordelen en te bepalen of het acceptabel is voor jou. Overweeg de prijs die je in gedachten had voor het artikel en vergelijk het met het ontvangen bod. Wordt niet pislink als het bod belachelijk laag is.
 3. Als het bod niet aan je verwachtingen voldoet, kun je proberen te onderhandelen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je openstaat voor een hoger bod of vraag de potentiële koper om een nieuw bod te doen dat dichter bij je gewenste prijs ligt.
 4. Wees duidelijk over de voorwaarden: Als er specifieke voorwaarden zijn met betrekking tot de prijs, levering of andere aspecten, zorg er dan voor dat je die duidelijk communiceert. Dit voorkomt misverstanden en geeft de koper een duidelijk beeld van wat ze kunnen verwachten.
 5. Sluit beleefd af: Sluit je reactie af met een beleefde groet en geef de koper de ruimte om te reageren op je voorstel of verzoek.

Het is belangrijk om beleefd en professioneel te blijven in je communicatie, zelfs als je het bod afwijst of onderhandelt. Houd er rekening mee dat je doel is om je spullen te verkopen. Hoe irritant een koper ook doet.

Bod verwijderen marktplaats

Er zijn verschillende redenen voor een bod verwijderen op marktplaats:

Je hebt een bod gedaan, maar je hebt je bedacht.

Je bent een verkoper, en je vindt het bod dat iemand heeft gedaan zo absurd laag dat je het wilt verwijderen. Een extreem laag bod kan namelijk zorgen voor een heel langzaam proces voordat je bij een normaal bedrag uitkomt.

Bod verwijderen marktplaats als koper

 1. Ga naar marktplaats.nl en log in
 2. Klik op Favorieten
 3. Klik op de advertentie waarvan je jouw bod wilt verwijderen
 4. Klik op Trek je bod in

Bod verwijderen marktplaats als verkoper

 1. Ga naar marktplaats.nl en log in
 2. Klik op Mijn advertenties
 3. Klik op de advertentie waarvan je het bod wilt verwijderen
 4. Klik op Verwijder bod

Slogan Marktplaats: terecht?

De slogan van Marktplaats is: 'Internet zoals internet bedoeld is.' Als iedereen zich nou netjes aan de etiquetteregels houdt, dan gaat dat misschien kloppen. Want op dit moment kan ik me niet voorstellen dat internet zó bedoeld is.

Update marktplaats regels 2023

Een van de nieuwe services van marktplaats was gelijk oversteken marktplaats! Ik vond dat geweldig. Inmiddels is deze dienst vervangen door Kopersbescherming. Dat werkt volgens dezelfde marktplaats regels

Heb jij nog handige tips voor goede Marktplaats regels ?

Lees ook mijn posts over etiquette hand geven en over Tafelmanieren!

Leestip: Wat verkoopt goed op marktplaats?

Similar Posts

28 Comments

 1. Ik vind het zelf erg vervelend als mensen onzin biedingen doen.
  Ik zet bieden vanaf € 35,- en dan krijg ik een bod van € 10,-, ik reageer daar dan niet op .

  Ik mail altijd dat het op de post gaat, maar krijg bij ontvangst bijna nooit een reactie.
  Groet Thea

 2. heel goede en helaas voor veel mensen nuttige tips. Fatsoen moet je doen, zei ooit een politicus, en dat is niet meer vanzelfsprekend, kennelijk.

 3. ik heb geen tips, ik ik bied alleen wanneer ik het kan ophalen en bekijken.
  schrik soms alleen wat er nog geboden wordt..
  ik heb een tijd lang gezocht naar oilily portomenee of tas.. noiot gekocht altijd overboden voor een prijs waarvan ik dacht, dan kun je nog beter een nieuwe kopen..
  Bij de playmobiel manege was ik 2x overboden, maar die beide bieders lieten ook niks meer horen waardoor ze toch bij mij uitkwam. Dat vond ik dan natuurlijk sneu voor haar, maar leuk voor mij..

 4. Het hele Marktplaats is niet veel meer aan 4 van de 5 keer hoor je er niets meer van. Ook als alles al uitgewisseld is. Ik kreeg vorige week een bericht 'voor 25 euro mag je de lamp ophalen' mag ik een tel.nr.?
  Daarna ging het regenen en gingen mensen opeens bieden. Ik hoorde natuurlijk niets meer. Terwijl ik het er altijd voor geef (hoe jammer ook)
  Mensen schrikken tegenwoordig als ze het na het bieden ook mogen hebben lijkt het wel.
  Ik doe het nog wel maar het is ontzettend moeizaam terwijl het voorheen zoooooo leuk was!

  Groetjes Petra

 5. Het gaat inderdaad niet altijd netjes op Marktplaats. Gelukkig bij ons tot nog toe meestal wel. Hoewel ook ik een keer nooit meer iets van mezelf had laten horen, omdat ik plots een heel naar gevoel kreeg door bepaalde vragen die gesteld werden. Dat de andere partij zelf ook geen actie meer ondernam, maakt de kans groot dat mijn onderbuikgevoel klopte.

  Punt 3 van de kopers en punten 1 en 2 bij verkopers... tja, sorry, daar doe ik zelf niet aan. Ik kan niet zo goed tegen het idee dat alles maar alaminute geregeld zou moeten zijn. Wat geduld vind ik juist ook een netiquette pre.

 6. Ik ben het niet helemaal met je eens. Op Marktplaats is een bod doen niet bindend. Iemand kan een bod doen om een 'eerste contact' te leggen. En daarna wel - heel verstandig - nog even vragen of het artikel okee is. Want het zou pas echt dom zijn om dat helemaal niet te vragen, toch?

  En wat trouwens te denken van de verkoper die niet ingaat op vragen (heb ik zelf net deze week meegemaakt). Die wil kennelijk eerst een bod zien, voordat hij fatsoenlijk terugmailt. :-)

  Ik ga (als verkoper) uit van het standpunt dat iets pas verkocht is als de koper het betaald heeft. Voor die tijd moet je je gewoon niet rijk rekenen.

 7. Je haalt me de woorden uit de mond!
  Men schijnt het vaak leuk te vinden om voor de lol te bieden. Vaak ook nog belachelijk laag. En de verzendkosten, die betaalt men liever ook niet. Ik zeg altijd: als je van Amsterdam naar Groningen moet rijden kost dat meer dan 6,75 (een pakketje) Dus doe niet zo moeilijk. En afhaken na een bod gedaan te hebben vind ik ook zo ergerlijk, bied dan niet. Op Ebay gaat het anders, daar krijg je een beoordeling en zit je aan de koop vast. Het gaat er dan ook een stuk serieuzer aan toe. MP schijnt toch een soort tijdverdrijf te zijn voor velen en een spelletje.
  Ooit had ik een artikel verkocht aan een volgende bieder omdat de eerste bieder niet meer reageerde. Werd de eerste bieder boos...Omdat zij al een week haar e-mail niet had gelezen. Sorry maar als je op iets biedt dan kijk je toch elke dag even in je mail zou ik zeggen. Mijn conclusie is dus dat veel mensen op MP ook een beetje dom bezig zijn.

 8. Interessant bericht.
  Zelf verkoop ik ook, ik laat het altijd weten als ik iets opgestuurd heb, het is leuk als je een berichtje terug krijgt. Als ik een bod krijg dat een beetje serieus overkomt, reageer ik altijd, soms met een tegenbod, als ik het te laag vind. Waar ik niet tegen kan, is als mensen om een paar duppies gaan bakkeleien.
  Dan trek ik me terug. En natuurlijk; eenmaal accoord blijft accoord, ook als ik een hoger bod krijg. Ik zet meestal gelijk de adv. op gereserveerd, bij een deal.
  Voor sommige dingen heb ik staan: vaste prijs en dan kan ik er ook niet goed tegen als mensen nog gaan afdingen.
  Op onzinbiedingen reageer ik niet altijd, vaak zie je dat mensen hetzelfde bod bij meerdere aanbieders van hetzelfde artikel doen. Sommigen zijn zo fatsoenlijk om hun bod weer weg te halen of het te laten weten als je al gereageerd had....
  Vindt idd wel dat je wat geduld mag hebben, niet iedereen is zo pc-fanatiek als wij bloggers...

  Groetjes, Jolanda
  P.S. ben ik niet huisvlijtig genoeg meer? Haha. (mag je zelf weten hoor)

 9. Jolanda: Je was blijkbaar van mijn bloglijst gevallen! Ik heb je er meteen weer opgezet.

  Meibloempje: ik vind een bod geen manier om contact te leggen eigenlijk. Een bod is een bod, en dus bindend! Contact leggen doe je via de mail, of via het formulier op Marktplaats. En vragen stel je dus vóor je een bod doet.

  Onzinbiedingen zijn er inderdaad ook veel. Daar had ik nog niet aan gedacht. Zelfs als je een minimumprijs aangeeft, bieden mensen gerust 40 euro lager.

 10. Als je nu Martkplaats nog zo ver krijgt om jouw 'gedragsregels' op het scherm te laten verschijnen, dan krijgen we misschien meer mensen over de streep ?

 11. IMHO ik vind bieden geen eerste contact, als je vragen hebt of eerst wilt afstemmen is daar toch mail voor?
  Meestal goede en zelfs hele goede ervaringen met (ver)kopen via marktplaats.Leuke deals gedaan en ook andere mensen blij kunnen maken.
  Sommige verkopers zetten "hun" spelregels trouwens in de advertenties en kunnen in hun woorden behoorlijk bits zijn. Maar geeft wel duidelijkheid over wat er verwacht wordt.

  Ik vind wel dat MP leuk moet zijn voor de koper en de verkoper maw je moet bij de verkoop ook niet het onderste uit de kan willen hebben.

 12. Nouja zeg ik kreeg vorige week bijna zo'n zelfde klant, deed een bod.. ik ging acoord.
  Ze mailde later dat haar zoon het wilde komen ophalen maar dan wel voor de 1/2 van de prijs! -hij had nl het zelfde artikel op mp gezien voor 50% minder!!
  Ja dag hoor.. heb vriendelijk gemaild dat zij dan dat artikel maar moeten gaan kopen.

 13. Wat ik ook vervelend vind ik mensen die gaan mailen om te zeuren over de prijs waarop ik iets verkoop. Dat ze zeggen dat het in de winkel goedkoper was. (zonder erbij te zeggen wat ze dan wel bieden...)
  Heel leuk en aardig dat je het te duur vindt, dan koop je het toch lekker niet? Dan hoef je natuurlijk geen onbeschoft mailtje te sturen (alsof ik het dan goedkoper aan zo'n iemand ga verkopen ;) )

  Ik hou me tegenwoordig ook niet meer zo aan de etiquette. Omdat het omgekeerd ook zelden voorkomt bij mij. Nou ja, ik verkoop eigenlijk gewoon niks meer op MP.

 14. Als je als verkoper een koper hebt benaderd, omdat je zijn bod accepteert, spreek dan ook een deadline af voor een reactie. reageert de bieder bijvoorbeeld niet binnen 24 uur dat je dan andere bieders gaat of kunt gaan benaderen. Dit dwingt de bieder ook iets meer bij het geven van een reactie. Reageert diegene dan niet, dan kun je verder en misschien een lager bod accepteren. Je wilt toch uiteindelijk toch van je spullen af, maar dat hoeft geen maanden/jaren te duren.

 15. Kreeg vorige week een bod van 40 euro op een kast, kort daarop mailde iemand dat ze die kast wilde kopen en wat ik er minimaal voor wilde hebben, ik deed 10 euro bovenop het bod wat er stond en kreeg later een mail terug dat ze maximaal 40 euro wilde betalen :-(

  Nouja, mij ook best, ik hoefde er ook niet de hoofdprijs voor te hebben. dus afspraak gemaakt, want ze wilde de kast al de volgende middag om 4 uur ophalen. prima. Ik bleef thuis en er kwam dus niemand opdagen. Ook geen mail meer gehad.

  Wel even een mail gestuurd dat we de kast aan iemand anders gaan verkopen.

  Zelfs al zou ze nu nog reageren, ze krijgt die kast gewoon niet meer. Ik had intussen al een mail gehad van iemand die de kast wel wilde als de andere koper afhaakte, dus diegene gemaild. Afspraak gemaakt. Krijg ik later een mail 'of er ook beschadigingen op de kast zaten'. Ja, hij is niet nieuw (stond er ook bij in de add), dus fotootje gemaild van lichte gebruiksschade en gemaild. Krijg ik een halve dag later een mail dat ze het toch wel erg storend vond en de kast niet meer hoefde... aaargh.

  Vervolgens benader ik een van de bieders en die reageert ook pas na 2 dagen.
  Omdat ik het wat te lang vond duren had ik ook al iemand anders benaderd, maar deze reageerde ook pas vanochtend (na 2 dagen).

  Ik ga voortaan in mijn advertenties een hele lijst regels neerzetten.
  - geen onzinbiedingen
  - reageren binnen 24 uur anders wordt het bod verwijderd
  - geïnteresseerd maar nog vragen, stel die dan direct en doe daarna evt een bod.
  - bij meerdere gegadigden wordt iedere bieder benaderd. Wie het eerst komt, wie eerst maalt. Er wordt pas gereserveerd als er een concrete afspraak is gemaakt!
  - Prijs overeengekomen! Dan wordt er niet meer afgedongen!

  Mensen die moeite hebben met dit soort harde manier van verkopen, jammer, maar door 'onverlaten' op Marktplaats wordt je haast gedwongen om je zo op te stellen.

 16. Nope. Geen tips. Ik heb eigenlijk geen nare ervaringen met Markplaats. Ik vraag ook altijd heel weinig voor mijn spullen. Ik ben gewoon blij dat ik er vanaf ben zonder te hoeven slepen. Ik tref eigenlijk altijd vriendelijke mensen, die niet moeilijk doen en zich aan de afspraken houden. En na de koop geven we elkaar vijf sterren.

 17. Al dat gedoe met berichtjes is voor mij een reden om zo min mogelijk met Marktplaats te doen. Ik merkte dat ik het echt gedoe vond en breng mijn spullen dus liever naar de kringloop. Ondanks dat ik er dan geen geld voor krijg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.