Verhuizen is een proces: 5 fases

verhuizen

Ben jij net verhuisd en heb je heimwee na de verhuizing?

Voel je je nog niet thuis in je nieuwe woning?

Misschien heb je zelfs wel spijt van de verhuizing.

Maak je geen zorgen, dat hoeft niet te betekenen dat verhuizen een vergissing was!

Het kan heel goed zijn dat je gewoon nog midden in het proces van verhuizen zit.

Een verhuizing is een ingrijpende levensgebeurtenis

Als er iets ingrijpends in je leven gebeurd, dan doorloop je in de regel een aantal fases om dit te verwerken. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de rouwfases, die de revue passeren als iemand in je directe omgeving overlijdt.

Ook als je gaat verhuizen, doorloop je diverse fases!

Professor in marketing Cathy Goodwin auteur van ‘Making the big move‘ omschrijft ze als volgt:

De Separatie Fase

In deze fase is de beslissing gevallen: je gaat weg uit je vertrouwde omgeving, en verhuist naar een andere woning en leefplek. Deze fase begon mij in oktober 2010, en eindigde op 4 januari 2012.

Gedurende deze tijd wist ik dat ik niet zou blijven in mijn huidige huis, en probeerde me daarom langzaam maar zeker los te weken. Als een plant die zijn wortels optrekt!

De Transformatie Fase

Dit is een relatief korte fase, en begint met het inpakken van al je bezittingen, en het verhuizen van alles naar je nieuwe adres. Je zit letterlijk tussen twee huizen.

Deze fase begon in mijn geval op Tweede Kerstdag 2011, en eindigde met de verhuizing 8 dagen later. Ik wilde nog ‘gewoon’ Kerstmis vieren, voordat ik ons (t)huis voorgoed ontmantelde.

Schermafbeelding 2011 12 26 om 09.08.31
Op Kerstavond jeukten mijn handen stiekem om te beginnen met inpakken voor de verhuizing, maar ik hield mezelf streng voor:

‘Nee, het is Kerstavond!’

En op eerste Kerstdag verbood ik mezelf ook om te beginnen: het was immers Kerstmis?!

Maar gisteravond vloog het me ineens naar de keel: twee weken de tijd om ons hele hebben en houden in te pakken, en te verhuizen.

De grote verhuizing: begonnen met inpakken op Tweede Kerstdag

Ik lag onrustig te woelen in bed. Dus toen ik vanochtend opstond, kon het me niet schelen dat het nog Kerstmis was, en ben ik gewoon begonnen met inpakken. In mijn hardloopkleding.

Want voor de broodnodige geestelijke rust en een kopje koffie, ren ik vanochtend eerst de acht kilometer naar het pannenkoekenhuis in Westendorp. Daarna ren ik terug, en gaan alle remmen los.

Prettige Kerstmis!

Het resultaat van mijn inspanningen

De ontmantelde boekenkast.

de grote verhuizing

The Integration Phase – eerste zes maanden

De dozen zijn uitgepakt, en het is tijd om te beginnen met je nieuwe leven. Sommige geluksvogels voelen zich meteen ‘thuis’, maar de meeste mensen hebben tijd nodig om te wennen.

Zij kunnen kampen met gevoelens van heimwee, en isolement. Dat wil overigens niet zeggen dat ze spijt hebben van de verhuizing! Soms geven ze vol enthousiasme een housewarming.

Niet thuis voelen na verhuizing

Hier zit ik nog middenin! Ik behoor tot de grote groep mensen die tijd nodig heeft om te wennen.

Ik denk nog geregeld met weemoed terug aan het leven dat ik achterliet, en moet op mijn nieuwe woonplek nog echt ‘aarden’. Maar dat wil niet zeggen dat ik het hier niet fijn vindt!

The Integration Phase – tweede zes maanden

Je hebt je huis inmiddels op orde, en je hebt misschien al wat vrienden gemaakt. Maar uit onderzoek blijkt keer op keer dat er gemiddeld twee jaar voor nodig zijn om je ergens echt helemaal ‘thuis’ te voelen.

Ook na een half jaar kun je dus nog te maken hebben met gevoelens van verlangen naar je oude huis, en het gevoel dat je nog moet wennen. Naar deze fase kan ik alleen nog maar benieuwd zijn!

De Onderhoudsfase

Na twee jaar ben je echt thuis op je nieuwe adres. Je hebt je nieuwe identiteit als bewoner van je nieuwe huis omarmd, en eigen gemaakt. Toch kun je ook nu nog wel eens overvallen worden door een plotseling gevoel van gemis. Door een gevoel van heimwee na de verhuizing.

Hoe is het nu met mij – 12 jaar later?

Inmiddels zijn er 12 jaren verstreken! We wonen nog steeds op dezelfde plek op het platteland. Inmiddels voel ik me hier zeker thuis, en ben ik blij met de verhuizing.

Maar het heeft zeker wel een jaar of 7 geduurd, voordat ik weer ‘wortel schoot’.

Verhuisblues in oktober 2011

verhuisblues

Ons huis blinkt en glimt, en de voordeur staat wagenwijd open. De koffie staat gezellig te pruttelen, en het huis ruikt naar appeltaart. Niet omdat ik appeltaart heb gebakken: dat zou alleen maar weer troep geven! Nee, de heerlijk geur komt van een stel gekookte appelschillen, met een vleugje kaneel

Want vandaag is het Open Huizen Dag, en wij doen mee.

Open huizen dag

Gemiddeld bezoeken 2,4 mensen een ‘open huis’. Dus ik had me daar op ingesteld. Het is nu half vijf, en we hebben drie kijkers gehad. Daarmee ben ik heel tevreden! Je hebt er immers maar één nodig die het wil kopen.Wat ik wel pittig vond, was dat de kinderen thuis waren. Niet eerder was het gevoel van ‘dweilen met de kraan open’ zo sterk!

Want elke keer als ik een dekbed rechttrok, ging er vervolgens weer een kind op zitten… En tijdens een rondleiding hoorde ik mijn man roepen: ‘Wie heeft er weer niet doorgetrokken?!’ En dat, terwijl ik zorgvuldig alle wc’s had schoongemaakt, en de klep dichtgedaan. Want dat heb ik ergens gelezen: dat de klep van de wc dicht moet zijn.

Verhuisblues….

Tegelijkertijd is het ook wel een beetje dubbel en confronterend: we gaan hier dus echt weg!

Dat wist ik natuurlijk wel, maar het wordt nu zo echt…

Ik heb een beetje last van de verhuisblues…

Misschien moet ik wat gekookte appelschillen eten als troost.

Spijt van de verhuizing

Wat nou als je spijt van de verhuizing hebt? Dan is het volgende belangrijk:

Wanneer en hoe lang heb je een gevoel van spijt van de verhuizing? In het eerste jaar is spijt van je verhuizing niet persé een signaal dat het een verkeerde beslissing was. Het kan simpelweg komen doordat je nog moet wennen. Zoals je hierboven kon lezen kun je zelfs nog verhuisblues voelen twee jaar na de verhuizing.

Maar heb je ruim twee jaar na de verhuizing nog steeds echt spijt van de verhuizing? Dan kan het een signaal zijn dat er iets moet veranderen. Dat hoeft niet persé te betekenen dat je opnieuw moet verhuizen overigens. Maar probeer voor jezelf eens op een rijtje te zetten wat je niet prettig vindt aan je nieuwe huis. Wat maakt dat je spijt hebt van de verhuizing? Wat zou je graag anders willen?

Schrijf alles op wat bij je opkomt!

En kijk daarna of er dingen zijn die je kunt veranderen of aanpassen.

Heb je dat allemaal gedaan en geprobeerd, maar heeft het niet geholpen? Dan kun je kiezen voor een nieuwe verhuizing!

Leestips

Verhuizen is niet niks. Kun je wel wat hulp gebruiken? Kijk dan eens op Verhuizen Amsterdam. Van Riemsdijk biedt hulp bij verhuizen en allerlei andere handige diensten.

Zo kun je bij hen ook terecht voor opslag en de zogenoemde Handyman Plus service die mij helemaal geweldig lijkt. Ik ben namelijk helemaal niet ‘handy’ zelf ; )

Lees ook mijn ervaringen met wonen op het platteland en zelf verhuizen.

Herken jij deze verhuisfases?Hoe snel ben jij gewend in een nieuw huis?

Bron afbeelding: Autumn png from pngtree.com/

48 Comments

 1. Anonymous
 2. Anonymous
 3. Anonymous
 4. peter
 5. Anke
 6. Jouvence
 7. Linda schrijft 't op
 8. Tania
 9. Frederique
 10. Linda Meester
 11. Jouvence
 12. marie
 13. Stella

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh